?Въпроси всякакви?

• 5 552 887
  • 96 496
  •   1
Отговори
# 345
Искам да попитам, моя позната е живяла с мъж до преди 1 година в жилището й, малко преди това той си е сменил адресната регистрация на същия апартамент, но след като се разделят, тя се опитва да изтегли кредит, но й отказват, защото той се води на същия адрес и има неплатени кредити. Как може да го отпише, защото той отказва да го направи доброволно?
Невъзможно е сама да го отпише. Това в България ли се случва? Ако да - не може да е истинска причина да не й отпуснат кредит.

# 346
Искам да попитам, моя позната е живяла с мъж до преди 1 година в жилището й, малко преди това той си е сменил адресната регистрация на същия апартамент, но след като се разделят, тя се опитва да изтегли кредит, но й отказват, защото той се води на същия адрес и има неплатени кредити. Как може да го отпише, защото той отказва да го направи доброволно?
Невъзможно е сама да го отпише. Това в България ли се случва? Ако да - не може да е истинска причина да не й отпуснат кредит.
Отказват й, защото лицето едикойси, е регистриран на адреса й, и е в черния регистър, или както му казват на онова нещо за нередовните платци. Тя досега няма нередовни кредити, купувала си е само стоки на лизинг но са изплатени коректно.

# 347
  • София-Младост
Отказват й, защото лицето едикойси, е регистриран на адреса й, и е в черния регистър, или както му казват на онова нещо за нередовните платци. Тя досега няма нередовни кредити, купувала си е само стоки на лизинг но са изплатени коректно.

Да смени кредитната институция... Не мислех, че адреса играе такава роля... И къде е връзката с това, че онзи се води на този адрес...нали няма той да погасява неиния кредит, нямат семейно-имуществени отношения...

# 348
Не виждам никаква връзка, не виждам и как са направили проверката, че някой си нередовен платец е регистриран на нейния адрес. По тази логика, ако някой квартирант не е редовен платец, пак ли ще откажат кредит на собственика? Според мен не е разбрала истинската причина, или са имат друг повод да й откажат (навремето една банка отказваше кредити на жени със статус - разведена) или някъде в неговите документи тя фигурира като поръчител, например.

# 349
  • София
Здравейте!
Ще подавам молба за детски надбавки. Трябва да представя удостоверение за доходите за 1 г. назад, т.е. за периода от януари до декември 2012г.
От април 2012 г. съм на трудов договор и вече ми издадоха документа, който ми е необходим. През първите три месеца от въпросния период не съм получавала никакви доходи (нито помощи, нито каквото и да е друго). Достатъчно ли ще е да напиша декларация в свободен текст или трябва да направя нещо друго?
Благодаря предварително  Hug.

# 350
  • София-Младост
Здравейте!
Ще подавам молба за детски надбавки. Трябва да представя удостоверение за доходите за 1 г. назад, т.е. за периода от януари до декември 2012г.
От април 2012 г. съм на трудов договор и вече ми издадоха документа, който ми е необходим. През първите три месеца от въпросния период не съм получавала никакви доходи (нито помощи, нито каквото и да е друго). Достатъчно ли ще е да напиша декларация в свободен текст или трябва да направя нещо друго?
Благодаря предварително  Hug.
Напълно достатъчно.

# 351
Той е с лоша кредитна история,банката няма как да знае дали наистина не живеят на семейни начала.За тях те са едно домакинство,което дели приходи и разходи.За това отписване най-добре да пита в паспортната служба или ако щеш в най-близкото РПУ.

# 352
  • Mediterraneo
Той е с лоша кредитна история,банката няма как да знае дали наистина не живеят на семейни начала.За тях те са едно домакинство,което дели приходи и разходи.За това отписване най-добре да пита в паспортната служба или ако щеш в най-близкото РПУ.

Е от какъв зор ще се водят едно домакинство двама различни човека, без брак или друга роднинска връзка?! Аз и баба ми се водим отделни домакинства, че сме роднини, водим се на един адрес и никога не е ставало дума за баба ми, когато тегля кредит или вземам стоки на изплащане! Дори не ми е ясно как от банката знаят кой още се води на този адрес...

# 353
В козметичен салон ми препоръчаха за лечение на еди-какъв-си проблем да ползвам едно мазило. Съгласих се, но като ми го доставиха, беше видно , че са махнати етикетите по кутийката /малка, пластмасова/ . Мисля, че не е редно и смятам да се разправям.
Може ли да споделят знаещите, дали има нарушение на закони и норми и ако да, кои.

Закон за защита на потребителите

Скрит текст:
Чл. 4
1. всички характеристики на стоката или услугата, които трябва да бъдат известни на потребителя, включително състава, опаковката, както и инструкция за ползване, комплектовка и поддържане;
2. цена, количество, начин на плащане и други договорни условия;
3. (отм., бр. 64 от 2007 г., в сила от 07.09.2007 г.)
4. опасностите, свързани с обичайната употреба, ползване или поддръжка на стоката или услугата;
5. условията за употреба на стоката или услугата; влиянието, което тя оказва върху други стоки и услуги при евентуална съвместна употреба или ползване;
6. условия и срок на гаранцията;
7. срок на годност.
Чл. 5. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г., в сила от 07.09.2007 г.) (1) Търговецът е длъжен да предоставя информацията за стоката или услугата в писмена форма или по друг подходящ начин, който позволява възприемането й от потребителя. Когато се предоставя в писмена форма, информацията задължително трябва да е на български език и да е изразена в единиците на величините от Международната система единици SI.
(2) Информацията трябва да бъде вярна, пълна и разбираема.

чл. 9 ал. 4. Търговецът няма право да отстранява или променя етикета, маркировката или друга информация, дадена от производителя или вносителя

# 354
В козметичен салон ми препоръчаха за лечение на еди-какъв-си проблем да ползвам едно мазило. Съгласих се, но като ми го доставиха, беше видно , че са махнати етикетите по кутийката /малка, пластмасова/ . Мисля, че не е редно и смятам да се разправям.
Може ли да споделят знаещите, дали има нарушение на закони и норми и ако да, кои.

Според мен можеш да отправиш запитване в Агенцията за защита на потребителите - според мен имаше някакъв такъв закон, че всеки продукт не само трябва да има етикети, описание, съдържание, а и да са преведени на български (когато става дума за България) - препоръчано ако ще да е от гения създал дадената формула на мазилото, пак трябва го имаш написано бяло на черно, то си е гаранция ако нещо ти стане след това ...

Edit: Касита, по едно и също време едно и също сме постнали   bouquet

# 355
  • София-Младост
Няма такова нещо, на един адрес могат да се водят 2 и 3 домакинства... това че в един апартамент живеят 5 човека не ги прави автоматично едно домакинство.

# 356
  • Там, където ме обичат

Закон за защита на потребителите

Скрит текст:
Чл. 4
1. всички характеристики на стоката или услугата, които трябва да бъдат известни на потребителя, включително състава, опаковката, както и инструкция за ползване, комплектовка и поддържане;
2. цена, количество, начин на плащане и други договорни условия;
3. (отм., бр. 64 от 2007 г., в сила от 07.09.2007 г.)
4. опасностите, свързани с обичайната употреба, ползване или поддръжка на стоката или услугата;
5. условията за употреба на стоката или услугата; влиянието, което тя оказва върху други стоки и услуги при евентуална съвместна употреба или ползване;
6. условия и срок на гаранцията;
7. срок на годност.
Чл. 5. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г., в сила от 07.09.2007 г.) (1) Търговецът е длъжен да предоставя информацията за стоката или услугата в писмена форма или по друг подходящ начин, който позволява възприемането й от потребителя. Когато се предоставя в писмена форма, информацията задължително трябва да е на български език и да е изразена в единиците на величините от Международната система единици SI.
(2) Информацията трябва да бъде вярна, пълна и разбираема.

чл. 9 ал. 4. Търговецът няма право да отстранява или променя етикета, маркировката или друга информация, дадена от производителя или вносителя

Kасита, точно това ми трябваше.
Много благодаря.   bouquet

И Морина е писала - мерсаж!

# 357
Бо, бланката ти се издава в общината, а после с всички документи отиваш в МВР, паспортна служба. Заявлението го изготвят на място и трябва да допълниш някои данни на ръка. Снимат те на момента, освен ако не ползват снимка от документ, който си си правила скоро - книжка, паспорт.

Hug Благодаря, Хърмаяни!

# 358
  • София
Има ли книжарница в Мол България?
На сайта си нямат информация за магазините  Close

# 359
Някой знае ли, как мога да си сменя потребителското име в продавалника ?
Има смяна на пароля, но смяна на име не намирам....

Общи условия

Активация на акаунт