Брак или "на семейни начала"?

• 47 560
  • 1 188
  •   1
Отговори
# 810
  • София
...
а пък според мен роднини ни правят именно общите ни деца. имам брак  с мъжа ми и ама грам не би ми пукало за роднините му,ако те нямаха малко от кръвта на детето ми.......даже и самия ми мъж чувтвам по-близък откакто имаме дете.
иначе пак да си кажа,че съм ЗА БРАКА. такова е възпитанието и възгледите ми за живота МИ. останалите хора да си преценяват за себе си.общо взето и това не ми пука (какво другите хора избират за себе си),освен,ако не са ми роднини:)

обаче някои от вас напред май изтъкваха и причини да не сключват брак от сорта на това,че не им се знаимава с какафонията около сключване на брак/сватба,но сега като чета какво се изисква за признаването на едно дете родено извън брак.....ми на мен пък с това не би ми се занимавало.едно подписване (без сватба) примерно ми се струва по-малко "овъртяно" и ......бих казала даже унизително. не ми скачайте моля! предполагам че точно пък в бг съвсем не са умрели толкова напълно старите нрави и разбирания. ами коментарите в тази тема даже го и доказват.и си представям ако трябваше да мина през ръцете на стари лелки-акушерки и чиновнички докато родя и узаконя детето си как щях да се чувствам.

Да, и според мен децата играят по-голяма роля в сравнение с подписа  Simple Smile

Отн. процедурите - детето ми е родено след подписването, така че за припознаването не мога да говоря от личен опит, но доколкото си спомням от познати, процедурата и документацията при припознаването са много по-лесни, отколкото тези при сключването на брак.

# 811
Припознаването е много лесно отивате и двамата при нотариус и за 10 мин сте готови, в болницата при записването на детето освен личната си карта давате и декларацията. Разлика между подписали и неподписали за мен няма.

# 812
  • Linz
А аз си мислех, че след като тази тема е нищена многократно, бързо ще потъне назад към архивите ooooh!

Моите деца също са припознати. Процедурата е много бърза и елементарна, аз при нотариус не съм ходила... Впоследствие се оженихме и децата присъстваха- беше им много интересно. Направихме двойна сватба- първо подписаха брат ми и жена му, после ние. След като с мъжа ми си казахме "да", малката дъщеря, тогава на 5 г, попита майка ми "бабо, сега вие ли сте наред?" hahaha

# 813
Децата ми бяха припознати още в родилното. Баща им подписа там една декларация и после старшата сестра имаше грижата да я отнесе в общината. Ако не е припознато веднага след раждането, тогава се ходи при нотариус. Но тогава пък се изчаква три месеца, дава се възможност на майката да оспори (ако иска) припознаването и едва след тези три месеца се издава ново удостоверение за раждане, където се вписва бащата. Peace

# 814
Не ходи се при нотариус преди раждането ако бащата е извън страната примерно (както беше в моя случай) и не може да дойде в родилното. Ако иска да го припознае след записването на детето се ходи в общината не при нотариус и е доста по-сложно от подписването на една декларация.

Последна редакция: нд, 19 яну 2014, 14:25 от desittta

# 815
Не ходи се при нотариус преди раждането ако бащата е извън страната примерно (както беше в моя случай) и не може да дойде в родилното. Ако иска да го припознае след записването на детето се ходи в общината не при нотариус и е доста по-сложно от подписването на една декларация.

Както ни обясниха адвокатите, които писаха в темата (  bouquet) СК позволява детето да се признае и преди раждането. Но след раждането, ако това не стане първите два дни (преди да съобщят от родилно на общината и оттам да издадат акт за раждане и удостоверение за раждане на детето), след това се подписва декларация при нотариус и се чака три месеца, преди бащата да бъде вписан в удостоверението за раждане. Дотогава детето се води с баща "неизвестен". От практиката си установих, че всяка община си работи по свой начин и в повечето случаи не й дреме за това какво пише в СК.

# 816
От практиката си установих, че всяка община си работи по свой начин и в повечето случаи не й дреме за това какво пише в СК.
Явно поради това в последно време хората си мислят, че дете не може да се признава преди раждането.

# 817
  • София
И аз не го знаех, от тази тема разбрах.

# 818
И аз не го знаех, от тази тема разбрах.
Кое не знаеше? И ти ли мислеше, че всяко дете на неомъжена майка се пише на нейните имена?

# 819
  • София
Не, имам предвид, че не знаех, че може да се признае още преди раждането.

# 820
От практиката си установих, че всяка община си работи по свой начин и в повечето случаи не й дреме за това какво пише в СК.
Явно поради това в последно време хората си мислят, че дете не може да се признава преди раждането.

Абсолютно! В нашата община за директор дирекция ГРАОН спуснаха една парашутистка, която идея си няма какво се работи. СК позволява бащата да припознае детето (пак в случай, че това не е направено още в родилното!) пред нотариус и да занесе декларацията в общината. След това общината е длъжна да уведоми майката за припознаването и тя има срок от три месеца да го обжалва. В нашата община обаче карат и майката да подпише декларация, че това е бащата и няма да оспорва припознаването.  Shocked И в същото време продължава да тече тримесечния срок по закон. Имаме случаи на бащи, чиито деца са в институция, а те не са ги припознали след раждането, че и после. Желаят да направят това сега и да си вземат детето. Само че, благодарение на горецитираната служителка не е възможно да направят това. Тя настоява майката да присъства, а в конкректните случаи т.нар. "майка" си е зарязала детето и е някъде в чужбина. Поради този парадокс предстои вписване на едно от децата за осиновяване, защото въпросният мъж няма как да докаже, че му е баща и му е никакъв по закон. (И разбира се, става въпрос за цигани, за които това е ежедневие, но важното е, че заради празноглави служителки на общината се случва.)

# 821
Не, имам предвид, че не знаех, че може да се признае още преди раждането.
Е именно де. То като не е признато на чие име да го пишат? На доктора, ако искаш? Wink Много ясно, че на имената на майката.

# 822
Всички предимства и привилегии които се получават след брака могат да бъдат предоставени на партньора чрез пълномощно и без брак както вече казах разлика няма. Аз съм за брака само от емоционална гледна точка.

Последна редакция: нд, 19 яну 2014, 15:25 от desittta

# 823

признаването на едно дете родено извън брак.....ми на мен пък с това не би ми се занимавало.едно подписване (без сватба) примерно ми се струва по-малко "овъртяно" и ......бих казала даже унизително. не ми скачайте моля! предполагам че точно пък в бг съвсем не са умрели толкова напълно старите нрави и разбирания. ами коментарите в тази тема даже го и доказват.и си представям ако трябваше да мина през ръцете на стари лелки-акушерки и чиновнички докато родя и узаконя детето си как щях да се чувствам.

Но то не се прави така. В родилното нали записват името на детето за акт за раждане, записват и имената на майката и на бащата. Това е. Няма процедура по узаконяване, която да изисква някакви усилия.

Последна редакция: пн, 20 яну 2014, 09:31 от Iris04

# 824
  • където ми харесва
признаването на едно дете родено извън брак.....ми на мен пък с това не би ми се занимавало.едно подписване (без сватба) примерно ми се струва по-малко "овъртяно" и ......бих казала даже унизително. не ми скачайте моля! предполагам че точно пък в бг съвсем не са умрели толкова напълно старите нрави и разбирания. ами коментарите в тази тема даже го и доказват.и си представям ако трябваше да мина през ръцете на стари лелки-акушерки и чиновнички докато родя и узаконя детето си как щях да се чувствам.

Но то не се прави така. В родилното нали записват името на детето за акт за раждане, записват и имената на майката и на бащата. Това е. Няма процедура по узаконяване, която да изисква някакви усилия.
Що бе, я си представи как се напъваш на магарето, а до акушерката седи нотариуса и ти попълва документите... Joy

Общи условия

Активация на акаунт