"Песен за огън и лед" - 6

• 62 586
  • 745
  •   1
Отговори
# 600
Тя знае, че ожениха Санса за Тирион, пиесата е абсолютно издевателство над психиката и.

Дали Мърси не е трябвало да изиграе самата Санса? Но пък защо джуджето ще я убива на финала?! Иначе, като изключим убийството, другото се връзва. Санса е омъжена за Тирион насила и на всеки му е ясно, че не би легнала с него доброволно, колкото и кротка и покорна да е, по принцип.

Никой ли няма да спомене Фарио Форел, ехм, ехм... Flutter

Учителят на Аря не беше ли Сирио Форел или нещо подобно? Братя или пък Сирио всъщност не е умрял? newsm78

# 601
  • Русе
Нали огромна част от философията на безликите е, че не им е позволено да убиват хора, които познават. В този ред на мисли има логика да я накажат по някакъв начин, което да бъде катализатор за връщането й във Вестерос, където да вземе участие във финала на самата поредица.

Инак на мен ми беше любимка навремето, сега вече не чак толкова, но пак ми е от харесваните персонажи. Един вид като по-малка сестра си я усещам. И ми беше и гадно с всички тия пи*ки около нея в тази глава, камо ли докато ги превеждах Laughing

ПС: абе, Мартин нон стоп плаши персонажите си с изнасилване и убийство. За второто примери бол, но като се замисля, кой първо- или дори второстепенен герой е бил изнасилен? Сещам се само за маловажни такива като Лолис, Джейни и пр., и то в сравнение със закланите/обесени/удушени/смазани/разкъсани и т.н. са в огромно малцинство. Май намерихме нещо, което „най-кървавото перо“ малко или много гледа да спести на читателите (с добро основание).

И още нещо, за което се чудих дали някой ще повдигне въпрос. Фарио Форел, „кървавото перо“, който пише пиеси за Вестерос и най-новата му е за случката, в която Сирио Форел гушна букета. Кой знае, може би дори още един предполагаем валонкар...

# 602
"Фарио Форел-най-кървавото перо в Браавос." Дали е брат на Сирио или е негов псевдоним....
Сетих се за харизматичния Безлик Джакен и се зачудих как е възможно да свърши в тъмницата, и после във фургон за Вала. Абсурд! Дали не беше нает да убие Нед? Какво правеше там, ако не беше където трябваше да бъде?
Ария няма да остане дълго в Браавос, това беше нерегламентирано убийство и според мен ще има последици. Какво правеше тя с артистите? Дали нямаше друга задача там? Или подобно на Варис се учи да използва костюми и роли като дегизировка? Първо си мислех, че са я пратили да даде "подаръка" на някой Пазител на ключовете и тя между другото си заимпровизира като Декстър.

Също се чудя на Харис Суифт какво ще му се случи. Дали ще се засекат с Джъстин Маси? Дали ще разбере, че Желязната банка ще подкрепи Станис? Дано Мартин опише подробно реакцията на Серсей.  Mr. Green
Щом Раф е в Браавос, то Дезмънд Грал и Робин Райгър вече трябва да са на Вала....
Коронис, и аз бях в гърч докато четях главата....не вярвам някой да я чете с равнодушие. Страхотно е написана, така ми се чете за Давос на Скагос,  за Джон и Дух (надявам се), Егон,  Пясъчните змии, Тирион и Висерион (дано).....

# 603
Защо Аря да е играла Марджъри? Аз останах с впечатлението, че точно Санса ще играе в пиесата. Форел и на мен ми направи впечатление, но освен с името с друго не можем да го свържем с учителя по танци.

Всъщност Мърси не познава Сладура. След като го уби тя отново си стана Аря. Преводът достатъчно точно си го показва. Плюс това Мърси (mercy), знаете както значи. Мърси не прояви ли милост към Раф като го довърши? Аря нямаше ли да го остави да кърви, докато не умре? Но съм съгласна, че е време да се върне във Вестерос. Раздвоението на личността е част от обучението й, но вече е време да се събере.

# 604
  • Варна

ПС: абе, Мартин нон стоп плаши персонажите си с изнасилване и убийство. За второто примери бол, но като се замисля, кой първо- или дори второстепенен герой е бил изнасилен? Сещам се само за маловажни такива като Лолис, Джейни и пр., и то в сравнение със закланите/обесени/удушени/смазани/разкъсани и т.н. са в огромно малцинство. Май намерихме нещо, което „най-кървавото перо“ малко или много гледа да спести на читателите (с добро основание).

За  изнасилени се сещам за Елия Дорнска  Sad.
На Санса за малко да и се случи, а като гледам на нея постоянно и виси като заплаха - Джофри, Хрътката,  Марилион, Кутрето.

Тя знае, че ожениха Санса за Тирион, пиесата е абсолютно издевателство над психиката и.

Дали Мърси не е трябвало да изиграе самата Санса? Но пък защо джуджето ще я убива на финала?! Иначе, като изключим убийството, другото се връзва. Санса е омъжена за Тирион насила и на всеки му е ясно, че не би легнала с него доброволно, колкото и кротка и покорна да е, по принцип.

Санса щеше да си легне чинно и  примерно с Тирион, така е възпитана. ooooh!
Мардж не виждам защо биха могли да я забъркат с Тирион. Thinking

# 605
  • Русе
Абе изведнъж се усетих, че ние хубаво слагаме главите в спойлер, ама после си ги коментираме най-открито Wink

Скрит текст:
Много добре го познаваше даже. Стана Аря точно преди да го убие. Дори подозирам, че в последния момент самият Раф се усети и затова така рязко погледна нагоре точно тогава. А за името си права, то е игра на думи от страна на Мартин и през цялата глава се колебах дали да я пожертвам за постигане на благозвучност на преводния вариант... Затова толкова държеше Раф да й каже името, преди да му среже бедрената артерия. Т.е. да го накара да й се моли за милост.

# 606
  • Варна

Всъщност Мърси не познава Сладура. След като го уби тя отново си стана Аря. Преводът достатъчно точно си го показва. Плюс това Мърси (mercy), знаете както значи. Мърси не прояви ли милост към Раф като го довърши? Аря нямаше ли да го остави да кърви, докато не умре? Но съм съгласна, че е време да се върне във Вестерос. Раздвоението на личността е част от обучението й, но вече е време да се събере.

В случая не прояви точно милост, защото ако както подозирам е прерязала тази артерия на бедрото, смъртта настъпва след няколко минути. С прерязването на гърлото му причини болка и почете смъртта на Ломи.

Отделно за тях с  Хрътката "милост" беше кодова дума. Laughing

# 607
  • Варна
Ария е сериозно травматизирана и вече сериозно е развила нарушение, което се казва Dissosiative Identity Disorder, не знам как официално се превежда на български. Не е социопатия, а тежка форма на PTSD. Старото име на състоянието е раздвоение на личността. За да оцелее се дистанцира емоционално и един вид "превключва" и става някой друг.

Ахахах, има ли изобщо герой без психиатрична  диагноза?

# 608
Тоя пък Ломи отдавна е в дълбините на съзнанието ми. Нямам никакъв спомен как точно го уби Раф. Определено има заигравка с името. Не знаех, че са имали кодова дума с Хрътката.

А Раф няма как да се усети кой го е убил. Аря е преобразена и едва ли той от една реплика "трябва да ме носиш" е направил свръзката. Не е толкова умен. Но си прав, че тя си стана Аря точно преди да го заколи с острието.

# 609
  • Варна
Тоя пък Ломи отдавна е в дълбините на съзнанието ми. Нямам никакъв спомен как точно го уби Раф. Определено има заигравка с името. Не знаех, че са имали кодова дума с Хрътката.

Скрит текст:
Един от копиеносците се наведе над Ломи.

— Нещо кракът ли не ти е наред, момче?

— Ранен съм.

— Можеш ли да вървиш? — Гласът му прозвуча загрижено.

— Не — отвърна Ломи. — Трябва да ме носите.

— Така ли мислиш? — Мъжът вдигна копието съвсем небрежно и заби острието му в мекото гърло на момчето. На Ломи така и не му остана време пак да ги помоли за милост. Само изхърка — и край. Когато мъжът измъкна копието си, от дупката швирна силна струя кръв. — Да сме го носели, вика.

Скрит текст:
Тя го разбра. Отиде при Поливър и клекна в локвата кръв, докато свали колана му. До камата му висеше по-тънко оръжие, твърде късо за мъжки меч… но в ръката й легна по мярка.

— Помниш ли къде е сърцето? — попита Хрътката. Тя кимна. Скуайърът се ококори.

— Милост…

Игла се хлъзна между ребрата му и тя му даде милост.

Скрит текст:
— Помниш ли къде е сърцето? — попита я с хриплив шепот. А тя се вкочани като камък.

— Аз… аз само…

— Не ме лъжи! — изръмжа той. — Мразя лъжците. Още повече мразя жалките измамници. Хайде, направи го. — След като Аря не помръдна, той каза: — Аз убих онова касапче. На две го посякох и се смях после. — Издаде някакъв странен звук и чак след миг тя осъзна, че хлипа. — И онова птиченце, хубавата ти сестричка, стоях там в белия плащ и ги оставих да я бият. Взех й проклетата песен, тя не поиска сама да ми я даде. Мислех и нея да взема. Трябваше. Трябваше да я начукам до кръв и да й изтръгна сърцето, а не да я оставя за онова джудже. — Болката сгърчи лицето му. — Да те моля ли искаш, кучко? Направи го! Дара на милостта… отмъсти за твоя малък Микаел…

— Мика. — Аря отстъпи назад. — Ти не заслужаваш дара на милостта

# 610
Благодаря Хексе.
Скрит текст:
Значи Мърси го е дарила с милост Рафата като го довърши. Иначе той щеше да лежи в локва кръв, кървейки като прасе до смърт, с ужас в очите, знаейки, че умира. Не че това има значение де. Справя се супер като безлика Simple Smile. Ако ще и да я изгони Милия Човечец, тя вече научи каквото трябваше. Освен ако няма да се среща пак с Джакен или Сирио, да си хваща чукалата и за Вестерос. А дали Милия е възможно да е бил Джакен или Сирио или и двамата? Това обсъждали ли сме го?

# 611
Ария няма да остане дълго в Браавос, това беше нерегламентирано убийство и според мен ще има последици. Какво правеше тя с артистите? Дали нямаше друга задача там? Или подобно на Варис се учи да използва костюми и роли като дегизировка? Първо си мислех, че са я пратили да даде "подаръка" на някой Пазител на ключовете и тя между другото си заимпровизира като Декстър.

Скрит текст:
И според мен имаше друга мисия, съвсем не биваше да убива Раф Сладура. С друга идея трябва да беше изпратена, но не успя да се сдържи - такъв сгоден случай едва ли щеше да има скоро!
Можем само да гадаем какъв е бил първоначалният замисъл на Милия човечец. Вероятно има подсказка в текста, но аз поне не успях да я намеря.
Повече от сигурно е, че на финала Мърси стана Аря. На Раф репликата "Ще трябва да ме носиш!" може и да не му говори нищо (прекалено късопаметен и глупав е), обаче на Аря и говори и това беше идеята и начинът да ни се подскаже кой, в крайна сметка, извърши убийството. Това за пореден път ме навежда на мисълта, че тя се издъни и провали мисията си. Може новата и самоличност да "умира" след края на всяка мисия, но не и преди края и, както стана в случая. Значи не това е била мисията.  Peace

И аз много пъти съм се питала как един безлик, при това явно доста опитен, какъвто е Джакен, се е оставил да бъде заловен. Може да са намесени и други като него в залавянето му.  newsm78
Умирам от любопитство да узная какво се случва с Давос (любимец ми е), с Джон (дано не е окончателно затрит от Мартин), с Денерис, С Джайм, Бриен, Санса... Ох, да пише по-бързо този Мартин, че... Tired

# 612
  • Русе
Джакен в момента се подвизава в Староград, а Сирио мисля Мартин официално потвърди, че е мъртъв.

# 613
Скрит текст:
 "Циците ще ми пораснат след година или две. Но на теб никога няма да ти порасне нов нос" И това Аря го казва на джудже, което ще играе ролята на Тирион! Мартин е уникат  Laughing
А относно Мърси, мисля, че в пиесата играе Шае.

# 614
  • Варна
Джакен в момента се подвизава в Староград, а Сирио мисля Мартин официално потвърди, че е мъртъв.

Джакен приключи в Староград, може само да гадаем къде е сега.

Общи условия

Активация на акаунт