Брак или "на семейни начала"?

• 47 605
  • 1 188
  •   1
Отговори
# 525
  • Seattle-USA
Ако оставим емоциите настрана, докато не се появят проблеми явно разликите са никакви на повърхността. Но никои не е защитен от такива и ако законодателството е на страната на "брак" явно който иска да е разумен ще си направи сметката дали е добре да остане на семейни начала.

# 526
  • София
Истината е, че разлика между брака и съжителството на 'семейни' начала ИМА.

От там нататък - кой каквото влага в нея. Просто много се хАбите да защитавате една позиция, която НЕ е мечта за повечето жени. Мечта е другата позиция и сигурно има защо.

Peace
Е, що за въпрос.
Естествено, че има. В юридически аспект.
Освен в емоционален.

Аз, примерно нямам никаква драма със сключилите брак.
Това е много лично решение и определено много жени се чувстват комфортно така и от емоционална и от юридическа гледна точка. Половината ми близки са със сключен брак, другата половина не са.

Обаче ми е трудно да схвана защо толкова яростно се отхвърля и възможността за друг избор. Още повече законът позволява и обща съсобственост без сключване на брак и прочие реквизити, които уреждат всякакви подобни въпроси.

Ако оставим емоциите настрана, докато не се появят проблеми явно разликите са никакви на повърхността. Но никои не е защитен от такива и ако законодателството е на страната на "брак" явно който иска да е разумен ще си направи сметката дали е добре да остане на семейни начала.
Законът не винаги е на страната на сключилият брак. Понякога това може да бъде позитив, понякога негатив.

# 527
  • където ми харесва
Абсолютно. На мен също ми е непонятно това непризнаване на чуждия избор, че и обиди към хората, избрали да не стъпват в брак, както и към децата им.
Аз проблем с бракуваните нямам. Имам много приятелски двойки, които са женени. Те никога не са ни подхвърляли такива смешни намеци и тънки обиди, защото нямаме брак.
Но, когато си научен да проявяваш уважение към чуждия избор е едно, а тук за съжаление важи "Взеха ме за жена, вие не струвате, щото не са ви сложили халка"... newsm78 Sick

# 528

От там нататък - кой каквото влага в нея. Просто много се хАбите да защитавате една позиция, която НЕ е мечта за повечето жени. Мечта е другата позиция и сигурно има защо.

Peace

Моля, моля. Не съм толкова отчаяна от живота и задръстена, че мечтата да ми е това. Имам къде по-смислени и големи мечти. Ако това е била твоята голяма мечта, дано си я осъществила, че да не се сбръчкаш от ужас, че ще останеш непоискана.

Ха-ха!

Гроздето е кисело яко. И да не е 'мечта', бих заменила с 'по-приемлива житейска ситуация'.

Happy with this?  Wink

Плюс това си свободна да ходиш и изпълняваш големите си и смислени мечти, вместо да кибичиш тука и да даваш акъли на хората как да възприемат собствения си живот, брак, деца. Просто нямаш шанс да вмениш киселата си житейска 'логика' на хората, които са усетили магията, разликата. За щастие - някои продължават да я усещат.

И представи си, че житейската мечта на някои жени (смея да твърдя повечето!) е да си родят деца в стабилна семейна среда и да си ги гледат в стабилно общество. Всичко друго им е второстепенно. Не всички са еднакви. Има и по-простички хора, не всички мечтаят да бъдат директори на фар или изследователи в джунглата. Да имат деца и мъж им стига - семейство. Законно  Laughing(хахахаа - бъзик Wink)

Azzy, защо изключвате емоционалния аспект? Та той е най-важният, за бога!!!

Adellle обидите са основани на възприятието на не-бракуваните. Това май е нещо като негрите, които се обиждат като ги наречеш 'негър'. А как да го наречеш?

Последна редакция: ср, 15 яну 2014, 21:59 от Валентина007

# 529
  • където ми харесва

Peace

Моля, моля. Не съм толкова отчаяна от живота и задръстена, че мечтата да ми е това. Имам къде по-смислени и големи мечти. Ако това е била твоята голяма мечта, дано си я осъществила, че да не се сбръчкаш от ужас, че ще останеш непоискана.

Ха-ха!

Гроздето е кисело яко. И да не е 'мечта', бих заменила с 'по-приемлива житейска ситуация'.

Happy with this?  Wink

Плюс това си свободна да ходиш и изпълняваш големите си и смислени мечти, вместо да кибичиш тука и да даваш акъли на хората как да възприемат собствения си живот, брак, деца. Просто нямаш шанс да вмениш киселата си житейска 'логика' на хората, които са усетили магията, разликата. За щастие - някои продължават да я усещат.

И представи си, че житейската мечта на някои жени (смея да твърдя повечето!) е да си родят деца в стабилна семейна среда и да си ги гледат в стабилно общество. Всичко друго им е второстепенно. Не всички са еднакви. Има и по-простички хора, не всички мечтаят да бъдат директори на фар или изследователи в джунглата. Да имат деца и мъж им стига - семейство. Законно  Laughing(хахахаа - бъзик Wink)

Adellle обидите са основани на възприятието на не-бракуваните. Това май е нещо като негрите, които се обиждат като ги наречеш 'негър'. А как да го наречеш?
Афроамериканец е приетото, въпреки, че са негри...
Както и да е. Не можеш да обиждаш хората, на база неправилна трактовка на думите им.
Да си призная, през цялата тема, една неомъжена жена не видях директно да напада вас, омъжените че сте курви, непоискани, че децата ви са еди какви си...докато обратното тръгна още от втората страница на темата...

# 530
  • София
Въобще не го изключвам, напротив, написах освен емоционалния.
За мен лично, емоциите и чувствата са едно, юридически и финансово- друго.
Аз именно от емоционална гледна точка не желая да се омъжвам.
Аз харесвам мисълта, че съм свободна.
Не ми липсва предложение, даже предложения колкото искаш, но това е мой личен избор.
Сигурно ще се омъжа някой ден, засега, обаче все още изпитвам някаква вродена антипатия към всичко матримониално.

# 531
Защо пък неомъжените да са непоискани?Нали има мъж до тях,който иска да е с тази жена.
Аз разбрах тука,че халката предпазва от изневяра.Ама съм чувала,че има разводи защото
мъжа изневерил...Може пък халките да са били некачествени.
Познатите ми с брак и развод и последващо живеене без брак в коя категория са.

# 532

Peace

Ха-ха!

Happy with this?  Wink

Афроамериканец е приетото, въпреки, че са негри...
Както и да е. Не можеш да обиждаш хората, на база неправилна трактовка на думите им.
Да си призная, през цялата тема, една неомъжена жена не видях директно да напада вас, омъжените че сте курви, непоискани, че децата ви са еди какви си...докато обратното тръгна още от втората страница на темата...

Мечта е твой израз. Както виждаш, пожелах ти да си я сбъднала, ама нещо се обиди? Що така? Моите деца са родени в "стабилна семейна среда" - не сме алкохолици, не сме наркомани, не се бием, не си крещим, децата ходят на училище, ние на работа. Твоите в по-различна среда ли живеят? Не знам в каква "магия" живееш, но доста си омагьосана. Ако ПОИСКАМ ще подпиша, но не искам. Живея с мъжа, когото обичам, гледаме си заедно децата, имаме си доверие, кроим планове за бъдещето. Аз проблеми с начина си на живот нямам. Явно на такива като теб нещо пречим, че си толкова нападателна.

# 533
  • София
Аз не разбрах, Валентина007, понеже в края на поста си слагаш "шегичка", наистина ли твърдиш това със здравото семейство и общество и прочие?
Или беше шега, аз така го възприех.

# 534
По мое мнение е въпрос на възприятие. Нямам предвид директни обиди, а наричане на бялото - бяло, черното - черно и т.н.
Пример - извънбрачно дете. Със сигурност не е брачно. Не виждам защо човек се обижда от истината. Вярно е, че тя боли, но... в случая видях, че много жени просто си признават тука, че сами са избрали да раждат извънбрачни деца, та просто недоумявам защо се обиждат в такъв случай???

Аз не исках извънбрачни деца, затова се омъжих с първото в 4 месец (не планувана бременност, раздяла след година). Второто беше планувано и бяхме сгодени, но административни спънки бяха причина бракът да се случи чак в 7-ми месец. При все това щях да съм много нещастна, ако не беше се случил брака преди раждането. Лично мнение, лично възприятие, личен избор. Въобще не исках да се обвързвам с никой без брак - в моите очи (подчертавам моите) бих се 'продала' прекалено евтино без брак. Това е.

Темата е много деликатна именно защото най-съкровените емоции върлуват в нея (брак, деца), хората я приемат лично, все ще има обидени. Нека сам всеки избере за себе си.

Azzy, повечето хора се женят именно по емоционални причини. Да се гледа студено и прагматично на брака, когато хората са влюбени, е меко казано прекалено голямо изискване.
Веднага съпоставям с цигарите и пушачите (макар че е супер драстичен пример и не напълно паралелен) - знаят хората за вредата от цигарите, но си пушат. Въпрос на избор. Човешките същества, колкото и да си мислят, че се водят от разума, в едно 90% от случаите всъщност се ръководят от емоциите (лично мнение, не ми се зачеква спор по темата - нямам статистики и не искам да имам)

Шегичка беше само за думата 'законно'. Другото е на сериозно. Всеки иска да отглежда децата си в здраво и стабилно семейство и общество. И всеки има виждане какво точно е това. Спорът е излишен, нали? Никога няма да бъдат всички на едно мнение, но е очевадно, че повечето СА. (затова и бракът никога няма да умре и всеки се стреми към него (на запад, 100% от жените се стремят към брак), на изток - въпрос на време, нека се наживеем, да си изкараме от системата соц ограниченията и тогава ще се кротнем Wink

Дара88, ТИ си нападателна!!! Обиждаш непозната, защото не споделя мнението ти. Сори, но аз също имам право на мнение, точно колкото и ти. Така че...   Wink

# 535
  • София
Няма такова нещо, Валентина.
Има съвсем конкретни параметри какво е така нареченото здраво общество и семейство.
И то с днешна дата не се определя от наличието на брак или не, а от съвсем различни фактори.
Поради простата причина, че обществото по вертикала вече има висок процент на не сключили брак.
А нивото на ценностната система, възпитание, образование, морал, среда и прочие са факторите, които дефинират къде точно в обществото се намираш и носител на какви ценности е семейството ти.
Въобще не е въпрос на лично виждане това.

Защото един шлосер /нищо лично против шлосерите/, който е женен, но се напива като казак всеки ден, шамари жена си, псува като хамалин и треска зарзаватчийката два пъти месечно, не го прави член на здраво семейство и носител на високи обществени ценности, макар и сключил брак.

И обратното- високообразовани и заможни хора, които не са се развели, поради разни социални и финансови фактори, но всеки си има собствен живот и любовници, даже по няколко и надали могат да се засекат заедно и един месец в общия си дом, ако изобщо живеят заедно. Децата им са от малолетни в колежи в Англия и Швейцария и си имат свой собствен път и рядко се женят за случайни хора и за голямата си любов.

За бъда по-конкретна.

И аз знам за брака и любовта достатъчно, за да водя подобен разговор доколко сключеният брак дефинира едно семейство като носител на високи ценности и морал.
А, нема нужда.

Последна редакция: ср, 15 яну 2014, 22:41 от Azzy

# 536
  • където ми харесва
Защото, Валентина, на всички е ясно, че термина "извънбрачно" е мекия вариант на копеле...
Нормално е, да се засягаме. Поне за мен. Децата ни са си наши, това че подпис нямаме, не ги прави нещо по-малко от "брачните"...

# 537
По мое мнение е въпрос на възприятие. Нямам предвид директни обиди, а наричане на бялото - бяло, черното - черно и т.н.
Пример - извънбрачно дете. Със сигурност не е брачно. Не виждам защо човек се обижда от истината. Вярно е, че тя боли, но... в случая видях, че много жени просто си признават тука, че сами са избрали да раждат извънбрачни деца, та просто недоумявам защо се обиждат в такъв случай???

Аз не исках извънбрачни деца, затова се омъжих с първото в 4 месец (не планувана бременност, раздяла след година). Второто беше планувано и бяхме сгодени, но административни спънки бяха причина бракът да се случи чак в 7-ми месец. При все това щях да съм много нещастна, ако не беше се случил брака преди раждането. Лично мнение, лично възприятие, личен избор. Въобще не исках да се обвързвам с никой без брак - в моите очи (подчертавам моите) бих се 'продала' прекалено евтино без брак. Това е.

Темата е много деликатна именно защото най-съкровените емоции върлуват в нея (брак, деца), хората я приемат лично, все ще има обидени. Нека сам всеки избере за себе си.

Azzy, повечето хора се женят именно по емоционални причини. Да се гледа студено и прагматично на брака, когато хората са влюбени, е меко казано прекалено голямо изискване.
Веднага съпоставям с цигарите и пушачите (макар че е супер драстичен пример и не напълно паралелен) - знаят хората за вредата от цигарите, но си пушат. Въпрос на избор. Човешките същества, колкото и да си мислят, че се водят от разума, в едно 90% от случаите всъщност се ръководят от емоциите (лично мнение, не ми се зачеква спор по темата - нямам статистики и не искам да имам)

Шегичка беше само за думата 'законно'. Другото е на сериозно. Всеки иска да отглежда децата си в здраво и стабилно семейство и общество. И всеки има виждане какво точно е това. Спорът е излишен, нали? Никога няма да бъдат всички на едно мнение, но е очевадно, че повечето СА. (затова и бракът никога няма да умре и всеки се стреми към него (на запад, 100% от жените се стремят към брак), на изток - въпрос на време, нека се наживеем, да си изкараме от системата соц ограниченията и тогава ще се кротнем Wink

Дара88, ТИ си нападателна!!! Обиждаш непозната, защото не споделя мнението ти. Сори, но аз също имам право на мнение, точно колкото и ти. Така че...   Wink

Не знам кой е нападателен. Ти се опитваш да убедиш всички, че мечтата на жените е да се омъжат. Откъде знаеш какви са моите мечти и цели, та си толкова сигурна. Или не си чела предните коментари, или като някои други нищо не си разбрала. Моите деца не са родени в брак и са извънбрачни, да. Някъде да прочете някой да се обиди от това? Такива деца бяха наречени "незаконни", което е смешно заради самия израз. Изля се една помия, че съжителстващите са едва ли не най-пропаднали и не спират да си кръшкат. Като че ли е закон подписалите да не си кръшкат и при тях всичко е по мед и масло. Подписалите се опитват да убедят (себе си ли, останалите, или аз не знам), че са нещо повече от другите, само защото са подписали. Не съм омъжена, защото това е моят избор. И генерални заключения като твоите: "Не сте подписали, ама си мечтаете за това" показва, че ти си нападателна. Уважавам чуждото мнение. Кажи защо си избрала да подпишеш, а не ми казвай какво искам АЗ и за какво мечтая.

# 538
  • София
Темата доби грозно излъчване. Хубаво е без обиди да действаме. Не мислех че някой в 21-ви век се обижда от думата незаконно дете. Между децата няма разлика, освен в цвета на очите, кожата, косата Simple Smile но това е без значение. Термина е бил обиден - вече не е. Никога не съм си помисляла да гледам по различен начин на децата на приятелите си, които не са сключили брак.
Единственото нещо, което съм си направила като извод, е че брака по любов и желание /без да се намесват външни на двамата фактори - като бременност, роднини и други "вредители"  Mr. Green / е най-прекрасното състояние. За мен е така. Не че за тези шест и половина години брак не преминахме през различни етапи на нагаждане един към друг, но успяхме да преминем заедно през много неща и осъзнаваме всеки ден, че сме щастливи.
Разбира се гаранция няма.

За мен еднин мъж или една жена могат да живеят с различни хора, но се решават на брак, когато срещнат този, без когото не искат да живеят.

# 539
  • София
Леле  ooooh! Брачно, небрачно, законно, незаконно... Много жалък е този двукрак, чието отношение към дете се определя от това.

Общи условия

Активация на акаунт