Моля спешно зо помощ с изпита ми по математика

• 17 115
  • 376
  •   1
Отговори
# 195
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Адри, аз нищо лошо не мога да кажа за преподавателите си в СУ. На фона на мизерната материална база постигаха максимум в обучението- мога да сравня с университета, в който съм в момента, много по-стар, богат и престижен.

# 196
Започвам да си мисля, че аз съм имала късмет с моята специалност. Точно в СУ не мога да се оплача от нито един преподавател, единственото ми оплакване би било свързано с прекалени изисквания. Но очевидно е до преподаватели, до факултети.
И все пак смятам, че който знае къде се намира и за какво е там, няма да му пречат преподавателите. Със сигурност има сериозни нарушения в университетите, но мисля, че не са чак толкова често срещани. Ако учиш, няма от какво да се притесняваш.

# 197
В СУ, колкото и да ти се учи, повечето преподаватели са толкова отегчени и незаинтересовани понякога, че направо ти се отщява Confused Поне в моята специалност беше така...

Андри, защо така?  Simple Smile
Като човек, завършил твоята специалност там (ако правилно съм разбрала коя е тя), пък и вече от другата страна, смея да твърдя, че има качествени преподаватели и силни катедри (тази по теория на литературата е такава например).

# 198
Защо е тази предубеденост към НБУ?
Приемният изпит е елементарен. Всичките ми познати, които отидоха да учат там, не бяха приети в университетите, в които те самите искаха да учат и за да имат висше  Laughing отидоха да учат в НБУ  ooooh! След това сме обсъждали кой какво учи и се оказа, че тяхната програма и изпити са продължение на приемния изпит - смешни в сравнение с това, което се учеше в другите университети.
Не искам да обидя никого, но нивото в този университет е доста занижено и аз лично не бих финансирала следване в този университет.
Ако детето ми е толкова мотивирано и жела да учи, то ще трябва да си седне на дупето и да се постарае да го приемат в друг университет, а не НБУ  Laughing

# 199
НБУ обаче напредна с годините; не че всичко му е наред, но вече пропастта между него и СУ например не е така голяма. Освен това привлече някои добри преподаватели от държавните университети и БАН.

# 200
  • София
И в кои и какви програми са твоите познати? И с кои сходни или същите специалности други университети сравняваш? Така, както го пишеш, е все едно да говорим за "българите са такива" и "чужденците са онакива", а не за "Иван" и "Джон" или "Педро".
НБУ имат прием точно такъв, какъвто е при западняците - широката част на входа, пък който и както оцелее на изхода.

# 201
Моето дете е още мъничко и ако чак толкова напреднат, то може и да размисля.  Simple Smile
На този етап съм против!  Naughty

И в кои и какви програми са твоите познати?
Моите познати отдавна завършиха  Laughing
Учеха икономика, дизайн, една щеше да става артистка   Joy

# 202
  • София
Преди доста години пишех по едно време дипломни и курсови работи. Да знаеш само на какви неграмотни филолози от СУ попадах, направо не е истина! Да се чудиш с какъв изпит са влезли, щом пред дипломирането си са зле с материал от началното училище. Горе-долу малко по-добре бяха икономистите. Най-добре бяха инженерите. Така че трудно може да се каже, че СУ е обрало цвета на нацията. Особено сега, като правят по сто кандидатски сесии и се влиза и по диплома.

# 203
Да знаеш само на какви неграмотни филолози от СУ попадах, направо не е истина!

Защо смяташ, че ти си критерий за грамотност? На базата на какво определяш "неграмотността" им. И, генерализирайки учещите в СУ, не правиш ли онова, срещу което се възмути преди малко...

# 204
ooooh! Боже мой!!!!!! Аз също съм била студентка, преписвала съм, късали са ме, учила съм, но за подобно безумие дори не бих помислила!! Да седна на изпит и да пиша в Бг-мамма да ми решат тъпите задачи.  Mr. Green Ако беше отделила времето, в което се мазниш на идолката си, можеше и да се справиш с няколко прости сметки.
Коя е идолката й ?

За НБУ И УНСС  Stop ( но може би си зависи и от специалността и от човека )

# 205
  • София
Моето следване беше преди близо 10 години (кога мина това време  Crazy ) Не отричам, че имаше страхотни преподаватели. За някои от тях ревах като магаре когато научих, че са починали.
А наскоро препрочитах учебника по западноевропейска литература на Хаджикосев. Ей така, за удоволствие. Невероятен преподавател! Не знам дали още е в СУ.

Факт е обаче, че редовно се случваше преподаватели да не се явяват на лекции, даже на изпити. Скъсал си си задника да учиш, отиваш с разтреперани колене в университета, чакаш в прединфарктно състояние 2-3 часа, за да разбереш, че изобщо няма да има изпит. И да - преписваше се. Масово се преписваше. Дори на държавния изпит сума колеги се похвалиха, че всичко си били преписали  Shocked Масово имаше и преподаватели, които държаха да им цитираш дословно неща от техните лекции или учебници. Не си купиш учебника им за 20+ лв. - не си взимаш изпита. А аз не мога да зубря, никога не съм можела. Имам абстрактно мислене, умея да разсъждавам (поне така си мисля), за една книга мога да говоря с часове, но точните науки са ми мъка. Езиковедските дисциплини ги учех на база логика, не на правила, но някой да очаква от мен да заучавам литературоведски материал на изуст... ами аз може да имам коренно различно виждане за дадено произведение или автор от това на професора. Такива неща ме дразнеха особено много. Не те стимулират да мислиш, а искат да зубриш. За цялото си следване имах само две четворки и те бяха точно заради такива неща  Crossing Arms

Пак казвам, не всички бяха такива, но стига да има трима-четирима и ти загарча достатъчно  Tired

# 206
Точно така, не бива да се генерализира. На фона на общия спад на нивото СУ и НБУ се поизравниха.  Все още обаче СУ заема по-челни места (ако може изобщо така да се каже, защото те никак не са челни в световен контекст) в някакви класации от НБУ.

B & C вероятно помни предишни години, в които нивото на студентите в НБУ не беше особено високо (да се изразя по-меко); споделяли са ми го преподаватели, работещи там и в СУ, тоест с база за сравнение. Но вече НБУ напредва, пак казвам - на фона на общия спад.

В НБУ има един съществен проблем, поне за моята специалност: не се усвояват базови неща, а се минава към избираеми и по-специфични. Например (съвсем условно): не се преподава западноевропейска литература (общ курс), а "феминистки авторки" или нещо подобно. Това е само пример, разбира се.

П.П. Адри, сигурно качествените преподаватели се броят на пръсти. Но навсякъде е така. Нали някои от СУ преподават и в НБУ, едни и същи хора се въртят... Симеон Хаджикосев се пенсионира, но М. Николчина също е добър преподавател.

# 207
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Андариел, в СУ инженерни специалности няма. Изключая една или две във Физическия факултет, но и те не са точно инженерни. Инженери излизат в София от Техническия, Минно-геоложкия, Лесо-техническия и Химико-технологичния.

Брезичка, идолката е Николета Лозанова.

# 208
И в кои и какви програми са твоите познати? И с кои сходни или същите специалности други университети сравняваш? Така, както го пишеш, е все едно да говорим за "българите са такива" и "чужденците са онакива", а не за "Иван" и "Джон" или "Педро".
НБУ имат прием точно такъв, какъвто е при западняците - широката част на входа, пък който и както оцелее на изхода.

То май и изходът е доста широк. Една позната завърши там миналата година, почти без да стъпне в университета и без да се яви на изпит. Само някакви реферати им изискваха, които майка й ги пишеше.

# 209
Андариел, в СУ инженерни специалности няма. Изключая една или две във Физическия факултет, но и те не са точно инженерни. Инженери излизат в София от Техническия, Минно-геоложкия, Лесо-техническия и Химико-технологичния.

Поне "и др." да беше писала. Далеч не само там излизат инженери.

Общи условия

Активация на акаунт