СЪРБИЯ, Белград, Ниш, Златибор и всичко останало…

• 204 990
  • 780
  •   1
Отговори
# 330
Месарницата с М в Цариброд (хич не си го обичат въпросното Димитровград) се казва МЕСАРА МИНО и е точно до хотела на града. Пред хотела, срещуположно на Месара Мино има чудна бакалия за разни спиртни крушови и сливови напитки, вегети, плодови нектари, брашна и т.н. на отлични цени. Whistling
някакъв линк от мапса може ли да сложите

# 331
Позволявам си да пусна тази тема, заради въпросите, които ми бяха поставени в други теми. С ясното съзнание, че тя няма да е от най-вървящите, но нека е има.

Белград

Реките Дунав и Сава

Да отидеш до Белград е толкова лесно, колкото да отидеш до нашето море. При всяка възможност спираме в града, на път за Европа. Нощували сме във всякакви хотели, от 2 до 5 звезди, зависи от промоциите в момента. Най-добрият вариант е да се отседне в близост до улица Княз Михаил/ Кнез Михаилова/. Разходките по нея ще ви доставят удоволствие и ще ви отведат до голяма част от забележителностите в града. Освен разходката на нея може да хапнете, да си пиете кафе, да пазарувате и прочие.

Улица Княз Михаил

Вървейки по нея ще стигнете до най-голямата забележителност в Белград, Крепост Калемегдан. Няма да описвам забележителностите, има ги в нета. Само ще кажа, че голяма част от тях тук са свързани с нашата родина, макар и сърбите да не го признават.
От района Калемегдан се открива и най-красивата гледка в града към сливащите се Дунав и Сава.
Тук е военния музей, зоологическата градина, красивият парк с множество паметници в него.

Калемегдан

Тук са двете невероятни църкви Капелата Света Петка и Bogorodičina crkva Ružica.
Може да си починете и в една от най-хубавите кръчми в Белград Kalemegdanska terasa.
Веднага ще препоръчам малко далеч от тук величествения храм Свети Сава. За съжаление много отдавна се ремонтира и не се вижда края, поради липса на средства. До него се намира и работещата по-малка едноименна църква.

Свети Сава

В Белград има огромно количество паметници, в градинката пред Свети Сава е паметника на известния КараГеорги.

Старият хотел Москва

Ще изброя част от други заслужаващи внимание места за посещение, ако има въпроси ще отговаряме за тях.
Църквите, Crkva Svetog Marka, Saborna Crkva…
Теразийската чешма
Техните Позорища/театри/, Beogradsko dramsko pozorište, Бойко Буха, Славия…
Националното събрание
Narodni Muzej
Pedagoški muzej
Музея на Никола Тесла
Паметника Кnezu Mihailu Obrenoviću
Площада на републиката
Къщата-музей на Йосип Броз Тито
Белградският Монмартър
Нови Београд
Земун

http://wikitravel.org/en/Serbia
http://www.srbija.gov.rs/?change_lang=en
http://www.beograd.rs/
http://www.stamb.net/beograd/station/index.php
http://www.zlatibor.com/en/
http://www.virtualtourist.com/travel/Europe/Republic_of_Serbia/N … velGuide-Nis.html

Нови Белград

sea_flower Част от създадената тема е заради теб. Съсредоточи се върху първата част от написаното, защото става въпрос за един ден. Ако има нещо друго просто питай...УСПЕХ...

супер е
zdraveite, iskam da pitam za belgrad shte sme tam na nova godina no ne namirame restoran za kuvert,da kajete hubavi i ne skupi reatoranti i zavedeniq? blagodarq

# 332
# 333
Сърбия ми е любима дестинация Grinning Предстои ми пътуване до Крагуевац,ще се радвам някой да сподели впечетления Wink

# 334
  • София
Искам да изразя възмущението си от ценовата политика на фирма Матпу, която е единствена фирма с ежедневни курсове до Сърбия и явно злоупотребява с монополното си положение и неинформираността на клиентите си. Двупосочен билет по линията София-Белград, закупен с София струва 108 лв. Същият билет, закупен в Белград струва 76 лв...Фирмата не предлага никакви отстъпки при закупуване на двупосочен билет, но дори и без такива отстъпки, надценката за билет Сф-Бг-Сф е над 35 лв. Двупосочен билет Ниш-Белград струва, 25 лв., а с Матпу цената е 60 лв.! Можете да си представите за какви мошеници става въпрос. Аз съм ощетена с 200 лв досега, защото съм пътувала няколко пъти по маршрута преди да се усетя за далаверите им.

# 335
Здравейте!

Благодаря на всички споделили информация!
И аз да питам - дали има нещо интересно около Златибор да се види? Ние пътуваме това лято за Хърватско, и само ще минем през Сърбия, но ми се иска да не пропуснем да видим интересни забележителности по пътя си - минаваме през Ниш и после към Будва и от там за Дубровник. Вероятно ще спрем за обяд и разглеждане в Ниш първия ден.

Благодаря!

# 336
  • София
Здравейте!

Благодаря на всички споделили информация!
И аз да питам - дали има нещо интересно около Златибор да се види? Ние пътуваме това лято за Хърватско, и само ще минем през Сърбия, но ми се иска да не пропуснем да видим интересни забележителности по пътя си - минаваме през Ниш и после към Будва и от там за Дубровник. Вероятно ще спрем за обяд и разглеждане в Ниш първия ден.

Благодаря!

heberlea

Първо да ти кажа, че най-хубав и бърз е пътя през Крагуевац, Чачак, Ужице, Златибор. Защото има и много други варианти.
Много неща мога да ти кажа, още повече, че Златибор клик ми е любим курорт в Сърбия.
Но вие набързо едва ли ще имате много време.
Все пак, съвсем наблизо е Мокра гора /40 км./ и „Шарганската осмица“.
Това е страхотна  теснолинейка, която се движи между Витаси и Мокра гора. Страхотни гледки към планината и каньона на река Увац.
До гарата Голубичи е Дървения град, който съществува заради филма на Кустурица  „Животът е чудо“.

# 337
Привет, привет!

Все още не съм успяла да изчета цялата тема. Особено ви благодаря за нея!  Flutter

Търся подходящо място за почивка сред хубава природа за първата седмица на май из Сърбия. Семейство с дете на година и половина сме (тръгваме от София) и бихме искали да разгледаме Ниш за 1-2 нощувки и после да продължим някъде на по-спокойно място, но все пак да има къде да се храним (а не да готвим) и да има за разглеждане в радиус от 50 км (примерно). Благодаря ви предварително!

П.П. Досега не съм била в Сърбия! Всякакви препоръки са добре дошли!

# 338
  • Paradise
Месарницата в Пирот е на същия Месара Мино. Редовно от там купуваме плескавици и кобасици, които ни ги пекат на място, завиват и готово.

Динари не препоръчвам да се купуват от България, защото курсът е много дървен.
Веднага след границата има едно заведение вдясно на пътя, всички му казват Кинг, ако не се лъжа. Там на касата може да си купите динари на много добра цена. Взимат левове, няма проблем.

# 339
  • София
И какъв е курса там?

# 340
  • Paradise
Какъвто е и в бюрата в Пирот, понякога дори е и по-добър.
Курсът евро-динар е по-изгоден от лев-динар.

# 341
  • София
Попитах за конкретни цифри,а не общи разсъждения. Grinning

# 342
В началото на януари на границата сменихме 200лв за 11000 динара.

# 343
  • София
В началото на януари на границата сменихме 200лв за 11000 динара.

Aко сега обмениш 200 лв. в чейндж бюрото на Графа, ще получиш 12461 динара. Не знам доколко има промяна в курса за изминалия месец, но досега не ми се е случвало да намеря по-изгоден курс на сръбски динари или турски лири съответно в Сърбия или Турция спрямо бюрата, в които обикновено обменям на спокойствие в София.

# 344
Със сигурност в банките ще е доста по изгодно  PeaceНие решихме изведнъж за разходката и за това.

Общи условия

Активация на акаунт