Майчинство и второ дете 2

• 141 687
  • 429
  •   1
Отговори
# 105
Майчинството не е вързано с мин.работна заплата.Остава си 340лв.

# 106
Здравейте ,четох доста по темата,но нещо не мога да разбера какво да направя ,искам да попитам -в момента имам дете на 1г и 7 месеца на 05.06.2015 г прави 2 годинки ,бременна съм с второ термина ми е на 30.09.2015 г та искам да попитам понеже явно няма застъпване на майчинство какво е най добре да направя за да взимам по високо второ майчинство?? дали да си пусна болничен и да прекратя първото майчинство или да изчакам края на първото ,платения отпуск и след това болничния 45д.???? newsm78

# 107
  • В полите на Пирин планина
Здравейте ,четох доста по темата,но нещо не мога да разбера какво да направя ,искам да попитам -в момента имам дете на 1г и 7 месеца на 05.06.2015 г прави 2 годинки ,бременна съм с второ термина ми е на 30.09.2015 г та искам да попитам понеже явно няма застъпване на майчинство какво е най добре да направя за да взимам по високо второ майчинство?? дали да си пусна болничен и да прекратя първото майчинство или да изчакам края на първото ,платения отпуск и след това болничния 45д.???? newsm78

Според мен е най-добре, да прекъснеш настоящото майчинство, да излезеш в платен отпуск и чак след това да ползваш болничен. Така ще се увеличи базата за бъдещите обезщетения от НОИ. До 05.06.2015 ще вземаш и 1/2 от обезщетението за първото дете, като подадеш Приложение 4.

# 108
Благодаря за отговора  Peace !!!!

# 109
  • София
Здравейте!
Имам син на 1годинка и 1 месец и в момента съм бременна с термин 3.11.2015г.
Мислех да се връщам на работа юни, юли, но като чета за застъпване на майчинството май е по-добре да не се връщам на работа, за да получавам по-голямо майчинство за първата година на второто ми дете. Правилно ли съм разбрала?

Последна редакция: чт, 12 мар 2015, 22:19 от princessd

# 110
Здравейте!
Мислех да се връщам на работа юни, юли, но като чета за застъпване на майчинството май е по-добре да не се връщам на работа, за да получавам по-голямо майчинство за първата година на второто ми дете. Правилно ли съм разбрала?

За да се ползва възможността за застъпено майчинство е нужно да ползваш отпуск за гледане на първото дете до навършване на 2 годишна възраст, когато излезеш в болничен 45 дни преди термин за второто.

# 111
  • София
Здравейте!

За да се ползва възможността за застъпено майчинство е нужно да ползваш отпуск за гледане на първото дете до навършване на 2 годишна възраст, когато излезеш в болничен 45 дни преди термин за второто.
Само да попитам от мен изисква ли се нещо допълнително освен 45 дни преди да родя да занеса болничния в работата си?

# 112
Здравейте!

Само да попитам от мен изисква ли се нещо допълнително освен 45 дни преди да родя да занеса болничния в работата си?

И да подадеш Приложение 12  за промяна на обстоятелствата, за да се прекрати майчинството за първото дете, а също Приложение 4, за да получаваш 1/2 от обезщетението за гледане на първото дете, докато то стане на 2 години.

# 113
  • София
Много благодаря за отговора! 

# 114
Здравейте,

в момента съм по майчинство, детето ми прави 2 годинки през юни. Имам възможност да започна работа от вкъщи при друг работодател. Бих искала да сключа втори трудов договор с новия работодател (вместо граждански). Въпросът ми е дали доходът от този втори договор ще влиза в обезщетението, което ще получавам за следващото дете, ако периодът попадне в това, ковто ще вземат предвид? И въобще какво бихте ме посъветвали по отношение на договорните ми отношения с втория работодател. Благодаря ви предварително за помощта.

# 115
Здравейте,

в момента съм по майчинство, детето ми прави 2 годинки през юни. Имам възможност да започна работа от вкъщи при друг работодател. Бих искала да сключа втори трудов договор с новия работодател (вместо граждански). Въпросът ми е дали доходът от този втори договор ще влиза в обезщетението, което ще получавам за следващото дете, ако периодът попадне в това - ДА, АКО СЕ СКЛЮЧИ ВТОРИ ТРУДОВ ДОГОВОР, ковто ще вземат предвид? И въобще какво бихте ме посъветвали по отношение на договорните ми отношения с втория работодател. Благодаря ви предварително за помощта.

# 116
  • София
Здравейте.
За да има застъпване на майчинствата, трябва да се излезе в 45-дневен болничен на втора бременност преди първото дете да е навършило 2 години, нали?

# 117
  • Пловдив
Здравейте.
За да има застъпване на майчинствата, трябва да се излезе в 45-дневен болничен на втора бременност преди първото дете да е навършило 2 години, нали?

Да,и майката в това време да ползва отпуск за гл на дете,а не да е в болничен,платен отпуск или на работа

# 118
  • София
Да. Благодаря.

# 119
И аз изчетох темата, а нищо не разбрах. Детето ми е на 1.5 г. бременна съм и според термин на 25 май излизам в 45 дневен болничен. Трябва ли да се върна на работа до тогава или само ще си занеса болничния. В момента ползвавм втората година от майчинството.  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт