БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 34 477
  • 736
  •   1
Отговори
# 360
Момичета имам спешно питане- исках да сложа да се варят консерви с кондензирано мляко, но по грешка съм взела една подсладена и една неподсладено.Има ли смисъл да варя неподсладеното?

Неподсладеното - не. Използвай го за нещо - в ястие, а може да разбиеш и да подсладиш за сладкиш, крем, но да вариш не става. Peace

# 361
мерсии   bouquet

# 362
И аз моля вещите кулинарки за съдействие! В заведения винаги вареният ориз изглежда един "сух" и неразварен - всяко зрънце буквално стои отделно, а целият ориз изглежда като да е попил водата. Когато го приготвям в домашни условия, стриктно спазвам съотношението ориз към вода, но винаги зрънцата се разваряват, набъбват, слепват се едно за друго.....и никога (независимо от сорта на ориза) не мога да докарам вида на ориза, сервиран в заведения.

Дано да съм се изразила достатъчно ясно! Очаквам помощта ви!!! Благодаря предварително!

# 363
...... В заведения винаги вареният ориз изглежда един "сух" и неразварен - всяко зрънце буквално стои отделно, а целият ориз изглежда като да е попил водата.

Пробвай както тук са написали.

Хубав, на зрънца, ми става, когато го варя по подобен начин и имам време. Хубаво измиване, да се свали нишестето, кипвам вода с малко сол и сипвам ориза. съотношение 2:1 вода ориз. На силен огън, на газ готвя, като заври, спирам газта и го оставям захлупен. Така няколко пъти, докато поеме водата и се свари. Тогава всяко зрънце си е отделно, не е разварен или станал на каша.
Това от мен, сигурно ще има още "тайни". Laughing Peace

# 364
ето моя как изглежда http://pep-4o.blogspot.com/search?q=%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B7
Измивам го много хубаво под течаща вода в голяма цедка. Когато спре да пуска бялата вода го отцеждам.
Слагам в тава/тенджера където ще го готвя, заедон с мазнината и запържвам за 2 мин - колкото да се чуе, че цвърчи. После заливам с вода или бульон, но задължително вряли Прибавям сол, ако няма, подправки (универсална) зеленчуци, или месото сварено.
Водата ми е 1/3 части до 1/3.5 - зависи какъв е ориза, има балдо, който навира страшно много.
В тавата пека, когато поеме водата видимо, изключвам и оставям още 10 мин. там.
В тенджерата - варя 15 мин. на не силен котлон ,изключвам  и оставям затворен за още 10 мин.

Преди години пробвах с по една лъжица оцет. Не знам колко действа, слагам, ако се сетя. Но май отдавна н е  съм.

# 365
Много благодаря, момичета!!! labrex, би ли ми казала кой е сайта, че ми излиза като рекламен спам и не мога да го отворя Simple Smile ...а ме заинтригува начина на варене! само ми кажи сайта и секцията, в която е материала, а аз ще го намеря линка!

# 366
  • София
...... В заведения винаги вареният ориз изглежда един "сух" и неразварен - всяко зрънце буквално стои отделно, а целият ориз изглежда като да е попил водата.

Пробвай както тук са написали.

Хубав, на зрънца, ми става, когато го варя по подобен начин и имам време. Хубаво измиване, да се свали нишестето, кипвам вода с малко сол и сипвам ориза. съотношение 2:1 вода ориз. На силен огън, на газ готвя, като заври, спирам газта и го оставям захлупен. Така няколко пъти, докато поеме водата и се свари. Тогава всяко зрънце си е отделно, не е разварен или станал на каша.
Това от мен, сигурно ще има още "тайни". Laughing Peace

Освен това, към водата за варене се добавя лимонов сок, който помага за запазване на зърната ориз. Ако не се прави предварително запръжка, може да се добави и малко мазнина, която не позволява зърната да се слепват. Разбира се много зависи и от вида ориз.

По-назад стана въпрос за варенето на боб със сода. При такава практика се губят много от полезните му съставки.

# 367
  • Sofia
за колко време се пекат във фурна цели картофи завити по отделно във фолио

# 368
малките се пекат за по-кратко време , отколкото големите. а пък и зависи на каква температура ще ги печеш  Laughing

# 369
малките се пекат за по-кратко време , отколкото големите. а пък и зависи на каква температура ще ги печеш  Laughing

Бонгича ,както винаги е изчерпателен.......Хихихихихихихи......Бонгич....   bouquet

# 370
Може да ви се стори тъп въпрос но искам да направя торта а нямам форма за торта... някакви идеи как да я направя без форма ? В тава мислех но ще ходим на гости и с тавата...

# 371
нали въпросът ти е в какво да я направиш  newsm78  а не в какво да я носиш ?

# 372
Да в какво да я направя ? Ако е в тавата няма как да я извадя...

# 373
сложи Артия де  Laughing

# 374
  • София
Да в какво да я направя ? Ако е в тавата няма как да я извадя...

Имаш ли конкретна рецепта?

Общи условия

Активация на акаунт