Априлчето е виден акробат, тренира всеки ден шпагат :)

• 30 030
  • 736
  •   1
Отговори
# 630
Образованието си е право по конституция, така че няма как да спрат детето от училище, но за ясла и детска градина има проблем. Освен, ако детската градина не е частна- там си затваряли очите:) Друг е въпросът колко от нас могат да си позволят частна детска градина. Единственото решение е натиск върху управляващите. Гледам, че доста хора от фейсбук групата срещу ваксините са се активирали да пишат писма след последния смъртен случай. Дано някой обърне внимание. Сега е много добър момент, защото всичките ни политици се борят за внимание. Тъжното е, че попаднах на доста теми в бг мама в които майки сами се натискат да слагат ваксини на децата си, които даже не са задължителни.

# 631
Здравейте,момичета.Виждам,че подхванахте темата с ваксините.Да ви кажа че са множко,така е,но няма нито една от тях,която да е излишна.Не самата ваксина а начина по който се поставя има значение.Допреди бременността работех в кабинет с бебета и не сестрите,а аз си им слагах ваксините,Трябва да знаете,че не лекаря,а ХЕИ налага правилата,а вие винаги може да ги откажете писмено.Имахме случай при който 4 годишно дете се разболя от полиомиелит,а нямаше поставяни ваксини.Майката дойде и молеше да му сложа,ама какъв е смисъла?Има ги още тия болести,особено в малцинствените групи,които няма как да избегнем.Всеки сам решава дали да сложи,лично аз съм твърдо "за".Не е нужно педиатъра да го отнася,просто си се подпишете и готово.Лека бременност на всички,почти не остана Simple Smile

# 632
И аз следя случая с починалото бебенце (Бог да го прости!), тъй като е и от моя град. Въпреки това съм твърдо "за" поставянето на ваксини. Но дори и при най-малкото съмнение за ненапълно здраво детенце, аз лично бих отложила поставянето на ваксината.
Жалко за детенцето, дори и доказването виновността на лекарката няма да върне малкото ангелче към живот, но според мен и майката има известна вина. Хубаво е да вярваме на лекарите си, но не до такава степен, че сляпо да им се доверяваме. Още повече за нещо такова, за което всички знаем, че дори и при най-обикновена противогрипова ваксина трябва да сме абсолютно здрави! ... Дано никоя от нас не се сблъска с подобно нещо! Както и никоя майка, разбира се!  Praynig

# 633
Sabrina85, аз лично не отричам всички ваксини, но моля те обясни ми защо е нужно на дете на 1 ден да се бие ваксина срещу Хепатит Б? Или антипневмококова ваксина, след като в голям процент от случаите децата пак се разболяват. Туберкулоза- да и то най-вече поради факта, че тя все още съществува в България, заради определени малцинствени групи. Или полиомиелит....Но всички останали? Говорила съм с много лекари. Едни казват- има смисъл от ваксините, но наистина имунизационният ни календар е много гъст и натоварен. Други казват- никога няма да бия ваксина на детето си( между другото по-големият процент от лекарите). Та къде остава нашият избор?Да- мога да се откажа от ваксините, обаче от там започват проблемите.

# 634
Така е,yulleto_stz,всяка майка трябва да има мнение по въпроса.Никой лекар не би сложил ваксина,ако родителите отказват.Някои бебчета са по-чувствителни,при тях дори може да се разделят,а не да се слагат двете наведнъж.Преди години точно тия ги нямаше в календара.Хората даваха луди пари да ги купуват,за да се сложат на детето,сега поне са достъпни за всички.Трябва да се внимава,няма спор,но ако се правят както трябва,няма да стават такива неща.Бог да прости малката душица,дано няма повече такива случаи

# 635
Betyboop,няма спор,че е натоварен,Ваксината против Хепатит Б се поставя още там,защото след нея има две реимунизации.Просто има механизъм на действие и затвърждаване на имунитета на детето.Че са много,много са,но това не зависи от лекарите,тук освен всичко има и бизнес,все пак не ние правим сделките с фирмите.Така или иначе избор имате,подписвате и няма детски после,няма и ясла,такива са правилата просто.Те са и за нас,защото за всяка пропусната ваксина,понеже майката хем не подписва,хем не идва,аз я търся под дърво и камък и накрая си отнасям глобата.Ядосвате се,ами прави сте,но не в кабинета,а в РЗИ го споделете.Дори за нас е по-добре,ще отпадне тревогата да звъня и да ги умолявам да дойдат за ваксина.

# 636
До колкото разбирам при този случай се е получило така, защото детето не е било здраво. При поставяне на ваксина детето трябва да е здраво на 100%, дори и най-обикновени сополки са опсани. Така че е много важно да си намерите свестен и адекватен педиатър, който да не подминава и май-малкият признак и просто да внимава с ваксините. Аз не ги отричам като цяло, но просто според мен трябва много да се внимава кога и при какви условия се поставят.

# 637
Sabrina85, кажи честно:), тук сме до голяма степен анонимни, ти ще сложиш ли абсолютно всички ваксини на детето си?

# 638
BettyBoop честно ти казвам,всички,които са в календара ще му бъдат сложени,тези до годинка и половина.Тази която е за ротавирус нямам намерение да купувам,тя си е по желание,според мен не би могла да предпази от всички щамове.Понеже ще е момче,няма да имаме и такава за рак на шийката на матката.Всичко други ще му ги сложа.Обаче,понеже педиатърката му е работодателя ми,знам как сестрите поставят.Няма да им дам да ги слагат те,или тя,или аз ако се наложи.Кофти е,плачат и ми се къса сърцето,но предпочитам да съм спокойна,ако се правят както трябва,страшно няма според мен

# 639
Много ми стана мъчно за това бебенце и за майката no, Но и моят син досега има всички задължителни ваксини, и аз всеки път тръпна дали няма да има странични ефекти; когато плаче той и на мен ми се свива сърцето и ми се плаче и добре че таткото идва с мен да му държи крачето, че аз не бих се справила Cry Не е вярно, че всеки месец има ваксина до две години, някои са препоръчителни.  До 6 месеца са така, после след годинка има още 3, след това на 6 години. Не ги отхвърлям напълно, защото на една приятелка бебето и се разболя от коклюш на 2 месеца,  и беше голямо ходене по мъките. Така че всяко нещо си има две страни.

# 640
Sabrina85, нека са достъпни за всички (да се поемат от ЗК), но да не са задължителни.
Пациентът трябва да подписва информирано съгласие (в него трябва да има опция за отказ), а не някаква хвърчаща декларация.
Съгласна съм, че РИОКОЗ натискат лекарите и глобяват родителите, но и лекарите не съм чула да попълват формата за странични реакции.
Страшното сме го виждали с очите си - 3 месечно бебе, което успява да седне от болка след Пентаксим.
Аз не съм против ваксините, а против ограничаването на правата на хората и прикриването на истинската картинка.

# 641
Така е,Aludra *,обаче това няма да се случи,може би никога.Така или иначе лекарят си носи отговорност,каквото и да стане,ние сме на мушка.Ако само някои ваксини се поставят и в яслата има бум на коклюш,например,неваксинираното дете ще се разболее най вероятно.Според мен сте прави,но като лекар смятам,че задължителните трябва да се слагат,друг е въпроса че са много

# 642
Според мен, родителят винаги носи последствията - сложил/несложил, стане ли нещо, той и детето са тези, които на 100% отнасят последствията, съответно отговорността.
Лекарят, ако трябва да сме честни, отговорността на лекаря е малко имагинерна и не е съизмерима. Пл това, ако моето дете получи реакция, не смятам, че лекарят е виновен, а производителят. Темата е много обширна.
Прекрасно знам, че борбата няма шансове. Аз не можах да намеря адвокат, който да се заеме с нашия случай. Не смеят.
За щастие, свят широк(вече), възможности много Simple Smile.

# 643
  • София
Извинявам се много, но кога точно е имало епидемия от коклюш или хепатит Б в детска градина, където се спазват всички хигиенни норми или в училище? Ваксините са много, слагат се начесто, голяма част от тях са ненужни, но задължителни. За тези, които са живи и са рекомбинирани, т.е. с ГМО да не говорим. Защо няма статистика на децата развили тежки заболявания или просто странични реакции? Защото на никой не му е удобно. В България здравеопазването е проформа - така пише по закон, така трябва да се направи, никой реално не мисли за здравето, защото ако г оправеха отдавна трябваше да са си актуализирали и законите, и календара. Sabrina85, според това, което пишеш оставам с впечатлението, че ваксините се правят, за да може еди-кой си да не го глобяват и детето да има право на детска градина, а не защото на някой му пука за здравето. Аз не искам в ден 1 да ми забият гмо инжекция (тази за хепатит б) в детето. Доказателства за вредата има много, въпросът е доколко всеки има желание да се информира и да направи информиран избор, а не мозъчно-изпран избор.

Aludra е права - в тази държава, където е национален спорт отговорността да е общото, т.е. на никой конкретно, винаги родителят ще опира пешкира независимо какво се случва. Само да ви напомня случая с мъртвата мишка в манджата в една инфекциозна болница. Провериха всичко - няма виновен, но има мъртва мишка. Какво да ви кажа... По същия начин няма да има последствия и за лекарската безотговорност.

# 644
Не съм експерт по темата с ваксините. Чета ви с интерес. Мисля да заложа само на задължителните ваксини засега. Много се надявам да не стават повече такива ужасни грешки, водещи до трагедии заради проблем с ваксина или слагането и.

Аз малко ще променя посоката на разговора...При мен има време още до последните 45 дни, но някой може ли да ми каже къде се издава този 45-дневен болничен и ако работя случайно малко по-дълго, пак ли задължително бих се водила в болничен? 

Общи условия

Активация на акаунт