МАШИНА ЗА ХЛЯБ-53-та тема

  • 52 537
  • 751
  •   1
Отговори
# 510
  • Мнения: 1 934
Аз винаги тръгвам от квас под формата на тесто, който съхранявам в найлонова торбичка в хладилника. Слагам 500 мл топличка вода и размивам вътре тази топка с големината на яйце. Прибавям захар 1-2 супени лъжици+брашно бяло, ръжено /може типово/, разбивам с желязна тел и хич нищо й няма на кваста. Става с консистенция между гъста боза и кексово тесто. Покривам го с кърпа и стои така 1 ден. Ако е студено, както сега, оставих и нощта да стои, за да шупне още по-добре. Значи дотук 24 часа. След това тази смес я изсипвам в машината, прибавям 1 супена лъжица сол /безсолен е почти така хлябът  Naughty/+ няколко лъжици олио+брашно бяло, типово на око и замесвам тесто. Когато е готово, отделям от него топка квас за следващо месене и слагам в хладилника. Вадя перките и връщам тестото в машината и забравям поне 1 ден /но сме още февруари/ Когато реша да го пека, първо включвам печене само за 4 минути, за да стане топла машината и оставям примерно час, после пак така 4 минути и пак час оставям. И накрая вече избирам 1.20 минути печене. След като го извадя от машината, го оставям на решетка да се поохлади, но не напълно и после го завивам с ленена покривка и го мушкам така в найлон, за да няма твърди кори.


Дано да ви свърши работа моето обяснение  Simple Smile

Преди само гледах хлябовете на Тони и все я разпитвах и все си мислех, че е мисия невъзможна, но ...

Днес даже изпекох втория такъв хляб  Simple Smile

Имам един проблем и приемам идеи от вас: когато изсипя тази смес в машината и прибавя брашното и започне месенето, о , мамма миа, брашното бая хвърчи из хлебопекарната:tired: Чудя се дали да не пробвам следващия път да сложа брашно първо, после сместта  newsm78

# 511
  • Мнения: 4 070
Кливия , за мен инфото ти е адски полезно.  bouquet А колко гъсто става когато добавиш пак брашното- като обикновен хляб ли ? Защо не пробваш да смесиш тестото с квасената смес на ръка- леко да го объркаш за да поеме сухата смес, че да не хвърчи ? За размяна може би пак не е проблем, но нека се изкажат по- компетентните.

# 512
  • Мнения: 1 934
Гунди, душа, ми аз за какво съм я купила тази машина: за да не си цапам и мъча ръчичките  Laughing

Иначе направо ми става излишна  Wink

Аааа, много съществен пропуск направих. Който няма голяма машина, да не слага 500 мл вода  Mr. Green Тези количества са за големите машини от 1350-1500 грама  Peace

# 513
  • Мнения: 4 070
Гунди, душа, ми аз за какво съм я купила тази машина: за да не си цапам и мъча ръчичките  Laughing

Иначе направо ми става излишна  Wink
Е ти само мъничко  за да не хвърчи, дори и в машината може да го размесиш малко, пробвай тогава направо да ги смениш. Wink Laughing

# 514
  • Мнения: 712
Кира, може ли да дадеш рецептата за козунака на майка ти?
Мога, но ще е довечера или утре, че сега съм на работа - трябва да се добера до тефтера Simple Smile

# 515
  • Мнения: 660
Имам един проблем и приемам идеи от вас: когато изсипя тази смес в машината и прибавя брашното и започне месенето, о , мамма миа, брашното бая хвърчи из хлебопекарната:tired: Чудя се дали да не пробвам следващия път да сложа брашно първо, после сместта  newsm78

Чудно си се справила! Wink
Ще ти напиша аз как правя и не ми се цапа машината много, много... то винаги има по малко брашно хвърчащо, де, ама не е чак толкова много. На моята машина пише първо да се слагат течните съставки и тогава сухите - обичайно слагам квас, вода/мляко, олиото, отгоре добавям брашното, сол, захар, ако слагам. И като пусна на програма "Тесто" има първите няколко пъти само по 1 завъртане на ножа. Това явно е направено така с цел да не се раздига брашното. Като ми беше сдало багаж предишното казанче, обаче, слагах 2-3 пъти в обратен ред и тогава ми цапаше доста, щото разхвърляше освен брашно и от течността.  Ако искаш би могла да опиташ и да видиш на коя програма началото на месенето ти е с малки паузи и да прецениш дали няма да цапа по-малко. Може и някоя от основните да е така програмирана, ама аз защото ползвам предимно тази за месене и втасване и после оставям да довтасва само, след което или го пускам да се пече, или го вадя, оформям, втасва пак за кратко и пека на фурна.  Peace

# 516
  • Мнения: X
Кливия, благодаря!   bouquet

Тони, има ли разлика хлябът с едно и с две втасвания? Пишеш, че втасва хубаво и пускаш да печеш. С други думи, няма второ втасване. Опитвала съм хляб с мая с едно втасване и не ми допадна.

# 517
  • Мнения: 660
Кливия, благодаря!   bouquet

Тони, има ли разлика хлябът с едно и с две втасвания? Пишеш, че втасва хубаво и пускаш да печеш. С други думи, няма второ втасване. Опитвала съм хляб с мая с едно втасване и не ми допадна.

Ми ние не намираме разлика, Алис. И питките, които втасват по 2 пъти и хляб, който съм пекла в машината са еднакво вкусни. Дори понякога, когато питките престоят повече /позабравя ги във фурната/ и ги пусна по-късно да се пекат може да им се усеща една идея по-кисела жилка, но и по двата начина са вкусни и стават на шупли, т.е. си е втасало добре печивото. Peace

# 518
  • Мнения: 5





Здравейте момичета и момчета.Показвам хляб бял със закваска.Месен в машината-пека във фурната.
Докато не пробвах-не знаех,че е толкова лесно.
Имам и кръгла кошничка,но после ще пиша,че докато се сетя как се качват снимки и ми загоря манджата.

# 519
  • Мнения: 2
Здравейте!
Ще помоля за някоя изпитана рецепта за пълнозърнест хлъб. Зная, че има писано много, както и рецепти на 1стр. Пробвах вече няколко, но хлябът все не става нещо както трябва, или е много тестян в средата или пък става стиклен. Моля ви за рецепти, които наистина сте пробвали и сте доволни. Вече започнах да си мисля, че има някаква тънкост, която не зная. Уж правя всичко както трябва, а не става. Предварително благодаря!

# 520
  • Мнения: X
Уж правя всичко както трябва, а не става.

А по-конкретно? Коя рецепта, например, пробва? На коя програма, каква марка ти е машината, топла вода ли сложи? Какво брашно използва? За да е тестен, значи не е втасал достатъчно, съответно няма как да се изпече добре.

# 521
  • София
  • Мнения: 8 500
Уж правя всичко както трябва, а не става.

А по-конкретно? Коя рецепта, например, пробва? На коя програма, каква марка ти е машината, топла вода ли сложи? Какво брашно използва? За да е тестен, значи не е втасал достатъчно, съответно няма как да се изпече добре.

И какво точно не става ?

# 522
  • Мнения: 1 934
Мегимег, изпитано почти 100% гарантиращо успех е да направиш пълнозърнест хляб с програма месене и втасване, да го оставиш да втаса хубаво след като свърши програмата и после да го изпечеш с другата програма  Peace

Няма да се уморя да повтарям това - въобще не използвайте цялостни програми, а действайте основно с месене и печене.

На пълнозърнестия хляб му трябва много време, за да втаса добре и да се понадигне, а в програмата за пълнозърнест хляб сигурно има поне 2 втасвания и после пак го спихва, като го разбърка - ненужни операции за мен.

Тони, аз също като теб използвам програма за месене точно с кратки такива в началото разбърквания, за да усвои брашното по-лесно. Но аз слагам само закваската и брашно, нямам вода и затова така се получава. Моята закваска е разтворена в 500 мл вода.

Имам въпрос към теб, че ми стана интересно: как се държи квасът, ако направя тесто за соленки, милинки с мляко, яйца, масло? Пробвала ли си такова нещо?

# 523
  • Мнения: X
С квас съм пробвала всичко, което се сетих. Получава си се добре. Единствено се усещаше лек кисел привкус при белия хляб. Ще опитам някой път технологията на Тони за съхранение на кваса.

# 524
  • Мнения: 660
Тони, аз също като теб използвам програма за месене точно с кратки такива в началото разбърквания, за да усвои брашното по-лесно. Но аз слагам само закваската и брашно, нямам вода и затова така се получава. Моята закваска е разтворена в 500 мл вода.

Имам въпрос към теб, че ми стана интересно: как се държи квасът, ако направя тесто за соленки, милинки с мляко, яйца, масло? Пробвала ли си такова нещо?

Вероятно, защото самата закваска ти е по-течна? Rolling Eyes

Всичко правя с тесто с квас. Мая не съм ползвала от Великден, когато правих козунаци за едно събиране и понеже трябваше да направя 5-6 козунака и нямаше кога да ги чакам да втасват, та ги правих с мая, иначе за нас, за вкъщи всичко правя с тесто с квас - и мекици съм правила и милинки и пица и солени зайчета, и пирожките на Маша /не ме питай, у нас е на почит и уважение и кашата на Маша и пирожките Simple Smile / и козунаци и щолен и каквото се сетиш. Няма разлика, или поне аз не усещам разлика с другото тесто с мая, но е хубаво да се следи тестото, кваса да е пресен, т.е. да е активиран и да не е престоял, за да не накиселява. Ако и тестото не е престояло, а си го "хванала" на време всичко става много вкусно и няма разлика във вкуса след приготвянето на печивата, или мекици. Просто меся в машината, като за съотвените неща си слагам различни съставки в тестото и си приготвям после каквото там и пека на фурна. Peace

Общи условия

Активация на акаунт