Работа, CV-та, HR-и, съвети - 36-та тема

• 68 376
  • 741
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте,
интересува ме какви тарифи /?/ вземат големите HR компании на работодатели? Трябват ми 3 компании, но ме е страх, че ако питам за точно определена ще се сметне за реклама. Трябва ми за един проект. Peace

# 526
Принципно си права, но има един тънък момент. Ако така или иначе можеш да направиш необходимия оборот (т.е. обектът има достатъчно клиентела, независимо ти или някой друг продава) - защо не дадат по-висока твърда заплата? Ниската твърда заплата позволява твърде много некоректни спрямо работника игрички.

Защото практиката показва, че българинът е склонен да се задоволи и с по-малък доход, стига да може да се скатае повечко. И ако твърдото възнаграждение е достатъчно за "свързване на двата края", в главата на работника светва "защо да работя, като мога и да не работя".
Кога го е показала практиката? Моят опит показва, че това, дето ти го описваш, е само в случаите, когато хем твърдата заплата е колкото да се вържат двата края, хем процентът едва покрива цигарите ти за месеца. Т.е. и двете са ниски и така или иначе, няма смисъл да си дава човек зор.

# 527
Омръзнаха ми  идиотите "работодателите" звънящи за неплатен пробен ден  Close особено за обява на която съм кандидатствала преди повече от месец и вече е изтрита в джобса.

# 528
Аз от 2 седмици на нито едно интервю не бях - утре ще ходя
в издателство Бук Хаус АД, кратко събеседване, предствители на Оксфорд За
България, само дето аз като питах Лице за контакт - те бързаха да ми затворят и
успяха!  Laughing

http://www.jobs.bg/f2132894

# 529
  • София
само дето аз като питах Лице за контакт - те бързаха да ми затворят и
успяха!  Laughing
[/color]

и като разбереш името - напр. Иванка Драганова какво ще проучиш и за какво ти е?

# 530

Кога го е показала практиката? Моят опит показва, че това, дето ти го описваш, е само в случаите, когато хем твърдата заплата е колкото да се вържат двата края, хем процентът едва покрива цигарите ти за месеца. Т.е. и двете са ниски и така или иначе, няма смисъл да си дава човек зор.

бонбонбон, както винаги имаш много точна преценка за действителността.

Когато пък целите са лични и % е индивидуален, микрокиматът и работната среда стават кошмарни. Всеки си тегли килимчето към него, започва една вътрешна конкуренция кой ще докопа първи клиента/ сделката, следите се, започват мръсни номера- отвратително е  Tired И това се случва, когато говорим за високо заплащане и значителни проценти (2000-3000 лева). Всеки месец, тримесечие- дали ще си изпълниш таргета? Заплата, макар и висока е плаваща и зависима, поради което трудно можеш да правиш лично планиране на финансите.

За заплащане от рода МРЗ+1%- колко може да е стимулиран служителят, при положение че неговата основна мисъл е дали с тези 500-600 лв, които евентуално ще заработи, ще може да върже месеца, особено когато те никога не стават повече, но винаги могат да са по-малко?

Последна редакция: ср, 05 мар 2014, 03:51 от Red_Hot

# 531
  • София
Dados,разкажи как мина интервюто в Bookhouse. Виждам тяхна обява в jobs и мисля да пусна CV  Simple Smile

# 532
Здравейте!
Някой може ли да каже нещо за тази фирма http://www.jobs.bg/f2138343, добро или лошо:)

# 533
с тези 500-600 лв, които евентуално ще заработи, ще може да върже месеца, особено когато те никога не стават повече, но винаги могат да са по-малко?

Точно това не харесвам, цялата тази евентуалност, бъдещност и обещателност Simple Smile На досегашните ми работи все се е случвало да взема някой лев отгоре. Още при започване ми казват, че имам заплата и нещо допълнително. Никога не съм слагала допълнителното в сметките, докато не го взема и не видя колко е - точно с цел избягване на неприятен изненадващ недостиг на пари за основни нужди.

# 534

Моят опит го показва. Не казвам, че обсъжданите 200 лв. са ОК. Ясно е, че е споменат абсолютният минимум, като презастраховка срещу много висок приход на работника и със сигурност по-малки разходи за осигуровки.
Навсякъде по света има бонусни системи в заплащането. Много логично и работещо, но там. Случвало ми се е повече от 50 пъти да назначавам хора на работа и винаги съм давала бонуси за свършена работа и добросъвестно изпълнение на предварително уговорените задължения. Можеш ли да познаеш колко от наетите са заслужили такива бонуси? - 4-ма... 2 бяха стажантки, които бързо се ориентираха, че ако работят, ще получат повече и 2 други, които просто бяха съзнателни и скоро започнаха да получават повече от прекия си началник. Всички останали спазват стриктно времето на пристигане и тръгване от работа, както и задължителните почивки по време на работа. Е, това, че през останалото време ще изпушат по 5-6 цигари и ще говорят половин-един час по телефона и заради това ще остане несвършена работа... на кой му пука?!

# 535
С такива разсъждения на дребно е ясно защо има толкова малки фирмички, които не се развиват и с времето дори изчезват  Tired

# 536
Щом им се позволява, ще го правят. Своеволия на работодатели и работници сме ги обсъждали преди и точно сега не говорим за тях.
Твърдо възнаграждение от 200 лв на български език означава 2 неща - малък бонус и малък краен доход. Абсолютно невъзможно е фирмата да дава добър процент, ако твърдата заплата не е дори заплата, просто няма такъв филм. 200 лв и всичко друго - евентуално? Е, хайде, моля! 200 лв няма да стигнат само за транспорта и храната на обяд за работните дни. Това не е стимул да изкараш процента си.

# 537
С такива разсъждения на дребно е ясно защо има толкова малки фирмички, които не се развиват и с времето дори изчезват  Tired

Какво точно куца на разсъжденията, че нещо не ми е ясно?! Имаме уговорка за свършване на определена работа в рамките на определено време. Когато работата не е свършена, а е видно, че е въпрос на желание и организация (защото един може, а друг - не), защо да има допълнително заплащане?! Нима някой друг трябва да върши работата на Х, а Х да получава повечко, защото не му стигат?! Естествено, ще ги получи Y, който си е размърдал задните части и си е уплътнил работното време с работа, а не със странични дейности.

Ей, заради такива забележки като твоята, пазара в БГ е на това дередже! Твоето изказване само доказва тезата ми от по-рано, че в БГ който може да скатае, скатава, пък ако може и парите да са повечко, супер! Само че, моята фирма е малка и е на пазара успешно вече 20 г. И ще продължавам да плащам за свършена работа, а не за "престой" на работното място, защото парите не растат по дърветата.

Щом им се позволява, ще го правят. Своеволия на работодатели и работници сме ги обсъждали преди и точно сега не говорим за тях.
Твърдо възнаграждение от 200 лв на български език означава 2 неща - малък бонус и малък краен доход. Абсолютно невъзможно е фирмата да дава добър процент, ако твърдата заплата не е дори заплата, просто няма такъв филм. 200 лв и всичко друго - евентуално? Е, хайде, моля! 200 лв няма да стигнат само за транспорта и храната на обяд за работните дни. Това не е стимул да изкараш процента си.

Точно в предишния си пост казах точно това с други думи. Отговорът ми към теб беше на въпроса ти откъде имам тези наблюдения.

# 538
  • In the shadows of my mind
Здравейте момичета Simple Smile
Присъединявам се към търсещите работа и съм насреща да помагам за информация от фирми, с които съм имала досег или съм работила (в телекомуникационния бизнес съм). Активно си търся нова работа от около 3 месеца, като до момента бях на няколко интервюта, чакам резултат (обратна връзка) от 3, и отказах 2 предложения, поради парични и други причини. Надявам се скоро късметът да ми се усмихне и на мен Simple Smile
Да споделя иначе това, което безумно ме дразни в jobs.bg - постоянните обяви от една и съща фирма за една и съща позиция всеки ден в продължение на Х време, неграмотно написаните обяви и потресаващите заплати, които се предлагат.

# 539
От предишния ти пост разбрах точно обратното - че не трябва да има голяма твърда заплата, а трябва да има големи бонуси, за да се стимулира Х.
Защото практиката показва, че българинът е склонен да се задоволи и с по-малък доход, стига да може да се скатае повечко. И ако твърдото възнаграждение е достатъчно за "свързване на двата края", в главата на работника светва "защо да работя, като мога и да не работя".
Това е твоето мнение, с което не се съгласих.
При просперираща фирма с добри приходи, хората могат да получават по-висока твърда заплата, с която да живеят поносимо, и могат да изкарат допълнително процент, който пък да им осигури  много добър стандарт. В масовия български случай не става дума за такива фирми. Дори да имат прилични приходи, много шефове просто не желаят да плащат заплати. Така малката твърда заплата се оправдава с големи бонуси, а пък големите бонуси така и не идват и общото възнаграждение все е ниско.
Все пак, говорим за случай с 200 лв твърдо възнаграждение - извинявай, картата за градския е 50 лв. Ако ходи на работа с кола, отиде поне 100 лв за гориво месечно - без другите разходи по колата. За да направи един добър доход от 1500 лв, виждаш колко бонус трябва да има. Не смятам, че е възможно да са в съотношение 1:6 (почти 7), просто за мен е нерационално и нелогично. Не съм чула фирма да дава такива проценти, че работникът да докарва повече от 3, преко сили - 4 пъти.
А твърдението, че някой получавал повече, защото имал нужда, не разбирам в каква връзка го казваш.

Общи условия

Активация на акаунт