?Въпроси всякакви?

• 5 474 540
  • 96 496
  •   2
Отговори
# 70 200
След две седмици у дома днес пуснах детето за първи ден на градина. Към 16 часа излезе съобщение във фб групата, че са под карантина заради скарлатина. Реално той контакт с първото (и единствено към момента) болно дете не е имал, но евентулано, ако някое друго детенце е било днес и е без симтоми все още. Кога най-рано мога да му направя бързия тест за скарлатина. Сега съм ги разделила двете ми деца,за да не го пренесе на малкия, но не мога цяла седмица да ги държа разделени.

# 70 201
  • София
Според нашата лекарка бързият тест за скарлатина ще даде отрицателен резултат освен ако детето не е вече болно, той няма да отчете носителство. За това най-добре си направете стандартния тест

# 70 202
  • Варна
Скарлатина не се хваща чак толкова лесно, това не е варицела. Чак да разделяш децата не виждам смисъл. Пусни стандартен тест, ако толкова се притесняваш, но според мен е излишно.

# 70 203
Тест може да се пусне, ако детето не е пило скоро антибиотик, защото иначе може да е компрометиран. т.е. ако детето е пило антибиотик в тези седмици, в които си е било у дома, трябва да изчакате да мине действието за да е реален резултатът Peace

Последна редакция: вт, 13 фев 2018, 10:38 от Г-жа Рамацоти

# 70 204
  • Mediterraneo
Скарлатина не се хваща чак толкова лесно, това не е варицела.

Аз пък мисля точно обратното. Децата ми са минали през десетки карантини за варицела и никоя от тях не я е карала за мое съжаление. Скарлатина, слава богу, също не са карали, но това носителство от здраво дете, заразяване няколко пъти, пиене на АБ и при носителство и пр. ме навеждат точно на мисълта, че си се предава доста по- лесно.

# 70 205
Я ми припомнете, моля, какви бяха условията за записване в бюрото по труда?
Трябва да си работил ли беше няколко месеца...как беше.
Знам, че е коментирано, но ми е сравнително спешно ...

# 70 206
  • Варна
Не е така, Тарталета. Вирус се предава по въздушно-капков път, достатъчно е да говори в непосредствена близост с теб, за да те "обстрелва" с вируси. Бактериите в гърлото се предават чрез много близък контакт - целувка например. Заразността на варицелата е много висока, към 90% ми се върти в главата, на скарлатината - много по-ниска. В нашата група е имало един случай на скарлатина, нито едно друго дете не се разболя. При варицела всички знаем какво става - масово се разболяват децата в контактната група. Твоите деца са някакво супер изключение, може да ги тестваш за антитела, да не се окаже, че са от малцината, които имат вродени такива.

# 70 207
Синовете ми навремето са ходили и на ясла, и на градина. Безброй пъти в групите са имали и скарлатина, и варицела. Само големият изкара само варицела, с 10 пъпки на кръст, на 21 години. Другите не са карали нищо. Никаква не е гаранцията, че ще се заразят децата, щом са в контакт.

# 70 208
Тета, отиваш и се записваш с документите. Лична карта, трудова книжка, дипломи, някакви документи от последната работа.... ако му се полага обезщетение. Ако просто ще си търси работа процедурата е по- лека.

# 70 209
Търся телефон на който да ми вдигнат във СБР НК | Санаториум в Павел баня‎.
Посочените или са заети, или просто ги оставят да си звънят.

# 70 210
Ясно, ще отидат на място. Но ме интересуваше дали имат право на обезщетение за безработица, ако са били и са безработни...или е нужно да са работили някъде преди да подадат заявление за обезщетение...

# 70 211
Ooo, трябва си стаж. А според начина на напускане и трудовия стаж се начислява обезщетение.

# 70 212
Благодаря...нещо ме цепи главата днес и не съм много адекватна. Четох в сайта на НОИ, но пак да питам .. колко месеца преди да подадат заявлението трябва да си работил?
Или така да го задам: кой има право на обезщетение за безработица - само който е бил освободен/напуснал скоро или?

# 70 213
  • София-Младост
Ясно, ще отидат на място. Но ме интересуваше дали имат право на обезщетение за безработица, ако са били и са безработни...или е нужно да са работили някъде преди да подадат заявление за обезщетение...
Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 12 месеца през последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:...
чл.54а КСО

# 70 214
  • Варна
Цитат
5. Начална дата на обезщетението за безработица:

Паричното обезщетение за безработица се изплаща от датата на последното прекратяване на осигуряването, ако:

заявлението за отпускането му е подадено в тримесечен срок от тази дата;
    лицето се е регистрирало като безработно в Агенцията по заетостта в срок 7 работни дни от тази дата.

Ако заявлението е подадено по неуважителни причини след изтичане на тримесечния срок, паричното обезщетение се изплаща от датата на заявлението за определения период, намален със закъснението.

Ако заявлението е подадено в тримесечен срок, а регистрацията на лицето като безработно в Агенцията по заетостта е направена след изтичане на срока от 7 работни дни от прекратяване на осигуряването по неуважителни причини, паричното обезщетение се изплаща от датата на регистрацията за определения период, намален със закъснението.

Общи условия

Активация на акаунт