МАШИНА ЗА ХЛЯБ-53-та тема

  • 52 587
  • 751
  •   1
Отговори
# 465
  • Мнения: 4 070
Аз не ползвам готови смеси и сега разбирам защо Бонго е груб.

# 466
  • София
  • Мнения: 46 947
вероятно можеш и без киселина да пробваш...без глутен не съм правила, има няколко рецепти в книжката, но не съм ги пробвала.

# 467
  • Мнения: 4 070
вероятно можеш и без киселина да пробваш...без глутен не съм правила, има няколко рецепти в книжката, но не съм ги пробвала.
Можеш ли само да видиш съотношението течност/брашно Praynig

# 468
  • София
  • Мнения: 46 947
разбира се Simple Smile
400 течност на 500 брашно, с 3 ч.л. мая и 1 1/2-2 сл. олио това е с Bread mix брашно, което е само безглутеново.
Има и други, които са без глутен и без пшеница(жито), там съотношението е друго, с повече течност, зависи вече от рцептата, ако искаш точно мога да ти ги напиша, най-простата с такова брашно е с 450 вода,1 с.л. олио,500 брашно и 3ч.л. мая. Ако е Fibre Bread mix е същото, но с 480 вода.

# 469
  • Мнения: 9 785
разбира се Simple Smile
400 течност на 500 брашно, с 3 ч.л. мая и 1 1/2-2 сл. олио това е с Bread mix брашно, което е само безглутеново.
Има и други, които са без глутен и без пшеница(жито), там съотношението е друго, с повече течност, зависи вече от рцептата, ако искаш точно мога да ти ги напиша, най-простата с такова брашно е с 450 вода,1 с.л. олио,500 брашно и 3ч.л. мая. Ако е Fibre Bread mix е същото, но с 480 вода.

Не че ще направя такъв хляб, но ми стана интересно каква ще е консистенцията на сместа при замесването. Thinking Вероятно няма да се цели получаване на хубава топка като при другите теста. Или?

# 470
  • София
  • Мнения: 46 947
май да, пише, че разади консистенцията може  брашно да остане по страните на съдинката, но не било проблем, пише, че  бъркалката може да остава в хляба, също пише, че трябвало да се изяде до 2 дни, не знам защо пък това...също в нашата машина съставките се поставят обратно при този хляб, първо течните, после сухите(за другите първо сухите, отгоре течните)

Eто рецептите за без глутен и без пшеница
Скрит текст:
1.
топла вода+1яйце+1белтък - 430мл
разтопено масло - 60мл
ябълков оцет - 1ч.л
Брашно от кафяв ориз - 300гр
картофено нишесте - 100гр
сухо обезмаслено мляко - 50гр
ксантанова смола - 1 с.л.
захар - 1с.л
сол - 1ч.л
мая - 1 ч.л.

2. с кафяво брашно(без да имам идея кои са бели и кафяви)
Вода - 330мл
ябълков оцен 1 ч.л
олио 4 с.л.
яйца - 2(или 1 и един белтък)
брашно 450
захар 1 с.л
сол 1 ч.л.
мая - 2 ч.л

същото с бяло брашно - само водата е 320мл.

Juvela bread mixes (предполагам тези имат предвид http://www.juvela.co.uk/ )

вода 420мл
сол 1/2 ч.л
олио - 1 с.л
брашно - 500гр
мая 2 ч.л.

Последна редакция: вт, 11 фев 2014, 13:06 от Angel_Dust

# 471
  • на земята
  • Мнения: 4 162
Ами не мога да намеря програмата само печене,дава ми отначало с втасване и т.н.това е проблема ..)))Прочетох книжката на английски,освен аз да пропускам нещо или..)))незнам
е, какво не си намерила в книжката има една таблица на 10-11 стр, коя програма какво прави и  по колко го прави,  Bake only се казва тази на която само пече - програма 15. От 16 до 25 са само за месесене и втасване, в зависимост какво  ще месиш програмите са от 45 мин до 3,15 ч.
(аз имам 2500 модела, но книжката за двата модела е една и съща)
справих се  Peace
Бонго   bouquet

# 472
  • София
  • Мнения: 8 500
Значи интересно как пък бабите и дядовците ни са били дълги години живи и здрави, без да се съобразявали с един куп измислени съвременни теории и твърдения на разни модерни и преходни доктори.

Ами като не искате да добавяте витамин С или оцет, не ги добавяйте. Мен ако питате и брашно не добавяйте и без яйца може да минете, а пък сиренето е доста скъпо, че да го купувате, ами маслото  лелееееееее аууууууууу въййййййй - ми знаете ли колко е холестеролно бе, прясното мляко било отровно, а солта пък дигала кръвното налягане, захарта може да ви докара диабет. Ааааааааааааааааа -айде моля или гответе или не правете нищо. Тутманика или ще е тутманик или нищо.

Не е важно какво, а колко ще ядете от него. И 2 таблетки витамин С извинете на седмица, месец или година едва ли ще са толкоова фатални.

# 473
  • Мнения: 9 785
Най-важното е всеки сам да прави избора си. Без да се налага над другите или да позволява някой друг да му налага възгледите си. Peace

За втори път купувам стек типово брашно от Метро и мисля да си карам само с него. Не се заблуждавам, че е безкрайно полезно изобщо даже. Но нали все това ни се набива - да се избягва така наречената бяла отрова - брашно, захар, сол. Whistling

# 474
  • Мнения: 712
Аз, майка ми и вуйна ми (както и разни други познати) ползваме следната рецепта: една равна чаша вода (от мерителната на хлебопекарната, която при 3 различни марки все събира по 250мл до ръбчето), малка мерителна лъжичка сол, малка мерителна лъжичка захар, голяма мерителна лъжичка олио, 3 равни чаши брашно (пак от мерителната на хлебопекарната) и 1 и половина малка мерителна лъжичка суха мая. Рецептата е за малък хляб (750 гр) и е съвместима със всички видове брашно на пазара. Правила съм ръжен, ръжено-пшеничен, типов... и въобще всякакви комбинации. Е, ръженият не набухва, но то си е нормално. Simple Smile  Важно е съставките да се сложат в същия ред, в който са описани, защото на сухата мая и става нещо като се смеси с водата и не набухва.
Това тесто става за мекици и пици. Изпробвано е многократно и резултатът винаги е много добър (което си личи по дупето ми Embarassed).
А преди няколко дни една позната ми каза, че дозичката суха мая може да се замени с 1/4 кубче жива мая. Обаче още не съм стигнала до магазина да си купя, така че не е изпробвано.
Между другото в хлебопекарната стават много яки пържоли... Все едно си ги пекъл във фурната под фолио. Бон апети! Simple Smile

# 475
  • Мнения: 4 070
Angel_Dust , многооооооо ти благодаря!  bouquet HugАми да тя моята рецепта е с половината количество вода, вярно с едно яйце повече, но все пак това е около 60 мл. увеличава едно яйце аз доколкото измерих. Вероятно под тъмно брашно визират елда и др подобни, които са тъмни след смилане, понеже повечето варианти като ориз, просо и т.н. са бели/светли.
polin_a , би трябвало да се получи нормална консистенция, понеже повечето вода в случая е по- удачна, нали се сещаш варивата как набъбват като се накиснат, а точно това е проблема, че при мен е все сухо и то не може да го разбърка хубаво, бърка го само от долу.
Дядо Хаджия, коментара ти е напълно неуместен най- малкото , понеже точно нашите баби и дядовци са яли натурална храна и не са имали гадости. Мисля, че е злобно написаното, аи е както казах няма общо с темата. Много се дразня на хора, които стават агресивни заради това, че не приемам техния вариант. newsm78

# 476
  • sofia
  • Мнения: 9 236
Извинявам се за нахлуването с въпрос, но на колко време (горе-долу) ви се налага да сменяте казанчето? На моето, след почти две години употреба, му се скапа уплътнението около оста на бъркалката.
Ако пусна хляба веднага няма проблем, но на отложен старт водата изтича.

# 477
  • Мнения: X
Веси, няма строга закономерност. Някои си ползват казанчетата повече от две години, други ги сменят след 6 месеца.

# 478
  • В една слънчева къща...
  • Мнения: 774
И в брашната на София мел има аскорбинова киселина. В тези на Лидл също. На етикета си е отбелязано.

Напоследък съм се загледала в рецепти за хляб без месене. Навсякъде пише суха /инстантна/ мая. С жива няма ли да стане?

# 479
  • Мнения: X
Напоследък съм се загледала в рецепти за хляб без месене. Навсякъде пише суха /инстантна/ мая. С жива няма ли да стане?

Ще стане с жива мая. А в машината ли ще пробваш?

Общи условия

Активация на акаунт