Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 24

• 76 356
  • 746
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Може ли линк към материала. Понеже поради липса на време често влизам през телефона и не всичко успявам да погледна. Ще го кача утре ако ми разреши да редактирам толкова стар пост Wink
А всъщност тази книга имах в предвид, която е много полезна за деца със СИД http://www.amazon.com/Out-Sync-Child-Carol-Kranowitz/dp/0399531653

# 706
Molq vi mili hora daite ideia kakvo da pravim ,da6terq mi e na 4 g .i sega po4na tepwrva dumi da kazva i izre4eniq,no ne moje da izri4a dumite dobre samo na sri4ki.Hodihme v Sveti Nikola ,slojiha i tejkata diagnoza autizwm.6a6nah se kakvo da pravq ,nqkakvi izsledvaniq za tejki metali i t.n. v krwvta li ili kakvo se pravi i kade ,molq vi daite info,sw6to taka i8 za dobwr logoped.Blagodarq vi predvaritelno

Ще ти пиша на лични относно логопедите, и аз съм все още зелена, и не мога да ти помогна с ценни мнения относно диагнозата. Стискам палци на детенцето.

# 707
Допълвам за прогнозите:

прогноза никой никога няма да ти даде и ако някой се опита, се отнасяй подозрително към него.

Вярата е друго нещо, трябва да вярваш и да си представяш точно, както в най- добрите ти представи достига детето ти в развитието.
А и нещо много важно- питаш за прогнози, значи добре си даваш сметка, че не винаги ще е дете.

Подготви се в тийнеджърска възраст за подновяване на борбата и кризите, тогава са различни от притесненията в малка детска възраст.
Наскоро ми се обади една майка и ме пита- дали да се довери на учителите и детето да повтаря втора група или да се бори да не повтаря.
Казах й, че щом учителите така искат, те знаят добре защо- поведенческите проблеми са тежки за справяне и за овладяване.
Но най- важното- казах й, че това дали детето ще повтаря една група, е най- малкия й проблем в целия живот и всичко, което я чака занапред...
Съгласявам се с катина, че при някои случаи, когато детето има много висок капацитет, може с времето и в по- голяма възраст дефицитите да не са силно разпознаваеми за незапознати, но с абсолютна сигурност твърдя, че в момента в който тези незапознати станат по- близки до порасналия индивид с аутистичен синдром, разбират, че нещата с този младеж не са както трябва...

Нека да нямаме утопии

Но пък трябва да вярваме, че ще постигнем възможно най- доброто за детето- да намери себе си, средата си, заниманието си и да стане самостоятелен човек.

Аз лично за себе си знам, че ако не дойде ден , в който ще съм спокойна и убедена, че ще може да има самостоятелен добър живот без мене, не бих позволила ден да живеем един без друг..или един след друг....

# 708
Който мисли така, нека го направи моля и ще получи благодарност от най- много един, дето мисли така:
мисля си, че най - голяма благодарност и полза щеше да има, ако вместо това обучение, от което ще се възползват ограничен кръг от хора, бяхте закупили правата ипревели на български книгата Out of sign child.
Скрит текст:
Бих я превела безвъзмездно, ако има кой да закупи правата и да я издаде (да не звучи самохвално, но имам преведени над 15 книги, последната от които - 650 страници - преведох за 4 месеца

# 709
  • София
Katina molq te kaji si mnenieto za Sonq Georgieva ot slan4ogledi,twi kato se kolebaem dali da trwgnem tam na logoped ili ne.6te swm blagodarna na vseki za mnenieto

Соня Георгиева не е психолог, а специален педагог. Много добър специалист е, но според мен основната работа за децата ни се върши от психолог, в допълнение на логопед и специален педагог.
Може ли да те помоля да опиташ да пишеш на кирилица, трудно чета и разбирам латиницата, а и е против правилата на форума  Hug

# 710
  • София

Аз лично за себе си знам, че ако не дойде ден , в който ще съм спокойна и убедена, че ще може да има самостоятелен добър живот без мене, не бих позволила ден да живеем един без друг..или един след друг....

Това си го избий от главата. Не е градивно мислене. Няма мъжка майка, която да смята, че сина и ще оцелее без нея, независимо в каква възраст е той или как се справя сам. Затова се разтрогват бракове заради майката на мъжа, така се създават инфантилни мъже, така се създават мъже мижитурки, така се създават мухльовци.  Независимо какво смяташ ти - той ще се справи. Понякога  мъжката майка повече вреди отколкото помага на сина си. Аз не правя изключение. Няма никакво значение диагнозата на момчето - мъжката майка си е мъжка майка.

# 711
Катина, ако ползволиш да те допълня:
"Няма никакво значение диагнозата на" ...детето - майката си е майка.

Напълно е възможно заради диагнозата прекалено да обгрижваме децата си.Понякога осъзнавам, че и аз допускам тази грешка. Embarassed

А ето и линк по темата:
Самостоятелно дете
Цитат
Ролята на родителите е да насърчават детето да действа само и след всяко действие да помагат на детето да осъзнае как се чувства и кое негово действие го е накарало да се чувства така. Ако детето се чувства щастливо, доволно, радостно, то родителят трябва да помогне на детето да разбере, че като действа по определен начин, в резултат се чувства щастливо. Също и обратното, когато детето се чувства нещастно, обидено, уплашено, самотно, гневно и т.н. негативни усещания, то родителят да му помогне да види връзката между лошото усещане и предходните действия (или бездействия) и така детето да разбере кое негово действие го кара да се чувства зле. Бъдете сигурни, че веднъж ако детето осъзнае, че нещо го кара да се чувства зле, то ще направи всичко по силите си никога повече да не прави това действие, защото вътрешните усещания на детето променят детското поведение с многократно по-голям успех от нашите наказания или упреци.
...Ако искате да отгледате самостоятелни, свободни хора, вгледайте се първо в себе си, отворете кутията на Пандора и извадете от там всички потиснати страхове. Действайте, чувствайте, осъзнайте от какво наистина се нуждаете, за да бъде животът Ви пълноценен и щастлив. Чак тогава ще можете пълноценно да подкрепите децата си да действат и да чувстват и да откриват и задоволяват своите нужди. Не забравяйте: Няма успехи и провали. Има само резултати и от нас зависи да си извадим правилните поуки от всеки наш резултат и по този начин всяко наше действие да ни помага да бъдем все по-успешни и по-щастливи.

Кога да дадем свобода на детето да бъде самостоятелно навън
Цитат
Колкото по-предпазливи и презастраховащи са родителите, толкова по-безпомощно е детето. Толкова по-малко се учи да се ориентира и да преценява способностите си в различни ситуации. По този начин бумерангът се връща и родителите нямат нито доверие, нито усещане за сигурност, за да дадат навреме свобода на синовете и дъщерите си.

Последна редакция: пн, 16 юни 2014, 13:05 от n_alex76

# 712
  • София
Ама разбира се, че позволявам  Hug
Това е много, много хубава тема точно по въпросите за аутизма. Майчината обгрижваност към детето с аутизъм.
Доколко помагаме и доколко вредим. Защото аз определено осъзнавам колко вреди съм нанесла на детето си, даже на децата си със страха си за тях. Не е лошо да порасъждаваме по въпроса - даже не е необходимо да пишем в темата, а да разсъждаваме и помислим.

И все пак мъжката майка е особен вид животно и е различно от женската майка. Даже психолозите го признават официално  Wink

# 713
Katina molq te kaji si mnenieto za Sonq Georgieva ot slan4ogledi,twi kato se kolebaem dali da trwgnem tam na logoped ili ne.6te swm blagodarna na vseki za mnenieto

Соня Георгиева не е психолог, а специален педагог. Много добър специалист е, но според мен основната работа за децата ни се върши от психолог, в допълнение на логопед и специален педагог.
Може ли да те помоля да опиташ да пишеш на кирилица, трудно чета и разбирам латиницата, а и е против правилата на форума  Hug

А аз значи грешно съм се насочила към работа с двама логопеди, трябва и психолог така ли да разбирам

# 714
  • София
Катееее, нали сме се разбрали, че ние ще сме от готините свекърви  Heart Eyes
Мъжът ми постоянно ми се кара, че правя всичко вместо детето. КОгато са двамата "по мъжки" е като войник - облича, съблича няма тън мън. наблизо ли съм идва и с влажен поглед - мамооо 0 чака да го облека

# 715
Абе то е лесно да се каже и успокоително ни действа, че всички майки, особено мъжките , се страхуват, но прекрасно разбирате какво имам пред вид.
Едно е да се страхуваш, че някоя "недостойна" ше ти го отмъкне и че може да попадне в лоша компания и т. н.

Друго е да се страхуваш- ще може ли с парите си, да ги разпредели не само, но и да отиде да си плати сметките, да си намери среда, интересно занимание..
да стане сутрин, да си направи закуската, да отиде на басейна при другите безделници:) и да отсее тези един двама, които са "неговите хора", после да отиде да обядва с тях, да си харесат дестинация и си букнат билети, да отиде да си приготви куфара, да си поръча такси, да отиде на аерогарата и се чекира....

После вечерта като седнат да пият бира, да заговори девойката, която е от неговата кръвна група...

както се правите, че не ме разбирате- за какво се страхувам и се успокояваме, че всичко е наред, като в някои други теми- дето- споко, няма непроговорило дете, някои по- късно, прекалено се вталясваш....

Ами, смята много големи числа, сам си набелязва броя на задачите, които трбява да реши, от материала за 6- ти клас отдавна ги изреши, но като влезем в магазина и е като парализиран- подтиквам го, що игри за пазаруване са отиграли терапевтите и като е игра- се справя, вкъщи като играем, се забавлява, но като е в релания живот- се парализира...

е, какво- да не се ли страхувам дали ще стане самостоятелен човек...

Лесно е като е на 4 и си говорихме "А, спокойно, сигурна съ, че ще дойде време, когато всичко ще е забравено"..

Но когато останат 6 години до 20 и особено когато преди ден видях негов връстник награбил в парка момиче като влюбен..., ами..сърцето ми слезе под петите.., някъде към ядрото на земята...

лесно е като видим , че се справя на 6- 7 с букви и цифри, подобно на връстниците си и че има богат речник и се изразява като възрастен дори, моят син от годинка и половина някъде говори като възрастен, дори и терминологията повтаря..и е лесно тогава да се успокояваме, че всичко ще е наред и ще навакса, и ще настигне връстниците..

но когато остават 6 години до 20 и е ясно, че на 20 човек ако не е самостоятелен, по- добре не може да става с времето, а напротив...

и знам колко малко години има до Видов ден..
и ме е страх- много- или ще става човек, или няма...

много ме е страх

# 716
Соня Георгиева е наистина специален педагог и работи в "Слънчогледи"
Центъра е дневен за деца с увреждания, разполагат с няколко човека персонал, децата са към 20 и през деня ги отглеждат просто, докато родителите им работят или просто искат да отдъхнат.

Месечната такса е около 600 лв.

Там  терапията е мираж..

Последна редакция: пн, 16 юни 2014, 15:09 от Kezaja

# 717
А някоя от вас да препоръча психолог за моя малчо, на 2,5 години е.
Адски ми беше трудно да си намеря логопед, след близо половин година озъртане най-накрая намерих точните хора, не ми се иска още половин година да съм в търсене на психолог, или ако попадна на някой това да му е първото дете с аутизъм. Шарлатани дал господ много, разбирате ме как съм стигнала до тоя извод. Само ги интересуват финикийците и нищо друго... за съжаление това е истината.

Ps: От София съм.

# 718
  • София
Коко, какво точно харесваш в сегашната ви логопедка? И какво точно не хареса в предишните? Може ли повечко подробности да  разкажеш. Колкото повече опишеш какво харесваш и не харесваш - толкова по лесно ще ти препоръчаме точния психолог.

Влади, ама много, много добре те разбираме всички. Но ти говориш от свое име от частния ви случай, от конкретно твоето дете. Изобщо нямам предвид страха ми за момичетата. На този етап не съм се замисляла каква мома ще доведе и нямам предвид свекървенската борба със снахата.
Имам предвид осакатяването на мъжкия характер от властни майки. Имам предвид, че майката пазарува, чисти, сервира, отсервира, готви, пере, простира, бърше прах с идеята, че е женска работа и не се сеща да научи сина си на тези неща. Учи само дъщеря си. Как очакваш да ти пазарува тогава или сам да си изпере гащите. Не ме разбирай буквално, а образно. И това с пазаруването, бърсането на прах и прането на гащи се учи, не когато стане на 14 и те отсвири, защото е голям, а когато е малко детето и можеш да го поизлъжеш. Тинейджър не мога тепърва да науча да си отсервира паницата и да си избърше масата, ако не съм му създала този навик от малък.

Няма да задълбавам повече в тази тема, защото се нервирам много.

Относно моето виждане, че психолога е на първо място. Аз вярвам в твърдението, че децата не говорят, защото не разбират значението на думите. Психолога им помага да разберат смисъла на думата и чак когато я разберат ще започнат да я използват. Логопеда прави същото разбира се, но приоритет му е изговора на думата, да я чуе. А психолога се радва, когато детето разбере думата. Вярвам - всъщност знам го, че проблемите им са в разбирането, а не в изговарянето. И затова психолога е задължителен според мен.
Това се вижда най добре, когато детето вече говори. Всяка майка на проговорило дете ще ти го каже.

# 719
Ами, да, за моето дете говоря и моите страхове.
Ти не говориш ли за твоето?

Нормално е, нали сме майки на децата си, не на всички деца по света Simple Smile

Та за моя тийнеджър, проблем си остават фиксациите, вече по друг начин , попораснал..
Започнахме да му позволяваме сам да избира храната си в магазина, дрехите си..

Научих го да си претопля храната в микровълновата, да си прави сандвичи, да си приготвя плодова салата и радостта ми трая около няколко дни..
След което умението започна да се превръща във фиксация- и после стана- всичко, което е купил, се слага в една купа, обърква се заедно- абсолютно всякакъв вид храна, след което се яде и след буламача- 2 часа в тоалетната..
И около този омагьосан кръг се завъртя живота ни вкъщи напоследък...

В този ред на мисли, ако го науча да изчисти и след това се превърне в мания, дали няма да "изчисти" цялата къща в кащони и в буклука, след това.., без да се майтапя...

И отстрани- и специалисти, и колеги, лесно дават съвети, но...иначе е съвсем различно...

Общи условия

Активация на акаунт