Орхидея 12

• 122 196
  • 791
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте момичета  Hug
Някоя от вас ходила ли е скоро до Практикер и какво зареждане има, разнообразието какво е?
Ако имате информация за Практикер в Бургас още по-добре, ако не - пак добре   bouquet

# 406
Аз пък да попитам някой наясно ли е дали се продават читави неща на по-ниски цени на пазара "Димитър Петков" - София?

# 407
Здравейте момичета!Аз отново искам да попитам за моята орхидея ,някой можели да ми отговори Cryда ли е нападната от някоя гад или е възможно от наторяването ._re_ge ,а ти какво мислиш?Надявам се ,че сега албума е видим за всички.Обръщам се към теб понеже си една от първите май дето си ми прочела поста ,а и доколкото подразбрах доста разбираш от орхидеи.Сигурно има и други момичета които са на ти с орхидеите за което се извинявам/ ама имам още да наваксам с четенето /.Към мама Сметана -аз преди 3-4 дена ходих на Практикера-Варна и нямаше нищо ново имам предвит,че нямаше ново зареждане.А за сега не знам Rolling Eyes След това ходих до Бриколажа и там има доста фалчета и милтония.

# 408
Вчера си купих една милтония от Бриколажа /май туку що ги бяха получили /Та толкова бях щастрива,че чак в колата забелязах накакви точици по листата  CryИ  се питам сега да ли съм купила някоя заразена или тези точици са от пръскането на някоя тор.Така съм чувала ,че холандските цветя ги торят много.Ще  се опитам да пусна снимки зада можете по лесно да прецените какво ме претеснява.Предварително ви благодаря!

Здравей
чаках да отговори някой друг с повече опит. Намалa съм такива петна по новозакупените орхидеи но често ги виждам , основно по големите вериги като Бриколаж , Практикер. Виждала съм и цветовете и листа s такива черни петна- точки. Търсила съм в интернет, гледах в моите книги по цветарство и  стигнах до извода че е ботритис. Получава се при прекалено овлажняване, оросяване и липса на добра вентилация при цветето,съчетано с по-ниски температури- общо не многодобри грижи.

порових на милтония и ботритис и виж какво намерих :

Цитат от http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Jjxpc7sbSsw … ct=clnk&gl=bg

Милтония (Miltonia)

10.07.2013 // Няма коментари

Пресажда се през година, веднага преди началото на новото нарастване, тоест – през късното лято или през пролетта. За целта използвайте специален компост (вид почва) за орхидеи, коiто предварително сте овлажнили обилно.

При лоша хигиена рискувате да загубите растението. Пресаждайте милтониите една по една и преди всяко ново преместване изхвърляйте старата пръст от предишното. Измивайте и дезинфекцирайте цветарските сечива и ползвайте чисти саксии. Проверявайте корените и листата на растенията, за да установите дали са здрави или страдат от заболявания или паразити.

Отрязаните и поставени във ваза цветове на милтонията се превръщат в прекрасна дълготрайна украса.

Към рода Милтония спадат многобройни видове епифитни орхидеи с дъхави дълготрайни цветове на крехки извити дръжки (най-високите от тях се нуждаят от опора). От всяка нейна псевдолуковица излизат поне три ремъкоподобни тъмнозелени листа.

От изключителна важност е нощната температура да не пада под 16° С, а дневната да се поддържа между 18° и 21 ° С. След въздушната влажност и околната температура, най-същественият фактор за развитието на милтонията е добрата проветривост. Осветлението не е решаващо за тази иначе капризна орхидея – настанете я на силно огрято място, до което не стигат преките слънчеви лъчи.

Почвата на милтонията трябва да бъде влажна, без да подгизва. При жега през лятото я напоявайте щедро, а при заоблачаване намалете поливанията. За целта ползвайте само хладка вода. Влажността е едно от най-трудните за удовлетворяване изисквания на милтонията: оросявайте растението два пъти дневно – сутрин и през ранния следобед – водата трябва да се изпари, преди навън да падне мрак. За да повишите нивото на атмосферната влажност около орхидеята, можете да разположите в близост купички с вода или други растения. Подхранвайте я веднъж на всеки три поливания през растежния период. Най-подходящи са препаратите с високо съдържание на азот, двойно разредени спрямо дозата, указана на опаковката.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

• Излишъкът от вода около корените е фатален за орхидеите. Прекомерното поливане може да стане причина за завъждането на охлювчета, които се крият в основата на листата. Прекалената влажност и недоброто проветряване често водят до избиване на тъмни петна по цялото растение.

•  Ботритис. “Черното загниване” се причинява от задържането на въздушна влага във връхчетата, чрез които нараства милтонията. Новите листа почерняват и увисват немощно. В такива случаи цялата растителна маса трябва да се подсуши, да се освободи от болните части и да се обработи с ефикасен фунгицид.

# 409
Не мода га разбера какъв им е проблема, че не исакт да порастват, при положение, че гледам всичко да им е наред - вода, влажност, светлина, температура, торене, чистя ги от гадини, ако имат  Rolling Eyes  33uu или май точно това им е проблема, че прекалено внимание им обръщам.

Това е добра рецепта.
имам приятелка която така разкандърдисах да ги полива, обтрива и овлажнява  всяка седмица и малко да позабрави за тях, като крайна мярка. Оказа се че това са искали. Започнаха да цъфтят и не пропускат година от тогава.

# 410
Имам 2 орхидеи за размяна,оказа се че имам 3 еднакви т.к. ги купих без цвят .Всички са цъфнали в момента.Малко по късно ще сложа по подробни снимки.

# 411
  • Карлово
Здравейте!  От около месец и аз си имам  орхидея фаленопсис . За нещастие цветовете и започнаха да пожълтяват и да вехнат. Прочетох внимателно всичко на 1-ва страница за вида и падащите пъпки, но много не ми се проясни картината Rolling Eyes Моля ви за помощ!

# 412
Не съм сигурна, но смятам че след месец е нормално първите цветове да опадат, ще излязат нови. Има доста пъпки, добре изглежда.

Момичета има ли такова нещо като спящ цветонос?  newsm78 на едната ми орхидея се показа съвсем малко и спря.

# 413
Здравейте!  От около месец и аз си имам  орхидея фаленопсис . За нещастие цветовете и започнаха да пожълтяват и да вехнат. Прочетох внимателно всичко на 1-ва страница за вида и падащите пъпки, но много не ми се проясни картината Rolling Eyes Моля ви за помощ!

първо нека я видим на снимка.
На предната страница обяснявам на Зори как да качи снимки. На вас не ви се е получило.

Сега я виждам
но защо сте ни снимали пъпките!!!
ако сте чели първа страница значи знаете че пъпките идват и  си заминават и вие нищо не можете да направите. Вашите ми се чини да прецфтяват.

Дайте да видим самото растение как е, не преходния цветонос.

Не съм сигурна, но смятам че след месец е нормално първите цветове да опадат, ще излязат нови. Има доста пъпки, добре изглежда.

Момичета има ли такова нещо като спящ цветонос?  newsm78 на едната ми орхидея се показа съвсем малко и спря.

Да случва се
при мен ако спре да се развива никога не потъргва нататък както трябва . винаги ако и да израстне след мнооого време е един хилав и с НЕобилен цъфтеж.

Основата зелена ли е или жълта ?

# 414
Благодаря _re_ge значи да не му се надявам. Добре, че другите се развиват добре.

Има и едни други спящи неща под основата на листата, но са топчести и бели, това пък какво е идея си нямам, но ще снимам, за да изкажеш мнение.

# 415
  • Карлово

Притесни ме факта ,че в рамките на 5-6 дни почти всички разцъфнали цветове увехнаха. Благодаря много за отговорите!

# 416
Като на снимката е жълтозеленикаво.

# 417
  • Sofia
моята орхидея почти две години преседя без да цъфти,от два месеца има едно прекрасно цветче,много му се радвам...колко време би издържало https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/v/t34.0-1 … 6152a8a83dd621df3

# 418
От спяща пъпка ли е? Щом е само едно предполагам, че е така.
Моята която непрекъснато цъфти от спящи пъпки само с по един два цвята, не издържат много. По 2 седмици може би. Но, веднага след това цъфти ново.
До кога така не знам.

Забелязвам, че цветоносите растат към светлината. Вече са по 15-20см. и не мога да ги изправя.
Не искам така да стърчат настрани. Да ги обърна ли, за да се завъртят пак към светлината?
Как ги продават с идеално прави цветоноси? Мен ме е страх да не ги счупя.

# 419
  • София
От спяща пъпка ли е? Щом е само едно предполагам, че е така.
Моята която непрекъснато цъфти от спящи пъпки само с по един два цвята, не издържат много. По 2 седмици може би. Но, веднага след това цъфти ново.
До кога така не знам.

Забелязвам, че цветоносите растат към светлината. Вече са по 15-20см. и не мога да ги изправя.
Не искам така да стърчат настрани. Да ги обърна ли, за да се завъртят пак към светлината?
Как ги продават с идеално прави цветоноси? Мен ме е страх да не ги счупя.

Aз моите ги изправям като в процеса на резтеж, на самия цветонос, през около 2см.  ги прикрепям за подпорната пръчица. По този начин не им давам много да се кривят и извивката която са направили за тези 2 см. лесно се изправя без това да поврежда цветоноса.

Общи условия

Активация на акаунт