Отговори
# 150
Newly_, щом са ви говорни проблемите, непременно поискай работа с логопед и ерготерапия.
Това се изписва от педиатър и се поема от здравната каса.
Всякакви други прегледи в тази посока, свързани с УНГ, можеш да поискаш направления и да покажеш и там досието на детето.
Те ще знаят какво да се направи най-добре.
Тук определено е на много високо ниво работата с деца с увреждания и интеграцията им в градината, училището и в обществото.

Пиша ти от личен опит - две от децата ми са с проблеми.

Вечерница - отново огромни благодарности!  bouquet От това имах нужда - някой, който е вътре в нещата да сподели, а че има шанс някъде за нашите деца - ето това е супер надежда, тук я загубих отдавна.  Peace

Последна редакция: пт, 14 фев 2014, 22:01 от Newly_

# 151
Вечерница вече в няколко мнения , а и в тема в главния форум / http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=764294.0 / прочитам че има дискриминация към деца чужденци , негласна разбира се , това при деца без проблеми и с възможности за развитие. Та седя и се чудя дали отношението към деца чужденци с проблеми и с нужда от помощ за да се развиват ще бъде същото , както и към немските деца?
Искам да ви попитам , дали ТЕЛК издаден от БГ / преведен и с апостил/ важи в Германия? Как се казва немския му аналог?

Последна редакция: пт, 14 фев 2014, 21:58 от veni-b

# 152
По въпроса за дискриминацията - много зависи от учителите доколко ще я толерират. Според мен!
Щото колкото много сме в темата, все ще има и различни мнения.
Зависи и от района, в който сте. Ако е с много чужденци - визирам турци, италианци или други, тогава може и да има такава дискриминация. Има и да кажем частичен расизъм от самите чужденци към немците. Процеса е сложен и двупосочен. Дискриминацията е свързана и с интеграцията.
Ако демонстрираш на немците,че имаш желание да се интегрираш, тогава дискриминацията няма да е толкова силна. Но затвориш ли се в къщи,не учиш ли езика, не очаквай да те посрещат с отворени обятия и да не ти тормозят детето.

По темата за децата с увреждания - пак опира до възпитание дали децата ще са толерантни към такова дете. Ако не могат да проумеят проблема му *както е при щерката хиперактивността, може и да бъде тормозено в училище заради различността. Но и тук нещата са двупосочни - ако детето иска да бъде прието и се справя добре със социалните контакти, може да ги предразположи до такава степен, че да не бъде забелязван проблема.

slavanch, що не си правиш сама майонезата? Толкова е лесно. Аз тук не съм купувала никога майонеза.

# 153
Вечерница вече в няколко мнения , а и в тема в главния форум / http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=764294.0 / прочитам че има дискриминация към деца чужденци , негласна разбира се , това при деца без проблеми и с възможности за развитие. Та седя и се чудя дали отношението към деца чужденци с проблеми и с нужда от помощ за да се развиват ще бъде същото , както и към немските деца?
Искам да ви попитам , дали ТЕЛК издаден от БГ / преведен и с апостил/ важи в Германия? Как се казва немския му аналог?

Честно казано дори не знам абревиатурата ТЕЛК какво точно означава, но еквивалентът би трябвало да е Schwerbehindertenausweis. Ние не сме превеждали ТЕЛК-a. Тук си попълнихме формуляр за Schwerbehindertenausweis, вътре се вписва лекаря, който ни следи и от съответната служба се свързват директно с него.

Може и да ви свърши работа за нещо българския ТЕЛК, но нямам представа  Peace

Последна редакция: сб, 15 фев 2014, 19:12 от Шанта

# 154
Мама - Ени .... Честит ви хубав ден!

Това е най-вярното определение за този празник в нашето семейство. Благодаря Дени!

Момичета, как е "джоджен" на немски и от къде си го купувате? Това е моята най-любима на света подправка и макар че си донесох доста голямо количество на есен вече почти ми свършва.

# 155
Мама Ени, джоджен можеш да намираш винаги пресен в турските магазини. Minze, Naneminze и други варианти го изписват.
Аз си купувам на връзки, накълцвам го и със сол замразявам на кубчета.
Това за зимата, иначе през лятото имам пресен  на двора.

# 156
Благодаря Веч! И аз в БГ си имам собствена "плантация" с джоджен, ама тук сме под наем и няма как. Иначе аз за зимата го обожавам изсушен и много се надявам и в такъв вид да се продава. А каква е идеята на това да слагаш сол когато замразяваш джоджена?

# 157
  • Немция
Славан4, пробвай деликатесната майонеза(Delikatess Mayonnaise) на Thommy, на мен ми харесва като вкус. Доколко е близка до българската може да се спори, но я опитай, според мен се приближава до българския вкус.
Ве4ке, аз примерно не правя домашна майонеза, тъй като е прясна и трябва бързо да се консумира, отделно все за салмонела си мисля, като ям такава. Embarassed

Фионке, за превода бих помогнала, но сигурно съм ве4е закъсняла, а и не знам дали в близките 4асове ще влизам в Интернет- не ставам за спешни услуги днес.

Мама Ени, браво на вас, голяма подготовка!

# 158
Мама-Ени, солта действа като консервант и се запазва свежия вид на джоджена. Аз така си правя и с други подправки и имам и една супена подправка от смес от много зеленчуци.

Бибит, аз ползвам Freilandeier и досега издънки не съм имала. Но при нас се изяжда много бързо, защото като я направя е обикновено за някакъв салатен сос и така отива веднага.

# 159
Здравейте ! Ние купуваме най- обикновена майонеза от LIDL поне на нас ни харесва. -- > http://src.discounto.de/pics/Angebote/2012-05/265321/289369_Vita … oulade_detail.jpg  Simple Smile

# 160
Shrek123,аз вчера купих точно тази и като че ли с нея става най-близък вкуса,досега никога не съм правила домашна.

# 161
Здравейте, извинете ме, че рядко пиша, но не ми остава и много време. Имам един въпрос към мамите на студенти и към бивши и настоящи студенти. Синът ми през тази година ще бъде студент в Германия. Той е с 99 % възможност за пълна немска стипендия през цялото образование. Премина през всички интервюта, конкурси и други. Въпросът ми е, след като е с такава  стипендия, ще има ли някакво предимство и улеснение при намирането на общежитие?

# 162
slavanch и на нас тази най-много ни харесва.
Мами имам един въпрос, търся сайт в който да публикувам неща /книги, помагала и т.н/ с 2 думи неща, които не ми трябват и да ги купуват други хора като 2 употреба. Търся сайт подобен на българския продавалник. Дали има в ДЕ нещо подобно ?  newsm78 Ако да ще се радвам да ми кажете как се казва сайта ! Hug

# 163
slavanch и на нас тази най-много ни харесва.
Мами имам един въпрос, търся сайт в който да публикувам неща /книги, помагала и т.н/ с 2 думи неща, които не ми трябват и да ги купуват други хора като 2 употреба. Търся сайт подобен на българския продавалник. Дали има в ДЕ нещо подобно ?  newsm78 Ако да ще се радвам да ми кажете как се казва сайта ! Hug
https://www.facebook.com/groups/prodavalnik.germania/
http://www.ebay.de/
www.quoka.de

# 164
ЗДравейте, спорна седмица от мен Simple Smile  Много работа напоследък пък и от тези мъже не мога да стигна до компютъра...
vion за общежитие трябва да проучите, къде са те в града в който ще учи, може да пишете до университета, те ще ви пратят адреси, и да си запази стая още от бг с и-мейл, там като иде и си получи студентската карта  веднага отива и се регистрира в общежитието. Поне при мен беше така едно време. Освен това таксата за следване няма общо с тази за общежитие, всеки живее където намери за добре и изгодно. Успех.

Момичета вие ме обнадеждавате малко, мислите ли че учител по немски в България има някакъв шанс да работи като такъв в немско? Имате ли опит и информация с подобен тип професия от България? Или поне някаква преквалификация там или подобно?

За подправките да кажа и аз замразявам магданоз , кервиз и други зелени в кутийки, но не и джоджен до сега, но без сол, също са много свежи и ползвам дълго.

Интересна ми е темата за хиперактивните деца, тук в България няма такава диагноза или поне на джипките не им се занимава и с това.Иначе има доста такива, аможе и моито да е от тях, не знам....
 Вече няколко месеца водя моя син на логопед на платен прием (в държавен иначе кабинет) защото джипитата не дават направление на дете без други проблеми в развитието, а неговият проблем са звуковете К и Г, които той никога не беше казвал, не можеше и това е... иначе специалисти имаме добри, но защо всичко опира до парите.... Надявам се че в един по-цивилизован свят няма да е така, но знае ли човек...

И като една лястовица да ви кажа, че в България си е жива пролет вече 2 седмици имаме между 15 - 19 градуса Simple Smile Как е малък Сечко при вас?
Много хубава вечер ви желая  Wine Glass

Общи условия

Активация на акаунт