Брак или "на семейни начала"?

• 47 512
  • 1 188
  •   1
Отговори
# 825
  • Linz
 Joy Joy Joy
Цитат
и си представям ако трябваше да мина през ръцете на стари лелки-акушерки и чиновнички докато родя и узаконя детето си как щях да се чувствам.

# 826
  Жестока история...

Напротив, една от основните причини такъв огромен процент деца да се раждат в семейства без брак е точно, че няма никаква разлика, не се изискват усилия по узаконяване,  а родителите като цяло ги мързи да се занимават с формалности и процедури. Grinning

А тази жена, Валентина, защо е толкоз злобна, някаква причина има ли, че не ми се чете назад?...

Последна редакция: пн, 20 яну 2014, 12:36 от Iris04

# 827
  • където ми харесва
  Жестока история...

Напротив, една от основните причини такъв огромеен процент деца да се раждат в семейства без брак е точно, че няма никаква разлика, не се изискват усилия по узаконяване,  а родителите като цяло ги мързи да се занимават с формалности и процедури. Grinning

А тази жена, Валентина, защо е толкоз злобна, някаква причина има ли, че не ми се чете назад?...
Сигурно мъжа й не си ляга с нея.... newsm78 newsm78  bouquet

# 828
признаването на едно дете родено извън брак.....ми на мен пък с това не би ми се занимавало.едно подписване (без сватба) примерно ми се струва по-малко "овъртяно" и ......бих казала даже унизително. не ми скачайте моля! предполагам че точно пък в бг съвсем не са умрели толкова напълно старите нрави и разбирания. ами коментарите в тази тема даже го и доказват.и си представям ако трябваше да мина през ръцете на стари лелки-акушерки и чиновнички докато родя и узаконя детето си как щях да се чувствам.

Но то не се прави така. В родилното нали записват името на детето за акт за раждане, записват и имената на майката и на бащата. Това е. Няма процедура по узаконяване, която да изисква някакви усилия.

непомня как става,а и раждах преди 15 години в бг. имам малко дете сега,но не е родено там,а и двете са ми раждани в брак и незнам каква е разликата.за първи път се сблъсквам с тази тема толкова отблизо сега и тук. мен специално в бг да родя без брак повече би ме притеснило моралната гледна точка,а тук в чужбина да родя без брак точно обратното би ме притеснило-материалната:) тук когато се ожениш/омъжиш първо веднага ти намаляват данъците,като се роди дете веднага пак намаляват от данъците,при второ дете в семейството пак се намалява (всичко според доходите де,но ние сме хора на заплата и нас ни "грее" всеки намален разход).предполагам всички тези облаги ги има и за хора декларирали,че живеят на семейни начала,но не съм на ясно какво точно се случва при тях.тук тази институция си е съвсем официална и законна (семейни начала),но фактът,че толкова жени се натискат за брак ми говори,че явно бракуваните са по-облагодетелствани.....предполагам при евентуална раздяла.може би ако не си имал брак след раздяла мъжът не плаща издръжка на съпругата (не на децата),докато след брак и развод той си плаща за децата изчислената му сума и също така си плаща и сума на бившата си жена.предполагам ето за тази екстра бракът се тачи тук. незнам точно....

# 829
  • Кърджали
Чета, чета и се чудя колко още може да изпростее темата.
Първо, не е чак толкова страшно да се запише детето, родено в семейство, живеещи на семейни начала. Не изисква никакви кой знае какви усилия, нищо "унизително" няма в това. Ако човек иска да се чувства унизен, той ще си намери причина да се чувства така. Па да наречеш едно дете "незаконно" - за това вече думи нямам...
Второ, ама често казано, не разбирам каква е тази драма, та мине се, не мине месец - и пак изкача тази тема. И пак се бистри едно и също - кой е по - по  - най. Нали всеки един се чувства доволен от избора си, за чий тогава му е нужно да си пъха носа в чуждия дом, че и присъди да раздава?
Трето, сега лично. Никога не бих казала "йок, аман заман, аз няма да се женя", ама сега и не съм приритала да казвам "или утре се женим, или си събирам багажа". То стигне ли се "или си събирам багажа", отишла е работата.... В началото с мъжа до мен сме седнали и сме си поговорили какво, как и защо... Решихме тогава, че не ни се занимава със сватби / а това нямаше да ми се размине, нито моите, нито неговите родители, нито той самият щяха да приемат варианта - подписваме само. Знам си стоката/. После забременях, пак темата за брак дойде на дневен ред, после остана за след раждането и пак възникна нещо, та се отложи. Така периодично тази тема изкача.
Но тъй като аз сама съм наясно със себе си, той - надявам се - също - никак не ми пречи това, че нямаме брак. Чувствам си семейството като истинско семейство, правим си планове за бъдещето, решаваме си проблемите и така. Имам почти идеални отношения с неговите роднини, за моите пък той е идеалният зет. Много знаят, па и много ги интересува дали по някое време сме взели та сме подписали.  И предполагам, много я грее Иванка от форума или Петранка от улицата дали сред документите си имам и брачно свидетелство. Също така и ако някой ден подпишем, не вярвам Петранка или Иванка да го отразят в живота си.
Също така, се опитвам да си държа носа далеч от чуждите животи. Не съм се интересувала дали някоя приятелска двойка имат брак или нямат. Ако е станало на въпрос случайно, се споделяло, ако не - ми имат ли, нямат ли, не знам.
За себе си съм наясно какви разлики юридически има между бракът и живота на семейни начала. Засега в ежедневието ми, не ми е бил наложителен подписа, не съм се забързала. Ако някой ден се окаже, че е необходим, ми ще се стегнем и ще отскочим до подпишем. Няма да е драма.

# 830
За себе си съм наясно какви разлики юридически има между бракът и живота на семейни начала. Засега в ежедневието ми, не ми е бил наложителен подписа, не съм се забързала. Ако някой ден се окаже, че е необходим, ми ще се стегнем и ще отскочим до подпишем. Няма да е драма. [/b]

Това е много важно, всеки да е наясно за предимствата и недостатъците и на двете.

# 831
Абсолютно съгласна с Александраcheers

# 832
Голямото натискане за брак винаги е от този, който има по-голям интерес. Жените се опитват да вържат чрез деца по-подсигурените мъже, а мъже гледат на по-подсигурените момичета като на апетитна хапка. По-подсигурените са против брака. По-пресметливите поддържат тезата за брака и не се притесняват от евентуален развод, тъй като такъв дори е търсен резултат. По-подсигурените предпочитат да си съхранят своето и да дават колкото те преценят, затова предпочитат съжителството. По-пресметливите излизат с всякакви пуритано-моралистични доводи и директни обиди и принизяване на съжителството. По-подсигурените си свиркат и не им пука - нормално е да плюеш това, от което ти нагарча.

# 833
Голямото натискане за брак винаги е от този, който има по-голям интерес. Жените се опитват да вържат чрез деца по-подсигурените мъже, а мъже гледат на по-подсигурените момичета като на апетитна хапка. По-подсигурените са против брака. По-пресметливите поддържат тезата за брака и не се притесняват от евентуален развод, тъй като такъв дори е търсен резултат. По-подсигурените предпочитат да си съхранят своето и да дават колкото те преценят, затова предпочитат съжителството. По-пресметливите излизат с всякакви пуритано-моралистични доводи и директни обиди и принизяване на съжителството. По-подсигурените си свиркат и не им пука - нормално е да плюеш това, от което ти нагарча.
Някои схващат нещата без да блеят със стадото.  smile3521

# 834

Леле, че тогава всяка връзка е едно голямо надцакване  Sick
Никога не мислите ми не са ме водили до толкова отвратителни изводи, независимо за или против брака. Тъжна картинка...

# 835
   Е, има и бракове, в които започват без дисбаланс от интереси, защото никой няма нищо.

# 836
Simple Smile само да уточня. Уважавам брака като стъпка. Точно колкото уважавам и семейното съжителство като избор. Говорех за тези, които прекалено настървено защитават брака като по-висша форма на нещо си и се отнасят пренебрежително към всичко друго. Е, ако можеш да нападаш, трябва да можеш и да приемеш нападение обратно. Тези, които наистина неподправено вярват в брака, не са чак толкова настървени да унижават различните с всякакви коментари. Simple Smile

# 837
Е, да си признаем, че и другата страна не е особено либерална  Mr. Green имаше всякакви подмятания и от двете страни, затова така се получава накрая...

# 838
 Различни, различни, то половината двойки в страната са в съжителство без брак, това не е никакво различие, ами като гледам май ще стане преобладаваща практика. Като сложим и броя на разводите...
 Който иска да е интересен и различен скоро ще трябва да измисли някаква друга форма на семейство.

# 839
Който иска да е интересен и различен скоро ще трябва да измисли някаква друга форма на семейство.

Ето, ето, измислиха го вече  Laughing
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=755252.0

Общи условия

Активация на акаунт