Отговори
# 225
  • София
http://www.18sou.net/news3/item/321-912015-%D0%B3-plan-priem-kri … iem-v-i-klas.html

ето го приема 2015/2016.
Успех на всички кандидат - първокласници!!!

# 226
Е аз в прикачените файлове не виждам критерии, нито график...качено е само заявление....аз ли не намирам?

# 227
  • София
etaniel,

Има 2 прикачени файла - pdf е първият файл, в който са графика и критериите, вторият е заявлението.

# 228
Странно, аз видях само word file, pdf не видях...ще видя пак...

# 229
Здравейте,
Да поосвежа темата с въпроси за първокласници 2015:
1. Кога се очаква да излязат правилата за прием 2015 (следя сайта, но към момента няма)?
2. Когато се подават документи, опоменава ли се в коя паралелка с какъв език (задължително ли е)?
3. Немската паралелка само една ли е?
4. 1-4 клас има ли занималня след обяд и има ли места за всички деца, или се прави селекция след 1ви клас?
5. Знае ли се кои учителки ще поемат първите класове?
И аз ще се радвам да се включат родители на деца от 4ти клас....
Благодаря предварително!

Точка 1 вече е получила отговор.
По точка 2: Както е видно от вече публикувания формуляр на заявлението, трябва да се посочи желаният език, дори може да се номерират последователно всичките по реда на желанието. Не зная доколко децата ще научат език, по тази тема се дискутира доста във форума, но със сигурност изборът на език играе ролята на лотария при кандидатстването. По принцип по-голям е шансът за прием при по-малко предпочитан език, но не е изключено и обратното.
На точка 3 също вече е даден отговор на сайта на училището - немската паралелка е само една.
По точка 4: Доколкото ми е известно, още след първи клас се извършва селекция за училищната занималня в полза на по-нуждаещите. Останах с впечатлението, че родителите се договарят помежду си, но не съм сигурен, че е така. Предимството на 18-то училище в този аспект е поне това, че в първи клас групата за занималня е тъждествена на класа, който си остава в самата класна стая.
По точка 5 нямам никакви познания.
Успех с кандидатстването!       

# 230
Пропуснах да спомена, че редът на езиците може да се променя след подаване на документите до края на срока през май. Разбрах, че някои родители, с които се запознах на опашката през първия ден от приема, са били пренасочвани впоследствие към друг език поради това, че избраният от тях е бил твърде желан от кандидатите с предимства и не е оставал никакъв шанс за неотговарящите на критерии. Освен това на самото интервю в края на май всички биват питани дали държат на първото си желание. От друга страна, не съм сигурен дали подобна смяна на желанието не би се възприела като несериозност. Аз, например, не се отказах от немския и детето ми бе прието, макар и по стечение на обстоятелствата - като втора резерва:)  

# 231
Ofterdingen, благодаря за полезната информация
Доколкото разбирам твоето дете е в немска паралелка в 18то. Можеш ли да споделиш най-общи впечатления? Дисциплина, контакт с учител, домашни след занималнята, колко часа немски имат седмично? Ти живееш ли в близост до училището?
А може ли някой да разясни отново какво представлява събеседването в деня на отворените врати (тази година е на 01.06.2015)?
Благодаря още веднъж

Последна редакция: сб, 10 яну 2015, 11:05 от etaniel

# 232
Разбрах, че някои родители, с които се запознах на опашката през първия ден от приема,
Има опашка на първия ден от приема ли? За какво е тя? Нали няма критерий за пореден номер на заявление, който да дава предимство? Или поредния номер на заявлението е важен за графика за събеседването след това?
Мерси

# 233
Ofterdingen, благодаря за полезната информация
Доколкото разбирам твоето дете е в немска паралелка в 18то. Можеш ли да споделиш най-общи впечатления? Дисциплина, контакт с учител, домашни след занималнята, колко часа немски имат седмично? Ти живееш ли в близост до училището?
А може ли някой да разясни отново какво представлява събеседването в деня на отворените врати (тази година е на 01.06.2015)?
Благодаря още веднъж
Няма смисъл да произнасям оценки, били те положителни или отрицателни, доколкото следващата година учителският екип ще бъде друг. Седмичните часове по немски са три. Занятията са под формата на разиграване на различни ситуации и са увлекателни, поне за моето дете. Домашните по правило са написани в занималнята.

Ние живеем на 5 минути от училището, но не в неговия район - жилището ни се намира в зона Б 18, в непосредствена близост до метростанция "Константин Величков". Не зная дали този факт е бил взет предвид при класирането.

Вече съм писал във форума, че нашето събеседване продължи максимум 7-8 минути. Бяхме попитани дали държим на немския и други съвсем общи неща по повод на данните в заявлението. Доколкото помня, казах, че работя с немски, какво работя, къде живеем и какви интереси има детето. Възможно е при другите съдържанието на разговора да е било различно. Предполагам, че на това събеседване все пак се извършва някаква селекция според моментни впечатления, ето защо е много важно детето да присъства - макар че не е задължително.

А защо първият ден от приема се е образувала опашка - преди една-две страници коментираме този въпрос. Изказа се предположението, че на събеседването местата се запълват от онези, които са с по-предни входящи номера. 

# 234
Да, благодаря
По немски различен учител ли имат децата?
Ще се радвам да споделите информация кои учители ще поемат първите класове за 2015!

# 235
Всъщност не зная дали учителят по немски следващата година ще бъде различен.

# 236
      Здравейте и от мен, синът ми тази година ще е първокласник, изчетох цялата тема и определено бих искала да учи в 18-то СОУ, всъщност го исках и преди да я изчета Simple Smile
      Вече стана ясно, че местоживеенето не е критерий за прием в паралелките с източни езици (което е добре за нас). Имам обаче въпрос, относно необходимите документи при подаване на заявление, и по-точно частта с "Родителите декларират истиността на адресната си регистрация с лична карта в деня на подаване на заявлението". Това означава ли, че се взима под внимание само постоянния адрес, тъй като по лична карта съм от Благоевград, а вече почти три години сме в София и, дори за градините си кандидатствахме с адресната карта за настоящ адрес, която имаме за адреса, на който живеем в София.             Има ли някой, който да е кандидатствал с настоящ адрес? Разбира се, ще се опитам, да получа информация по този въпрос и от училището, но не пречи да попитам Simple Smile
      Смятам, че вероятно,просто не е упоменато в документа.

Последна редакция: вт, 20 яну 2015, 11:42 от Aleahim

# 237
Здравейте,
Много е тиха темата Simple Smile
Има ли някой информация колко деца от района ще кандидатстват за 1ви клас тази година в училището?
Някой знае ли кои учителки ще поемат 1вите класове?
Мерси и поздрави

# 238
     Имам обаче въпрос, относно необходимите документи при подаване на заявление, и по-точно частта с "Родителите декларират истиността на адресната си регистрация с лична карта в деня на подаване на заявлението". Това означава ли, че се взима под внимание само постоянния адрес, тъй като по лична карта съм от Благоевград, а вече почти три години сме в София и, дори за градините си кандидатствахме с адресната карта за настоящ адрес, която имаме за адреса, на който живеем в София.             Има ли някой, който да е кандидатствал с настоящ адрес? Разбира се, ще се опитам, да получа информация по този въпрос и от училището, но не пречи да попитам Simple Smile

Лично на мен въобще не ми искаха документ нито като подавах заявлението, нито на събеседването, което ме наведе на мисълта, че считат, че всички ще си попълват точно, но дали е така? Въобще и не ми стана ясно като не искат нищо как е видно кои деца наистина са по адрес с предимство. Мисля, обаче, че спокойно може и настоящ адрес да посочите, щом нямате точки по местоживеене и не искате точно тези класове.

# 239
  • София
Aleahim,
Аз също съм само с настоящ адрес в София, но честно не помня какво попълвах преди 3 години - постоянен или настоящ, но никой не е искал моята лична карта или на съпруга ми.

etaniel,
Никой не би могъл да ти каже точно колко деца с предимство местоживеене ще кандидатстват, дори и при приетите никога не се пише имат или не някакво предимство. Не познавам госпожите, които сега приключват 4 клас, но за първокласниците 2016/2017 г. обещавам да споделя  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт