?Въпроси всякакви?

• 5 504 914
  • 96 496
  •   3
Отговори
# 22 785
  • ...край Дунава
Към момента в църква Света Неделя, протичат ли някакви ремонтни дейности? Вътре, вън?

# 22 786
  • в огледалото на живота
Има ли възрастова граница за закупуване на редовен  самолетен билет при дете?
Става въпрос за 4г.такова.
Извинявам се за тъпия въпрос,но последно летях със самолет преди 9 г.до Испания и нямам никакви спомени /тогава голямото беше на 7г./

# 22 787
  • София
Има ли възрастова граница за закупуване на самолетен билет при дете?
Става въпрос за 4г.такова.
Извинявам се за тъпия въпрос,но последно летях със самолет преди 9 г.до Испания и нямам никакви спомени /тогава голямото беше на 7г./

Зависи от авиокоманията. Обикновено 0-2г. децата летят безплатно. За 4г. няма почти никакви отстъпки. Когато последно летях със сина ми /преди няколко месеца/, отстъпката за него беше 5 евро.

# 22 788
Има ли някакви начини за нормализиране на кръвното? По принцип нормалното за мен е 120/80 макс. до 130-85...
Но от няколко дни съм с 118/60, пих сокове, асперин, вода повече и се вдигна до 110/88 но пак не ми е ок, боли ме постоянно главата и леко ми се вие свят. Ще съм много благодарна ако ми дадете някакъв съвет.

# 22 789
  • ту тук, ту там
Червено вино, кола, шоколад, кафе...

# 22 790
  • София
Има ли някакви начини за нормализиране на кръвното? По принцип нормалното за мен е 120/80 макс. до 130-85...
Но от няколко дни съм с 118/60, пих сокове, асперин, вода повече и се вдигна до 110/88 но пак не ми е ок, боли ме постоянно главата и леко ми се вие свят. Ще съм много благодарна ако ми дадете някакъв съвет.

Червено вино, кола, шоколад, кафе...

+++ Следи си кръвното. В последните дни, ту е топло, ту студено. Това влияе.
Леге ариис: кръвното се мери в леглото още преди да си се надигнала. 3 пъти. Винаги има разлика.
Това е едно от най-достоверните данни за мерене на кръвно налягане. Малко трудно осъществимо, ако не си свикнала да си го мериш сама, или "спящият" до теб да го измери. Wink
После при Джи Пи за направление:кардиолог.  bouquet

# 22 791
Според мен това е някакъв сезонен проблем - при горещо време кръвното налягане обикновено пада по-ниско от стойностите, с които организмът ти е свикнал. А и стойностите, които споменаваш, не са драстично ниски - примерно 90/50, за да се налага лекарска намеса. Съмнявам се да получиш направление за кардиолог само с тези оплаквания.

Колкото до начина на измерване, достатъчно е да постоиш в покой, седнала, поне 3-4 минути, като ръката, на която ще се слага маншета, да е подпряна на масата така, че в протегнато положение да бъде почти на нивото на рамото. Така е описано в инструкцията за ползване на апарат за кръвно налягане. Имам специален апарат пригоден за мерене на кръвно сам - удобен е и горещо препоръчвам, заслужава си парите.

Най-популярното средство за "вдигане" на кръвното (освен семейния скандал Grinning) е айран със сол, пиене на много вода и още едно сигурно средство при по-екстремни ситуации - чаша кока кола с лъжичка нес-кафе. Получава се обилна пяна, затова си предвиди висока чаша. Действа бързо и сигурно, но предполагам знаеш, че кафето "вдига" кръвното за кратко. След това бързо настъпва диуретичен ефект от него и съответно загуба на течности (и други ценни елементи). Затова го ползвай в краен случай.

Надявам се да съм била полезна.

П.П. Сигурна ли си, че нямаш изшипяване на шийните прешлени? Това заболяване също дава подобни неприятни усещания. Ако имаш шипове, те съветвам да привикнеш да спиш без възглавница и оплакванията ти ще изчезнат. Имах големи проблеми с шипове още в много млада възраст - главоболие, световъртеж, гадене и повръщане... Просто ужас - чак не можех да ходя на работа. По препоръка на невроложката, която ме прегледа, спрях да спя на възглавница и повече не съм имала проблеми. А шиповете и досега си ги имам, няма как да са изчезнали.

Последна редакция: чт, 31 юли 2014, 08:58 от simpatikonia

# 22 792
И аз имам проблеми с кръвното - моето е 60 на 90 в добрите дни, понякога и по-ниско. Личната ми е изписала Гутрон, иначе каза да ям солени храни - риба, ядки, маслини, солено сирене и да пия айран и сокове по 2л. на ден.

Как се изследват шиповете - някаква снимка ли се прави или невролог може да установи при нормален преглед?

# 22 793
  • София-Младост
съпружка и аз съм така от близо месец, драстично ми пада кръвното и по цял ден ми е зле, размазано и унесено, на два пъти даже усетих леко изтръпване на езика. Нито кола, нито айрян със сол помага, дори ми се гади. Правиха ми ПКК- няма нищо, др. седмица съм на ендокринолог. Дано е на нервно-стресова почва или от времето...
 simpatikonia  има проблеми в шийната област, обаче до сега за спане без възглавница нито един невролог не е казал...а и аз изобщо не знам как ще заспя без нея  newsm78

# 22 794
simpatikonia  имам проблеми в шийната област, обаче до сега за спане без възглавница нито един невролог не е казал...а и аз изобщо не знам как ще заспя без нея  newsm78

Шиповете се доказват с рентгенова снимка - назначи ми я невроложката.
Много съм й благодарна на тази жена, защото нейният съвет се оказа правилен и много ефикасен. Тогава бях много на зор - при всяко движение на главата, навеждане и особено след ставане от сън, ми се виеше свят и то много силно, а за гаденето и повръщането - да не говорим. Затова веднага я послушах и не сгреших. Бързо се свиква. Вечер ползвам възглавница само докато си чета книжка за заспиване, после мятам възглавницата надалеч и заспивам блажено с глава върху матрака. Сега и да ме убиеш, върху възглавница не мога да заспя.

# 22 795
Къде мога да намеря зелена родопска глина?
И каква е разликата между глина и хума?

# 22 796
  • София-Младост
http://www.zoya.bg/%D0%97%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D … %D0%BD%D0%B0.1801
Хумата е лечебна глина...поне от прочетеното, едно и също е .

# 22 797
http://www.zoya.bg/%D0%97%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D … %D0%BD%D0%B0.1801
Хумата е лечебна глина...поне от прочетеното, едно и също е .
Благодаря.  Simple Smile

# 22 798
Как може да се случи: доброволно отказване от родителски права или по-точно доброволен отказ от бащинство? Възможно ли е?

# 22 799
Как може да се случи: доброволно отказване от родителски права или по-точно доброволен отказ от бащинство? Възможно ли е?
Не и в двата случая.
Липсва контекста на въпроса. Какво точно искаш да постигнеш?

Общи условия

Активация на акаунт