Филми, свързани с ислямския / мюсюлманския/ свят

• 86 198
  • 735
  •   1
Отговори
# 675
Продължавам с "Дървото на сънищата" днес. Ще дам отчет.

На мен ми хареса, имах дежа вю с този филм, мисля съм го гледала преди години, все пак е от 2014 г.  "Наргес" също е хубав, много топъл образ на Хюсейн.

diziler, освен тези 15 филма, не са ли и късометражните само онлайн.

# 676
Е явно и те. А колко години ги гледах в Чешкия център на едни неудобни дървени столчета  Grinning

Ето един ретро филм от Иран. "Колоездачът" (1987) с английски субтитри

# 677
  • София, Лагера
Изгледах "Такси за случайни съдби" и "Майчинство". На първия бих му дала 7 от 10 точки, на втория 5 от 10.

Но много ми хареса "Мамоди, човекът, който дълбае баобаби". Документален е.

# 678
Успях да гледам "Брак по принуда". Принципно... нищо кой знае какво като актьорска игра или сюжет, но винаги ми е интересно да гледам гледки и хора от Афганистан, просто да гледам действителността през техни филми, не през американски. Така че не съжалявам.
Ето и няколко скрийншота:

# 679
  • София, Лагера
Е, след този пост, направо си го пускам още сега! Grinning

И аз много харесвам Афгански филми, именно заради контекста.
(на предния Менар имаше покъртителен филм за момченце, което продава зеленчуци по улиците, за да издържа семейството си, а мечтае да стане актьор... не помня заглавието, обаче.)

# 680
След "Лешояди" и "Сула", ще ми трябва пауза май или да видя някои от документалните, доста тежки ми бяха, особено "Сула", съгласна съм с мнението на diziler за афганистанския филм, по автентично е през тяхната си призма.

# 681
Ще дадете ли някакво по-голямо ревю за Брак по принуда, дори в скрит текст, ако ви притеснява, че някой може да му пречи.

# 682
Ето трейлър към азербайджанския "Олимпия". Хем има тъжни, има и комични елементи. Чужденката като идва с голите кълки и рамене в закостенялото село и всички я гледат като... Grinning Сцената с маршрутката ми е любима. Ако го има онлайн този филм, препоръчвам. Че по кината вече мина.

А за "Брак по принуда" нищо по-различно от това, което пише в резюмето. Тези ранни уговорки за бракове, още докато са деца ги има и в Индия, и в Пакистан... Ти обещаваш пред ходжата, докато си на 8 примерно, че след време ще се омъжиш за някакъв дърт. И като настъпи този момент, няма мърдане. Абе.. да не се раждаш жена в Афганистан и околните държави. Те затова предпочитат самоубийството.

# 683
  • София, Лагера
Ще дадете ли някакво по-голямо ревю за Брак по принуда, дори в скрит текст, ако ви притеснява, че някой може да му пречи.
Скрит текст:
Възрастен баща живее с десетина годишния си син и 13 годишната си дъщеря. Работят много в нешо като тухларна. (действието се развива сред някакви пясъчни мини и гара, в село) Успоредно с това дъщерята се влюбва в съседско момче и тайно се виждат. Когато разбира това, баща й се вбесява и решава да я ожени за свой съсед (който му предлага такава сделка), а в замяна на това съседа дава неговата си дъщеря за жена на бащата. Мъжете са на по 70+ години, булките са на 15 и на 10... малкото момиченце така и не разбира, че е омъжена и настоява "чичото" да я върне у дома й. Има и още една сюжетна линия, която се появява, но нея няма да разказвам. Пак е свързана с уреден неравностоен брак.

# 684
6 ирански филма с английски субтитри:

Гледането на този филм е престъпление

Дом Соркха

Рахана (късометражен)

Орехово дърво

Пейката

Мечтата на Сохраб

# 685
Хубав филм е "Олимпия", хареса ми и на мен! Опитвам се да открия песента към края на филма, но без успех за момента.

# 686
Пробвай с Шазам. Аз бях в кино и там няма как да си върна назад и да търся с Шазам, хехе. Но прожектираха бонус един документален филм за Бюлбюл

Преди малко гледах "Когато музиката разказва история", 3 шафрантии от Чехия обикалят из Киргизстан, Казахстан и Монголия. Хареса ми филмчето,  жалко, че е кратко, само 45 мин.

# 687
В момента гледам грузинския "Смъртта на Отар" по НВО Мах,  дават го и по Синемаксите, харесва ми, но ... да не навлизам в подробности, не се води в раздела "Филми, свързани с мюсюлманския свят"

Ето и някои филми, които ще дават на малкия екран до 3 февруари:

СИНЕМАКС
3 февруари 13:40 "Счупени клавиши", военна драма, Ливан, 2021; реж. Джими Кейруз, с Тарек Якуб, Рола Бексмати, Мунир Масри, Ибрахим Ел Курди, Жулиан Фархат, [15+]

СИНЕМАКС 2
27 януари 21:30 "Пансион", драма, Турция, 2021; реж. Ферит Карахан, със Самет Йълдъз, Екин Коч, Махир Ипек, Мелих Селчук, Джансу Фиринчи, [12+]
28 януари 12:50 "Пансион", драма, Турция, 2021; реж. Ферит Карахан, със Самет Йълдъз, Екин Коч, Махир Ипек, Мелих Селчук, Джансу Фиринчи, [12+]
1 февруари 13:00 "Призраци", драма, Турция, 2020; реж. Азра Дениз Окяй, с Налан Куручим, Дилайда Гюнес, Берил Каяр, Емрах Оздемир, Ахмет Туран, [12+]

# 688
  • София, Лагера
Снощи изгледах "Сула". На пресекулки, че децата ме ръчкаха. Хареса ми... на няколко пъти връщах, нали ме разсейват...
А после цяла нощ го сънувах! Очевидно на подсъзналено ниво ми е бръкнал здраво в мозъка! Днес чак го разказах на приятелка по телефона, че и на сина ми....
Интересно, за мен поне: аз мога да имам (дам) мнение за филм, дълго след като съм го гледала. "Всички знаят" и "Когато наровете плачат" от миналия Менар още ги преживявам. Както и "Няма зло" и "Капернаум (те не са били части от фестивал). Имаше и един филм, моля помогнете, че не се сещам заглавие, за една жена, която се развежда и за да има пари, поглъща кокаин като трафикант, но някое от пакетчетата се разтваря в стомаха й... сещате ли се името на филма?
Отивам да гледам "Дървото на сънищата"

# 689
Какъв по народност е Сула, разкажи с две думи за филма? Май не ми влиза в списъка с моите 15 филма, които после сведох до 10 за абонамента, хаха. (Имаше няколко заглавия с питанки, от тях се отказах) Grinning Ще намеря трейлър...

Общи условия

Активация на акаунт