Работа, CV-та, HR-и, съвети - 36-та тема

• 68 353
  • 741
  •   1
Отговори
# 405
Освен споменатите от presila13 въпроси, в 90% от случаите ме питат дали имам деца и смятам ли да имам; омъжена ли съм; питали са ме и дали живея под наем или в собствен апартамент. Все още търся работа, но ако отговорът на въпроса дали имам деца беше положителен, си мисля, че нямаше да имам почти никакъв шанс да започна работа. Не искам да отчайвам мамите, които търсят работа - не всички работодатели дискриминират по този начин. Защото, макар и негласно казано, това си е дискриминация за мен.

Последна редакция: нд, 23 фев 2014, 10:22 от addicted2U

# 406
Зависи - дискриминацията я има и с обратен знак.  От няколко работодатели съм чувала, че биха предпочели да наемат жена с  две вече поотраснали деца, а не такава - без. Предполагайки, че може всеки момент да забременее и да излезе в майчинство. Съответно трябва пак да се търси човек за нейната позиция, тепърва да се обучава и т.н.

Въпросите, които са задавали на presila13 ми се струват твърде неуместни. 

# 407
Въпросите, зададени на presila13 ми се струват меко казано неуместни и нахални  Confused
Мен не са ме питали за деца и семейно положение, в CV ми не се споменаваше, че имам дете и всички колеги известно време в началото си мислеха, че нямам.
Сега като се замисля, не мога да се сетя да са ми задавани глупави въпроси  Thinking

Питаха ме, ако имам възложени задачи с конкретен срок и в хода на работата видя, че срокът не може да се спази, как ще постъпя.

# 408
Да,това бяха най-неуместните въпроси,които са ми задавали и затова ги споделих.
Други са стандартни-да разкажа за себе си и предишният ми опит,да кажа няколко положителни и отрицателни мои качества /хич не ги обичам тези въпроси/ ,също как бих се справила в дадена ситуация,какво зная за конкретната фирма,какво е очакваното възнаграждение.

# 409
  • София
Restless, няма значение дали ще поръчваш тоалетна хартия или ще озеленяваш. Тази позиция има мениджърски фукции - сама организираш работата си, ръководиш офиса от гледна точка на house-keeping, в много фирми може да се случи и да имаш подчинени - рецепционист, чистачката, общ работник.
Във образа на личен асистент ще бъдеш прост изпълнител. Ще правиш онова, което ти наредят. Ще пишеш протоколи от срещи, ще резервираш хотели и самолетни билети и ще организираш срещи/телефонни конференции. Няма да организираш сама работата си, работното ти време няма да е от 9 до 5, а от когато шефа дойде, докато те освободи.
Всичко зависи от това, какво предпочиташ да правиш, какъв опит имаш, какъв маниер на работа имаш, дали си индивидуалист или екипен играч и т.н. и т.н.

# 410
  • София
тинки, Ариана, babaadi,благодаря за споделените мнения! Simple Smile

Търся работа от 2 седмици, интензивно ходя на интервюта и ще споделям впечатленията си тук.

Не знам как е при вас, но на мен ми прави лошо впечатление да ми говорят на "ти", въпреки че изрично ме питат дали може.

От Лиданго се отказвам директно, защото не ми се струват сериозни стоките, които предлагат или поне тези, които дават за пример (крем за лице, продукт за отслабване, гривна на щастието).

Ето някои от въпросите, които ми се зададоха през седмицата:
Бих ли могла да рекламирам продукт, в чийто свойства не вярвам?
Кое е най-голямото предизвикателство, пред което съм се изправяла професионално?
Какво от предишната си работа искам да пренеса в новата?
С какво се занимава приятелят ми?  Shocked (това е най-личният и глупава въпрос, с който съм се сблъсквала)
Ще ми бъде ли неприятно да се занимавам с тоалетната хартия и сапуна?

# 411
# 412
Здравейте, и аз тук, прясна - прясна търсеща. Копирам въпроса си от съседна тема:

моля за съвет: напуснах работа по "взаимно съгласие" (в заповедта пише чл.325, т.1). В процес на търсене на следваща работа съм. Какво е необходимо да направя сега, трябва ли да се регистрирам някъде и какви документи са необходими? Имам над 9 години трудов стаж, но не съм сигурна дали имам право на обезщетение, предвид напускането по "взаимно съгласие".
Знам колко са отзивчиви и компетентни в бюрото по труда, затова предпочитам да се информирам от форума.

# 413
http://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso

Две кликвания те делят от наредбата. Прочети я моля те. Има и една дълга тема за обезщетенията.

# 414
  • вече Пловдив
Здравейте, и аз тук, прясна - прясна търсеща. Копирам въпроса си от съседна тема:

моля за съвет: напуснах работа по "взаимно съгласие" (в заповедта пише чл.325, т.1). В процес на търсене на следваща работа съм. Какво е необходимо да направя сега, трябва ли да се регистрирам някъде и какви документи са необходими? Имам над 9 години трудов стаж, но не съм сигурна дали имам право на обезщетение, предвид напускането по "взаимно съгласие".
Знам колко са отзивчиви и компетентни в бюрото по труда, затова предпочитам да се информирам от форума.
Запиши се в Бюрото по труда - имаш право на 4 м. обезщетение по 7,20 лв. на работен ден. Аз също напуснах така, затова съм сигурна.

# 415
  • София
liliqm, аз също напуснах по взаимно съгласие. Регистрирах се на Бюрото по труда по следния начин:
Имаш 7 работни дни след напускане да се регистрираш в Бюрото по труда с лична карта, трудова книжка, заповед за освобождаване и дипломите си. Имах известно затруднение да открия въпросното място (то е по общини), но пък нямаше голяма опашка и стана бързо.

След това имаш 3 месеца да се регистрираш в НОИ, които ще ти изплатят обезщетение (за лица, напуснали по собствено желание се плаща 7.20 лв на работен ден, което се пада около 150 лв/месец в продължение на 4 месеца). В НОИ са необходими IBAN на товя лична сметка, копие от заповедта за освобождаване от работа, трудова книжка, лична карта. Там имаше по-голяма опашка, но попаднах на доста любезна млада служителка. Парите са много малко, но поне ти текат здравни и социални осигуровки.

В Бюрото по труда ще ти дадат картонче с дата и на тази дата следва да се явяваш за подпис.
Ако си намериш работа преди да изтекат тези 4 месеца, трябва бързо да се явиш и в БТ, и в НОИ (няколко дни имаш след подписване на новия ти трудов договор).

Дано съм била полезна Simple Smile Успех!

Последна редакция: пн, 24 фев 2014, 14:47 от restless

# 416
Благодаря много на всички!  Hug

# 417
Здравейте,
нормално ли е фирма да ми се обади, да ми постави тестова задача, но преди изтичането на срока (за задачата) и след предаването и, да продължава да поства обяви.
А може да си има абонамент (със звезда е, в джобса).
И... при тези условия трябва да ми кажат че не ме вземат, нали... а не да си чакам докато забравя.
-----  редактирам
... явно е нормално, обадиха се, че ме одобряват Simple Smile

Последна редакция: пн, 24 фев 2014, 15:36 от aaa73

# 418
Според мен има голям шанс да се злоупотребява с тези задачи. В четвъртък бях на интервю за Front-end developer. Обясних, няколко пъти, какви са ми възможностите. Казаха, че ще ме тестват със задача. Изпратиха ми въпросното задание в петък, в 19 часа. Оказа се, че фирмата ми изпраща клиентски сайт, на който аз трябва да създам две от формите. На всичко отгоре, в условието на "задачата" имаше неща, които за да направя, трябва да съм доста добра в програмирането. ( А на интервюто няколко пъти обясних какво мога. )
Та замислете се,... за тази длъжност дори да са само двама кандидатите, фирмата като им изпрати по една такава "тестова задача" и хоп - страницата им е готова, почти за без пари, ( Защото ми казаха, че ще ми заплатят заданието ...! )
.... Криво ми е!

# 419
  • София
aaa73, честито!  Wink

Общи условия

Активация на акаунт