Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 24

• 76 678
  • 746
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Абе не може да се сравнява наистина.

Асоциация аутизъм направи център за безплатна работа с деца с аутизъм. За съжаление капацитета е ограничен. Затова опитват да отворят втори център и набират средства за него - безплатен разбира се.

В Тацитус също доколкото чувам е суперограничена бройката за приемане на деца. Има условия за прием на децата и не на последно място цената за посещение на центъра е непосилна за поне 80 процента от родителите на аутисти. Набират средства и ги харчат за какво???

Стъпката за невидими деца набира средства във фонд терапии, които отиват.............загадка. Много майки се оплакват, че не получават отговор или помощ или запитване към стъпката за ползване на терапиите за техните деца аутисти.

Стъпката и Тацитус организират честване на 2 април, както казваш свързани със много средства. Асоциацията отказва да влага време и средства там, защото приоритета им е отварянето на втория център.
Добре ли схванах картинката.

Един вид трите организации, които правят някаква медийна за Тацитус и стъпката и тиха за асоциацията дейност, имат различни цели и приоритети. Не е лошо да се съберат трите организации и да си уеднаквят целта, така, че да е полезна за повече деца, които да се възползват.

Преди години, когато започнах да търся терапевти...нямаше специализирани терапевти по аутизъм. Имаше логопеди, които отказваха да работят с аутисти в повечето случаи и такива, които опитваха да работят с аутисти, въпреки липсата на лицензи. Благодаря на Оля и Валя, че работиха по специалноста си и ме насочиха да търся още информация. Благодаря и на Нина, която никога не съм срещала и не познавам, че и тя работеше с аутисти и не отказваше и май дотук се изчерпва информацията ми за специалисти, които работеха с аутизъм. Опс, забравих ги двете психоложки в 17 ДГ, които на по късен етап преминаха в центъра на асоциацията - пак безплатно да работят, както и в 17 ДГ. И на тях им благодаря, въпреки, че не са работили детето ми.

За мен лично е ок, че Нина е провела тези обучения за родителите, защото е по лесно да събере 20 родителя и да им поговори един два часа срещу съответната такса, отколкото на всеки родител по отделно да казва не разбирам и нямам лиценз за СИД търсете си сами инфо. 20лв да са дали родителите е разумно похарчена цена за да им се покаже какво е СИД и да търсят решение за справяне на проблемите си. Не всеки има възможност да чете или разбере прочетеното от интернет. Много по удобно ми е и на мен да чуя една такава лекция и да си я платя разбира се. Ходила съм на такова обучение, платих и научих и това обучение ми помогна да разбера детето си веднага и да вървим напред. Добре че не чаках да обучат през септември новообучаващите се и още две години за да натрупат опит и да имат право да ме обучат. Ще е вече на 14 и ще съм изпуснала влаковете.

Повтарям още веднъж за да не остана недоразбрана - много хубаво, че има възможност да се провеждат обучения и то лицензирани. Пракрасно е. Много хубаво, че ще имаме лицензирани терапевти, но нека не показваме неблагодарност и даже обвинения към тези, които ни подаваха дълги години ръка, защото те правеха това което и ние. Защото, ако ги нямаше и тях...........горките ни деца, горките ние.

Последна редакция: пт, 13 юни 2014, 13:39 от Катина

# 676
Кате,

Не са така нещата- Стъпката не набира средства за ..., загадка, а Фондация "Стъпка за невидимите деца на България", обединена със Сдружение "Тацитус" и Националната Асоциация на ресурсните учители във Фонд за терапии на деца с аутизъм един път годишно участва като една от каузите на Коледния търг на Дарик Радио и Ники КЪнчев, и Гонг. бг.

Набраните средства използва за едно няколко дневно безплатно обучение по световно маложени терапевтични практики, до сега сме правили - АВА, Occupatioanal, TEACCH, Сензрорна интеграция, в което се включват от 200 до 450 специалисти от цялата страна, които в ежедневната си пракика работят с деца с аутизъм- в масовите, помощните училища.
Каним обучители от Щатите и Европа.

Така една сума от около 17 000 лева, която би стигнала за терапията на едно или няколко деца годишно, а и по какви критерии ще се избира детето, отиват за обучение на всички специалисти и учители в България, които в ежедневната си пракитка работят с деца с аутизъм.
И това е написано на сайта, не знам кои майки и от какво се оплакват, че не получават информация, достатъчно е да отворят и прочетат.

И като продължение на едно от  последните обучения- това по Сензорна интеграция, вследствие на необходимостта, организирахме сертифицирано обучение на първите у нас сензорни терапевти.

И това ако не заслужава адмирации.., не знам..

# 677
И Нина не обучава родители срещу такса от 20 лв., а специалисти обучава срещу други такси по Сензорна интеграция.

А обучителят не е нито сензорен терапевт, още по- малко може да обучава.

Толкова ли не разбирате колко порочна е тази практика у нас и трябва да бъде пресечен, като изискването дойде от нас, родителите.

Ясно е, че това в цивилизована държава не може да се случи и не може и да си помисли нчкой, който не е обучител, че може да взема такси , за да обучава.

за това говоря, не че не благодарим на логопедите и психолозите, които са работили до сега с децата ни и продължават да работят, без да са сертифицирани в някоя световно наложена терапевтична практическа наука.

# 678
  • София
Къде точно пише, че ХБОТ е забранен в щатите?!? А че по последни проучвания това е най-успешната терапия...Разликата е осезаема, особено за невербални деца. Дете, което на 8г е без нито една дума и за 10 терапии започва с мама, с татко. И детето го познавам лично!!! Не съм "прочела в интернет".
Спорна процедура е за този, който го е страх. А който го е страх от мечки не ходи в гората ! То и в биомедицинския подход не вярвате, но съчетан с барокамера искате ли да сканирам и пусна последните изследвания на детето?
И Влади, адмирации ще има този, който организира нещо, което да ползват децата безплатно. не някой да ми се обучи безплатно и да печели после на мой гръб.

Последна редакция: пт, 13 юни 2014, 15:06 от Доника

# 679
  • София
Ей, Влади  Sad Стана ми някак много тегаво като те прочетох. Знаеш ли какво се подразбира от поста ти. сега ще ти кажа, аз как го чета.
Обучават се 13 човека в момента на които обучението се плаща от фонда за терапии. Така ли е?
Не чета стъпката, ще ме прощаваш, но си спомням много добре когато я създаваше тази стъпка с каква цел я създаде и като започна да се трупа капитал в нея и  как да кажа сприятелихте и обединихте с Тацитус и тогава вероятно средствата натрупани там започнаха да отиват на друго място, не както бе първоначалната ти идея и както името го подсказва.
Значи вече отиват за обучение и организиране на обучения. Влади как се подбраха тези 13 човека? колко от тях са работещи към момента в Тацитус и колко от тях са от градове извън столицата. Колко е честно разпределението на тези в момента обучаващи се. Много ми стана някак мъчно. моля те, кажи че не съм разбрала добре.
разбираш ли ме, в никакъв случай не омаловажавам усилията ти, лично към теб, знаеш винаги съм ти била гръб, но за момента чувството, което изпитвам е - използват я Влади и се възползват от добрината и. за Тацитус го мисля. кажи ми моля те, че не е така  Praynig

То и за биомедицинския подход пише, че не лекува аутизъм, ама това не и пречи на Мина да го повтаря по медиите. Нито и пречи да твърди, че лекували аутизъм в Тацитус.

Оф, пак се почна, ей сега ще долетят под строй за пореден път. Ама пък в края на краищата инак къде ще си поговорим всички видове майки на аутисти, ако не е този форум.

# 680
Не си разбрала, Кате.

Ще има сертифицирани сензорни терапевти от цялата страна- София, Бургас, Велико Търново, Смолян, Стара Загора, Добрич.

Сертификацията е много скъпа и е незвъможно да се заплати 4 месеца обучение с набраните средства от Коледния търг на Дарик.
С него могат да се заплатят на чуждите специалисти само няколко дни обучение в България- въвеждащо обучение, което не дава сертификация.

А за сертификацията всички си заплащат и е много скъпа.
За да се случи обачи, положихме невероятни усилия, и се включи Министерство на образованието- Ресурсни центрове от страната, някои от бившите домове "Дом- майка и дете"- сега домове за медико- социални грижи и някои центрове за работа с деца със специални потрености.

пак не си разбрала:)

Никой не ме използва, но аз преминах границите си на човешките възможности и бях до тук с обществените събития и мероприятия за информираност и пр...

След приключването на сертифицираното обучение, ще се занимая само с АВА центъра или ще си гледам само детето и работата си.., това е
както се вижда, благодарност= 0 Simple Smile

# 681
Една оптимистична, макар и малко тъжна история от 13.06.2014г.
http://theautismnews.com/talented-musician-with-autism-running-o … oney-for-college/
"But 6 years of therapy is expensive. The Jenkins family spent their savings, lost their home and went bankrupt." ("Но 6 години терапия струва скъпо. Семейство Дженкинс изхарчиха спестяванията си, загубиха дома си и банкрутираха.")

Последна редакция: пт, 13 юни 2014, 20:01 от констанца

# 682
Защо не направите нещо и както във Варна например да се поемат поне 20 процедури с барокамера ?!? Да, във Варна децата имат по 20 безплатни процедури. Това е нещо, което има голям ефект и то в много голям %.

Дони душко!
ми то това беше направено за специални ХОРА. И беше по информация ( неоповестена масово предварително както му е реда, а тук таме в писмените медии и със агенция от типа ЕднаЖенаКаза или за тези които ровят ежедневно за новини в интернет но вечре на принципа че програмата ТЕЧЕ) . който е имал достъп до инфото той се вреди. а който е изкарал късмет да му разкаже някой за тази офанзива също е успял да се вклини. Аз познавам сумалъка тий хора и никой от тях не знаеше. Дори хората с които работим. Така че не беше чак толкова комунистическа тази постъпка - от човека за човека Wink

веднага след приключването на тази програма  ( докато тя течеше нямаше други сеанси )  почнаха спорове за мястото и барокамерата така и не работи, тази поне в терапията ( говоря за периода от ноември миналата година!)
Има друга във ВМа но за нея завеждащата ми иска доста изследвания ( плюс ЯМр, доплер ) които не сме правили поради липса на показания. Така че все още дори не сме опитали за да се определим дали да вярваме във вълшебността или не.

и още нещо , той Бг народ го е  казал простичко- няма безплатни обяди ...
Кое качествено е безплатно

Последна редакция: пт, 13 юни 2014, 23:00 от _re_ge

# 683
Здравейте имам син на 2,6год
С поставена диагноза-
Разтройство на развитието (неуточнено F89)
Obs- Генерализирано разстройство на развитието(F84) - мисля че това означава съмнение за ГРР.
Малкия до преди 2 месеца нито подражаваше, нито се опитваше да имитира както вербално така и невербално. Определено не разбира какво му говоря, но  в последните дни на въпрос от моя страна къде е топката, той не само я търси, но я намира и ми я носи. Също в последните няколко седмици научи шапка, топка, бау бау, мяу, браво, балон и други(не ги казва перфектно, а по-скоро бебешки,  като отделна сричка на думата,пример на кола казва-КО на къща -КА шапка-АПКА но ги използва точно по предназначение). Както и по моя команда да рисува слънце, кола и къща.
Виждам че на доста от вас вече децата са пораснали, моля кажете ми какво да очаквам от тук нататък, добри ли са прогнозите за нас. Въобще какво мислите, ще сте ми от огромна полза, вече тръгнахме на логопед. Мисля че попаднах на точните хора след като преминах през 5-6 специалиста. Всеки ред написан от вас наистина ще ми е от полза.

# 684

Оф, пак се почна, ей сега ще долетят под строй за пореден път. Ама пък в края на краищата инак къде ще си поговорим всички видове майки на аутисти, ако не е този форум.

И аз така смятам.
Ама много добре ти се лее речта, кратко-ясно-пиперливо , много ми хареса.

# 685
Нещо не чувам плясък на криле! #Crazy

# 686
  • София

Виждам че на доста от вас вече децата са пораснали, моля кажете ми какво да очаквам от тук нататък, добри ли са прогнозите за нас. Въобще какво мислите, ще сте ми от огромна полза, вече тръгнахме на логопед. Мисля че попаднах на точните хора след като преминах през 5-6 специалиста. Всеки ред написан от вас наистина ще ми е от полза.

Всъщност тези с порасналите деца вече много рядко, да не кажа хич не пишем тук. Това което четеш в последните страници е някакво изключение. Има много млади майки с малки деца и не си сам самичка сред вълците  Wink

Кажи сега с какво точно да ти помогнем. Разбира се можем да те заринем от информация. Да ти обясним и факти и теории и истини и полуистини. Само ни подскажи какво точно искаш. Какво очакваш и на какво се надяваш. Разбира се ситуацията с детето ти ни стана ясна. Разбрахме те доста добре за какво говориш. Искаш ли истината и план за пътя ти от тук нататък или искаш само да споделиш и да потърсиш утеха?

Добре дошла, насреща сме да ти помагаме  Hug

# 687
Катина
Благодаря ти, че ме отрази.   bouquet
Естествено че искам истината, разбира се че и морална подкрепа. Минах през психолози няколко на брои, монтесори специалист и общо 5 логопеда.Някои откровени шарлатани... Освен да са работили с деца с проблемно Р и Л ме съмнява някога да се докосвали до дете с такъв проблем, но откровенно щяло да им бъде интересно да работят с моето! Е не мерси, не искам да се учат в/у моето, времето ни е прекалено ценно за да им се доверя. Да стигнем и до Свети Никола, според тях детето има добър умствен потенциал, просто трябва доста работа със него.  И сега борбата започва... Въпроса е   че незнам какво да очаквам, колко дълго ще продължи... Ще тръгне ли дай боже на нормално училище. Хиляди въпроси ме тормозят. Преди една година усетих че нещо не е както трябва, защото виждах дечицата как сочат с пръстче и викат ЪЪъъъъъ, но моя син никога не е сочил с пръстче... и до ден днешен е така. А първите смислени срички чух едва в последните 2 месеца. Но продължава да не ме разбира какво му говоря, освен в единични случаи..

# 688
... моля кажете ми какво да очаквам от тук нататък, добри ли са прогнозите за нас. Въобще какво мислите ....
KO-KO, не винаги може да намериш подкрепата, която всеки тук търси.Затова споделям нещо, което всеки в даден труден момент трябва да си припомни:
Вярата в успеха е вярата в живота
Цитат
Склонна съм да приема, че житейският път на всяка личност е въпрос на личен избор, но смея да твърдя, че самоусъвършенстването и вярата в себе си са най-силната основа, върху която може да се изгради успеха. Ако се страхуваме да се борим за поставените цели и непрестанно да търсим причини, които биха ни попречили да се справим, то тогава неизменно сме тръгнали по грешния път – този на провала. Не случайно, мъдростта на вековете гласи, че за да изкачим високата планина, трябва непрестанно да си представяме как изглежда върхът. Без вяра в себе си, успехът е невъзможен! А без успех и вътрешно удовлетворение, ще загубим смисъла на живота и ще се обречем на страдание! Ето защо вярата в собствените ни сили е вярата в успеха, а вярата в успеха, ни дава сили да вярваме в живота! Да преодолеем пречките и трудностите по пътя е нашата основна мисия, всичко което трябва да направим е да повярваме в себе си и да се доверим на собствените си възможности. Да послушаме вътрешния си глас и да се водим от собствените ни разбирания. Да се научим да различаваме добро и зло и да осъзнаем, че вярата във всичките и форми е силата, която ни води към успеха.  Успеха за всеки от нас е различен, но винаги, чрез него се постига така бленуваната душевна хармония!

# 689
  • София

Ами истината е, че ние с по големите деца вече сме реалисти и нямаме никакво време вече да чакаме нещо да ни падне от небето и да се оправят нещата от само себе си. Видяхме, че не става така и сме набрали вече една инерция и хванали едно темпо с което бутаме напред. Опитваме се да теглим с нас и майките на по малки дечица, ама те си имат свое темпо и им е трудно да вървят с нашето.

И така ето фактите. За съжаление ще продължи докато сме живи. Докъде ще се развият нещата зависи изцяло от вас - семейството и най вече майката. На този етап никой не може да ти даде точна прогноза какво ще стане. Хубавото от това, което казваш е, че детето има потенциал и възможности за развитие. налага се обаче да го развиваш основно ти с помощта на терапевтите.
Знам че не звуча като успокояване, но това е истината. На теория това е непоправима диагноза, но на практика има деца с тази диагноза, които толкова добре наваксват дефицитите си, че диагнозата с течение на времето се променя и надявам се изчезва. Детето толкова добре може да започне да овладява дефицитите си, че ще ги виждат само специалистите и ти, околните - не. Но това не става от само себе си, за мое огромно съжаление. С две думи имаш добра прогноза, но ще се наложи да протегнеш образно казано ръка и да си извоюваш бъдещето на детето си. 

Силно ти стискам палци  Praynig

Общи условия

Активация на акаунт