Брак или "на семейни начала"?

• 47 953
  • 1 188
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Много лесно отписвате брака. Него го има и той си е още тук, никъде не е заминал. Вярно, нарастна дела на самотните майки и на живеещите на семейни начала, но си има и нормални семейства с брак. По мои наблюдения, около мен, нормалните семейства са поне 50-60% от всички, около 30-40% са на семейни начала, и остатъка са самотни майки. Това за средата около мен, във Варна.
За разводите също не съм съгласна, от приятелските семейства които имам, само едни се разведоха някъде около 10г. изкараха. Останалите си живеят нормално.
Това което обаче мога да кажа по темата е друго. В чужбина бракът не е отписан в такава степен като при нас. Много по-популярен е и не се зачерква с лека ръка. При нас това е грешката, че прекалено несериозно се гледа на нещата, включително и на брака.

Всъщност, има точна статистика за бр. бракове и разводи.
За 2012 г. бракове - 21167; разводи - 11947
http://www.nsi.bg/bg/content/3033/%D1%81%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87 … D0%B5%D0%BD%D0%B5
http://www.nsi.bg/bg/content/3044/%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%BE … D0%B5%D0%BD%D0%B5
Варна - бракове - 1415; разводи - 854

# 346
Детските надбавки се изчисляват на база доход,а не дали имаш брак.Има много семейства,които са с брак,но пак си получават детски надбавки.
Имам роднина,която не живее с бащата на детето си,но и не са имали сключен брак,но не получава детски надбавки.Просто дохода и надвишава предвидените 350 лв на член от семейството.Т.е. заплатата и е повече от 700 лв.

# 347
Много лесно отписвате брака. Него го има и той си е още тук, никъде не е заминал. Вярно, нарастна дела на самотните майки и на живеещите на семейни начала, но си има и нормални семейства с брак. По мои наблюдения, около мен, нормалните семейства са поне 50-60% от всички, около 30-40% са на семейни начала, и остатъка са самотни майки. Това за средата около мен, във Варна.
За разводите също не съм съгласна, от приятелските семейства които имам, само едни се разведоха някъде около 10г. изкараха. Останалите си живеят нормално.
Това което обаче мога да кажа по темата е друго. В чужбина бракът не е отписан в такава степен като при нас. Много по-популярен е и не се зачерква с лека ръка. При нас това е грешката, че прекалено несериозно се гледа на нещата, включително и на брака.

Всъщност, има точна статистика за бр. бракове и разводи.
За 2012 г. бракове - 21167; разводи - 11947
http://www.nsi.bg/bg/content/3033/%D1%81%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87 … D0%B5%D0%BD%D0%B5
http://www.nsi.bg/bg/content/3044/%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%BE … D0%B5%D0%BD%D0%B5
Варна - бракове - 1415; разводи - 854
Това са новите бракове, спрямо разводите, възможно е, но в нашата среда картината е съвсем различна. Предполагам че има много други фактори които влияята, като образование, работа, и т.н. Аз навремето дори не съм си и помисляла да раждам незаконно дете, т.е. без семейство и баща, днешните млади са по-либерални, но всяка мода с времето си. Предполагам, рано или късно ще осъзнаят че каруцата не може да се слага пред коня, т.е. като родиш дете, то трябва да се гледа, а това са си големи усилия за сам човек.

# 348
  • София
Ето всички "разбивки" за бракове и разводи - http://www.nsi.bg/bg/content/3026/%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%87%D0%BD … D0%BE%D1%81%D1%82
Като цяло тенденцията от години е намаляване на браковете, увеличаване на разводите.

# 349
  • София
За децата статистиката от м.г. е - 70 000 деца, 30 000 брачни, 40 000 извънбрачни.

# 350
  • където ми харесва
Полина, съдейки от предния ти пост, останах някак си с впечатлението, че според теб семействата без брак не са нормални семейства, няколко пъти го натърти. Права ли съм, или нещо съм се объркала? newsm78

# 351
Не е съвсем градска легенда. За детски надбавки моите неомъжени приятелки даваха само техния доход. Поне преди две години, когато за последно съм обсъждала този казус. За сега не знам, но не съм разбрала нещо да се е променило.
Аз съм от неомъжените с припознато дете. И точно заради това получавам детски.  Grinning Така че още си е така. Няма промяна. Други изгоди няма. За да има други изгоди, трябва в акта за раждане да пише баща - неизвестен.

Намалена Такса ДГ, двойни детски и помощи за първи клас и нататък все още се ползват от моите познати в същата ситуация
Без да пише онова за бащата в акта за раждане, а да стои с имената си

И да не каже сега някой, че завиждам
Не, просто не обичам лъжите и краденето
А това е именно такъв пример
И се краде от общия бюджет, който явно все още е нещо имагинерно за повечето

Да човече, и аз това казвам, че все още можеш да минеш между капките, като попълниш декларация с неверни данни и се приемат на доверие, никой не го проверява, а и сигурно все още няма и как да се провери автоматично

# 352
Намалението за ДГ е според общината, не във всички има такава клауза. В нашата например, няма. Двойните детски са за деца с ТЕЛК, а помощ за първокласници пак е според дохода, получават и семейства с брак с доход до 350 лв на член от семейството.

# 353
Полина, съдейки от предния ти пост, останах някак си с впечатлението, че според теб семействата без брак не са нормални семейства, няколко пъти го натърти. Права ли съм, или нещо съм се объркала? newsm78
Да, права си. Преди години и аз не правех някаква разлика, но през последните години, определено виждам разлика между семействата с брак и тези на свободни начала. Разликата която виждам е в продължителността на съществуването на семействата, просто тези с брак обикновено съществуват много по-дълго. Не казвам че и при свободните семейства няма дълготрайни, но там нещата обикновено са на друдо ниво. Мамите около мен които имат деца и свободно семейство, обикновено след няколко години започват да опъват все повече и повече, а пича си гледа кефа. Знам че не звучи добре, но това виждам с очите си. Просто като дойдат еднообразния живот, търчането и гледането на деца, и т.н. всекидневни грижи, някои хора много бързо забравят какво са говорили преди години.

# 354
  • sofia
Не лъже твоята позната. В декларацията питат дали си омъжена, а не дали детето има баща (или е припознато). Освен това към декларацията се прилага фотокопие на акта за раждане.
Просто в сметката не се включва дохода на бащата, защото нормативната уредба не го иска като доход на баща, а като доход на съпруг, а тя съпруг няма.

# 355
Аз навремето дори не съм си и помисляла да раждам незаконно дете, т.е. без семейство и баща, днешните млади са по-либерални, но всяка мода с времето си. Предполагам, рано или късно ще осъзнаят че каруцата не може да се слага пред коня, т.е. като родиш дете, то трябва да се гледа, а това са си големи усилия за сам човек.

В кой век живееш или си още в комунизма? "Незаконно дете"?! Що за израз е това? Дай да ги гръмнем щом са незаконни.  #2gunfire

Да, права си. Преди години и аз не правех някаква разлика, но през последните години, определено виждам разлика между семействата с брак и тези на свободни начала. Разликата която виждам е в продължителността на съществуването на семействата, просто тези с брак обикновено съществуват много по-дълго. Не казвам че и при свободните семейства няма дълготрайни, но там нещата обикновено са на друдо ниво. Мамите около мен които имат деца и свободно семейство, обикновено след няколко години започват да опъват все повече и повече, а пича си гледа кефа. Знам че не звучи добре, но това виждам с очите си. Просто като дойдат еднообразния живот, търчането и гледането на деца, и т.н. всекидневни грижи, някои хора много бързо забравят какво са говорили преди години.

Да разбирам ли, че при семействата с брак срастта остава до живот и при тях няма рутина?  newsm78 Тук вицове ли си разправяме или?...

# 356
Не искам някой да стои с мен и детето ми заради един подпис, а акълът и сърцето му да са другаде. Пък нека тия с подписите се чувстват по-нормални.

Двойни детски за майки без брак няма. Някой вярва прекалено много на познатите си.

В повечето случаи майките без брак се вреждат за детски, защото една заплата на двама души е по-малко от 2 заплати на трима души. Елементарна аритметика. 1/2 < 2/3.

# 357
  • sofia
Полина, глупаво е да се правят подобни обобщения.
Как живеят двама души не се определя от юридическия статут на връзката им. Примери около мен, колкото искаш....
Бракът, в съвременното общество, в някои държави, има чисто юридически функции (и те бяха надълго и нашироко обсъдени), другите му функции са си персонални разбирания и възприятия.

# 358
Не искам някой да стои с мен и детето ми заради един подпис, а акълът и сърцето му да са другаде. Пък нека тия с подписите се чувстват по-нормални.

Двойни детски за майки без брак няма. Някой вярва прекалено много на познатите си.

В повечето случаи майките без брак се вреждат за детски, защото една заплата на двама души е по-малко от 2 заплати на трима души. Елементарна аритметика. 1/2 < 2/3.
+ 1  Peace А "баща неизвестен" мнооого отдавна никой не пише. Полето си стои празно. Но, да. Самотен родител си и ползваш "привилегии" за това, само ако детето ти не е припознато. " Привилегиите" са : 1/2 такса за детска градина и помощи за отопление ако не надвишаваш дохода. Иначе всичко друго си е като при " известните" деца. Четете първо и после пишете!

# 359
Намалението за ДГ е според общината, не във всички има такава клауза. В нашата например, няма. Двойните детски са за деца с ТЕЛК, а помощ за първокласници пак е според дохода, получават и семейства с брак с доход до 350 лв на член от семейството.

Който доход е по документи
А пък цитираните от мен си прибират хилядарките на месец, декларират смешни суми за доход и взимат помощи върху тях
Което за моя изкукуригал мозък си е лъжа и измама

Не лъже твоята позната. В декларацията питат дали си омъжена, а не дали детето има баща (или е припознато). Освен това към декларацията се прилага фотокопие на акта за раждане.
Просто в сметката не се включва дохода на бащата, защото нормативната уредба не го иска като доход на баща, а като доход на съпруг, а тя съпруг няма.
Аха
Значи системата позволява този тип измами не само при моите познати, но и наред
Ясно

Общи условия

Активация на акаунт