Всяка мама чака с нетърпение на Юлското бебче първото движение!

• 27 140
  • 735
  •   1
Отговори
# 585
  • Пловдив
Намерих един примерен списък за покупките.

Списък за новородено бебе

ДРЕШКИ И ДРУГИ ТЕКСТИЛНИ ИЗДЕЛИЯ ЗА ВАШЕТО БЕБЕ
Боди – 5-6 бр. (дълъг или къс ръкав според сезона)
Камизолка прегърни ме (някои майки не използват – те са алтернатива на бодитата) – 5-6 бр.
Памперс-гащи (нужни са, когато се използват камизолки) – 5-6 бр.
Гащеризон-пижама – 3-4 бр.
Комплект жилетка и ританки – 3-4 бр.
Ританки – 4-5 бр.
Гащеризон 2-3 бр.
Хавлия бебе – 1-2 бр.
Пелени комплект (2 бархетни и 2 тензухени) – 1-2 комплекта
Одеало – 1 бр.
Тънко одеало - пелена – 1 бр.
Комплект чаршафи – 2 комплекта (или комплект олекотена завивка с чаршафи и един комплект чаршафи за смяна)
Непромокаема подложка за преповиване 1бр. (може допълнително и една преносима за в количката)
Протектор за матрак – 1 бр.
Лигавник – може и да не е нужен от самото начало; за предпочитане за новородено да бъде мек, т.е. без гума/найлон отдолу
Обиколник – нужен е след третия месец
Чувал за сън – също е необходим едва след третия месец на бебето, за това трябва да се съобрази какъв ще бъде сезонът тогава и да се избере подходяща материя
Чувал (торба) за в количката – порт-бебе
Чорапки / терлички / буйки
Шапка за след баня – 2-3 бр. (някои майки не използват)
Шапка за разходка – 1-2 бр. според сезона
Ръкавички срещу драскане
Комплект за изписване

# 586
  • Варна
И аз имам проблем с очите. Имах към -10 диоптъра, но ги махнах с лазерна операция и сега имам под 1 диоптър (върнах малко). За сметка на това, пораженията по очните дъна си стоят, някакви цилиндри и имам дегенеративно заболяване на ретината + на последния преглед миналото лято ми откриха кондензация на стъкловидно тяло, което значело, че ретината можела да се отлепи във всеки момент. Предупредиха ме, ако започна да виждам светкавици, веднага да тичам при тях.
Така че аз със сигурност ще съм секцио, но не знам кога да отида да си взема документ, може би по нататък - към 7-мия месец.

# 587
Благодаря ви за отговорите , момичета! Аз единственото, което знам е, че и мами с висок диоптър раждат, стига другите им показатели да са ОК, като най-вече гледат очното налягане. Истината е, че дори и да има минимален риск да си загубя зрението не бих рискувала.

Namiby: И аз съм с леши постоянно. Очилата си слагам единствено вечер преди лягане и рано сутрин.

Значи от това, което разбрах е, че трябва в някакъв момент да отида на очен да ме прегледа и да ми издаде бележка. На следващия преглед при АГ-то ще му напомня пак за диоптъра ми (бях му споменала много отдавна) и да видим какво ще каже. Shocked

# 588
Относно очите и аз знам,че +/-5 диоптер е задължително секцио
За покупките:  smile3508 ах колко ги обичаме тези покупки...
Аз си бях понакупила доста дрешки и въобще не съжалявам,защото не ми се налагаше да пера през ден от страх,че утре няма да има какво да обличаме...Иначе традиционните неща: Креватче, количка, кошче за кола, чаршафчета, подложки, шишета, биберони и т.н. има и доста прищявки (ако искаш  Mr. Green ) Люлки с мелодии, без мелодии, шезлонги, активни гимнастики, въртележки, лампи за легло и т.н.
А за варицелата ми се наложи да направя аборта във 12+ г.с. най-трудно беше решението защото никой не се наема да ти каже ,,ДА направи го" или обратното а ти казват риска е 25%(което не е малко) избора си е ваш, но пък си мислиш ами ако пък всичко си е наред...много труден избор беше-на никой не го пожелавам това през което минах... Praynig Между другото тогава правих тест за анти тела и за варицела едновременно и ми излезе че хем имам анти тела хем нося и вируса. Много странно,но факт в 3 различни лаборатории-3 еднакви резултата всички доктори се пулеха и не вярваха на очите си. В крайна сметка се оказа че съм една от 1/10 000 бременни жени който повтарят варицела,заради отслабнала имунна система
Надявам се да не съм ви натоварила със поста си... Hug

# 589
Ето списък с нaй-необходимите неща, които съм ползвала и ще осигуря за мен и бебо преди прибиране и този път -

За спане:

Креватче
Матраче за креватчето
Непромокаема подложка
Възглавница за новородено
Термометър за въздуха (може да е комбинирани за въздух и вода)
Спален комплект (завивка, чаршаф, калъфка) – добре е да са мин. 2
Непромокаема постелка под чаршафите
Повивалник
Пелени върху които да слагаш бебето като го преобуваш и сменяш памперс и т.н. - поне 2-3 бр
Оделца- поне 2 тънки и едно по-дебело
Бебефон - по желание не е задължителен - аз имам на Авент - безз камера, но с обратна връзка

За навън:
Столче за кола
Одеалце подложено в столчето
Количка
Чадърче за слънце
Чаршафче за количката и одеяло-
ако количката няма чувалче - може и чувалче
Тензух - много приложения има
Дъждобран за количката
Предпазител за насекоми - мрежа
Устройство против насекоми - все пак са летни бебета не е добре ако нещо ги нахапе - аз ползвах ултразвуково устройство на чико- и до сега го ползвам- но взех по-голямото а не за колика има по-голям обхват

За банята:

Ваничка и стойка за нея
Хавлиена кърпа за подложката за вана – да не се хлъзга бебето
Легенче
Каничка за поливане
Гел за пране бебешки – аз ползвах Сано максима и съм много доволна
Термометър за водата при къпане
Хавлийка за след баня с качулка - 2 бр.
Бебешки душ гел – аз ползвах от глава до пети на бюбхен

Козметика :

Бебешко олио пак бюбхен ползвах
Крем против подсичане – аз ползвах нивея
Пудра за дупе – ако се изрине
Крем за лице- ползвах с невен на бюбхен
Крем за студ – това е за зимата – пак на бюбхен съм ползвала
Четка и гребенче
Ножичка / нокторезачка
Крем за ухапвания на чико - само този намерих навремето за под 6 месеца с лайка е

Други за хигиена:

Аспиратор за носле
Влажни кърпички
Памперси
Термометър за бебето – най-добре биба дигитален – най-удобни са
Клечки с ограничител за уши
Спирт
лепенки за пъпчето непромокаеми
памук
стерилни марлички

Дрехи:

Бодита с къс и дълъг ръкав – мин. 6-7 бр. общо  аз си бях взела 4 с къс и 3 с дълъг –повече няма смисъл , защото се израстват бързо
Космонавчета / гащеризони /комплекти блуза с панталонче – поне 6 бр. общо
Аз лично ползвах повече от две части блузка/ризка тип жилетка и панталонче или цели ританки.
Ританки - тънки и дебели – мин. 3 бр.
Горна блузка - тип жилетка – мин. 2 бр.
Лигавници - поне 2 да са с непромокаема подложка
Шапчица мин. 2 бр. – моя без шапка настива и до ден днешен
Памучни чорапки - при мен вървяха много, имам поне 7-8 чифта
Дебели дрехи за студено време, но то при нас има време нали сме юлки ,така че може и по-натам- космонавти, якенце и т.н
Суичери – аз имах 2 – удобни са ем връхна дреха, ем с качулката пази вратлето и главата.

За хранене:
Възглавница за кърмене( по желание може и без нея)
Помпа за кърма – аз препоръчвам физиологичната на Авент, миналият път бях на ръчна, но ако имаш много кърма и можеш да отделиш парички е добре да си вземеш електрическа- ползвах я от първият ден на раждането - много съм доволна
Шишета - за вода и храна – поне 4 бр. 125 мл,
Залъгалки - поне 2 бр.
Отделна тенджерка която е само за бебето за  преваряване водата за пиене
Уред за стерилизиране на шишетата и т.н.- аз ползвах електрически на Авент – но има и за микровълнова
Четка за почистване на шишетата и бибероните
АМ – за всеки случай дори и да имаш кърма понякога се налага – аз ползвах Лактана

За Родилното ( зависи къде раждаш де)

Във Вита където аз живот и здраве ще раждам

-нощница ако искаш твоя- 2 бр.
-зарядно тел. и лични вещи и лична карта
-Еднократни гащи
-Помпа за кърма
-Джапанки
-тампони за кърма- като ти дойде кърмата почва да тече и ако нямаш тампон на сутиена ти мокри сутиен , дрехи и т.н.

Ако си в държавна болница още:

Памперси –дават се в родилното при бебетата
Мокри кърпички – веднъж за теб , веднъж за бебето дават се при бебетата
Халат
Чаша за вода
Прибори за хранене
Хавлиена кърпа
Превръзки за родилки
И тук вече не пожелание а задължително 2 нощници

Мали ама то стана страшен списък - добре че голяма част от по-скъпите имам че иначе не ми се мисли

# 590
Monik@ - само при споменаването, че съм с такъв диоптър ми каза, да отида на очен (....моя очен е в друг град.....ходя на частно при него....и т.н.) и аз отидох, прегледа ме, аз казах, че съм бременна и ми написа:ПОВЕДЕНИЕ НА РАЖДАНЕ: СЕКЦИО. Всичко друго беше в медицинско изражение...т. е. не знам какво точно друго пишеше. Представих го на моя док и той каза ОК - ще раждам секцио.

# 591
Мама Цвети -искренно ти съчуствам за тежкото изпитание през което си преминала Hug Hug Hug

Ако някой иска имам списъка на екселки фаил - мога да го пратя ако смятате че ще ви е полезен.

# 592
  • София
mama@cvety много съжалявам и аз  Hug
MAMA_SANCHO списъкът ти е много подробен, както и на lady april и другите мами кито пуснахте. аз имам нейде, незнайно къде забутан от предния път, но този рефреш добре ми дойде.  Hug сега ще видя какво имах и аз но специално тези пелените за които пишете  (памучни/тензухени) ми бяха много удобни  за всякакви цели, тъй като за лятно бебе не ти трябват 3 ката одеала, а сина ми и той се роди през юли. Peace
между другото, визията при мен се "оправи"  Laughing

# 593
  • София
Аз пазаруването мисля да го започна като стане топло, април-май месец примерно. По-рано няма смисъл. Помпа мисля да търся при ноемврийчетата, че с механична наистина не си е работа, при мен беше обратното на Мама Санчо - аз нямах достатъчно, и за да стимулирам 5 месеца беше едно мъчение с цедене след всяко кърмене, а съм чувала, че електрическата допълнително стимулира лактацията. Но и това ще го търся след като се роди и видя дали съм ок и дали ще се урегулира сама кърмата - тези майки, които кърмеха до последно (има и такива, които още кърмят), никога не са държали помпа в ръка - бебето само отрегулирало количеството - и това е най-добрият вариант. Иначе ни трябва второ бебешко легло с матрак, които също ще купуваме от Лабиринт (и предните ни неща повечето са от там), искам ново комплектче за изписване. Всъщност, който не знае, в Люлин има още един доста зареден бебешки магазин, където някои неща са още по-евтини. Ще потърся адреса точният, че ми е трудно да го обясня къде е, и ще го сложа тук. От там купувах порт-бебето-одеало и други дребни неща като залъгалки, бутилки и др. Бай дъ уей, в сайта на лабиринт има и секция за бебета - това е въпросното магазинче, за което говори Мама Санчо. И там се провеждат лекции за майките!

Лейди Ейприл е наистина много права - човек предполага, а Бог разполага - кой знае какъв калпазанин/калпазанка ще се падне  Simple Smile Мислим си едно, а става друго. Аз не планирах първият път, т.е. имах си някакъв план, но, ако бебето имаше силни колики примерно, или беше ревливо, наистина надали щяхме да успеем да го научим да си спи самичък. Много се надявам да имам още едно спокойно бебе, както вика свеки "Аз такива мога по 5 наведнъж да гледам" ..

Списъка за бебето - има ги в почти всички бебешки сайтове - виж примерно този:
http://www.pakostnik.com/bg/motherbabylist.php но имай впредвид, че половината неща може и да не ти потрябват. Мисля, че по-нататък ще ги обсъждаме по-подробно Simple Smile

Съветвам ви обаче, като отивате към родилното още, във вашият багаж, вземете няколко чифта ръкавички за малкото - моят се беше надрал жестоко, все едно се беше боричкал с котки - цялата муцуна беше страшна направо ..

# 594
Мали сега си сметнах нещата по  моя списък и с помпата и количката са 1200 лв- уффффф така се израдвах като смятах днес 700 лв ама явно съм попропуснала някой неща - ама по-добре да знам де -
ама и то като се замислиш как да са 700 лв като те само помпата и количката са 620 лв ама акъл море глава шамандура. Simple Smile

Последна редакция: вт, 21 яну 2014, 16:45 от MAMA_SANCHO

# 595
И аз съм с висок диоптър (-6.5). За раждането обаче е важно състоянието на ретината, а не самия диоптър. Аз имах изтъняване на ретината и на двете очи и секциото беше задължително, изобщо не ми оставиха избор. Казаха ми обаче, че ако заздравя ретините (нещо, което направих след като родих), няма никакъв проблем да родя нормално. При бременност по принцип могат да настъпят сериозни промени в състоянието на очите и е хубаво да се следи по-внимателно и често. Аз лично 2 пъти ходих на прегледи, с направления от гинеколога.

Днес бях на преглед, всичко е ок с бебето, расте си нормално. На ФМ откриха единствена пъпна артерия и следенето на растежа при мен ще е доста по-стриктно Sad

# 596
Знам, че темата сигурно не е за тук, но от няколко дни ми се върти идеята за кърменето. Има ли някоя от вас, която се е справила успешно с тази задача? Напоследък не съм срещала такава жена, всички почти от родилното започват с адаптирано мляко, дори без опити за кърмене. Толкова ли е трудно и ужасно. Чела съм доста информация и явно си е и до късмет как ще тръгне.

# 597
Страхотни списъци сте направи! А дали не може да ги качим някъде и после да сложим линк на първата страница?  newsm78 Не съм сигурна къде и как може, аз съм малко куца в това отношение, но ще питам ММ. Може пък да знае.  Simple Smile
И леле колко скъпо излиза наистина. Направо не ми се смята като за първо дете  Sad А на всичкото отгоре искаме да се преместим в по-голям апартамент, защото сега сме в двустаен и като порастне бебо няма да си има собствена стая. Разходи - много, ама пък да сме живи и здрави. Това е най-важното.

bleizi: Да и на мен ми бяха казали нещо такова, но отдавна.Ще се консултирам с очен, даже два. То е ясно. Много ме е страх за зрението и наистина не бих поела и минимален риск. Все пак ми трябват и очи, за да се радвам на детето.
Това за ФМ много не го разбрах, какво ще рече единствена пъпна артерия? Стискам палци всичко да е наред !  Hug

Цвети: Дори не мога да си представя през какво си минала, сигурно ти е било много, много тежко. Браво за куража и за силата, която носиш в себе си  Hug

# 598
  • София
Знам, че темата сигурно не е за тук, но от няколко дни ми се върти идеята за кърменето. Има ли някоя от вас, която се е справила успешно с тази задача? Напоследък не съм срещала такава жена, всички почти от родилното започват с адаптирано мляко, дори без опити за кърмене. Толкова ли е трудно и ужасно. Чела съм доста информация и явно си е и до късмет как ще тръгне.

Пете, моят опит с кърменето не е много показателен, но ще ти разкажа за него. Отначалото бях супер дива-щастлива, че малкият зацока от раз. Викам си - какво толкова всички плашат с това кърмене, то е песен. И така беше докато ни изписаха от родилното и се прибрахме у дома. След известно време започнаха да ми се разраняват супер много зърната и да болят, почнаха да хващат корички от кървене. Имаше моменти, когато кърмех и плаках от болка. След месец стана ясно, че Ники е наддал само 250гр, педи каза, дохранвай. Аз обаче не се давах, давай пак - кърмене, цедене, кърмене, цедене. Опитах няколко схеми на кърменето и цеденето за 6те месеца. От третият месец бяхме на смесено хранене, явно не ми достигаше кърмата. Бях взела бебешки кантар под наем, и мерих бебето преди ядене, след ядене. Когато видя, че е ял примерно само 60мл, останалото додавах АМ. помня какъв кеф беше, когато виждах, че е изял достатъчно, а и имах след това примерно 30мл изцедена кърма - веднага всичко се замразяваше. Всъщност, впоследствие разбрах, че съветът на педиатъра ми за кърменето при мен не подейства. Поне, може би, не трябва да се прилага в самото наало. Б болницата кърмех първо от едната гърда и веднага предлагах след това втората. След срещата с педи започнах да давам само от едната на хранене - втората "си почиваше и събираше мляко" - така ми беше казал. Но всъщност, се оказа, че особено в началото, за стимулация на кърмата, е необходимо на едно хранене детето да яде и от двете гърди. Но  не го мислете от сега - като почне бебевалежа ще се присъединят към нас ЛЛЛ консултанти, които много ще помагат. Могат и по скайп да дадат консултация, и на лична среща. Относно успешното кърмене, както казах, имам приятелки, които все още кърмят, макар малките да са вече на по 1г и 2-3 месеца. Етърва ми кърмеше до 1г6м. Така че, не се притеснявайте!

# 599
Здравейте милички  Wink Най-накрая ви изчетох. Нямаше ме няколко дни и вие сте писали,писали  Wink
Много се радвам на всички,които скоро са видяли здрави,пърхащи бебчета. Виждам,че вече доста от вас знаят и пола - много се радвам за вас  Hug
Pival миличка всички сме с теб  Hug Вярвам че всичко ще е наред,мисли положително  Hug
Мама Цвети това което си преживяла е ужасно,искранно ти съчуствам  Hug
Petq T аз кърмих първото си дете 1 година и 1 месец. В началото ми беше много трудно,но аз съм голям инат. За щастие след периода на разранете и болезнени зърна,имах достатъчно кърма за да не се налага да го дохранвам  Wink Дано всички да се справим успешно с това  Hug

Общи условия

Активация на акаунт