Автоимунен тиреоидит на Хашимото (32)

• 71 774
  • 718
  •   1
Отговори
# 510
 Аз не, звънни на Начев и питай. Wink

# 511
  • София
Благодаря за съветите. А какво ще кажете за високите показатели на ТАТ? Каква е опасността оттам?

# 512
Аз не, звънни на Начев и питай. Wink

Затваря  Wink

# 513
Е , такова нещо не ми се е случвало. винаги ми вдига почти моментално. Може да не е било удобно Confused

# 514
Момичета бихте ли погледнали моите резултати понеже сте толкова информирани а аз вече взех да се обърквам .

На 31г съм ,за момента не планувам бременност ,проблемите с които се боря са хипотиреоидизъм,
СПЯ ,инсулинова резистентност ,остър дефицит на витамин Д .

Симптомите които имах са липса на цикъл от септември '13 ,лесна умора ,обща слабост,скоростно качване на тегло постоянно.
На 19.12 мин.година направих първите си изследвания :

TSH              8.51        µIU/ml     0,27 - 4,2     
Estradiol        51.26        pg/ml     12,5 - 166     
Testosteron    2.58        nmol/l     0,29 - 1,67     
DHEA-s       9.86        µmol/l     2,68 - 9,23     
ACTH        58.98        ng/l     7,20 - 63,30     
Insulin (IRI) сутр. на гладно           15.66        mIU/l     3 - 24,90     
Insulin (3)   S         91.48        mIU/l         
C - peptide   S         2.92        ng/ml     1,10 - 4,40     
Клинична химия
Глюкоза (1 )   S         4.8        mmol/l         HK
Глюкоза (2 )   S         12        mmol/l         HK
Глюкоза (3 )   S         7        mmol/l         HK

25-OH-Vitamin D   S         Heart.00        ng/ml     > 20 ng/ml

Labor Limbach, Heidelberg Germany
Androstendion   S         6.8        ug/l     0.61-2.9     CLIA

След това направих ехография на щитовидна жлеза която не показа абсолютно никакви изменения и ТАТ и МАТ които бяха :

ТАТ (Tg Ат)   S         16.85        IU/ml     0 - 115     
МАТ (TPO Ат)   S         16.09        IU/ml     0 - 34

На доктора му беше много странно как при нормална ехографска находка и антитела в норма имам повишено ТСХ ,не получих обяснение ,след това бях насочена към проф.Куманов и постъпих в УСБАЛЕ Акад. Иван Пенчев средата на януари,направиха ми пак изследвания ТСХ беше паднал на 6,40 без да съм взимала никакви лекарства ,изписаха ми Еутирокс 25мг и Метфогама 3х1000 мг ,посъветваха ме да отслабна за да си реша всички проблеми .

Започнах Еутирокса на 16 януари и на 21.02 направих пак ТСХ който се беше покачил леко въпреки приема

TSH   S        6.94        µIU/ml     0.27 - 4.2     ECLIA
Клинична химия
Калций   S         2.47        mmol/l     2.15 - 2.5     CPC
Неорганични фосфати   S         1.1        mmol/l     0.81 - 1.45

Увеличиха ми дозата ,сега пия 50 мг сутрин ,като ми казаха че многото килограми не се дължат на щитовидната жлеза понеже не бил толкова повишен хормона.В началото на април пак ще пускам ТСХ .

Бихте ли коментирали моето състояние ,много ви благодаря   bouquet

# 515
Merelenda аз написах за какви случаи, не говоря за такива в твоята ситуация на тиреостатик. Разбира се , че и тогава има риск.
Нямах предвид конкретен пост в темата, а общо споделих мнението си. Надявам се не си се засегнала.  Hug

rendence, аз нямам идея. Но по правило, ако няма изрични показания за спазване на часова разлика, то 2 часа да са минали поне.

Благодаря за съветите. А какво ще кажете за високите показатели на ТАТ? Каква е опасността оттам?
Доколкото съм чела момичетата в проблемно забременяване, при които предстои ин витро, че ако в случая са високи МАТ и ТАТ им вливат имуновенин, за да ги понижат. Също при рискови бременности и предходни аборти. При инсеминации също проследяват антителата и НК клетките. Това лекар го преценява. С цел да се понижи рискът от аборт.
Тук ще споделят предполагам майки, които са изкарали нормална бременност, въпреки високите антитела.
Знам само за по-горните случаи, за които писах.

Scorpionlover, виждам че от скоро си почнала лечение.
Не съм веща по показателите ти, освен за щитовидната и се чудя дали да коментирам аз, но въпреки това реших да пиша и да дам кураж.  Hug
В началото на лечението си все още и показателите би следвало да се подобрят с напасване на дозата на тироксина.
Нищо учудващо няма, че имаш само хипофункция на щитовидната жлеза, без да има данни за автоимунно заболяване.
Гледам че за ИР са изписали лекарства, с тях ще понижиш теглото, но ще трябва и някакъв режим на хранене. Зависи и колко килца имаш за сваляне. Ако са повече, ще спадат по-бързо, но ако са малко, около 5-10 кг, свалянето става много бавно, предвид и наличната хипофункция. По около 1-2 кг на месец. Повлиява се отлично СПЯ.  Peace
Помня че имаше някаква зависимост при показателите андростендион-тестостерон- DHEA-s, но за да не кажа глупост, ще си замълча.
Витамин Д е ясен. То при повечето с хипофункция се оказва, че има недостатък. Целта е да е към горна граница.
ТАТ и МАТ в нормата.
Не видях обаче Т3 и Т4 хормони на щитовидната жлеза. Не споделиха ли, че ТСХ може да е повишен като следствие на друг проблем? Някой доктор не изказа ли такива предположения?
Не виждам изследван пролактин и кортизол?

# 516
[
rendence, аз нямам идея. Но по правило, ако няма изрични показания за спазване на часова разлика, то 2 часа да са минали поне.

Да, свързах се с него и той каза 2 часа. Благодаря  Wink

# 517
Merelenda  ,благодаря ти   bouquet

Кортизола и пролактина са в норма слава Богу ,там нямаше отклонения ,но понеже ми ги правиха в клиниката ги нямам на лист ,но в граница ,Т3 и Т4 ми правиха също но не видях стойността,не ми и казаха  .Да районният ми ендокринолог изрази предположение че ТСХ може да се завишен в резултат на друг проблем но след препращането ми в София и изписването на елтироксина каза да го пия и да не спирам ,колкото до килата много са от 70 станаха 125 ,започнах режима Зоната и за 17 дни свалих 5 кг,след това наруших малко и сега от седмица пак спазвам стриктно ,но нямам кантар в момента и ще се измеря края на месеца,чувствам се отслабнала ,дрехите поразхлабени,да видим какво ще покаже стрелката .

# 518
Момичета, някоя от вас спазвала ли е житният режим?

# 519
  • Sofia
искаше ми се,но нали съдържало глутен и се отказах,опитвам се да го избягвам

# 520
За житният режим се използва лимец ,а той няма глутен и аз имах намерение да направя житният режим ,но сега като съм бременна няма да стане .
Да се поправя след като го написах ,погледнах на пакета на брашното от лимец ,че съдържа балансирано количество глутен .

# 521
  • В сърцето на любимия човек
Момичета, можеше ли да се пие Л-тироксина преди изследване за ТСХ, няма да пускам FT4?

# 522
За житният режим се използва лимец ,а той няма глутен и аз имах намерение да направя житният режим ,но сега като съм бременна няма да стане .
Да се поправя след като го написах ,погледнах на пакета на брашното от лимец ,че съдържа балансирано количество глутен .
Да, съдържа глутен с по-ниска хромозома, но добре се понася от болни с непоносимост към глутен и автоимунни заболявания.
От личен опит, понеже дълго време ям хляб от лимец, повече от година, много добре ми понася, нямам подувания и ми действа добре на храносмилането.
Но не съм правила диети и пречиствания, нито гладувания. Просто вмъквам хляба в дневното си меню в малки количества, предимно за закуска сутрин, че ми е по-лесно и бързо.

Scorpionlover, успех в свалянето на килограмите. Убедена съм, че ще успееш. Хапчетата за ИР и те ще помогнат.  Simple Smile Тироксина ще повлияе на ТСХ.  Комплексно ще се повлияе и на СПКЯ, предполагам и на другите хормони.

пънче-мънче, от Магнитчето помня, че ако се изследва само ТСХ при хипофункция, може и да се пие хапчето, но не съм убедена, доколко е правилно. Споделям само какво съм чела.
При хиперфункция хапчетата се пият след изследването. За това съм убедена.  Simple Smile

# 523
Момичета, можеше ли да се пие Л-тироксина преди изследване за ТСХ, няма да пускам FT4?
Ами по добре да не се пие ,поне така ми казват в лабораторията ,но веднъж бях пила преди изследването и нямаше разлика в резултата .

# 524
  • София
Да

Общи условия

Активация на акаунт