С какво ви дразнят свекървите- 29

• 61 636
  • 819
  •   1
Отговори
# 660
  • където ми харесва

Какво значи "в моето семейство не сме свикнали да каним гости с преспиване". Ами в семейството на мъжа ти ако са свикнали на обратното?! У нас навремето толкова гости идваха. Вуйчо ми идваха цялото семейство /4 души/ - едва се побирахме. Сестра ми много се дразнеше. На мен пък не ми пречи щом са ми приятни хората. Семействата трябва да се събират и да си поддържат връзка.
A може би визира себе си и мъжа си под "в моето семейство"?!
И аз не обичам никак, ама никак да ми идват гости с преспиване. И говоря за роднини, приятели и други. Не се и налага (нито на неговите, нито на моите родители), защото всички живеем в София. Но и не означава, че ако се наложи някои от нашите родители да остане да преспи в нас, ще му откажа.
Между другото, това за благодарността и неблагодарността също е разтегливо понятие.
Най-малкото, аз като съм се женила за мъжа ми, съм взела него, а не него+майка му и баща му. Щом са му дали собствено жилище, следва, че то е негово. При брак, става наше семейно жилище. А не си остава на майка му и баща му.  (даже и да няма брак, пак е така, все пак ние сме семейство...това го пояснявам, за да не се хване някой да думичката...)
Естествено, има родители, които дълбоко вярват, че дома, който са оставили на децата си, продължава да бъде и техен дом и си се натрисат когато си пожелаят. За мен не е нормално.

Не знам защо, но това, което съм болднала, не ми харесва. Аз давам жилище на сина си, и да, на неговото семейство. Но... все пак това е негово жилище. И даването няма нищо общо, че той или който и да е друг ми е задължен, или ми дължи нещо - това е било мое решение. Останалото е въпрос на възпитание, култура, социална прослойка. Но, пак подчертавам - аз го давам на него.
Друг е въпросът, ако се стигне до развод, раздяла, или каквото и да е....,но, има дете...., тогава нещата стават по-сложни от морална и етична гледна точка. Но, ако аз се замислям за етика, много бих искала синът ми да си намери съпруга, която също може да разсъждава по подобен начин.
Това, което написа, не показва, че не ти харесва болднатото. Аз казвам същото-жилището е дадено на НЕГО (не на мен), съответно как ще разполага той с това жилище е негова работа, а не на майка му и баща му Rolling Eyes

# 661
А благодарността и уважението останаха като забравени думи в някой неактуален правописен речник.

# 662
  • Бургас
Значи купуваме жилище на сина със дългогодишните си спестявания, утре идва една девойка и се настанява като квачка в това жилище и ми заявява, че съм нежелана в него.............и аз съм ок с това. Защо? Защото аз съм дала безвъзмездно нещо на сина си и не трябва да имам очаквания и претенции. Той е в правото си да прави с жилището каквото си иска и може да ме изхвърли или да не ме допуска в него.
Понякога си мисля, че сами не си вярвате в нещата, които пишете. Утре ако купите жилище на сина си и не сте добри дошли в него, повярвайте ми, няма да казвате "Ми той сина и снахата са в правото", а ще сте безкрайно разочаровани, наранени и ядосани. Това ви го гарантирам.

По вашата логика детето ви утре може да ви обижда и псува, защото това, че сте го отгледали и обичали, не го задължава да ви уважава и обича.

# 663
  • София
А уважението не е ли двупосочно, или синът има право да козирува?

ПП Всъщност, ето я темата за спането в роднини - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=735651.0

# 664
естествено, апартамент се купува на син, който не обичаш и уважаваш.  Crazy

Тенденцията, която наблюдавам и тук, е че на повечето хора, които нямат собствено жилище, а са се нанесли в това на родителите или свекърите си, дори не им хрумва да покажат благодарност към жеста им. Максимата им е - "Имали са, дали са."
А след време тия хора на своите собствени деца не смятат да подарят нищо, (1) защото не са им длъжни; (2) защото нямат какво да дадат.

# 665
  • София
И да заявиш, че ще отидеш в този апартамент, без да се съобразиш с мнението и желанието на сина си, е проява на уважение? Ами... "благодаря" за такова "уважение"  Stop

# 666
Жената не е отишла да види внучето си, както бе споменато по-назад.
а от друга страна какъв ще е тоя син, който би изгонил майка си от жилището, което ТЯ МУ Е КУПИЛА?!
Снахата обаче..  Rolling Eyes

# 667
  • София
Аха, снаха = безгласна буква, чието мнение е без значение?

# 668
не, тя е Гласната буква, която се налага винаги и на всяка цена, без значение, че може да обиди тия, които са и дали къща.  Crazy Crazy

# 669
  • София
Ако хората са културни и възпитани, няма да се обидят от това, а ще предложат виждането да стане в подходящо и за двете семейства време, а не само за едното. Това, ако са културни и възпитани. Ако не са, ще се обиждат и ще тропат с крак: "Ти мене уважаваш ли мъ?"

# 670
В случая липсата на възпитание се откроява ясно само у неблагодарната снаха.
Родителите на мъжа, както вече втори път подчертавам, са били толерантни към нейните капризи и са отложили посещението, вероятно обидени (поне аз бих останала обидена)
 Разговорът ми дотегна впрочем.
И добавям, че с приятелят ми живеем на квартира с желанието да си вземем жилище сами, като държа да уточня, че и неговите родители, и моите имат по едно свободно жилище, в което никой не живее.  
 Себеусещане.

# 671
  • София
Никакво възпитание няма в това да се натрисаш при друго сем., без да се съобразяваш с мнението на това сем.

# 672
  • Бургас
Никакво възпитание няма в това да се натрисаш при друго сем., без да се съобразяваш с мнението на членовете на това сем.

Едно е времето, в което свекърите са искали да гостуват, да не е удобно за младите, а съвсем друго е кривата снахичка по принцип да не иска свекърите да им гостуват.
Пази Боже никога да не изпадате в ситуация, в която да си отгледате детето с много любов и лишения, да му осигурите покрив над главата и да намърда под него някоя високомерна пача, дето да ви гледа накриво и да не ви иска в жилището, което вие сте й подсигурили, като благодарение на вас е лишена от неудобството да изплаща огромни ипотечни кредити/наеми.
Все пак си говорим за елементарно уважение и възпитание. Че моите свекъри, дето са тотални егоисти и за 11г. една вилица не са ни дали, бих приела в жилището си за някой друг ден без проблем, пък камо ли ако бяха нормални хора, загрижени за детето си.

П.П. Щото пък младите са супер съобразителни и са се пукнали да се съобразяват с възрастните си родители, като им живеят в къщата или им остават за щяло и нещяло децата си при тях за отглеждане.

# 673
  • София
1. Ако давам жилище на детето си, наистина ще го давам, а не "твое е, ама не съвсем";
2. Да "купувам" уважение, дали с апартамент, дали с друго, ми е под достойнството и не уважавам хора, които го правят. Грижа се за сина си, обичам сина си, не спя заради сина си, но това не е мое право, а мое задължение. И не предполага специални овации. Това ми е "работата" като родител. Аз съм отговорна за моето решение да стана родител, а не което и да било бъдещо гадже или бъдеща жена на сина ми. Това, че съм го родила и гледала, не ми дава право да го третирам като моя вещ.

...
П.П. Щото пък младите са супер съобразителни и са се пукнали да се съобразяват с възрастните си родители, като им живеят в къщата или им остават за щяло и нещяло децата си при тях за отглеждане.
Именно! 10000 пъти съм писала, че свекървите имат право да откажат на снахите примерно да гледат детето, но същото важи и в обратна посока - снахата също има право да отказва.

Последна редакция: сб, 22 фев 2014, 15:43 от milenaka

# 674
  • Бургас
1. Ако давам жилище на детето си, наистина ще го давам, а не "твое е, ама не съвсем";
2. Да "купувам" уважение, дали с апартамент, дали с друго, ми е под достойнството и не уважавам хора, които го правят. Грижа се за сина си, обичам сина, не спя заради сина си, но това не е мое право, а мое задължение. И не предполага специални овации. Това ми е "работата" като родител. Аз съм отговорна за моето решение да стана родител, а не което и да било бъдещо гадже или бъдеща жена на сина ми. Това, че съм го родила и гледала, не ми дава право да го третирам като моя вещ.

С една дума няма да изискваш от него уважение и няма да ти е болно, когато не получаваш такова. Разбрах.

Общи условия

Активация на акаунт