Майчинство и второ дете 2

• 141 781
  • 429
  •   1
Отговори
# 120
  • Пловдив
И аз изчетох темата, а нищо не разбрах. Детето ми е на 1.5 г. бременна съм и според термин на 25 май излизам в 45 дневен болничен. Трябва ли да се върна на работа до тогава или само ще си занеса болничния. В момента ползвавм втората година от майчинството.  newsm78

Ако не искаш да си прекъсваш майчинството за първото дете,си стоиш сега в майчинство и като ти издадат 45 дневния ще го занесеш в работата.Ще ти се получи застъпване на майчинствата и от 45 дневния нататък ще получаваш обезщетение за бр и раждане за второто дете в размер като за първото дете+170 лв майчинство за първото дете.Към болничния трябва да попълниш прил 4 и прил 12.В работата ще ти ги дадат

# 121
Здравейте,извинявам се ако дублирам въпрос,но нямам време да изчета всичко.Та така,разликата между децата ми ще е 1г и 10 м..Доколкото разбрах за периода на застъпване ще получавам 50 % майчинство за първото дете и 100 % за второто.Както и размерът на второто ще е същият като на първото,нали така?А въпросът ми е какви точно документи и кога трябва да подам във фирмата,понеже това не ми е никак ясно?
Друго,което ме интересува е дали мога да си прехвърля майчинството на роднина,който обаче не работи,а е записан в бюрото по труда?
Извинявам се за дългия и объркан пост.

# 122
  • Пловдив
Здравейте,извинявам се ако дублирам въпрос,но нямам време да изчета всичко.Та така,разликата между децата ми ще е 1г и 10 м..Доколкото разбрах за периода на застъпване ще получавам 50 % майчинство за първото дете и 100 % за второто. да Както и размерът на второто ще е същият като на първото,нали така? да,ако имаш застъпване А въпросът ми е какви точно документи и кога трябва да подам във фирмата,понеже това не ми е никак ясно?с 45 дневния трябва да попълниш прил 12 и прил 4.От работата ще ти ги дадат
Друго,което ме интересува е дали мога да си прехвърля майчинството на роднина,който обаче не работи,а е записан в бюрото по труда? какъв ти е точно този роднина?също трябва да работи.майчинство може да прехвърлиш на бащата,бабата или дядото
Извинявам се за дългия и объркан пост.

Ти ще си в майчинство в момента на издаване на 45 дневния,нали?Защото ако не си,няма да имаш застъпване

# 123
Да,в майчинство съм до септември,а термина за второто ми е юли.А роднината ми е баща Simple Smile ,но няма да стане явно.
Благодаря много за отговора.

# 124
  • Пловдив
Да,в майчинство съм до септември,а термина за второто ми е юли.А роднината ми е баща Simple Smile ,но няма да стане явно.
Благодаря много за отговора.

Може да стане.Назначете го във фирма на приятел на трудов договор.Отработва един ден и ти поема майчинството.За месеците майчинство ще плащате на фирмата 20.16 лв на месец здравна осигуровка

# 125
  • София
Но трябва преди 45-дневния болничен отново да се върнеш в "отглеждане", за да засечеш майчинствата.

# 126
Благодаря много!

# 127
Здравейте,
И аз с въпрос към Вас Hug
Бременна съм 4 месец и имам дете на 2,3 месеца. Вече ми изтече предното майчинство и сега ползвам платения отпуск, който ми се е събрал. Мислех след седмица да се върна на работа, докато една позната ми каза, че по-добре е да изляза в болнични и така за база на новото майчинство ще ми се вземе базата от първото. Иначе ако се върна ще ми влезе годината когато съм била на 340лв и ще е много по-малко. Това дали е така?
През тази година когато съм получавала тези 340лв. какви осигуровки ми се внасят. Тези, които са ми внасяли до сега, т.е. високи или нои внася някакви минимални?
Съжалявам ако питам глупави неща, но нищо не разбирам  от това, а искам да съм наясно преди да говоря с работодателя си.
Благодаря Ви  bouquet

# 128
  • София
Щом нямаш застъпване, при всички положения месеците с 340 лв. ще ти влязат в базата.

# 129
Ех, да му се не види да знаех това 2 месеца по-рано Sad
Значи сега нищо не мога да направя Sad
А как стои въпроса с осигуровките докато се изплащат 340лв?

# 130
  • София
И да знеше по-рано какво щеше да се промени?
Единственият шанс да се случи това, което искаш е децата да са с разлика не повече от 2 години и месец.
А какво точно питаш за осигуровките на 340 лв? Тогава изцяло държавата ги поема.

# 131
Ами аз бях бременна, когато дъщеря ми нямаше още 2 годинки. Но нищо.
Много благодаря Hug Голяма помощ сте на такива заблудени като мен   bouquet

# 132
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Ех, да му се не види да знаех това 2 месеца по-рано Sad
Значи сега нищо не мога да направя Sad
А как стои въпроса с осигуровките докато се изплащат 340лв?

Ако питаш перодът, който си получавала как се включва в новото изчисление, то отговорът е на база МРЗ за тогава.

Единственият вариант да има застъпване е 45-дневния ти да започне преди навършване на 2 години на първото дете, което ти няма как да промениш в твоя случай.

# 133
благодаря Ви Hug  Hug явно няма как да се отърва от тази година на 340лв.
а сега има ли значение ползвам ли болнични по време на бременността или не. С предишните бременности все внимавах, че се отразявало после на парите, които ще взимам. Rolling Eyes

# 134
Здравейте,
И аз съм в подобна ситуация,но да питам. Имам детенце на 1,9 месеца, чакаме второ 23.12( ще имат разлика 2 год и 5 месеца, не се застъпва майчинството) Вече разбрах,че от 9- те Месеца на 340 лв няма как да избягам,но за останалите до раждането какво да правя. Имам натрупана отпуска 70 дни. Как ще ми е най - изгодно...
1) да не прекъсвам текущото майчинство до 2 год на детвто и после отпуска и после болнични
2) да прекъсна майчинството, да пусна отпуската и после болнични? ( осгуровката ми е около 800 лв). Тези болнични на каква база ще ги сметнат?  Благодаря Ви! 

Общи условия

Активация на акаунт