Рискове при покупка на имот при съжителство без брак

• 43 338
  • 248
  •   1
Отговори
# 90
Нямаше ли нещо за размера на дела на наследството на преживелия съпруг, ако бракът е повече от десет години, или се лъжа?

Не, не имаше, че при по-малко от 10 години май не наследяваше нищо  Mr. Green Mr. Green
Това категорично не е вярно.

Добре де, май беше по-малък дял от децата, но имаше нещо с тези 10 година  Mr. Green Mr. Green Mr. Green Не ми се търсят сега законите, но имаше нещо
Запомнила си, но не е релевантно към случая:

Когато съпругът наследява заедно с възходящи или с братя и сестри, или с техни низходящи, той получава половината от наследството, ако то се е открило преди навършването на десет години от сключването на брака, а в противен случай получава 2/3 от наследството.
С тази подоробност - ако от брака няма деца.

# 91
Към авторката - имаш собствено жилище.Защо искаш още едно със съсобственост ?

# 92
Нищо не искам, въпросът ми беше чисто хипотетичен.

# 93
  • София
Нямаше ли нещо за размера на дела на наследството на преживелия съпруг, ако бракът е повече от десет години, или се лъжа?

Не, не имаше, че при по-малко от 10 години май не наследяваше нищо  Mr. Green Mr. Green
Това категорично не е вярно.

Добре де, май беше по-малък дял от децата, но имаше нещо с тези 10 година  Mr. Green Mr. Green Mr. Green Не ми се търсят сега законите, но имаше нещо
Запомнила си, но не е релевантно към случая:

Когато съпругът наследява заедно с възходящи или с братя и сестри, или с техни низходящи, той получава половината от наследството, ако то се е открило преди навършването на десет години от сключването на брака, а в противен случай получава 2/3 от наследството.

Е ако можех всичко прочетено да помня, щях да съм академик  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 94
  • София
nofelet, сърдечно благодаря за милите думи. Ти си една от малкото, които явно мислят трезво.

Не е ли мъж  newsm78 newsm78

А това си е стара БГ традиция - да се трупат имоти, ама след това какво ще ги правим - е това е друга тема  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 95
Тъй като аз съм авторката Simple Smile
Искам съсобственост, понеже не мога да си позволя достатъчно голямо жилище сама...

Последна редакция: пн, 27 яну 2014, 19:54 от Biggy

# 96
  • Варна
От всичко казано до тук стигам до извода, че трябва да превръщаме утробите си в средство за печелене на пари и обезпечаване на бъдещето си.

Мен лично това изречение ме възмути и затова бях груба към теб. Не съм ти пожелавала да останеш на улицата или да нямаш никога деца. Даже ти казах да внимаваш това да не се случи. Казах само, че съм против да правиш там разни схеми, за да остане дъщерята на мъжа ти от първия му брак без наследство. РЕДНО е след години той като умре, ВСЯКО негово дете да наследи равен дял.

# 97
Оф, то и при сключен брак, ако има дете от друг брак, много зависи кой от съпрузите първи е умрял. В случая с мъжа с дете от преден брак, ако настоящата му съпруга се спомине първа, то той се явява неин наследник /както и общото им дете/ - на нейния дял. В последствие, при неговата смърт неговият дял се дели между децата му - от бивши, по-бивши и бъдещи връзки.
За да запази една майка всичко за своето си дете/деца, най-чисто е да няма брак, но имотите да бъдат вписани на нейно име /тя да фигурира като единствен собственик в НА/. Но това хич не е гаранция, че тази жена ще запази имотите за децата си, а примерно няма да ги продаде приживе и да профука парите.
С мъжа ми нямаме брак. Той си има негов апартамент, аз си имам мой /отпреди да се съберем/. Имаме две общи деца, а той има дъщеря от предишен брак. На моите имоти наследници ще бъдат общите ни деца. На неговите имоти - наследници ще бъдат трите му деца /нашите общи и голямата му дъщеря/. На общопридобитите /на които сме съсобственици 50:50/ - общите ни деца ще наследят моя дял, а дела на баща си ще го делят със сестра си. А аз няма да го наследя. Нито той ще наследи мен, ако аз го изпреваря в смъртта.
Друг вариант да се запази имот само за децата от втория брак е, след като навършат пълнолетие да им бъде прехвърлена собствеността върху този имот, при това чрез покупко-продажба, а не чрез дарение. Така, ако бащата или майката имат други деца от други връзки, те няма да имат дял след смъртта на родителите.
Варианти има много, но всичките са малко нечистоплътни. А най-ужасното е да мислиш за раздяла с човек, с който си в момента и животът ти да е ориентиран какво и как ще получиш в случай на развод, раздяла или смърт, а най-вече пък как да извъртиш така нещата, че да получиш всичко.
Но и законите за унаследяване не са достачъно справедливи. Мой близък - жена му почина, имат общо жилище /закупено след сключване на брак/, но нямат деца. Не разбрах каква част, но сестрите на починалата съпруга сега са наследници. Човекът хем загуби съпругата си, която много обичаше, грижеше се за нея по време на дългото и мъчително боледуване, спря да ходи на работа, за да е до нея, изразходи всички спестявания за лечения и терапии, ами сега някакви каки ще му искат дял от апартамента, който са купили заедно с жена си. Не съм съвсем наясно с казуса и не искам да питам защо така се получава, но е факт.

# 98
  • Варна
Уф много сложно наистина, и като прибавим, че живеем в България и тук всеки спазва някакви собствени закони, става още по-"весело".  Mr. Green Не пожелавам никому такива главоблъсканици след смъртта на роднина или раздяла с някого. Човек не може да си избира роднините, но партньорите - може. Затова ги оглеждайте, докато е време  hahaha Не че няма шанс след време да запеят друга песен, ама поне до колкото зависи от нас, да намалим шанса.  Laughing

# 99
  • София
Да, така се случи с наши семейни приятели. Доста заможно семейство, имат една дъщеря, тя се ожени, те и прехвърлиха на практика всичко, тя роди едно момиченце и почина съвсем млада, детето нямаше навършени две години. Съпругът и се оказа наследник, заедно с детето, на чиито дял се оказа настойник, ожени се на свой ред за друга жена с която имат две деца, купуваха, продаваха /с разрешение от съдия/ и накрая детето от първия брак се оказа със съвсем малка част от наследството на майка си, бих казала нищожно. По-голямата част се оказа за децата от втория брак на бащата. Наистина втората съпруга беше адвокат и използва всички законови механизми, за да обезпечи собствените си деца, до голяма степен с наследството на първото, така да се каже.
Понякога такъв е животът. Не е справедлив.

# 100
  • София
Да, така се случи с наши семейни приятели. Доста заможно семейство, имат една дъщеря, тя се ожени, те и прехвърлиха на практика всичко, тя роди едно момиченце и почина съвсем млада, детето нямаше навършени две години. Съпругът и се оказа наследник, заедно с детето, на чиито дял се оказа настойник, ожени се на свой ред за друга жена с която имат две деца, купуваха, продаваха /с разрешение от съдия/ и накрая детето от първия брак се оказа със съвсем малка част от наследството на майка си, бих казала нищожно. По-голямата част се оказа за децата от втория брак на бащата. Наистина втората съпруга беше адвокат и използва всички законови механизми, за да обезпечи собствените си деца, до голяма степен с наследството на първото, така да се каже.

А съдът бил защитавал правата на децата  Mr. Green Mr. Green Това май само по филмите го има  Shocked

# 101
Разказаното от Azzy ми звучи толкова грозно, че...направо нямам думи.

# 102
  • Вън от пространство и време

А съдът бил защитавал правата на децата  Mr. Green Mr. Green Това май само по филмите го има  Shocked

Не е само по филмите. Работя в нотариална кантора. Имахме няколко случая на продажба на имот, в който собственик или съсобственик беше малолетно или непълнолетно дете. Във всички случаи продажбата или делбата ставаше с изрично съдебно решение за това и сумата, която се полагаше за детето отиваше или на специална негова сметка, от която също тегленето да става с разрешение на съд в интерес на детето, или за покупка на друг имот на името на детето. Такива са разпоредбите на закона според нотариуса, при който работя и той ги спазва стриктно и съвестно.

А понеже тука сума ти примери се дадоха, нека и аз да напиша моя. Майка ми има три сестри, две от които от първата жена на баща й, която е починала преди той да се ожени повторно. С втората си жена (моята баба) строят къща върху негов наследствен имот и отглеждат заедно четирите деца. Първо той умира, после и баба ми. Никога не съм чула майка ми да има претенции за по-голяма част от имота, както на практика й се полага по закон. Те са си четири сестри и делят всичко от бащиния си имот поравно. Отделно две по две си имат наследство от майките си извън семейната общност, което вече си е лично за всяка двойка. Явно всичко си е до манталитет.

# 103
  • София
О, да. Разбира се, че отива на името на детето. Обаче в нотариалните кантори изповядвате на данъчна или на пазарна оценка сделките? Сега, ако ми кажеш, че последните двайсет години минавате само на пазарна цена, ами няма да ти повярвам.
И на името на детето какво отива, пазарната цена, която минава по банков път на базата на цената, вписана в НА, или цялата сума на сделката?
Защото в последните двайсет години разликата между пазарна и данъчна оценка беше цяла една вселена и ако поискам и направя две-три спекулации за сметка на детето, само с разлика между пазарната и данъчната оценка мога да изпразня от съдържание един имот и да го сведа до десет пъти по-ниска стойност. Ако поискам, ми е мисълта. Напълно законно.

Отделно, при смърт на съпругата, съпругът също е наследник, заедно с детето. Неговия дял от наследството, който се преструктурира в годините, управляван от новата му съпруга, отива за всичките му деца и съпругата. В този ред на мисли, отново напълно законно наследството от родителите на първата съпруга и нейното дете се разпределя до степен да облагодетелства в огромен процент новата съпруга и деца, а за детето от първия брак остава нищожна част. Напълно законно.

Последна редакция: вт, 28 яну 2014, 11:00 от Azzy

# 104
Здравейте! Искам да попитам как биха стояли нещата в следната ситуация.
Мъж и жена без брак, но с общо дете имат общ имот, в Нотариалния акт и двамата са равни собственици. При евентуална смърт на единия, може ли освен детето други (братя, родители) да предявят претенции за наследство или всичко на 100% си е за детето.

Общи условия

Активация на акаунт