ДЕКЕМВРИйките засмени, с бебче на ръце, местят се в "родени"!

• 30 337
  • 734
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте, момичета!
Надявам се всички да са се наспали тази нощ. Аз спах за първи път от 13 дена. Е ставах през 3аса за да се поизцедя, ама направо се чувствам все едно съм била на спа. Изпих вече 5 достинекса и още имам кърма и гърдата ми е твърда и ме боли, но може да се каже, че е по-добре. ТДИ и аз се опитвам да изцедя  по-малко, но не ми олекват гърдите и болка си остава. Възхищавам се на майки, който са прекарали мастит и въпреки това са продължили да кърмят.
А, знаете ли колко вода трябва пие бебка на ден, като е на АМ?

# 406
Към ЛЛЛ - как да си спра кърмата без лекарства?  
TDI, разбирам, че все още кърмиш Емма, но обмисляш отбиване и как това да се случи без медикамени (действително, те биха могли да имат доста неприятни странични ефекти Peace).
Всъщност, най-добрият начин за отбиване на бебето зависи от самото бебе и майка му. Всеки кърмачески тандем е индивидуален и уникален и унифицирана рецепта няма. Но, като цяло, за най-удачен се счита вариантът това да стане възможно най-естествено - плавно, постепенно, като отпадат едно по едно кърмения и то тогава, когато бебето е готово за това. Това е най-щадящото и за бебето, и са майката – както физически, така и емоционално. При него постепенно се намалява броя на кърменията, което от своя страна води и до постепенно намаляване на количесвтото мляко, произвеждано от майката. Няма универсана рецепта кое след кое кърмене да отпада и с каква скорост да става това – най-добре самото дете може да определи ритъма, или да бъде нежно насочвано и от майката. Някои майки избират първо да разреждат дневните кърмения – да отпада по едно на няколко дни (или седмица, или по-дълъг период от време). Други опитват да спрат нощните кърмения и след това плавно да намаляват и останалите. Обичайно, ако това се случва плавно (да отпада по едно кърмене на няколко дни), майкат няма нужда да прави нещо допълнително за гърдите си. Но е възможно да има и леко напрежение, лактацията да е все още по-силна – в такива случаи някои майки избират да пият чай от салвия, който действа подтискащо на лактацията; магданозът, мащерката и ментата също биха могли да окажат подобно влияние (повече за тези средства за намаляване на лактацията може да прочетеш в статията Потискане на лактацията). Ти споменаваш, че пиеш Лецитин – вероятно тази статия за лецитина ще ти бъде полезна и може да обсъдиш приема и дозировката му с лекаря си. Би могъл да се пие и Витамин В6 (също след консултация с лекар); или да се приемат хомеопатични препарати (след консултация с хомеопат, който, при нужда да изпише точната потенция и точната схема за конкретната майка). Ако има  напрежение в гърдите, съвсем леко изцеждане, само до облекчаване, както и компрес от охладени листа на прясно зеле (махат ми се дебелите жили на листото, набучква се или се начуква и с него се обвива гърдата, без зърното и ареолите), също биха помогнали. Последните изброени (чай, Лецитин, витамин Б6, изцеждане, компреси) могат да се прилагат само в случай на необходимост. Ако отбиването е бавно, плавно и постепенно и няма напрежение и запушвания, е напълно възможно то да се случи съвсем неусетно за майката и да не е нужно тя да прави каквото и да е от гореизброените. Би било разумно да не се носи твърде стегнато бельо или сутиен и гърдите да се пазят от удар и притискане; да продължи адекватния прием на течности и да се избягва прекомерната употреба на сол и трансмазнини.

Възможно е гърдите да пускат капки кърма месеци и дори година след края на кърменето, но ако няма напрежение или дискомфорт, няма препълване, това е нормално и няма причина за притеснение Peace (просто не бива да се «пробва» от време на време, защото по този начин отново се стимулира Wink).
И да допълня още нещо – удачно е няколко месеца след приключване на кърменето профилактично да се посети мамолог. Peace

Предполагам, че ти е трудно да вземеш решение дали да започнеш да отбиваш Емма, или да продължаваш да я кърмиш. Confused Каквото и да решиш, се надявам да мине плавно и безпроблемно и за двете ви. Мотивите за решението си ти сама си знаеш най-добре и не е необходимо да даваш обяснения на някого. Ти си дала ценно начало на Емма. Ако си убедена, че отбиването е правилното решение и за двете ви, не бива да се измъчваш или да се разстройваш, ако срещнеш неодобрение. Важно е да подходи към отбиването с много любов, много гушкане и положителни емоции и да се наслаждаваш на майчинството и на многото хубави моменти, които ви предстоят. Heart Eyes Пожелавам ти да бъдеш спокойна и уверена в избора си, ако мога да съм ти полезна с нещо – не се колебай да пишеш. Hug

# 407
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
Amorevole, много благодаря, особено за последния параграф  Hug  Навремето точно така отбих баткото със захранването и заместването на храненията едно по едно, сега не бях сигурна дали така да постъпя, затова още веднъж благодаря!   bouquet
При мен напрежението и препълването изчезна, от 2 вечери спим спокойно и реших да дам още един последен опит преди да се откажа. През деня кърмя с дохранване, но това е от доста време вече... Може би сама съм си виновна, защото като започнах да дохранвам реших, че ще си увеличавам лактацията като изцеждам с помпа след всяко хранене, да обаче при дневните хранения промяна нямаше, но нощем гърдите започнаха да ми се препълват и то след полунощ, т.е. като си легна всичко е ОК и по някое време посред нощ се събуждам с болки в гърдите и буци  Rolling Eyes  но както казах от 2 нощи няма такова препълване и се надявам този период да е отминал.
Сега съм решила нищо да не правя - колкото имам - толкова. След кърмене я дохранвам, нито цедя, нито чайове за лактация пия - нищо. Друго, което правех преди беше да я слагам на гърда, за да стимулира, обаче тя по цял ден там висеше и накрая така ме боляха зърната, че изпитвах страх и вътрешно отвращение да я сложа на гърда  Sick  сега ако се събуди преди да й е време за хранене й давам чай, биба, шъткам, люлям, пея и гледам да я задържа максимално до часа за следващото хранене (имаме 8 хранения на ден на по 3 часа), но не я слагам веднага на гърда. Имам подозрения, че така като правех, тя не се нахранваше, примерно е изяждала по 30-40мл. и пак е заспивала и след час и половина пак на гърда... сега чакам да наближи часа и тогава я слагам и мисля, че се храни по-добре.
В крайна сметка каквото - такова...както казах повече нямам намерение да правя каквото и да било - колкото имам давам, дохранвам и това е. Помпата ще я пенсионирам, ако се препълня на ръка в банята и толкоз  Peace

За дупките на бибата и ние сме вече с 2-ка. На 1-цата много се сърди и дърпа  Rolling Eyes

# 408
Мирабела 88
Аз давам чай ,максимум 100мл на ден

# 409
В София, Редута срещу парк Г. Милев има магазин на Ганчев в, който има млека(всички видове),Памперси ( Памперс, дори и от оранжевите Либеро, Молфикс и Пуфис) всичко с 10% по-евтино от магазините .

# 410
Здравейте мами..
Ние днес правихме пита...Направих само Бг ястия ,и ометоха всичко моите гости...Но съм гроги,и като не се спи през ноща ,,,Съм  #Crazy

Искам да ви попитам ““ 42 дена след раждането , още на всяко кърмене го усещам в матката,контрахира още докато суче бебето..Нормално ли е ?? Направих дезинфекцията  с вътрешни промивки и гел както каза гинеколожката,ама пак имам едно жълтеникаво течение... newsm78 newsm78

# 411
Моето течение е вече 46 дни и все си е едно и също, но започвам да се притеснявам за операцията, е от 2-3 дни ме наболява нещо  Cry При вас как е ??

# 412
При мен изчезна течението. Операцията не ме е боляла, с изключение на първите няколко дни.

Много ми е интересно значи как почти всеки познат, като ме види за първи път след раждането и пита освен за бебето, следващия въпрос "кърмиш ли?"  Rolling Eyes Това са си лични неща, какво ги интересува хората, тц тц... На вас задават ли ви го въпроса често?

# 413
О абсолютно всеки това ме пита, като ме види, до гуша ми дойде и като ме попитат, "Кърмиш ли?" отговарям "Искаш да те накърмя ли", а на другия ми любим въпрос "Защо, кърма ли нямаш?" с "Не, имам, просто смятам че АМ е по-полезно." А след, като миналата събота бях на заведение и пих алкохол, шока беше пълен и тези, които не ме бяха питали  ме попитаха.  #Cussing out

# 414
На мен ми тече около 1месец, след което имах 3 дни пауза и после ми дойде. Опетрацията не ме боли вече. Случвало се е преди, но когато кихна.

# 415
И мен всеки ме пита дали кърмя, чак вече досадно ми стана.
На мен ми спряха лохиите преди 20 дена, обаче сега пък имам някакво кафяво течение има и кръв, като при цикъл обаче дали е това... На всичкото отгоре ми се получи някакъв отток на сгъвката на крака и срамната устна. Първо беше само едно топче, обаче сега стана все едно като подута вена, по цялата устна и откаачам от болка  #Crazy . Някоя от вас имала ли е нещо подобно? Почнах да се мажа сега с Ихтиол и утре на доктор, че много взе да ме притеснява.

# 416
Здравейте!
Момичета, помагайте!!! Изпаднах в някаква невероятна депресия.Непрекъснато плача.Кърмата ми не спира. Вече пия 7 таблетка достинекс. От сряда ги пия, а кърмата ми не спира.Едната ми гърда е огромна буца с зачервен участък, много ме боли.Всеки ден съм при АГ-то и тя вече не знае какво да ме прави.Температурата си я имам, поне не се повишава повече от 38,3. Ако до вторник, няма подобрение ще ме пращат на хирург. На някой случвало ли му се е нещо подобно.Много съм уплашена. newsm45 newsm45 newsm45 newsm45 newsm45 newsm45 newsm45 newsm45 newsm45

# 417
Здравейте момичета
За кърменето-и мен ме питат всеки път  #Cussing out #2gunfire
За операцията-никога не ме е боляла мен  Peace
За течението-Течеше ми около 30 дни и след 3 дни ми дойде цикъла.Даже на 29.01 ми дойде за 2-ри път,но 2 и 3 ден ми тече адски обилно и ще ходя другата седмица на доки и ще искам да ми изпише противозачатъчни за да ми се регулира цикъла.

Вие кои хапчета бихте ми препоръчали?
Аз съм пила само Цилест,но чувам добри отзиви за Ясмин

# 418
Mirabela_88, много съжалявам, че така се развива ситуацията при теб. Стискам палци да мине без повече болка и мъки.  Hug Hug Hug

При нас нещата май са добре. Simple Smile Всички свикваме с 3-часовите паузи между храненията, а през нощта бебо започна сам да си прави и по-големи паузи, което няма как да не ме радва. Оченцето също спря да му се пълни с гадния лепкав секрет... А бе очовечаваме се. Grinning Аз продължавам да се цедя и да дохранвам... ще караме така, докато имам кърма. Simple Smile

# 419
Здравейте!
Момичета, помагайте!!! Изпаднах в някаква невероятна депресия.Непрекъснато плача.Кърмата ми не спира. Вече пия 7 таблетка достинекс. От сряда ги пия, а кърмата ми не спира.Едната ми гърда е огромна буца с зачервен участък, много ме боли.Всеки ден съм при АГ-то и тя вече не знае какво да ме прави.Температурата си я имам, поне не се повишава повече от 38,3. Ако до вторник, няма подобрение ще ме пращат на хирург. На някой случвало ли му се е нещо подобно.Много съм уплашена. newsm45 newsm45 newsm45 newsm45 newsm45 newsm45 newsm45 newsm45 newsm45

На мен ми спря за 2 таблетки..  newsm78 Купи си тогава бромокриптин .. 14 дневна терапия е.
Пробва ли зелевите листа и другите методи описани от ЛЛЛ.

Относно това.. Аз пропуших, всяка вечер пия вино и т.н. Който дойде в къщи на гости е меко казано втрещен  Mr. Green Mr. Green Никой не ме питал в очите кърмя ли  Laughing Laughing явно си личи от 100км., че не го правя Simple Smile Аз още от началото повтарям, че не искам да кърмя може би и затова не са ми задавали този въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт