Работа, CV-та, HR-и, съвети - 36-та тема

• 68 398
  • 741
  •   1
Отговори
# 510
Каква е позицията?
Личното ми мнение е, че позиции с основна част от дохода - процент от заработеното, не са подходящи за икономическата обстановка на страната и подобно заплатообразуване не работи по нашите ширини. Т.е., не работи в полза на служителя, де, за рабтодателя не знам.

# 511
Т.е., не работи в полза на служителя, де, за рабтодателя не знам.

Да, добре казано.  Grinning
За showroom става въпрос.

# 512
Шоурум на какво? newsm78 Тази дума винаги съм я свързвала с продажба на коли и мебели.

# 513
 В много фирми с различни по вид стоки (коли, врати, ал. и ПВЦ дограма, дрехи и др.), заплатообразуването е пряко обвързано с оборота и това нито е новина, нито е с цел на се прецака работника. Познавам хора, които изкарват в пъти по-висок доход от основния обявен. Ако погледнеш от друга гледна точка - при този вид заплащане няма таван. До голяма степен продажбите зависят от продавача и ако те бива, можеш да си докараш доста приличен доход. Само една справка - приятелка работи в "Солид". Основната й заплата е 300 лв., а реалният й приход месечно е 800-1400 лв.

# 514
Принципно си права, но има един тънък момент. Ако така или иначе можеш да направиш необходимия оборот (т.е. обектът има достатъчно клиентела, независимо ти или някой друг продава) - защо не дадат по-висока твърда заплата? Ниската твърда заплата позволява твърде много некоректни спрямо работника игрички.

# 515
И аз като бях работодател така заплащах-твърдо+%. Така си се бях застраховала от мързеливи работници, стимула така е по-голям,няма скатавки,клиентите получават  перфектно обслужване.

# 516
anIadI, не се вързвай на такива обещания за проценти. Коментирали сме го това надълго и широко е темите. Винаги се получава така, че "не си изпълнила целите" и се разминаваш с %. При това, тези 200 лв. какво са- това дори не е МРЗ? Това ми прилича на точно работа за без пари и много ядове.

Стимулите са нещо хубаво. Аз съм "ЗА" да има %, но не и той да е определящ, а само стимулиращ. В крайна сметка важно е какво пише в ТД, защото на базата на него ти се определят последващи обещетения, болнични и прочие, а в повечето случаи % се дава на ръка. Системата с процентното заплащане работи при големи, доказани фирми, предимно чужди, с добри обороти и стабилно пазарно присъствие. Макар в момента и при тях да е трудно. И на доста места има горна граница на процентното възнаграждение, ограничаващо се до таван на месечната заплата.  До преди година, цял живот съм работила в тази система- основна заплата+% и мога много да пиша по въпроса. Макар, че опитът ми е с двете най-големи фирми в моя бранш, където в силните години на икономиката в БГ заплатата ми наистина е нямала горна граница, то сега в никакъв случай не бих се съгласила повече да работя по тази система по ред причини.

Последна редакция: пн, 03 мар 2014, 22:58 от Red_Hot

# 517
  • София
Подадох си документите преди почти месец в едно от големите дружества, през Деловодството, дадоха ми входящ номер - тази седмица ще отида да разпитам какво се случва с подбора?!
Ако не си одобрен - уведомяват ли те?

# 518
Принципно си права, но има един тънък момент. Ако така или иначе можеш да направиш необходимия оборот (т.е. обектът има достатъчно клиентела, независимо ти или някой друг продава) - защо не дадат по-висока твърда заплата? Ниската твърда заплата позволява твърде много некоректни спрямо работника игрички.

Защото практиката показва, че българинът е склонен да се задоволи и с по-малък доход, стига да може да се скатае повечко. И ако твърдото възнаграждение е достатъчно за "свързване на двата края", в главата на работника светва "защо да работя, като мога и да не работя". Затова като се разхождаш, можеш да видиш магазинчета, пред които на припек и с пълен пепелник до себе си стои полуразмазана девойка, която е склонна да набие всеки, който само се осмели да погледне към магазина и да й развали рахатлъка и само тук-таме по някоя, която мие витрини, напр. и се усмихва на всеки евентуален клиент.
Що се отнася до игричките - всичко може да бъде говорено и доуточнено преди подписване на договор. Нещата много зависят от размера на фирмата, в която ще работиш, защото колкото по-малка и свита е тя, толкова е по-притисната от държавата. И не е задължително нещата да са свързани с игрички спрямо работника, а начин да оцелее на пазара и евентуално да има възможност да даде малко повече в брой на работника, а не да дава под формата на осигуровки. Както казах, всичко е въпрос на договорки.  Peace

# 519
Подадох си документите преди почти месец в едно от големите дружества, през Деловодството, дадоха ми входящ номер - тази седмица ще отида да разпитам какво се случва с подбора?!
Ако не си одобрен - уведомяват ли те?

Някои уведомяват, други - не. Зависи от това доколко професионално се подхожда при търсенето на кандидати.

Същото се отнася и за скоростта, с която се обработват подадените заявки. Да не забравяме, че и броят на кандидатите е от значение.

Месец все пак е доста дълъг срок. Аз не бих преставала да търся подходящи позиции, които все още са свободни.

# 520
  • София
Цитат
Работно време от 10 до 20 часа, два работни дни на два почивни, 15 дни в месеца.
Начална заплата 400 лв . Осигуровки, трудов договор за половин работен ден.

А това как ви се струва ?

П.П. Започнала съм да колекционирам
бисерни обяви, някога мога да направя изложба...  Laughing

# 521
  • София
Не бих се съгласила да работя на трудов договор за твърдо 200 лева + процент.
200 лева, както някой е писал по-горе дори не е минимална заплата, а това означава нулево осигуряване. Абсолютно съм съгласна, че това е предпоставка за подигравка с труда на хората.

Ако е на граждански, без работно време и дейността отнема 1-2 часа дневно, за да мога да си подпомагам бюджета у дома, бих се съгласила - признавам си. Но в момента мога да си позволя да работя и на 5 граждански договора без да си пречат.

# 522
Помогнете за решаването на един казус:
Задължително условие ли е за кандидатстване по каквато и да е позиция в каквато и да е фирма , компания, СВ -то да е във форма европейски формат?

# 523
  • София
Помогнете за решаването на един казус:
Задължително условие ли е за кандидатстване по каквато и да е позиция в каквато и да е фирма , компания, СВ -то да е във форма европейски формат?

Не е.
Вече даже не е модерно.
Най-новата мода е Линкед Ин формат.
Иначе може и нормално СВ.

# 524
L'Agent , как вървят нещата при теб?
Като се сетя колко ме беше яд , че не ме отразиха бившата ти фирма , когато имаха обява...... Пу, добре ,че така стана.

Общи условия

Активация на акаунт