Сърдечни малформации- тема 9

• 186 714
  • 776
  •   1
Отговори
# 420
Жани и Борис бяха в отделението.Борис го оперираха днес.
Операцията мина безпроблемно,сега чакаме.

# 421
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Много се радвам за вас Hug
Успех с възстановяването и да се приберат вкъщи скоро, здраво дете и спокойна майка Hug Hug Hug

# 422
Здравейте! Майка съм на детенце на годинка и месец.Преди два месеца на детето ми поставиха тежката диагноза Дилативна Кардиомиопатия. Едиственното лечение било трансплантация на сърце.Страшно съм притеснена в момента сме на много лекарства.Детето видимо по нищо не личи,че е болно не се спира. Питането ми е има ли друго детенце със същата диагноза и какво лечение му се прилага,ще съм благодарна на всякаква информация за тази коварна болест.

# 423
В Света Екатерина може да потърсите доктор Чилингирова за второ мнение и възможности за лечение при вас.

# 424
ZDRAVEITE, da6teria mi e na godinka i e s diagnoza hipertrofi4na obstroktivna kardiomiopatia i se nalaga operacia ,imali niakoi minal po tozi tejak pat ,mn mee strah dali vsi4ko 6te mine normalno ,molia ako ima da spodelite vsiakakva informacia 6te mi e ot polza ,i kak da procediram s izbora na hirurg dali da e Lazarov ili Mitev ,blagodaria vi predvaritelno

Последна редакция: пн, 13 юни 2016, 09:19 от helena_86

# 425
Здравейте,

присъединявам се към темата, тъй като вчера д-р Велковски постави на сина ми диагноза - пролапс на митрална клапа 1 степен. До момента никой никога не е казвал, че имаме проблем със сърцето. Детето в момента на 3 години, като преди това сме го водили на профилактичен преглед точно при Велковски, гледана съм обтойно от Томова по време на бременността, от Марко също и т.н. Дойде ни като гръм от ясно небе. Странното е, че сме го водили при Велковски през февруари тази година, т.е. преди 6 месеца, и тогава не се виждаше такъв проблем. Според него е възникнал сега.

Притеснени сме доста с оглед факта, че сме в процес на планиране на второ дете. Това, което успях да намеря в интернет е,че ако има родено дете с вроден сърдечен порок, то вероятността второто дете да е с такъв проблем се увеличава. Споделете каква информаци имате вие по този въпрос и при консултациите ви с лекарите.

Отделно от горното, Велковски е написал в амбулаторния лист, че трябва да се прави стриктна профилактика с антибиотик за ендокардит. Честно казано не мога да го разбера много това и какъв да ни е подхода. Може ли някоя майка, която е минала по този път да разясни чисто практически в какво се изразява това. Сега например синът ми има носителство на стафилокок ауреус в гърлото. Пи антибиотик 10 дни за него и не се изчисти. Означава ли, че пак трябва да пием антибиотици сега с оглед "новопридобитата" ни диагноза Sad или трябва да правим профилактика само при остър възпалителен процес. Изобщо възникнаха ми 100 въпроса след диагнозата вчера и след като вече започнах да чета в интернет. Явно пак ще трябва да се консултирам с Велковски, но това ще стане най-рано след месец, защото няма чаове.

# 426
Първо, спокойно, тази диагноза е лека и както има проява сега, така може и утре да я няма, просто трябва проследяване.
Второ - бактериите в гърлото се лекуват след направена посявка с антибиограма и след това с точните антибиотици локално и перорално, ако се налага може и венозно.
Трето - това не е ВСМ - вродена сърдечна малформация, а девиация при растежа на детето - понякога едните клапи забавят развитие, а други избързват. С времето и израстването тези разлики изчезват и всичко се нормализира.
Четвърто - при ВСМ унаследяването е главно при първото дете, при следващото малформациите са други или липсват. Много рядко има две деца с еднакви ВСМ.
Ако още нещо те интересува - питай спокойно,  за това сме тук  Hug

# 427
  • София
Аз само да допълня за профилактиката за ендокардит,  ние сме със същите препоръки. Синът ми се роди с междукамерен дефект,  незатворена клапа, пулмонални стенози, всичко това се коригира първите месеци.  Водят го с Тетралогия на Фало. Сега на 4 г.  е с хипертрофия на ендокарда,  която проследяваме, и тъй като не ми беше ясно и на мен питах допълнително.  Просто когато е болно детето трябва да се следи по изкъсо за признаци на инфекциозен ендокардит, който се причинява предимно от стрептококи и стафилококи. Няма страшно, просто с повече внимание.

Последна редакция: пт, 15 юли 2016, 00:27 от lycia

# 428
Благодаря ви много за отзивчивостта и за успокоителните думи.

Само ще допълня картинката покрай нашата диагноза.

Детето има т.нар. меземхимна дисплазия (слабост на съединителната тъкан) - на този етап се изразява в лека деформация на гръдния кош (леко хлътване между ребрата), плоскостъпие, "халтави стави", хемороиди. По думите на Велковски пролапсът си е следствие от тази слабост на съединителната тъкан. Последното ме кара да съм песимист, че може с времето да изчезне. Самият Велковки не спомена, че има вариант това да се "самооправи". Трябвало да го следим като или щяло да остане така, т.е. без прогрес, или щяло да прогресира. Почвам вече да се тревожа да не би детето да има синдром на Марфан или някое подобно заболяване  Sad

Що се отнася до бактериите в гърлото - то правихме посявка с антибиограма, като след това 10 дни дни детето пи Клацид - точно по антибиограмата.  Пуснахме контролна посявка в Токуда и пак излезна стафилокока. Пуснахме в още една лаборатория за всеки случай, там пък резултата е отрицателен. Сега имаме един положител и един отрицателен резултат. В понеделник ще ходим да пускаме 3-ти път вече посявка, та да видим какво ще излезе.

# 429
Може да направите генетично изследване за синдром на Марфан.
Препоръчителен е приемът на колаген и еластин.
Като му слагат системи бъдете внимателни, системите да текат по-бавно.
За гръдния кош добре действат витамин д и слънчевите бани.
Взимайте винаги ортопедични обувки за плоскостъпието.
Избягвайте консумацията на ядки и много твърди храни. Храната да е балансирана с повече плодове и зеленчуци.
Извинявай, че пиша така направо, но нямам много време за писане, че ме нападат.
Не се притеснявай, пак ти казвам, че диагнозата е лека. Да, ако е синдром на Марфан има повишено вмимание към някои неща, проследяване и прочее, но децата, в повечето случаи, се развиват нормално, без тежки отклонения.

# 430
Благодаря ви много за отзивчивостта и за успокоителните думи.

Само ще допълня картинката покрай нашата диагноза.

Детето има т.нар. меземхимна дисплазия (слабост на съединителната тъкан) - на този етап се изразява в лека деформация на гръдния кош (леко хлътване между ребрата), плоскостъпие, "халтави стави", хемороиди. По думите на Велковски пролапсът си е следствие от тази слабост на съединителната тъкан. Последното ме кара да съм песимист, че може с времето да изчезне. Самият Велковки не спомена, че има вариант това да се "самооправи". Трябвало да го следим като или щяло да остане така, т.е. без прогрес, или щяло да прогресира. Почвам вече да се тревожа да не би детето да има синдром на Марфан или някое подобно заболяване  Sad

Що се отнася до бактериите в гърлото - то правихме посявка с антибиограма, като след това 10 дни дни детето пи Клацид - точно по антибиограмата.  Пуснахме контролна посявка в Токуда и пак излезна стафилокока. Пуснахме в още една лаборатория за всеки случай, там пък резултата е отрицателен. Сега имаме един положител и един отрицателен резултат. В понеделник ще ходим да пускаме 3-ти път вече посявка, та да видим какво ще излезе.

Здравей!

Страшно съм заета служебно и нямам време да погледна първия ти пост, дори не знам на колко години е детенцето, но по последния мога да споделя мнение. Синът ми е с мезенхимна дисплазия и освен пролапса има дюстабан, сколиоза и ротация на бъбрек установени когато беше на 5г. и половина. От 3г. веднъж годишно ходим на контрола при Велковски и до момента задържа без промяна, НО заради сколиозата ходи на лечебна гимнастика и доколкото се получава на плуване и Велковски каза, че по този начин работим и за сърцето и благодарение на спорта задържаме без промяна. Препоръча колкото се може повече спорт и малкия си избра и фектовка. За дюстабана ходи със стелки дори и в сандалите и когато е безтях не се чувства добре.
На нас Велковски каза, че ще го следим до 20г., като възможностите са три - задължане, подобряване /затваряне на пролапса/ и задълбочаване на проблема до степен лечение /операция/. Да чукна на дърво засега задържаме. Пожелавам и при вас да няма негативно развитие. Ако искаш можеш да ми пишеш, но ще отговоря когато ми остане малко повече свободно време. Сега случано успях да надникна в темите.
Успех! Hug

# 431
Здравейте на всички, дъщеря ми е на 9 месеца в момента. Когато се роди и направихме първо посещение при личната докторка, беше студено и крайниците на бебето посиняха еднократно. За всеки случай ходихме на частен доктор и ни направиха ехография на сърцето. Оказа се, че има дупка в междупредсърдията, която тогава беше 3.5 мм и шум на сърцето., тогава детето беше на 40 дена и ни казаха, че това е нормално очаква се тази дупка да се затвори в следващите месеци, но това не се случи. Днес ходихме на преглед отново при детски кардиолог, защото дъщеря ми се разболя от летния вирус бяхме с температура 39 градуса и когато ни преслушваха чуха този шум на сърцето и за всеки случай отидохме отново на кардиолог.
От прегледа се оказа, че дупката между въпросните предсърдия е станала 7мм, тъй като и сърцето е пораснало и не се е затворила преградата. В прегледа пише МПД тип горен синус венозус 7 мм. Искам да попитам някой имал ли е подобен проблем? - това така нареченият порок на сърцето ли е. Може ли да се оправи от израстването на детето или е нужна оперативна намеса? Благодаря на всички, които ще ми отговорят.

# 432
Отидете в София на консултация - или в Националната Кардиологична Болница или в клиника Надежда. Обадете се за да си запазите час за преглед. Може да се наложи детето да приема медикаменти, които да подпомогнат затварянето на отвора. Трябва задължително да се консултирате с детските кардиолози от София!

Последна редакция: сб, 30 юли 2016, 16:44 от LifeIsBeautiful

# 433
Има ли вариант отвора да се затвори с прием на медикаменти, защото до сега това не ни беше казано. Ходихме при доктор Емил Христов във Варна и доколкото знам той идва от София и е много голям специалист.
Също искам да попитам този междупредсърден дефект много ли е опасен, какво може да се очаква?

# 434
Ние също сме д-р Христов и съм много доволна.Обяснява доста подробно,като имам въпрос съм му звъняла по телефона и е отзивчив човека.Има и частен кабинет,където също сме го посещавали,щом ме е обземало съмнение за нещо. Най-добре си задайте въпросите към него директно,по-точни отговори той ще ви даде. Успех.

Общи условия

Активация на акаунт