Филми, свързани с ислямския / мюсюлманския/ свят

• 86 283
  • 735
  •   1
Отговори
# 630
Мерси, че шерна, Доро. Дано имам опцията "връщане назад" при този канал, че не при всички става. Колко серии е въпросният сериал?
Чета инфото, но не става ясно колко епизода е.

# 631
Май са общо 8 и са ги излъчили днес последните. Дават х 2 епизода един след друг.

Аз изгледах 6, но ми се затварят очите, а и утре съм на работа и ще довърша утре вечер. Доста е динамичен, нещата се случват бързо, което ми харесва.
Няколко впечатления, които не издават нищо, но все пак в спойлер ги слагам
Скрит текст:
ИДИЛ--ската част има леко фантасмагорични елементи, като например навсякъде лежат незаключени арабски телефони и лаптопи, на които можеш да се свържеш с Русия. От др. страна руското битие е представено брилянтно и чрез забавни образи. Има и доста култови диалози и реплики. Като "Такова хубаво момиче - за органи? - Красавици много, бъбреците не стигат." Вербовчикът е един път. Бил отнесъл критики, че не е арабин, какъвто играе. Много важно, очарователен е. Много по-нелеп беше висшият идилски боец с перфектен руски от съветската армия. Има и халифатски "генерал Аюб", симпатичен по особен начин един смешник

# 632
Да, аз изгледах  еп.1 снощи и еп. 2 днес, давали са ги миналия четвъртък. Много фантасмагории има наистина.
Скрит текст:
Първо, супер дразнещо е самото внушение, че "всички мюсюлмани са радикални". то мюсюлманите като са милиард и половина по света, ако всички бяха радикални, нищо нямаше да остане от този свят. Супер глупави са тези внушения. Да не говорим, че много по-лесно би се радикализирала жена от мюсюлманско, макар и по-светско семейство (като повечето в Азербайджан, Казахстан, Узбекистан), отколкото от християнско светско семейство... (като тези в България). Тази Лена как изведнъж обърна религията и веднага отидоха при ходжата да приеме исляма, смениха й името за нула време.... пълни глупости, на колелца. То ей така става, с щракане на пръсти. По-скоро тази от Северен Кавказ, където са доста по-религиозни хората... тя е много по-лесна за вербуване, със загинал съпруг боец. Дадоха табелата на автобуса "Нальчик-Москва", значи тя идва от Кабардино-Балкария, макар и не от столицата, а от някакво село. И вкъщи всички си говорят на перфектен руски. Пълни глупости. В тези републики... Чечения, Ингушетия, Кабардино-Балкария, Северна Осетия си говорят съответния майчин език помежду си, особено в семействата. Като всеки знае и руски, разбира се. И да, главният вербовчик го играе руснак, видях в каста, типично руско име. Е това е нелепо, не можаха ли да вземат някого от хилядите живеещи в Mосква мюсюлмани, пълно е с такива от републиките. А  майката на Лена като взе и тя да ги реди как "всички" мюсюлмани имали по няколко жени, държат се с жените си като с животни, не ги засичат. Това е вярно в някои случаи, в други не. А и многоженство има едва в няколко държави, не във всички мюсюлмански страни. И така се започва внушението от екрана, видиш ли "арабите са такива и такива" Grinning Зле изиграно, но... поне се нагледах на зимни кадри от Москва. Да видим от третата серия как ще е. Но довечера Grinning
Благодаря, че ми каза за този сериал. Добра подготовка за МЕНАР, хахаха.

# 633
Както прочетох в статията - идеята е да опишат 3 уязвими групи жени. Решенията колко са нереално бързи според мен е плюс, за да не се влачи действието.
Имаше един игрален филм, не бих се сетила за името, целият показваше едно единствено вербуване на един компютър, час и половина. Беше реалистичен, емоционален и драматичен, но различен тип.
В На Ръба ми се струва умишлено набързо, пародия в много моменти, което го прави по-лек и забавен, вместо тежък, каквато е темата.  И преекспонирани поведения са на всички нива - човек, семейство, институции, общество. Виж още най-първата сцена са избрали да започтат с популярно клише.
За табелата с градовете не съм хванала тази особеност и не знаех за езика, а кой говори руски тепърва ще се изумяваш в следващите серии 😄

Аз още не съм си избрала МЕНАРските филми и ще следя вашите коментари още няколко дни. Може би в неделя ще си направим един домашен маратон.

# 634
Не знам, то в неделя няма да е почнал още МЕНАР. От 16 януари е.
Иначе да, на табелата на автобуса пишеше Нальчик-Москва и ги посрещна една Вера.
И да, естествено, че чеченциете вкъщи си говорят на чеченски, дагестанците си говорят на дагестански,, осетинците  на осетински, татарците на татарски, някои мешат с руски думи, но всички знаят руски, табелите на улицата са на руски, официалните документи също, все пак е официален език в страната, всичките тези автономни републики се водят в рамките на Руската федерация. Ако отидеш в Чечения всички ще те разбират като говориш руски и те ще ти отговарят на руски. Просто помежду си, в кафенетата  (в чайните), у дома... си говорят предимно на майчиния език. Нормално.
Ще видим как ще се развие този сериал.

# 635
О, даааа, чак от 16 Sad
Жалко, пак ще трябва да огранича в избора (по-следващата седмица пак сме на път)
Значи ще купя само 5 филма за 20 лв в Нетера.
На предварително четене съм си отбелязала
Стая без гледка, Дървото на сънищата, Стая с мишки, В 7 сутринта, Сула, Лешояди.

# 636
Мисля, че видях само 4 ирански филми на Менар тази година, а единият май са го давали предишна година? Аз не помня имена, но като прочетох резюмето и видях снимките на този Домино, мисля че съм го гледала. 🤔
Руския сериал, дето го коментирате преди години го бях мернала, но не успях за изгледам дори цял епизод и се отказах. Доскуча ми и ме издразни. 😆

# 637
О, даааа, чак от 16 Sad
Жалко, пак ще трябва да огранича в избора (по-следващата седмица пак сме на път)
Значи ще купя само 5 филма за 20 лв в Нетера.
На предварително четене съм си отбелязала
Стая без гледка, Дървото на сънищата, Стая с мишки, В 7 сутринта, Сула, Лешояди.
Аз мисля за 10 филма да взема абонамент, отделно афганския и азербайджанския ще ги гледам на кино. И това е. Синемакс 2 предлага доста неща, които още не мога да изгледам.

# 638
  • София
Аз още не съм мислила за колко да взема. Ще ми се поне един да изгледам на кино. Има няколко филма, които са само на кино.

# 639
9 филма ги няма в абонамента на Нетерра? Еее... миналата година май бяха два, сега 9. Цените на абонаментите са рязко нагоре, въобще... инфлация и прецаквация отвсякъде.
Шехеразада е български филм, не бих гледал. Пълен е интернет, а и тв ефирът с български филми, искам да гледам филми, произведени в Близкия Изток или Северна Африка, такава е идеята на фестивала от самото му създаване.

# 640
Изгледахме филма "Европа", по Cinemax. Точно казано - превъртяхме го х 2 и х 4. Как може някой да заснеме подобно нещо, а как пък може друг да го излъчи. Целият филм  е едър план на главата на един бежанец, който оцелява в българска гора след нелегално преминаване от Турция. Българи говорят родния език в бекграунда, а той диша тежко. Вероятно става за документална късометражка, компромисно.

Иначе с благодарности на diziler за споделената програма. Просто куц късмет, не случихме на филм 😁

# 641
Аз пък го харесах "Европа". Хем не съм, тъй да се каже, благосклонна към бежанците. За нас, те са хора минали границата и точка. Тук се вижда какво означава това, реално.

# 642
Не, за мен не са точка, защото след границата тепърва започват проблемите с тях. До там филмът не стигна, а и е друга тази форумна тема. Това, което се случи в реката, е достатъчно и показателно.

# 643
  • Fire & Blood
Балада за бялата крава я гледах по препоръка оттук и много ми хареса.
Даже Синемаксите ги пуснахме пак заради тази тема и отзивите за филмите. Има много добри попадения откъм филми. Истински, реални, с много добра актьорска игра. Толкова различни от промиващите мозъка woke филми, където ни ги пробутват. Който има и абонамент към теле оператор за HBO max може да ги гледа и на компа филмите, всички са налични.
Забранената жена я имам на книга, нищо особено не е. Дори не знаех, че има филм. От любопитство бих го изгледала и аз, ще търся по торентите.

# 644
Имам един въпрос, знаете ли дали мога да си пусна само синемакс на а1, без да подписвам нов договор? Изобщо не съм доволна от тези монополисти, но другите искат да пробиват нови кабели та ги търпя, просто в момента съм.на една година от 2 годишен договор и не знам може ли нещо да се променя без да е изтекъл. Реших да питам тук, защото те доста често подреждат с информация.

Общи условия

Активация на акаунт