Брекети - какви, къде, за колко? Тема 4

• 139 662
  • 1 145
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте. И аз вече съм с брекети. След много мислене на 25 реших да ги сложа. Имах 2 реда горни кучешки, като долния ред се оказа, че са млечни и ги изкарах. Други не се наложи да се вадят. Долу също трябва да се наместят кучешките. С Деймън брекети съм. Горе до 3-ти естетични останалите метални. Днес ще ми слагат долните. Там май само до втори ще са естетически, защото за третите нямало за такъв наклон и ще са метални. Четох, че с долните се свиквало по-бавно. Така ли е?
При Будинова (Бургас) за 4300лв

Последна редакция: ср, 20 авг 2014, 14:26 от iskra_pm

# 661
Четох, че с долните се свиквало по-бавно. Така ли е?

Ами по - кофти е. Аз се чувствах като Робокоп в устата за около 2 седмици. Ама после се свиква.

# 662
  • Sofia
Уффф, за 12 дни - 4 отлепени брекета, при положение, че толкова внимавам, не гриза, всичко режа на малки парченца, мия ги внимателно  #Cussing out
Това определено не е нормално. Не мисля, че проблема е в теб. От коя страна се разлепва? От към брекета или от към зъбите? Ако цимента остава по зъбите, а брекета е чист (без лепило), то означава, че цимента който ползва ортодонта не е подходящ за закрепяне към този тип материал. Ако на повърхността на зъба, точно под брекета липсва лепило, то по някаква причина цимента не се захваща за зъба - или неспазен протокол по почистване на повърхността преди залепване или просто цимента е менте. Третия вариант - има остнал цимент както под зъба така и под брекета - най-вероятно цимента няма нужната механична якост и отново е материал неподходящо избран за брекетите. Като цяло съм на мнение, че ортодонта използва грешен тип цимент за тези брекети които са ти поставени. Проблема може да се реши лесно със смяна на цимента, вероятно няма нужда да се сменя ортодонта, но поискай ясно обяснение за причините, както и какво смята да направи за да е сигурна, че няма да се разлепят повече - и това е хубаво да ти го обасни достатъчно подробно и ясно. И незабравяй, че ако за 12 дена са ти се разлепили 4, то най-добре ортодонта ти да подмени всички брекети, а не всяка седмица да ходиш да ти залепва поредния. Естествено всичко това за сметка на ортодонта ти!  Peace

Хм... за електрическите четки аз съм на друго мнение. Защото са много агресивни към зъбния емайл и предразполагат към шиечни кариеси, ако не следваш много точно инструкциите за използване.
Затова е добре да се редува и с нормали четки.
Моят ортодонт се обяви твърдо ЗА електрическите четки и не е споменавала какъвто и да е потенциален проблем с тях. Когато говорим за брекети, мога да се прекръстя с двете си ръце, че няма как с ръчна четка аз да почистя толкова добре, колкото може да стане това с електрическа, особено ако имаш като мен подходящите накрайници! Ако някой има проблем с венците, нека да си вземе накрайник за чувствителни зъби, но аз лично на никой не бих препоръчал "ръчна" четка сравнено с електрическата! Simple Smile

Четох, че с долните се свиквало по-бавно. Така ли е?
Ох, чувам това нещо за първи път. Другия месец най-вероятно е и аз да съм с поставени брекети отдолу. С горните брекети, точно след 2 дена забравих, че са ми поставени на зъбите Simple Smile Дано да не е 2 седмици или нещо подобно!
За ваденето на зъбите - до колкото разбрах си извадила само отдолу - млечните? По принцип има две течения - от старата школа, които вадят зъби без да му мислят много и от новата - където правят всичко възможно да не вадят никакви зъби! Има съвременни изследвания, при които се показва че вадене на зъби много рядко се изисква, както и, че се полувача по-добри резултати БЕЗ вадене, отколкото с вадене. Като това твърдение е особено валидно при подрастващите, където може лесно да се променят пропорциите на челюсите. Има и ортодонти, които твърдят, че това е възможно в умерени граници дори и при възрастни хора!

# 663
  • София
Джулиан, моят син нямаше никакви неразположения при поставянето на горните брекети. Даже няколко часа след поставянето им яде свинско печено. При долните го боля доста 2 дни.
Явно има някаква истина, че с долните е по-неприятно.

# 664
Джулиан на горната челюст имах 2 реда кучешки зъби, като по долните бяха млечни. Нямаше как да не се извадят, отдавна е трябвало да паднат  Grinning.
Относно долните  брекети не ми пречат много, но болката определено си е повече. Sad

# 665
Уффф, за 12 дни - 4 отлепени брекета, при положение, че толкова внимавам, не гриза, всичко режа на малки парченца, мия ги внимателно  #Cussing out
Това определено не е нормално. Не мисля, че проблема е в теб. От коя страна се разлепва? От към брекета или от към зъбите? Ако цимента остава по зъбите, а брекета е чист (без лепило), то означава, че цимента който ползва ортодонта не е подходящ за закрепяне към този тип материал. Ако на повърхността на зъба, точно под брекета липсва лепило, то по някаква причина цимента не се захваща за зъба - или неспазен протокол по почистване на повърхността преди залепване или просто цимента е менте. Третия вариант - има остнал цимент както под зъба така и под брекета - най-вероятно цимента няма нужната механична якост и отново е материал неподходящо избран за брекетите. Като цяло съм на мнение, че ортодонта използва грешен тип цимент за тези брекети които са ти поставени. Проблема може да се реши лесно със смяна на цимента, вероятно няма нужда да се сменя ортодонта, но поискай ясно обяснение за причините, както и какво смята да направи за да е сигурна, че няма да се разлепят повече - и това е хубаво да ти го обасни достатъчно подробно и ясно. И незабравяй, че ако за 12 дена са ти се разлепили 4, то най-добре ортодонта ти да подмени всички брекети, а не всяка седмица да ходиш да ти залепва поредния. Естествено всичко това за сметка на ортодонта ти!  Peace

Всеки път различно - в единия от случаите се отлепи брекета, а лепилото остана по зъба, в другия случай брекета заедно с лепилото се отлепиха от зъба. Не съм ходила още за залепване на последния, защото днес ще ходя при друг ОД за консултация, но по телефона ОД, който ми сложи брекетите ми каза, че проблема бил в повърхността на зъбите ми (пита ме няколко пъти дали не са избелвани - е не са!) и каза, че ще сложи метален, само че аз не за това съм платила и ще видя днес какво ще ми каже и друг ОД да реша какво да правя  Tired

# 666
  • Sofia
Да се отлепи брекет от към зъба, на друг от към брекета ми изглежда като лош избор на цимент и/или процедура по поставянето.

Това с лоша повърхност на зъб за първи път го чувам. Обикновено се почиства зъба, в мястото на контакт, с вид киселина, която премахва всичката натрупана плака, мръсотия и оставя повърхност с отлична адхезия. Понякога се нанася "бондинг" ръка/покритие, която подобрява връзката зъб-цимент-полимер/брекет. Убеден съм, че ортодонта ти си е спестил някакъв материал.

Ако ги смени с метални не виждам какво ще помогне, след като в някои случаи цимента си остава към брекета, а се отлепя от към зъба!

Това ми изглежда като опит за оправдание. Дали пък този лекар не ползва за първи път този цимент и брекети, но не смее да си каже Simple Smile ?

# 667
Да се отлепи брекет от към зъба, на друг от към брекета ми изглежда като лош избор на цимент и/или процедура по поставянето.

Това с лоша повърхност на зъб за първи път го чувам. Обикновено се почиства зъба, в мястото на контакт, с вид киселина, която премахва всичката натрупана плака, мръсотия и оставя повърхност с отлична адхезия. Понякога се нанася "бондинг" ръка/покритие, която подобрява връзката зъб-цимент-полимер/брекет. Убеден съм, че ортодонта ти си е спестил някакъв материал.

Ако ги смени с метални не виждам какво ще помогне, след като в някои случаи цимента си остава към брекета, а се отлепя от към зъба!

Това ми изглежда като опит за оправдание. Дали пък този лекар не ползва за първи път този цимент и брекети, но не смее да си каже Simple Smile ?
Току-що се връщам от консултация с друг ОД.
Обясних й за отлепванията, болката в 5-я зъб и клатенето, тя погледна брекетите, премери на какво разстояние са поставяни. Явно не й се говореше против колега (не ме пита кой ги е слагал и аз не й казах), каза ми, че всеки ортодонт си има собствено виждане за това как ще се движат зъбите и как ще протече лечението, но според нея брекетите са ми поставени на неправилни места - някои по-ниско, други по-високо, каза, че в момента 4 от 10-те са сложени на неправилни височини, това е причината за болката в 5-и, защото е сложен така, че дърпането е най-силно при него. Каза също, че последния отлепен се е разлепил заради това, че е на неправилно място.
Каза, че според нея сложени така няма да доведат до желания резултат - едните зъби ще са по-високи, дъгите по-ниски (говорим за горната челюст), а зъбите между кучешките ще минат много напред  ooooh!
Каза, ако искам да изчакам 3-4 месеца и да се уверя, че нещата не вървят в желаната посока.  #Cussing out
Питах я тя как би процедирала - каза ми, че за около година ще може да се справи с проблема ми, след което ще нося постоянен ритейнър и каза, че би ми препоръчала стрипинг, но каза, че след анализ би ми казала повече.
Запазих часове за още двама ОД, този път няма да бързам, но ако ми потвърдят и те, ще свалям тези брекети #Cussing out #2gunfire #Cussing out 
Направо съм разбита  ooooh!

# 668
  • Карлово
 ta_ra,
Много неприятно се е получило с твоя ОД. Но все пак се в началото на процедурата и няма големи поражения. Стискам палци нещата да се подредят по най-благоприятния начин за тебе.

PS. Гледам снимката на раздел стоматология. На усмивката единия кучешки зъб е стърчащ, май ще слагат брекети. Joy

# 669
  • Sofia
Да, без брекети няма да мине Grinning

ta_ra, успех! Наистина щом си в началото, дано не ти струва скъпо първия опит.

# 670
Пак да питам: някой (възрастен) лекувал ли е отворена захапка? Направих консултация с един ортодонт, но искам да чуя и други мнения, преди да предприема изваждането на зъби, което се налага според него.

# 671
Пак да питам: някой (възрастен) лекувал ли е отворена захапка? Направих консултация с един ортодонт, но искам да чуя и други мнения, преди да предприема изваждането на зъби, което се налага според него.

Не съм компетентна, за да ти помогна, но мога да те посъветвам да се консултираш с поне още един ортодонт.

# 672
Да де, аз това искам да направя, но от толкова много имена се обърках, а случаят ми е сложен и ми трябва наистина опитен специалист. Досега съм ходила при проф. Мутафчиев.

# 673
  • София
Да де, аз това искам да направя, но от толкова много имена се обърках, а случаят ми е сложен и ми трябва наистина опитен специалист. Досега съм ходила при проф. Мутафчиев.
Не харесвам този човек.
Водих преди години сина ми за консултация. Не бих го препоръчала. Може да е изключително добър, но е твърде комерсиален и цените са ужасно високи.

# 674
В какъв смисъл комерсиален?

Общи условия

Активация на акаунт