БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 33 040
  • 736
  •   1
Отговори
# 555
  • Мнения: 3 020
Ваня, Морена, не ми се изпича така отвътре... не става, много пъти опитвах.  ooooh!
Хваща кора отвън.

# 556
  • Sofia
  • Мнения: 22 544
Прости ми, че не съм обърнала внимание!  Praynig
О, нямах предвид, че пишеш и ти, а се зачудих дали се чете.  Hug

6tastliva mama, а пробвала ли си да ти е по-гъсто тесто?  То и мен взе да ме амбицира твоята фурна, да и' излезем на глава.  Laughing

# 557
  • Мнения: 7 779
вземи та направи една снимка на такъв несполучлив кекс и на едно парче.  да видим кое му е глетавото.  #Cussing out

# 558
  • Мнения: 3 020
 Blush Blush Blush Обещавам, следващия ще го снимам и ще кача снимка, току виж пък той станал перфектен /нямам навик да правя снимки, а и двете коконки са постоянно залепени за мен  Crazy и често ви чета и пиша от телефона, ама ще намеря време/.

# 559
  • Мнения: 50 634
Аз покрай един друг кекс ( който обаче е с 6 яйца и т.н., тоест мисля че е по-голямо количество) пека повечето така:
пече се общо 45 минути на 200 градуса без вентилатор, като първите 15 си се пече така, после се пече покрит с вестник
На новата фурна ползвам опцията за печене на кексове с вентилатор на 170 градуса, отново за същото време
Според мен 150 градуса са много малко за кекс, независимо с или без вентилатор или фолио
Мисля че трябва да вдигнеш градусите, като след 1/3 от предвиденото време сложиш вестник, за да не прегаря отвън, а да продължи да се пече отвътре, но без да намаляш градусите. С фолио не съм пробвала, то не задържа ли влагата  newsm78 Може от това да е станало глетаво. Аз винаги си слагам вестник  newsm78

# 560
  • Мнения: 9 443
фолиото ще задържи влагата, ако е плътно опакована формата с фолио, а тук просто се слага отгоре, да не прегаря - също като вестника. Между другото в никое упътване за фурна или хубава рецепта за кекс няма текст "покрийте кекса с вестник/фолио.
Всеки трябва да си познава фурната и да си намери своята рецепта и начин за печене;  вентилаторите са много удобни, тъй като уеднаквяват Т* навсякъде и се пече равномерно.

# 561
  • Мнения: 50 634
Съгласна съм, аз ползвах вестника на старата ми фурна, която беше доста, хм, примитивна
Сега пека с вентилатор, но ако някой се затруднява с вентилатора или не си познава добре печката, може да изпробва така

# 562
  • Sofia
  • Мнения: 29 018
в никакъв случай не покривайте с вестник,такива отровни изпарения се получават от нагряването Naughty има домакинска хартия за печене вече

# 563
  • София
  • Мнения: 18 685
Аз само да вметна, понеже ми направи впечатление, един пост по-горе, в който жената се оплаква, че кексът и става недопечен отвътре и после е написала кое колко пече...
Дано не съм объркала постовете, че ако печете мъфини за 40-45 минути, то няма как кекс да ви стане и той за толкова. Поне при мен, кексовете се пекат доста повече от мъфините, защото са доста по високи и обемни. Аз кексът го пека даже малко повече от козунак, защото е по-тежък и влажен. И винаги ми става, като наистина понякога се налага да спалам отгоре фолио или вестник, и то по-скоро на козунака, защото не го харесвам кафеникав, а само златист.
Кекс пека на втори или трето ниво отдолу нагоре, само на долен реотан с вентилатор, като слагам кеса в загрята фурна на 160 градуса, това отговаря на 180 без вентилатор, което е точната температура за кекс по повечето рецепти. Стандартен кекс с чаша кисело мляко и 3 яйца ми се изпича за около 50 минути до час, като ориетирът ми е винаги пробата с клечката - бодвам я в средата, където е най-дебело. Когато излезне суха, тогава вадя.
А мъфините ми става за двайсетина минути. Та, ако вашите стават за 40 минути, според мен кексът ви не става хубав, защото не го допичате.

# 564
  • 1st floor
  • Мнения: 9 767
Пека питка, но нещо много бързо се запече от горе. Обаче се оказа, че нямам фолио за да я покрия. Може ли да мушна парче хартия за печене или да намаля градусите? newsm78

# 565
  • София
  • Мнения: 12 213
Пека питка, но нещо много бързо се запече от горе. Обаче се оказа, че нямам фолио за да я покрия. Може ли да мушна парче хартия за печене или да намаля градусите? newsm78
На колко градуса печеш.?? Да, може малко да намалиш и покрий с хартия и по-бавно я печи.

# 566
  • 1st floor
  • Мнения: 9 767
Пека питка, но нещо много бързо се запече от горе. Обаче се оказа, че нямам фолио за да я покрия. Може ли да мушна парче хартия за печене или да намаля градусите? newsm78
На колко градуса печеш.?? Да, може малко да намалиш и покрий с хартия и по-бавно я печи.
На 220 с вентилатор, сега намалих на 200 без вентилатор, сложих и хартия!

# 567
  • София
  • Мнения: 12 213
Пека питка, но нещо много бързо се запече от горе. Обаче се оказа, че нямам фолио за да я покрия. Може ли да мушна парче хартия за печене или да намаля градусите? newsm78
На колко градуса печеш.?? Да, може малко да намалиш и покрий с хартия и по-бавно я печи.
На 220 с вентилатор, сега намалих на 200 без вентилатор, сложих и хартия!

Дай на 180 градуса и малко повече време я печи.

# 568
  • 1st floor
  • Мнения: 9 767
Пека питка, но нещо много бързо се запече от горе. Обаче се оказа, че нямам фолио за да я покрия. Може ли да мушна парче хартия за печене или да намаля градусите? newsm78
На колко градуса печеш.?? Да, може малко да намалиш и покрий с хартия и по-бавно я печи.
На 220 с вентилатор, сега намалих на 200 без вентилатор, сложих и хартия!

Дай на 180 градуса и малко повече време я печи.
ОК. А вие на колко гр. печете питките? Нещо все не мога да оцеля...миналия път я пекох сто часа, май бяха малко градусите...Преди бях с една допотопна печка и й бях хванала цаката, сега ще трябва да се уча с тази отново!

# 569
  • Мнения: 11 607
Признавам си, че на функция Вентилатор така и не се научих да работя.....Карам си го по допотопния начин без вентилатор......И.....при мен питките там са 30 мин. на 180 градуса, дори накрая намалям на 160, а кексовете ги пека на 150-160 градуса. Идеални са ми тези градуси! Всеки да опита с няколко опита и да намери цаката на печене на фурната си. Всяка пече различно!

Общи условия

Активация на акаунт