Брекети - какви, къде, за колко? Тема 4

• 139 762
  • 1 145
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте, в момента обмислям брекети и тепърва ми предстои консултация с ОД.
Спряла съм се след всичко изчетено на Д-р Нури, Д-р Наталия Иванова и със сигурност ще направя една консултация и в клиниката, където по принцип си ходя (медстом).

Да попитам дали има някой пациент на Наталия Иванова в темата? Четох стари мнения, но не съм сигурна дали са актуални  newsm78  Hug

# 616
Моят час вече наближава...в края на август е при Иванова(Цар Асен), но вече почти съм се отказала.Спрях се на друг специалист,като се надявам да ми обръща нужното внимание... От Иванова ме отказа факта, че графикът и е препълнен и ако има нещо извънредно няма да може да ми помогне...Реших да вложа още пари,но да съм сигурна. Ще помисля още малко дали да отида да видя какво ще ми каже Иванова, но ако се откажа окончателно с радост бих предоставила часа си на някой, който има нужда Simple Smile

# 617
  • София
Моят час вече наближава...в края на август е при Иванова(Цар Асен), но вече почти съм се отказала.Спрях се на друг специалист,като се надявам да ми обръща нужното внимание... От Иванова ме отказа факта, че графикът и е препълнен и ако има нещо извънредно няма да може да ми помогне...Реших да вложа още пари,но да съм сигурна. Ще помисля още малко дали да отида да видя какво ще ми каже Иванова, но ако се откажа окончателно с радост бих предоставила часа си на някой, който има нужда Simple Smile
И аз бях така. Отказах се от нея, но не си преотстъпих часа. Просто не отидох. При Иванова едва ли са разбрали, в цялата лудница там  Sick

# 618
Хубаво е да се консултираш с възможно най-много ортодонти ( е говорим си за 4-5-6, не за 10+ ) за да чуеш различни мнения и да си прецениш. Иначе когато имаш нещо спешно отиваш някой ден когато е втора смяна и чакаш да свършат всички пациенти с час и тогава ще те приеме. Аз съм при нея и наистина в кабинета е доста лудница, но и зависи за кога става на въпрос. Аз си избирам часове от началото на смяната за да не чакам за ред и тогава обикновено е много спокойно.

Имам въпрос към клиентите на Цв. Иванова - сега, когато е в отпуск,
имате ли координати на друг ортодонт за спешни случаи?
Забравих да попитам, а случаят е неотложен.
На последното активиране миналата седмица сложи на дъщеря ми не
от обичайните ластичета на брекетите, а някакви преплетени тънки,
едното от които се скъса за два-три дни и сега брекетът директно
дълбае в устната й, вече е незарастваща кървясала рана.
Не съм сигурна към кого да се обърна, но спешно трябва да се направи нещо.
Восъкът не помага особено.  Sad
Щом е спешно отиди при друг ортодонт, едва ли някой ще ти откаже, но вероятно ще трябва да си заплатиш.

# 619
Искам да ви попитам каква е разликата между керамичните брекети и damon clear , кои са за предпочитане и са по-естетични?

# 620
  • Sofia
Керамичните брекети се поставят с гумени или метални лигатури, което хем прави почистването им по-трудно хем създават по-големи сили на триене и потенциално по-голям дискомфорт.
Има и други разлики, но като цяло другата основана разлика е че при керамичните са изцяло естетични, а при клиър долния ред обикновено е метален.

# 621
Керамичните брекети се поставят с гумени или метални лигатури, което хем прави почистването им по-трудно хем създават по-големи сили на триене и потенциално по-голям дискомфорт.
Има и други разлики, но като цяло другата основана разлика е че при керамичните са изцяло естетични, а при клиър долния ред обикновено е метален.
А на Damon самите брекети като размер по-малки ли са от керамичните?

# 622
  • Sofia
Damon Clear са малки като размер, което не винаги е плюс, тъй като дъгата не може да упражянва надежден контрол върху брекета, съответно въху зъба! Колкото е по-широк брекета, толкова рамото е по-дълго и така силата е насочена по-прецизно. Това нещо е важно за последния етап по подреждането (finishing), което по презумпция е по-трудно и бавно с Damon Clear.
От друга страна има вариант, НЕ всички брекети отдолу да са метални, като дори има опция ортодонта ти да успее да намери (от USA) Damon Clear 2, които са напълно естетични, но до колкото знам в БГ все още не се предлагат.

По отношение на керамичните - на пазара брекети изработени от керамика има много видове, съответно размери - могат да са по-големи, могат да са по-малки и няма как да ти дам точен отговор. Т.е. това, че са керамични не означава, че има само един размер.

Най-често под керамични брекети обаче се има предвид, обикновенни керамични с лигатури, но това не означава, че няма и самолигиращи (без лигатури), прозрачни брекети, които да имат предимствата нa Damon Clear.

Много добър, алтернативен вариант и на двата е например, любимите ми 3M Clarity SL. Те са хем полу естетични (прозрачни, с много малки метални клипове), хем са по-добри от техническа/ортодонтска гледна точка, а и са по-евтини от Damon Clear.

Всичко опира до това да намериш ортодонт, който да желае да ги постави. Работата с тях е изключително сходна с Damon Clear, та дори имат известни предимства!

http://www.monortho.ca/images/Clarity-SL.jpg
http://www.spbpmc.ru/files/visual/stomatology/ortodontia/_______ … ______Clarity.jpg

На посочените снимки се виждат 3M Clarity SL, които като размер са малко по-големи от Damon Clear - това до колкото можеш да се ориентираш за размерите на Damon.

# 623
Здравейте, след доста месеци пауза пак пиша. Вече 8 месеца съм със брекети на горната челюст и 4 месеца на долна. Като цяло зъбите ми са почти подредени особено горе, където разликата е огромна и в момента ортодонтката изпипва нещо от едната страна със лигатури, ластици и т.н След подреждането следва по-тежката част и това е захапката. Аз се лекувам от дълбока захапка. Чудя се колко време отнема наместването при такъв проблем? Някой минал по този път или минаващ по него, може ли да отговори? Балът ми е другата година през май и силно се надявам дотогава да съм ги махнала. Д-р Димитрова, при която се лекувам в началото ми каза, че за 18 месеца трябва да сме приключили и дано е така!

# 624
Здравейте, вчера сложих брекети на горна челюст и съм доста притеснена.
С ортодонтката решихме да сложим естетични - на шесте предни и метални - на задните зъби.
Вчера ги залепи и при поставяне на дъгата единия брекет на преден зъб се отлепи, залепихме го, изчаках няколко часа и отидох за слагане на друга дъга, тогава пък се отлепи друг - пак естетичен, на кучешкия зъб.
В момента съм с брекети и дъга, като след няколко дни ще залепим и на кучешкия, което ме навява на мисълта, че при сваляне на ластиците и поставянето на други - може пак да се отлепи някой.
Нормално ли е да се отлепят толкова лесно? Нали ластиците и дъгите се сменят периодично?
Чудя се как ще ги нося 1.5 - 2г., при това отлепяне.
Ортодонтката ме беше предупредила, че металните създават по-малко проблеми, но на моите 28 г. не им отиват метални брекети, затова реших с естетични, но вчера дори и тя се изненада.
Притеснена съм, все пак всяко ново залепяне е свързано с изчистване на лепилото и т.н.  #Crazy
Дали не сгреших с естетичните  Sad
Дали да се обърна към друг ортодонт  Sad

# 625
  • София

Дали не сгреших с естетичните  Sad
Дали да се обърна към друг ортодонт  Sad
Естетични, но какви? Пластмасови ли са ти? Аз съм на 38, с керамични съм. Като ги лепиха не съм чакала часове, веднага ми сложихаа дъгата. Сега съм с 2 дъги. Всеки месец ми ги сменят, от март досега нищо не се е разлепяло....  newsm78

# 626
Пластмасови са  Sad

# 627
  • София
Според мен се консултирай и с друг зъболекар. Това ще е голям зор, ако през ден нещо някъде се разлепя... при кой ходиш? Колко пари ти излиза цялото лечение? Ти ли си избра тези брекети и предупредиха ли те за тези им особености?

# 628
  • Пловдив
Странно ми е такова лесно отлепяне  newsm78
Аз съм горе със сапфирени, долу с метални - за година и половина никъде не ми се е отлепило нищо  newsm78

Утре съм на преглед и дано вече имам дата за сваляне  Praynig

# 629
  • Bulgaria
Здравейте ,искам да ми попитам освен чипс ,ядки и кори на хляб ,какви други ограничения има по отношение на брекетите ? Хигиената много ли е трудна ?

Общи условия

Активация на акаунт