Орхидея 12

• 122 247
  • 791
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте, нова съм в темата, но имам голям проблем. Счупи ми се орхидеята, а е само на 1м. Пускам ви и снимки https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203277915570116&se … ype=3&theater https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203277916290134&se … ype=3&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203277916450138&se … ype=3&theater за по-голяма представа. Моля ви се, кажете ми как да процедирам от тук нататък с нея, че да не умре Sad

самоцитирам се

Линковете са недостъпни за тези които нямат фейсбук.
Направте ги така че да видими и за нерегистрирани ползватели, иначе аз лични няма как да видя снимките.

# 331
  • София
И аз не ги виждам въпреки,че имам регистрация там...

# 332
  • София
И аз не ги виждам.
Момичета,аз реших да отрежа цветоноса,моля някой да ми каже до къде да го кръцна,до дъно ли,или трябва да оставя.....?

# 333
  • волно калдъръмче
Обикновено е над третата спяща пъпка от долу нагоре или над първата горе. Ако е набъбнала, шансовете  да излезе нещо са по-големи.

Вече втори ден вапцам с витамин В комплекс орхата. Да видим.

# 334
И аз не ги виждам.
Момичета,аз реших да отрежа цветоноса...

важното е да разбрем какво точно си решила.
Да срежеш до спяща пъпка или да не срежеш за мен е едно и също, даваш шанс на някоя спяща пъпка или на върха на цветоноса някога да се събуди. но съществува шанс и това да стане.

Това ли целиш или да се освободиш от цветоноса въобще изцяло като дадеш на растението възможност да се възстанови и да цъфти с нов цветонос.

# 335
Здравейте! Имам нужда от помощ. Получих една изоставена орхидея, в доста лошо състояние - пожълтели и меки листа, дехидратирана, корените имат странен вид - посмачкани и не са един цвят, ами имат и петна по тях. Дали ще може да оцелее?
P.S. Нещо не успях да кача снимки, затова слагам линк, мисля, че ще стане.
http://www.flickr.com/photos/61668870@N08/13270117643/

# 336
  • София
И аз не ги виждам.
Момичета,аз реших да отрежа цветоноса...

важното е да разбрем какво точно си решила.
Да срежеш до спяща пъпка или да не срежеш за мен е едно и също, даваш шанс на някоя спяща пъпка или на върха на цветоноса някога да се събуди. но съществува шанс и това да стане.

Това ли целиш или да се освободиш от цветоноса въобще изцяло като дадеш на растението възможност да се възстанови и да цъфти с нов цветонос.
Последното Whistling

# 337

Тогава режеш цветоноса до дъно.
Е то така звучи до дъно но всъщност за начинаещи бих препоръчала на два пръста от местото на стъблото на фалчето ( стъбло е онова дебело нещо от което излизат листата, корените и самия цветонос- клонката която цъфти както често я наричат )  от където е израснал цветоноса.

# 338
Здравейте! Имам нужда от помощ. Получих една изоставена орхидея, в доста лошо състояние - пожълтели и меки листа, дехидратирана, корените имат странен вид - посмачкани и не са един цвят, ами имат и петна по тях. Дали ще може да оцелее?
P.S. Нещо не успях да кача снимки, затова слагам линк, мисля, че ще стане.
http://www.flickr.com/photos/61668870@N08/13270117643/

здравей
да си кажа честно не виждам нищо особенно притеснително, в смисъл че цветето загива!
Обяснявам :
Да !!! растението е силно дехидратирано, тези омекнали листа едва ли ще се възстановят на 100%, но дехидратацията може да се оправи с един добър - но не прекалено  обилен ! режим на поливане от тук нататък. Фалчето ще пусне нови листа и после корени и всичко ще е наред. петната по корените не са проблем.

Защо казвам че е хубаво?
ами защото по-добре дехидратирана орхиде, отколкото преполивана. от преполиването много по трудно и рисково се ранимират фалчета.

Виждам че има полистирол вътре- той е една от причините за дехидратацията, защото не попива. обаче пък от друга страна е спасил цвететео от възможно преполиване. съветвам те да започнеш да я поливаш с потапянеза сега според състоянието на корените и на субстрата 9 задължителни при  светли корени, тотално просъхнал субстрат )  и нека следим появата на нови корени и листа.

смятам че имаш 100% възможност да я възстановиш.

# 339
  • София

Тогава режеш цветоноса до дъно.
Е то така звучи до дъно но всъщност за начинаещи бих препоръчала на два пръста от местото на стъблото на фалчето ( стъбло е онова дебело нещо от което излизат листата, корените и самия цветонос- клонката която цъфти както често я наричат )  от където е израснал цветоноса.
"Стъблото е онова дебелото нещо"..... Joy много ме разсмя
Благодаря  bouquet

# 340
Много благодаря! Дано се оправи Simple Smile

# 341
Някъде прочетох, че е хубаво да има по-малко листа - моята има 12 листа и 14 цвята. Как да намаля листната маса newsm78

# 342
Някъде прочетох, че е хубаво да има по-малко листа - моята има 12 листа и 14 цвята. Как да намаля листната маса newsm78

спри да ториш.

# 343
на 2 седмици торя -  как да се коригирам?

# 344
на 2 седмици торя -  как да се коригирам?

ами Сиси аз отдавна ти казах че торененто на две седмици за мен е нездравословно форсиране на цветята.... но ти ме уверяваше че така им е добре и аз спрях.

На първа страница има страхотни съвети по торенето на алекса.Според нея както и да се върти и да се суче се получава торене не повече от 4-5 пъти в годината.

Общи условия

Активация на акаунт