БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 33 051
  • 736
  •   1
Отговори
# 540
  • София
  • Мнения: 12 645
А как е по-добре да се пече кекс - с вентилатор или без? Моята фурна има долно печене с вентилатор, само вентилатор, горно и долно печене без вентилатор. Нямам горно и долно печене с вентилатор.

Първите 20 мин. печеш на долен реотан с вентилатор, след това - само на вентилатор.

# 541
  • Мнения: 3 020
А как е по-добре да се пече кекс - с вентилатор или без? Моята фурна има долно печене с вентилатор, само вентилатор, горно и долно печене без вентилатор. Нямам горно и долно печене с вентилатор.

Моята е същата.  ooooh! И аз не успявам да се "разбера" с нея за кексовете. Ама няма да се дам, ще й хвана цаката.  Laughing

# 542
  • Мнения: 2 358
И моята е такава. А с тоя вентилатор изобщо не се оправям и не го ползвам. Но пък с мъфините нямам грешка - в тефлонови форми - 45 мин на 180 гр. , силиконови форми - 45 мин на 170 градуса Simple Smile

# 543
  • Sofia
  • Мнения: 22 544
На мен почти не ми се надигна. Някъде 1 пръст е дебел ...  Но не знам защо нито ми стана пухкав, нито пък от вътре се изпече добре ,дори с фолиото. Иначе го пекох на 170 градуса без вентилатор.
Пробвай рецептата за кекс, която ти писах на предната страница и виж за печенето тук - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=759959.msg27290936#msg27290936. Аз кекс пека на 180* само на горен и долен реотан, на 2ра от 5 степени и не ми се налага да покривам, разпуква се и се изпича идеално.  
Иначе имам "горен и долен реотан", "вентилатор", "горен реотан с вентилатор", "долен реотан с вентилатор" и др.
Та извода отново е, че до фурна опират нещата.  Simple Smile

# 544
  • Мнения: 22 867

Маме, нямам блог.....Език мой, враг мой! Laughing    "по рецептата от блога ми се получи най-добре" - имала съм предвид, че на мен ми се е получил най-добре сладкиша, а не че блога е мой, ама така съм го написала..... Peace
Иначе ето рецептата и блога: Вкусен и лесен сладкиш   bouquet

-True Blue- , различно изглежда, да. Може би е трябвало да замениш с.л. какао с толкова брашно, да не би пък по-рядко да е станало тестото. Всъщност у нас затова се хареса, защото има шоколадов вкус. Не съм го правила без какаото, въпреки че много харесвам аромата на канела. Може да пробвам някой път. Peace

# 545
  • Мнения: 2 358
Аа, не ,не стана рядко, ексра си стана. Да не би да е защото малко го поразбърках с миксер?  newsm78 Понеже като сложих накрая брашното малко на бучки стана (пресях го) и минах с миксера...

# 546
  • Мнения: 22 867
Аа, не ,не стана рядко, ексра си стана. Да не би да е защото малко го поразбърках с миксер?  newsm78 Понеже като сложих накрая брашното малко на бучки стана (пресях го) и минах с миксера...

Аз го разбивам както дойде - и с миксер, и с тел съм го правила. Миксера трябва да го вадя от шкаф, а телените разбивалки са ми под ръка. Както решиш, пробвай пак, ако стане - добре, като пак нещо не ти хареса, може пък да не е "твоята" рецепта, правиш по друга. Peace  bouquet

А за какаото и брашното, така съм чела, примерно правиш бяло тесто, половината оцветяваш с какао и към другата половина добавяш толкова брашно, колкото какао си сложила в първата. Това, когато какаото е повече лъжици, не 1 ч.л. да кажем. Peace

# 547
  • Мнения: 2 358
Да, аз компенсирах с брашно . Иначе е много вкусно кексчето.

# 548
  • Мнения: 3 020
Ваня, а ти на колко градуса го печеш по този начин и колко мин.?
True Blue, а ти на вентилатор ли ги печеш така мъфините?
Аз пък винаги ползвам вентилатор.
Досега никога не съм пекла мъфини, защото нямам формички, ама щом даже по-лесно стават, трябва да си купя...

# 549
  • Мнения: 2 358
Не, без вентилатор.

# 550
  • София
  • Мнения: 12 645
Ваня, а ти на колко градуса го печеш по този начин и колко мин.?
True Blue, а ти на вентилатор ли ги печеш така мъфините?
Аз пък винаги ползвам вентилатор.

Пека на 170 градуса. За продължителността на печенето - докато стане готов. Пробвам с клечка за зъби. Правя много кексове - различни консистенции, различни количества. За това не мога да дам конкретно време за печене.

# 551
  • Мнения: 3 020
Пека на 170 градуса. За продължителността на печенето - докато стане готов. Пробвам с клечка за зъби. Правя много кексове - различни консистенции, различни количества. За това не мога да дам конкретно време за печене.

Разбирам, че за всеки е различно, но защото на моята на тези градуси всеки кекс на 20 мин. отвън се запича, а отвътре не е станал.  ooooh! И не знам вече, днес го пекох на 150 за 45 мин., имаше още какво да се желае отвътре... и за следващия път го мисля така:
20-25 мин. на 155 градуса  Laughing долен + вентилатор, после пак на толкова градуса само вентилатор и ще държа поне 45-50 мин. да видя... даже ако трябва отгоре ще сложа хартия да не изгори, за да видя как ще е отвътре.

# 552
  • София
  • Мнения: 12 645
Пека на 170 градуса. За продължителността на печенето - докато стане готов. Пробвам с клечка за зъби. Правя много кексове - различни консистенции, различни количества. За това не мога да дам конкретно време за печене.

Разбирам, че за всеки е различно, но защото на моята на тези градуси всеки кекс на 20 мин. отвън се запича, а отвътре не е станал.  ooooh! И не знам вече, днес го пекох на 150 за 45 мин., имаше още какво да се желае отвътре... и за следващия път го мисля така:
20-25 мин. на 155 градуса  Laughing долен + вентилатор, после пак на толкова градуса само вентилатор и ще държа поне 45-50 мин. да видя... даже ако трябва отгоре ще сложа хартия да не изгори, за да видя как ще е отвътре.

Според мен градусите са малко. Даже е по-добре в началото да пуснеш на по-силна фурна, за да се надуе добре и като е с долен реотан да се изпече и отвътре. След това като пуснеш само на вентилатор, намали температурата и отгоре ще се запече по-малко.

# 553
  • Sofia
  • Мнения: 22 544
Даже е по-добре в началото да пуснеш на по-силна фурна, за да се надуе добре и като е с долен реотан да се изпече и отвътре. След това като пуснеш само на вентилатор, намали температурата и отгоре ще се запече по-малко.
Аха, то и аз това думам, ама...  Wink

Пека на слаба температура-150 градуса. И всеки път едно и също-опечена коричка отгоре и отдолу, а в средата каша!... Опитах да пека най-отдолу на фурната -пак същото.
A, бухва ли ти печивото?  Опита ли да печеш на по-висока Т?
Обичайно кексове и този тип теста се пекат на умерена Т - 180* (от степените на копчето ти си знаеш... от 4 степени - на 3, от 6 степени - на 4 и т.н.) и то загрята, щом е тесто с набухвател.
Опитай да сложиш в загрята на 180* (или 170, ако ти е силна фурната) и след като се надигне, ако започне да потъмнява, а вътре е сурово, покрий с фолио и намали на 150-160*.
Друг вариант е да печееш само на долен реотан в началото, но пак на 170-180*, а като се надигне, да включиш и отгоре.


# 554
  • София
  • Мнения: 12 645
Прости ми, че не съм обърнала внимание!  Praynig

Общи условия

Активация на акаунт