Майчинство и второ дете 2

• 144 401
  • 429
  •   1
Отговори
# 180
Сложно,сложнно:)дано ми останат яйчица,че няпредвам с възрастта;)

# 181
Здравейте,
извинявам се, ако някой вече е задавал този въпрос. В момента съм в майчинство с първото си дете и планираме второ. Разбрах, че най-удачният вариант е 45 дневният болничен преди термина за второто дете да започне докато все още съм в майчинсто с първото дете. До кога точно продължава обаче майчинстовото за 1вото ми дете - до датата на навършване на 2 годинки? Трябва ли двете деца да имат точно 2 или по-малко годинки разлика? Благодаря предварително!

# 182
Здравейте,
извинявам се, ако някой вече е задавал този въпрос. В момента съм в майчинство с първото си дете и планираме второ. Разбрах, че най-удачният вариант е 45 дневният болничен преди термина за второто дете да започне докато все още съм в майчинсто с първото дете. До кога точно продължава обаче майчинстовото за 1вото ми дете - до датата на навършване на 2 годинки? Трябва ли двете деца да имат точно 2 или по-малко годинки разлика? Благодаря предварително!

Майчинството е да втория рожден ден. За да има застъпване на майчинствата трябва 45-дневният болничен поради бременност да започва преди този ден. Реално може да се получи децата да имат разлика от 2 години и 1 месец.

# 183
Здравейте! Незнам дали въпросът ми е точно за тук...но да попитам в момента детето ми е на 1. и 5 м. и планираме второ дете. Какво се случва след когато свърши втората година за гледане на дете. Трябва да се върна на работа и да изляза в болнични отново или как понеже имам да ползвам и отпуска за 2-те години. И съответно  след като не съм била на работа мога ли да изляза в болнични.

# 184
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Зависи от теб.След като свърши втората година може да си пуснеш отпуска или директно да излезеш в болничен.Няма нужда да се връщаш и да отработваш някакви дни.

# 185
Благходаря! bouquet

# 186
а пази ли се работното място след това

# 187
Здравейте,
В момента съм в майчинство- 2-ра година. Юни месец трябва да се върна на работа, да работя 1 месец ( или да ползвам болничен или отпуск) и след това влизам в 45- дневния болничен преди раждането на второто ми дете. Как ще се изчисли новото ми майчинство? 1 месец, който съм работила + 23, които са преди първото ми майчинство или 23, които съм била в майчинство? И ,ако е вторият вариант, на каква база се изчисляват тези 23 месеца, които всъщност се водят обезщетение? Дано съм задала ясно и коректно въпроса си! Благодаря!

# 188
  • Пловдив
Здравейте,
В момента съм в майчинство- 2-ра година. Юни месец трябва да се върна на работа, да работя 1 месец ( или да ползвам болничен или отпуск) и след това влизам в 45- дневния болничен преди раждането на второто ми дете. Как ще се изчисли новото ми майчинство? 1 месец, който съм работила + 23, които са преди първото ми майчинство или 23, които съм била в майчинство? И ,ако е вторият вариант, на каква база се изчисляват тези 23 месеца, които всъщност се водят обезщетение? Дано съм задала ясно и коректно въпроса си! Благодаря!

За всички бременни се изчислява по едни и същи начин.Взимат 24 те цели месеца преди 45 дневния ти.За втората година майчинство ще ти взимат МРЗ в онзи момента,която е била.За първата година обезщетение за бр и раждане,ще ти взимат не самото обезщетение,а сумата,от която е изчислено.Т.е първата година не ти сваля обезщетението,а само втората

# 189
Това означава ли, че за всеки месец след януари, ще се гледа 420 лв?

Последна редакция: чт, 14 яну 2016, 16:02 от Dessie.

# 190
  • В полите на Пирин планина

Кой януари?

# 191

Кой януари?

Тази година.

# 192

Кой януари?

Тази година.

Да. За периодите на ползване на отпуск за гледане на дете се взема МРЗ, която действа към този момент. Щом сега ползваш майчинство за едно дете, няма ли да се получи застъпване с болничния за бременност и раждане за второто? newsm78

# 193
За съжаление няма да се получи така, т.к. двтето ми навършва 2 края на май, а терминът ми е август. 1 месец трябва да се "върна" на работа, но мисля да ползвам болничен за него, защото ще съм напреднала тогава, а работата ми е в друг град, а и първото ми двтенце няма да има кой да гледа.

# 194
За съжаление няма да се получи така, т.к. двтето ми навършва 2 края на май, а терминът ми е август. 1 месец трябва да се "върна" на работа, но мисля да ползвам болничен за него, защото ще съм напреднала тогава, а работата ми е в друг град, а и първото ми двтенце няма да има кой да гледа.

Ако се уговориш с гинеколога си да ти дава болнични от сега може да прекратиш отпускът за гледане на дете и да ползваш болничен - това в случай, че през 410 дни си вземала по-високо обезщетение.

Общи условия

Активация на акаунт