?Въпроси всякакви?

• 5 505 186
  • 96 496
  •   2
Отговори
# 22 800
Как може да се случи: доброволно отказване от родителски права или по-точно доброволен отказ от бащинство? Възможно ли е?
Не и в двата случая.
Липсва контекста на въпроса. Какво точно искаш да постигнеш?
Целта е: не бащата да избяга от плащане на издръжка на детето (плаща я редовно и ще продължава да я плаща), а майката, с която отдавна са разведени, да може да изкарва различни документи, разрешителни и т.н. на детето, без да има нужда от присъствието (подписи) на бащата? Живеят на огромни разстояния един от друг и това коства много време и средства. И двамата родители са съгласни и нямат нищо напротив.

# 22 801
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Как може да се случи: доброволно отказване от родителски права или по-точно доброволен отказ от бащинство? Възможно ли е?
Не и в двата случая.
Липсва контекста на въпроса. Какво точно искаш да постигнеш?
Целта е: не бащата да избяга от плащане на издръжка на детето (плаща я редовно и ще продължава да я плаща), а майката, с която отдавна са разведени, да може да изкарва различни документи, разрешителни и т.н. на детето, без да има нужда от присъствието (подписи) на бащата? И двамата родители са съгласни и нямат нищо напротив.

Не може ли да се издаде от нотариус едно генерално пълномощно, че бащата е съгласен с ... всички там работи, които биха изникнали - нотариусите си знаят най-добре и да се постигне целта на задачката? До колкото съм запозната другия вариант - с дело за отнемане на род. права, дори и да е съгласен на този вариант бащата, е трудно и отнемащо години ...

# 22 802
Целта е: не бащата да избяга от плащане на издръжка на детето (плаща я редовно и ще продължава да я плаща), а майката, с която отдавна са разведени, да може да изкарва различни документи, разрешителни и т.н. на детето, без да има нужда от присъствието (подписи) на бащата? И двамата родители са съгласни и нямат нищо напротив.
Това става с еднократен подпис при нотариус. Изготвя се пълномощно от името на бащата, майката да подава заявления за лични документи на децата. Изготвя се и една декларация за пътуванията на децата в чужбина, сами, придружени от майката или трето лице. И двата документа се посочва, че важат до пълнолетие.

Почти безобидн@, "генерално пълномощно" не съществува.

# 22 803
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Хърмаяни, благодаря  Hug Вече ще знам ..., за да не плещя/пиша глупости  Wink

# 22 804
Майката има някакво пълномощно. Но сега иска да  вади задграничен паспорт на детето и без личното присъствието на бащата при подаване и взимане на паспорта не става.
Има и още нещо: бащата има неизплатени кредити и майката се опасява, че при навършване на пълнолетие на детето, дълговете ще се прехвърлят и върху него.

# 22 805
Майката има някакво пълномощно. Но сега иска да  вади задграничен паспорт на детето и без личното присъствието на бащата при подаване и взимане на паспорта не става.
Има и още нещо: бащата има неизплатени кредити и майката се опасява, че при навършване на пълнолетие на детето, дълговете ще се прехвърлят и върху него.
     Вече ти отговорих. Бащата трябва да отиде веднъж при нотариус. Нужно е конкретно пълномощно за снабдяване с лични документи. Ако смята да пътува в чужбина - необходима е и декларация за съгласието му детето да пътува. Ако предяви иск (заведе дело) за заместващо съгласие или лишаване от родителски права (няма шансове, щом човекът си плаща издръжката), ще минат месеци - минимум шест, а ако майката е в София или друг голям глад - може и година, докато получи решение. И не се знае дали то ще бъде в нейна полза. И ще струва много по-скъпо от заверката на два документа. Щом бащата е готов "да се лиши доброволно" от родителски права, значи няма да се противи да се яви пред нотариуса. Едва ли очаква "доброволния отказ" да се прави устно.
     За заемите: няма такова прехвърляне от родител на детето, когато стане пълнолетно. Ако родителят почине, детето ще наследи дълга или част от него, независимо дали е пълнолетно или не.

Почти безобидн@, не се притеснявай.  Peace Грешката е обяснима - преди години имаше една бланка, която даваше общи пълномощия за пред различни институции, най-вече съда и беше наречена "генерално пълномощно". Това пълномощно в 90% от случаите беше нещо като нищо  Laughing

# 22 806
Детето може да откаже наследство.

# 22 807
Детето може да откаже наследство.
Само след 18 години. До навършване на пълнолетие приема наследството по опис.

# 22 808
Като пиша отговор до някой от група във Фейсбук искам да копирам името му, но да се получи като линк. Как става тоя номер?

# 22 809
  • HH
Като пиша отговор до някой от група във Фейсбук искам да копирам името му, но да се получи като линк. Как става тоя номер?

Слагаш един знак @ и като напишеш първата буква от името надолу ти излиза списък.  Wink

# 22 810
  • София

Слагаш един знак @ и като напишеш първата буква от името надолу ти излиза списък.  Wink
И аз благодаря за това пояснение.  Hug Все се чудех как я правят тая "магия"

# 22 811
     Вече ти отговорих. Бащата трябва да отиде веднъж при нотариус. Нужно е конкретно пълномощно за снабдяване с лични документи. Ако смята да пътува в чужбина - необходима е и декларация за съгласието му детето да пътува. Ако предяви иск (заведе дело) за заместващо съгласие или лишаване от родителски права (няма шансове, щом човекът си плаща издръжката), ще минат месеци - минимум шест, а ако майката е в София или друг голям глад - може и година, докато получи решение. И не се знае дали то ще бъде в нейна полза. И ще струва много по-скъпо от заверката на два документа. Щом бащата е готов "да се лиши доброволно" от родителски права, значи няма да се противи да се яви пред нотариуса. Едва ли очаква "доброволния отказ" да се прави устно.
     За заемите: няма такова прехвърляне от родител на детето, когато стане пълнолетно. Ако родителят почине, детето ще наследи дълга или част от него, независимо дали е пълнолетно или не.
Благодаря!

# 22 812
  • Сф

А как се прави да се показва само първото му име? Защото аз като напиша @Георги Иванов и ми излиза списък и селектирам цялото име. А съм виждала някои тагват само @Георги и вече като цъкнеш на името ти излиза цялото Георги Иванов?

# 22 813
  • София-Младост

А как се прави да се показва само първото му име? Защото аз като напиша @Георги Иванов и ми излиза списък и селектирам цялото име. А съм виждала някои тагват само @Георги и вече като цъкнеш на името ти излиза цялото Георги Иванов?
Пишеш @Георги Иванов и изтриваш Иванов

# 22 814
  • Sofia
Как става презаписването от видеокасета на диск в домашни условия...Във фотоателиетата е много скъпо,10лв./ч.,а аз имам много касети със скъпи моменти,искам да ги прехвърля на дискове

Общи условия

Активация на акаунт