С какво ви дразнят свекървите- 29

• 62 185
  • 819
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Но това, че си подарил жилище на детето си, не означава, че не може да те поканят да преспиш за 1-2 дни два пъти годишно например. Още повече, че и място има. Въпросът е да не се злоупотребява с гостоприемството.  Peace

Аз много обичам да ни идва някой близък на гости с преспиване. Хем по-весело, хем разнообразие, хем и детето е щастливо, когато има нов човек в пейзажа.  Laughing

# 646
  • София

Твое право е да приемаш гости с преспиване, все пак - домът е твой, решението също. Аз казвам, че аз не приемам, и от тази гл.т. напълно разбирам друг човек, който също не приема, особено когато този друг е с новородено бебе и най-вероятно недоспал. Имам роднини, които биха опитали да се самопоканят при недоспало сем. с новородено; докато синът ми беше бебе, не се опитаха, но ако го бяха направили, щях да откажа.
Да де, ама в описания по горе случай, бабата хем помагала в купуването на жилището, хем в други работи, пък сега снахата не я иска. А дали на нейната майка би отказала преспиване?

В обратен ред.
Не познавам снахата, така че не знам дали би отказала на майка си.
Отн. покупката на жилището. Доколкото прочетох, то е купувано преди въпросната снаха даже да живее там. За тази покупка тя не носи отговорност. Но ако жилището е дадено на сина с уговорката "Ето ти го, но ние ще идваме когато решим" и той се е съгласил на това, вината за този отказ за гостуване е негова. Но ако уговрката е била просто "Ето ти жилището", в такъв случай нито синът, нито снахата имат вина. Не знам кой вариант е.

# 647
Това,че са купили жилище за синът си е чудесно,
но ако им стане навик да ги посещават и през лятото ,защото е на морето +
семействата и сватовете от страна на сестрите - ами дядовата ръкавичка вече не е актуална.
Купил си,дал си,подарил си - мин.св.време.
Колежката няма други деца.Тя не се оплаква, само каза, че снахичката( или я нарича по име) не иска да спят в тях и затова не е отишла през ваканцията......
Аз съм възмутената ...............не свекървата................

Последна редакция: пт, 21 фев 2014, 20:19 от cream_

# 648
Не обичам гости с преспиване и правя всичко възможно да го избягвам, въпреки че разполагаме с пространство.
Обаче на майка ми или на свеки не мога да си представя да откажа да пренощуват.
Стана ясно, че въпросните хора са щели да пътуват уикенда и идеята е била да преспят едната вечер и да се върнат на другия ден, а не в рамките на 12 часа да врътнат 500 км.

Свеки живее в чужбина и идва веднъж годишно в Бг. Живеем в къща на приятеля ми, отделно тя има един апартамент, аз също имам личен. Апартаментите се отдават под наем и съответно цяяяяяла седмица тя ни гостува в къщата.
Вероятно другия път ще помоля наемателите да се махнат за месец, за да освободят терен, щото сакън жената да не ми омачка чаршафите

# 649
  • София
...
Да ви е жив и здрав сина!................например:-" като порасне си продадете имот, който ви носи доходи и му купите тристаен апартамент в нова сграда. От спестяването си го обзаведете и като дойде снахата ви каже, че не може да спите на дивана си и със спалното бельо ( закупено от вас)тъй като нейното семейство не приема гости с преспиване и тя не приема и да отивате на хотел..
То........и моето " гардже" .... Mr. Green Mr. Green смени мебелите в апартамента след сватбата.....ама да прати свекърва си на хотел ....ламината  си е неин и ако трябва ще спи на него ( шегувам се)

Противоречието в подчертаното го виждаш, нали? Или му купуваме и му го обзавеждаме, или си купуваме и си го обзавеждаме. Обичам човек да има позиция - или едното, или другото, а не такава манджа с грозде като при теб. А моята позиция е: Не приемам гости с преспиване; не приемам да спя в чужди къщи. Отказвала съм гостуване в близки роднини на мъжа ми, които живеят на морето, отказвала съм преспиване и при майка ми.

Последна редакция: пт, 21 фев 2014, 16:51 от milenaka

# 650
  • I want it all and I want it now.
Проблема е в сина и  Peace
След като ги кара да ходят на хотел.

# 651
  • Бургас
Е, то е същото като "ето, мама, подарявам ти кола(та си)"
И на другия ден "я, ела ме вземи и ме закарай еди къде си"
На следващия ден "ще взема колата, щото трябва да отида до еди къде си"
Факта, че си купил/подарил дом на детето СИ, не ти дава право да се разпореждаш в него, че и да се сърдиш. Като не си искал, да не си купувал.

Но не значи и че трябва да си неблагодарен. Хубави, лоши, тези хора са родители на мъжа ти и са ти дали покрив над главата и лукса да нямаш кредити/наеми. За няколко дни нищо няма да ти стане да ги изтърпиш, като знаеш, че ще си заминат. А и не разбрах тази жена, за която cream спомена, като има претенции свекърите да спят на хотел, дали го плаща тя? Или не стига, че се е намърдала наготово в купеното от тези хора жилище, ами иска и в още разходи да ги вкарва. Супер нагло и неблагодарно от нейна страна.
Какво значи "в моето семейство не сме свикнали да каним гости с преспиване". Ами в семейството на мъжа ти ако са свикнали на обратното?! У нас навремето толкова гости идваха. Вуйчо ми идваха цялото семейство /4 души/ - едва се побирахме. Сестра ми много се дразнеше. На мен пък не ми пречи щом са ми приятни хората. Семействата трябва да се събират и да си поддържат връзка.

# 652
Живеем в апартамент на свекърите,а те живеят на село. Изнесли са се още преди да се запознаем с ММ. Преди не са идвали на гости с преспиване, но откакто имаме дете се случва. Особено със свекървата често не можем да мелим брашно, но никога не съм им отказала нощувка. Дори често аз самата предлагам да останат и за през нощта. Все пак те са баба и дядо на детето и искат да го виждат. Нашите отношения не трябва да пречат на връзката с внучето им.
Моите родители са още по-далеч и  са канени с преспиване. ММ няма нищо против.

# 653
Проблема е в сина и  Peace
След като ги кара да ходят на хотел.

Тя не се оплаква, за да  "сдъвче" снахичката си................аз като майка на три дъщери мисля, че това не е редно. newsm78 newsm78 ..... някои снахи..........стават и свекърви....  bouquet...аз засега имам внучка.... bowuu

Последна редакция: сб, 22 фев 2014, 07:59 от cream_

# 654
  • при късмета
И моите и на мъжа ми родителите са от София, та нямаме проблем с разстояния и виждане с родата. Но приятели, които не са от София, много често са преспивали у нас, аз съм ходила на гости с преспиване в друг град. Няма проблем да преспи в къщи някой който идва до София, няма да имам и със свекър ми(свекърва нямам), ако пътува от далеч. Детето е много доволно, като има някой на гости, защото го хваща за канарче  Laughing

# 655
  • където ми харесва

Какво значи "в моето семейство не сме свикнали да каним гости с преспиване". Ами в семейството на мъжа ти ако са свикнали на обратното?! У нас навремето толкова гости идваха. Вуйчо ми идваха цялото семейство /4 души/ - едва се побирахме. Сестра ми много се дразнеше. На мен пък не ми пречи щом са ми приятни хората. Семействата трябва да се събират и да си поддържат връзка.
A може би визира себе си и мъжа си под "в моето семейство"?!
И аз не обичам никак, ама никак да ми идват гости с преспиване. И говоря за роднини, приятели и други. Не се и налага (нито на неговите, нито на моите родители), защото всички живеем в София. Но и не означава, че ако се наложи някои от нашите родители да остане да преспи в нас, ще му откажа.
Между другото, това за благодарността и неблагодарността също е разтегливо понятие.
Най-малкото, аз като съм се женила за мъжа ми, съм взела него, а не него+майка му и баща му. Щом са му дали собствено жилище, следва, че то е негово. При брак, става наше семейно жилище. А не си остава на майка му и баща му.  (даже и да няма брак, пак е така, все пак ние сме семейство...това го пояснявам, за да не се хване някой да думичката...)
Естествено, има родители, които дълбоко вярват, че дома, който са оставили на децата си, продължава да бъде и техен дом и си се натрисат когато си пожелаят. За мен не е нормално.

# 656
Живеем в апартамент на свекърите,а те живеят на село. Изнесли са се още преди да се запознаем с ММ. Преди не са идвали на гости с преспиване, но откакто имаме дете се случва. Особено със свекървата често не можем да мелим брашно, но никога не съм им отказала нощувка. Дори често аз самата предлагам да останат и за през нощта. Все пак те са баба и дядо на детето и искат да го виждат. Нашите отношения не трябва да пречат на връзката с внучето им.
Моите родители са още по-далеч и  са канени с преспиване. ММ няма нищо против.
Да,но няма реплика ,че е тяхен.
Когато се създава семейство,хубаво е да се приемат хубавите неща,
а да се избягват дразнещите ,от семействата на родителите.
Ако в едно семейство не е прието гостуване с преспиване,за другото - не стои на дневен ред,
но във всеки случай трябва да се съобразяваш.

# 657
Какво значи "в моето семейство не сме свикнали да каним гости с преспиване".

Значи, че младата съпруга е прекалила с бг-мама и приема за чиста монета всичко, което се дращи тук Mr. Green

Последна редакция: пт, 21 фев 2014, 19:01 от птица

# 658
Е, то и свекървата може да прекали с четенето и да се стигне до "Дал Кольо, взел Кольо".  Mr. Green

# 659

A може би визира себе си и мъжа си под "в моето семейство"?!
И аз не обичам никак, ама никак да ми идват гости с преспиване. И говоря за роднини, приятели и други. Не се и налага (нито на неговите, нито на моите родители), защото всички живеем в София. Но и не означава, че ако се наложи някои от нашите родители да остане да преспи в нас, ще му откажа.
Между другото, това за благодарността и неблагодарността също е разтегливо понятие.
Най-малкото, аз като съм се женила за мъжа ми, съм взела него, а не него+майка му и баща му. Щом са му дали собствено жилище, следва, че то е негово. При брак, става наше семейно жилище. А не си остава на майка му и баща му.  (даже и да няма брак, пак е така, все пак ние сме семейство...това го пояснявам, за да не се хване някой да думичката...)
Естествено, има родители, които дълбоко вярват, че дома, който са оставили на децата си, продължава да бъде и техен дом и си се натрисат когато си пожелаят. За мен не е нормално.

Не знам защо, но това, което съм болднала, не ми харесва. Аз давам жилище на сина си, и да, на неговото семейство. Но... все пак това е негово жилище. И даването няма нищо общо, че той или който и да е друг ми е задължен, или ми дължи нещо - това е било мое решение. Останалото е въпрос на възпитание, култура, социална прослойка. Но, пак подчертавам - аз го давам на него.
Друг е въпросът, ако се стигне до развод, раздяла, или каквото и да е....,но, има дете...., тогава нещата стават по-сложни от морална и етична гледна точка. Но, ако аз се замислям за етика, много бих искала синът ми да си намери съпруга, която също може да разсъждава по подобен начин.

И, като съвет към "оплакващите" се снахи - не говоря за проблеми от типа на кръщаване на родители, посещения заедно на бременееща консултация и всякакви други наистина глупави и дразнещи вмешателства - просто уважавайте родителите на мъжа си, и да, понякога, бъдете благодарни за помощта, която ви се дава, или ви се предлага, особено когато е ненатрапчива - най-малкото, защото те са родители на ММ, както обикновено се пише тук. Защото, ако той за вас е ММ, може и за него те да бъдат мили - заслужават ли го , или не.

За протокола - все още съм потенциална свекърва, но, не чак в толкова необозримо бъдеще.  Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт