ИСТАНБУЛ в очакване на лалетата [тема 28]

• 50 595
  • 735
  •   1
Отговори
# 135
Ина, дано не ти прозвучи като заяждане, защото не е така, но като влезе човек в дадена тема е хубаво поне първата страница да разгледа. Това явление не е само в истанбулската тема. Хората, които правят темите полагат много усилия при създаването ми, абсолютно безплатно, и е хубаво от уважение да си направим труда да погледнем какво са извлекли и синтезирали за нас като информация!
Мимето ти е казала за местните специалитети. За цените много зависи къде ще седнете. Чувала съм за дюнер на крак - 25 лири, което си е повече от пладнешки обир. Сядали сме в типичните им закусвални да ядем кебап и салати, цени не помня, но не беше скъпо и това не Истиклял. Ако решите в Кумкапъ да отидете, си пригответе 40-60 лири на човек-зависи колко бири пиете Grinning. На първата страница има информация за ресторант Ортаклар, който е с много прилични цени и вкусна храна. Обстановката не е five stars, но за мен храната си заслужава. На някой от съфорумките не им харесва, аз лятото на една компания го бях препоръчала и те много доволни бяха останали.

# 136
  • София
Ина, магистралната такса вече е 5,80 лири. (Как не се сещам едно нещо у нас, на което цената му да спада, а не да се качва?  newsm78)  Километрите са толкова, а за колко време се стига, зависи от шофьора и спътниците му. Напрегнатият и гаден път е в България. В Турция е магистрала и спокойствие. Малко преди Истанбул се сгъстява движението, но е магистрала.

Сандвичите им са малко по-скъпи от тези у нас. За 3-4-5 лева можеш да се наядеш. А ако си на вариант геврек - още по-малко. Балък екмека (сандвич с риба) вече е 6 лири, дюнера - около 5, кукуреча - 6-6,50 лири. Но все пак зависи от мястото и заведението.  Wink Сандвичите в Макдоналдс, Бъргър кинг и подобни преди време бяха 2 пъти по-скъпи от тук. Скоро не съм влизала, за да ги знам как са в момента. Но имай предвид, че са места с интернет и безплатна тоалетна.  Wink

# 137
  • където и да е,само да не съм сама
Eti, въобще не го приемам като заяждане-напълно права си.
Уж прегледах линковете от 1-ва страница, но не наведнъж, защото все някой искаше нещо и .....сега като повторих видях това, за което съм питала.
Благодаря много, момичета, за отговорите!  bouquet

# 138
  • Варна
Като се избистрят неяснотите, питай конкретно отново тук.

# 139
Сега успях да прегледам последите 3-4 страници и видях офертите, предложени от gospojata. Не мога да ви опиша как се ядосвам, че вече резервирах екскурзия за този период (при това даже по-скъпа). Предложената тука е с много интересна програма, близка до това, което съм решила да разглеждаме. Особено след споменаването за опасността от самостоятелни разходки из по-страничните квартали си мисля, че ходенето до Чамлъджа или Емиргян щеше да е по-лесно с автобус от фирмата. Някой друг, ходил наскоро, дали има впечатления - обстановката много ли се е променила с бежанците и опасно ли е да се разхождаме с мъжа ми по хълма към Чамлъджа?

# 140
А защо трябва да има опасни чужденци по хълма за Чамлъджа?

# 141
  • София
Особено след споменаването за опасността от самостоятелни разходки из по-страничните квартали си мисля, че ходенето до Чамлъджа или Емиргян щеше да е по-лесно с автобус от фирмата. Някой друг, ходил наскоро, дали има впечатления - обстановката много ли се е променила с бежанците и опасно ли е да се разхождаме с мъжа ми по хълма към Чамлъджа?

Не се притеснявай! Със сигурност емигрантите са в центъра, а не към Емиргян.  Wink Нито за едното, нито за другото място се минава през някакви страшни местенца. Много по-страшно е прибирането вечер в хотела, ако не е на оживено място.

# 142
  • Бургас / UK
А защо трябва да има опасни чужденци по хълма за Чамлъджа?
Joy hahaha Ей уби ме  Mr. Green
 lalence11Единствената опастност към Чамлъджа е да ти откажат краката на изкачване  Mr. GreenАз,да си призная честно,удар щях да получа,едвам дишах и имах чуството,че ще припадкам докато се изкачим,може би щото бях на диета тогава и почти не поемах здрава храна,а основно течности и просто се чувствах като парцал...Но като стигнахме горе и седнах на кафето какъв кекс изплющях  Mr. Green не е истина,направо крила ми поникнаха.А мястото просто е прекрасно и си заслужава всичките мъки по изкачването и няма нищо страшно и опасно.Танчето е права,че бежанците са предимно в центъра,около автогарата,в района на Аксарай също видях доста от тях,но не съм се притеснила особено.Сега може и да е по-зле вече,аз говоря за началото на ноември.

# 143
За съжаление, около Нова година, когато бяхме в Истанбул, имаше доста бежанци и бяха почти навсякъде.
Не искам да всявам някаква паника, просто споделих какво ни посъветва Месут, който все пак живее там постоянно и има представа за нещата . Може да са абсолютно безобидни, но за всеки случай, човекът ни предупреди ! Затова и аз си позволих да споделя тази информация !  Peace

# 144
Аз имах предвид споделеното от gospojata за сирийските бежанци и предупреждението от техния екскурзовод да не се разхождат сами. И понеже не съм наясно за кои квартали се отнася, реших, че по-опасно ще е на места, където има по-малко хора. Иначе не съм искала да ви притеснявам или разсмивам Simple Smile

Писали сме заедно с  gospojata Simple Smile

Благодаря ви, момичета, продължавам по-спокойно с плановете. В интерес на истината, за друго пътуване не съм се готвила така отрано и подробно. Но с вас е толкова интересно, че два дена като не ви чета и ми липсвате. И даже не влизам в трипадвайзора, както обикновено преди пътуване.

Последна редакция: нд, 26 яну 2014, 21:06 от lalence11

# 145
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Това и аз щях да попитам Госпожата - отделно от това какво е казал екскурзовода, ти как го видя/усети?

Защото обикновено подобни предупреждения са преувеличени с цел презастраховка за всеки случай. В първите теми имаше една жена работила екскурзовод в Истанбул през 90-те, която обясняваше как предупреждавали жените никакво разхождане сами, щото на моста Галата спряла една черна Волга и отвлекли българска туристка, дето я търсели и до днес.

За това исках реално мнение на бил там турист, а не на екскурзовод, който трябва да се подсигури.

# 146
  • Бургас / UK
Аз имах предвид споделеното от gospojata за сирийските бежанци и предупреждението от техния екскурзовод да не се разхождат сами. И понеже не съм наясно за кои квартали се отнася, реших, че по-опасно ще е на места, където има по-малко хора. Иначе не съм искала да ви притеснявам или разсмивам Simple Smile

lalence11,не ни притесняваш,спокойно.Екскурзовода е длъжен да ги предупреди не че е толкова страшно и опасно.Аз вече споделих,че също ги виждах на доста места въпросните бежанци,наистина изглеждат доста зле и стряскащо,но до там.Някои просят,други си седят на земята или спят и това е.Не си разваляй плановете и хубавото изживяване с тези неща.И за Чамлъджа,което писах също не е майтап,трудничко е нагоре,но вие май ще сте с кола,така че до там може и с колата да се качите и да избегнете трудното изкачване,въпеки че според мен то е част от удоволствието  Crazy

# 147
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Ма то принципно на Чамлъджа е пълно с покрити, забрадени и увити, ама това щото околните квартали са населени с такова население. Ядат, пият, разхождат се, снимат с телефони - като нас общо взето.

# 148
Точно така е, както и Чефи- то Hug споделя - има ги навсякъде, но не съм видяла да създават неприятности. За всеки случай, обаче, избягвахме да замръкваме само двамата на непознати и отдалечени места.  Peace / предупреждението беше продиктувано от случили се наскоро инциденти с бежанците, хората бяха настръхнали направо срещу тях и с право - такава кампания за подкрепа са организирали, а те  ги нападат ! / Та, мисълта ми е, че просто трябва да имате предвид присъствието им и да сте по- внимателни - това е !  Peace

# 149
  • София
Ами то и тук ги има, не само в Турция. Не бягат от хубаво хората, оцеляват.Така че не вярвам да попречат на планиралите посещение.

Общи условия

Активация на акаунт