Техника за емоционална свобода (ТЕС, EFT) - тема 3

• 177 260
  • 770
  •   1
Отговори
# 360
Как може да изчисти спомените,като формулира декларацията.. "Въпреки,че в еди кой си имах топка в корема..." и за всеки спомен се действа по този начин,така ли?
Спомените - с техника на краткия филм: http://emozdrave.info/forum/viewtopic.php?t=40

Виждане на бъдещата ситуация по желания начин би трябвало да значи да си представи изпита,без да усеща топката в стомаха си или напрежение?
Да

Трябва ли да се тес-ат точките разположени успоредно и от двете страни на тялото или може само от дясно или ляво по избор?
Може от едната страна, може и от двете. Фокусирайте се повече върху процеса, отколкото върху потупването.

# 361
  • София
DARYYG,имал е много такива ситуации,в който да е притеснен.Но ние решихме в прожекцията да си представи как ще се почувства на изпита,когато седне зад волана и тогава се появи топката.За минали ситуации ли трябва да се прави филма или става и с предположения как би се почувствал в бъдеще от дадена ситуация? Да,така направихме,първо прожекцията и оценка на чувството на тревожност по скалата и след това потупването.Гледахме един клип,който беше изпъчен по тв и там указанието беше да се прожектира филма за да се постави оценка на емоцията и след това да се потупва,за това го направихме така.

Това също е подходящ подход, но е за напреднали в техниката.
Може и двете, но е за напреднали.
По принцип всичко това е описано много добре в книгата на Иван Петърнишки! има я в спиралата и все още на пазара Красно село.

# 362
Доколкото разбирам в Техниката "Кратък филм" се споменава,че трябва да се състави декларация и да се направи Тес,толкова пъти,за колкото сме усетили негативната емоция.Има хора,които са по-чувствителни и много често усещат топка в стомаха,в такъв случай всички пъти ,за които се сещаме ли трябва да се подложат наТес? Ако е така,те биха били безкрайно много.

DARRYG,ако правилно съм те разбрала,когато предварително си представяш как ще се почувстваш,ако си на изпит е техника,която е за напреднали.Но в нашият случай е добре докато прави Тес да си представя изпита и да отбелязва емоциите,които усеща,така ли?

# 363
  • София
Доколкото разбирам в Техниката "Кратък филм" се споменава,че трябва да се състави декларация и да се направи Тес,толкова пъти,за колкото сме усетили негативната емоция.Има хора,които са по-чувствителни и много често усещат топка в стомаха,в такъв случай всички пъти ,за които се сещаме ли трябва да се подложат наТес? Ако е така,те биха били безкрайно много.

DARRYG,ако правилно съм те разбрала,когато предварително си представяш как ще се почувстваш,ако си на изпит е техника,която е за напреднали.Но в нашият случай е добре докато прави Тес да си представя изпита и да отбелязва емоциите,които усеща,така ли?
За това ви насочих отново да прочетете как се прави техниката....
Върнете се към най-заредения случай или най-стария в поредицата от подобни с ТОВА усещане и работете с него. Щом освободите напълно емоцията, то и поредицата след този първи спомен в която "топка" е съществувала вече ще е освободена.
И да,по принцип е добър и работещ подход – представя си най-лошия вариант и освобождава емоциите докато бъдещето му светне.
 Simple Smile

# 364
Има хора,които са по-чувствителни и много често усещат топка в стомаха,в такъв случай всички пъти ,за които се сещаме ли трябва да се подложат наТес? Ако е така,те биха били безкрайно много.
Ако си предсравя целия филм без да се потупва, по-чувствителният човек ще изпита дискомфорт много пъти. Но когато направи ТЕС до пълното освобождаване на първия момент на дискомфорт, след това моментите на дискомфорт започват да се разреждат. Още повече се разреждат и изчезват с освобождаването на следващите моменти на дискомфорт.

# 365
Благодаря за отговорите. Имам още един въпрос,възможно ли е,като се прави Тес, негативните емоции да се засилят?Приятелят ми каза,че сега по-често го присвива стомаха,когато е напрегнат и топката си я усеща повече. Онзи ден трябваше да говори пред публика и реши да не се теса и каза,че е бил по-спокоен и топката не я е усещал.Когато сподели това с мен,се замислих дали в следствие на това,че си прави Тес,но не изчисти емоцията докрай,тя се е засилила,защото я раздвижва един вид,но не я изчисти докрай.Дали е възможно?

# 366
  • ул. "Мечтание"
Възможно е, да.  Peace
Хубаво е да потърсите корена на това чувство и да се изчисти. Може би да опитате и с пренареждане на матрицата. Thinking

# 367
Къде мога да прочета за пренареждане на матрицата? Техниката не е описана в книгата.

# 368
  • ул. "Мечтание"
Има отделна книга за това.  Peace Това е друга, надграждаща техника, която в основата си използва ТЕС.

# 369
Има отделна книга за това.  Peace Това е друга, надграждаща техника, която в основата си използва ТЕС.

Не е ли за по-напреднали? Книгата има ли я в интернет?

# 370
  • София
Няма я в интернет, освен в сайтове за продан. Всеки може да я научи и овладее според собствените си възможности, както и всяко друго нещо. Сериозното учене е в практиката и семинарите. Дерзайте и спрете да си слагате сами ограничения. Ще побутваме с дружни усилия. Хайде!
 Peace

# 371
  • ул. "Мечтание"
Не бих казала, че е за по-напреднали. Просто още една техника основана на ТЕС. За някои неща работи като да минеш по магистралата вместо по обиколен и по-бавен път... Примерно Simple Smile

# 372
Здравейте, имам нужда от помощ за декларации. Проблемът е, че бебето ми вечер много плаче, не иска да яде и заспива от изтощение след три четири часа рев. Носене на ръце, в слинг, ядене - нищо не помага за дълго. Правила съм му тес за колики. Правя тес и на себе си. Особен напредък не виждам. Когато не мога да измисля декларации просто го потупвам по лицето и броя от 1до 7 - това дали има някакъв ефект?

# 373
  • София
Здравей! ТЕСаш ли себе си за твоите емоции заради плача на бебето и неспането му?
Например: Въпреки че вече не издържам и се чувствам :
–безпомощна, ядосана, тъжна, бясна, непохватна, лоша, неопитна, объркана, виновна, притеснена... да го:
– разбера
– спра
– помогна
– овладея
– приспя.....
Аз напълно и безрезервно се приемам като добър родител!
Ако искаш пиши ми и на лични за скайп връзка.

# 374
Здравейте, имам нужда от помощ за декларации. Проблемът е, че бебето ми вечер много плаче, не иска да яде и заспива от изтощение след три четири часа рев. Носене на ръце, в слинг, ядене - нищо не помага за дълго. Правила съм му тес за колики. Правя тес и на себе си. Особен напредък не виждам. Когато не мога да измисля декларации просто го потупвам по лицето и броя от 1до 7 - това дали има някакъв ефект?

Ако не става с ТЕС, пробвай с хомеопатия - принципно има много добър ефект при колики. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт