Отговори
# 180
Синът ми ходи на логопед от декември 2012 без прекъсване. Само лятото правим почивка от 4 седмици.

# 181
Не можеш да прекъснеш курса. Здравната каса отказва да плати и вече направените сеанси.
Много е тъпо, но е така.
Аз исках да е друга, обаче тя била много заета и трябвало да чакаме много време и щяла да изтече рецептата.

# 182
Здравейте момичета!
Искам да ви помоля за малко информация за влаковете/автобусите от летище Берлин-Тегел до Потсдам. Освен багажа ще имаме и инвалидна количка, ролатор за ходене и евентуално сгъваемо бъги и искам да ви питам дали регионалните влакове са ниски, т.е. може ли да се влезе без проблем с количка в тях. На страницата на Deutsche Bahn открих някои възможности, но не съм сигурна дали няма други превозвачи. Евентуално, ако се вземе такси, колко би струвало?
Това е, което открих:
http://reiseauskunft.bahn.de/bin/query.exe/dn?ld=9687&seqnr= … rture&HWAI=JS!ajax=yes!&REQ0HafasScrollDir=1
Може ли да ми препоръчате някои таксиметрови фирми в Берлин, за всеки случай?
Живеем в Австрия и имаме специално детенце. Иска ми се да направим косултация в Германия, тъй като за момента при нас не могат да помогнат адекватно /става въпрос за ортопедични помощни средства-ортези/.
Благодаря ви предварително!

bouquet

# 183
Здравейте,

искам да се представя и да се включа във вашата тема. Аз съм горда мама на 7 месечна госпожица. Тя е родена в България, където бяхме до навършването на третият й месец. Сега живмеем със съпруга ми в Хамбург. Тук се справяме добре, аз свиквам и се справям добре - намерих си няколко приятелки и се чувствам прекрасно - всичко все още ми е ново и интересно и се наслаждавам на това прекрасно чувство - да опознавам града,хората и привичките им Simple Smile
 Имам няколко въпроса около отглеждането на бебчето тук и не мога да намеря отговор. Ще съм ви благодарна ако намерите време да ми дадете инфо Simple Smile
Днес бяхме на U5, тя се развива прекрасно, но имам няколко питанки след повторна консултация и с българската ми лекарка. Аз поддържам връзка и с нея за някои чуденки, породени от разликата в системите. Та в България на 6 месеца се правят изследвания на кръв и урина. Немският доктор обаче ми каза, че не се правели. Малко съм объркана, защото българската лекарка ме наплаши, че само така можело да се хванат някои заболявания като анемия и бъбречни проблеми. Въпроса ми е къде мога да направя такива изследвания на частно, защото в лекарският кабинет, който посещавам ми отказаха и дори ме гледаха странно, сякаш искам прекалено много(но това е може би от самият лекар). Тъй като искам да съм спокойна бих ги направила платено или по някакъв начин през техникер кранкенкасето. Знаете ли нещо по въпроса и въобще вие как процедирахте Simple Smile
Много ще съм ви благодарна! Поздрави  bouquet

ПС. Бих се радвала да се запозная с някоя мама от Хамбург, ние живеем в Бармбек Simple Smile

# 184
бибитка, София не е на специален режим. Просто с появата на първото зъбче в началото на януари, отказа всичко друго освен кърма. А когато беше болна отказа дори и кърмата, затова се наложи да влезем в болница. Сега продължаваме само на кърма и от време на време си хапва малко хляб, друго отказва. Сега ходим веднъж седмично да я теглим, за да контролираме теглото, защото спадна под кг, които беше преди 3 месеца.

jalina, добре дошла! Относно изследванията - синът ми беше на 2 месеца, когато дойдохме тук. С него, а сега и с малката ми дъщеря, правим прегледите и консултациите по тукашната система. Не съм правила допълнителни изследвания, само защото в БГ се правят такива.  Wink Ако много настояваш, все ще се намери някой лекар да ти ги пусне платено, но според мен е излишно. Simple Smile

# 185
  • Germany
jalina, ако намериш начин да пуснеш изследвания на частно, моля да споделиш.

# 186
  • Германия
Здравейте момичета!
Искам да ви помоля за малко информация за влаковете/автобусите от летище Берлин-Тегел до Потсдам. Освен багажа ще имаме и инвалидна количка, ролатор за ходене и евентуално сгъваемо бъги и искам да ви питам дали регионалните влакове са ниски, т.е. може ли да се влезе без проблем с количка в тях. На страницата на Deutsche Bahn открих някои възможности, но не съм сигурна дали няма други превозвачи. Евентуално, ако се вземе такси, колко би струвало?
Това е, което открих:
http://reiseauskunft.bahn.de/bin/query.exe/dn?ld=9687&seqnr= … rture&HWAI=JS!ajax=yes!&REQ0HafasScrollDir=1
Може ли да ми препоръчате някои таксиметрови фирми в Берлин, за всеки случай?
Живеем в Австрия и имаме специално детенце. Иска ми се да направим косултация в Германия, тъй като за момента при нас не могат да помогнат адекватно /става въпрос за ортопедични помощни средства-ортези/.
Благодаря ви предварително!

bouquet

Annakonna линкът ти не се отваря, НО принципно влаковете са Rolli-freundlich; може да се поръча предварително помощ на съответната гара където се качвате/прекачвате/слизате, помагат с рампа и т.н. за високите влакове с тесните врати /има едни червени на ДБ, където е геройство да се вмъкнеш с количка или с колело  Close
Може да ти е от полза този списък на таксита: http://www.handicap-info.de/DesktopDefault.aspx?tabid=451&tabindex=-1
не знам колко е актуален.  Thinking
И още инфо, което би могло да ти е от ползаЛ http://www.bvg.de/index.php/de/3883/name/Barrierefrei+durch+Berlin.html

# 187
  • Германия
Въпрос към майките с деца, ходещи при логопед: Винаги ли присъствате или чакате отвън? Дават ли ви "домашни" да упражнявате с децата? Чудя се дали е обичайно или си е практика на мадата ни логопедка, която се занимава с Вал- винаги дава домашни, винаги присъствам. Тази на Фаби само ми докладва какво правят и веднъж на 1-2 месеца присъствам в часа и накрая водим разговор докъде е стигнал, какво е напреднал, какво още има да се прави. Това ми пести време , но не знам наистина какво става вътре.  Thinking Същото е и с ерготерапевта- оставих рецептата в групата, казаха ми че вече е почнал терапията и...нищо повече.

# 188
Присъствам първия, макс. втория час, после не. Последните 5 минути на всяко посещение ми се дава подробен отчет с какво са се занимавали, над какво са работили, кое се подобрява, нови забелязани пропуски и проблеми. Децата си имат папка, в която събираме листи с домашни или занимавки за вкъщи - домашните не са след всеки път, понякога пропускаме.

# 189
  • Deutschland
При нас е горе долу,като при Сбъдваща.Не присъствам в часа,но последните 5 минути ми се дава подробен отчет какво са правили и как се е справил.Домашни нямаме,но ни дадоха доста материали на една флашка,които да упражняваме в къщи.
Тя нашата логопедка е такава блейка,каквато не съм виждала. Пет пъти ни дава допел часове с някой друг, три пъти забравя за уговорените часове и всеки път когато имаме час в 8.15 сутринта идва в 8.40  ooooh!
Виктор всеки път,като си тръгваме и иска да я целуне а тя се дърпа,като дявол от тамян.Знам,че е това е навлизане в личното пространство,но детето толкова много я харесва,че когато ни е давала двоен час с някой друг и трябва да си тръгнем(щото все аз отстъпвам) започва да плаче.И не мога да му обясня,че не може да целува така хората на ляво и на дясно.
Пример от вчера: записах го на борба и вчера ни беше първата тренировка.И както си бягат в кръг децата за загрявка и той се откъсва от кръга и започва да бяга към една млада майка,която пък стоеше отстрани с детето си и и млясна една целувка по бузата и пак се върна да бяга.Направо щях да падна.Веднага отидох и се извиних.Жената беше очарована,но аз направо щях да умра от срам.После моля ви се идва тоя моя син и ме пита дали може да иде и да цунка треньора(който си го кръсти Сашо,незнайно защо). Не знам как да му обясня,че не може да ходи и да прегръща и целува хората наляво и надясно  Confused

# 190
Пепеляшка, при логопеда чакам отвън, влизам последните 5 минути и ми казва какво са правили, каква е домашната. Винаги има домашна, обикновено 1 лист А4 и някаква игра / да изреже мемори и да играем или нещо подобно /. На около 6 месеца правят тест и тогава го обсъждаме малко по - подробно.

divanence, няма ли възможност да ви даде постоянен час? Ние ходим всеки четвъртък в 8,00 часа и е си го имам предвид в програмата.

# 191
  • Немция
Ох, Диваненце, посмях се с твоя спонтанно-любвеобвилен син Grinning, разбирам ти тревогите, не е редно да целува този и онзи, но все пак ми стана много мило, като си го представих.  Heart Eyes( И моят малък син на 18 месеца се тръшка с пълна сила, но той определено е по-темпераментния от двете ми деца, така 4е не ме изненадва това развитие).

Ве4ке, какъв е твоя звяр за логопед? Shocked И по какви при4ини избухва и крещи? ooooh! Един разговор на 4 о4и с нея може би, не знам дали си струва, щом ще я сменяте, ти си знаеш.

Ялина, изследвания за кръв и урина на бебета в Немско не се правят, явно ги смятат за излишни. При новородените мом4енца се прави ултразвуково изследване на бъбреците и около тях, поради 4естите слу4аи на проблеми в тази област при мом4енцата( 1 път ни го правиха в родилното, 1 път при педиатъра). При моми4етата не знам каква е процедурата.
Едва на контролния преглед за 4 години се взема урина за изследване, кръв досега не е изследвана, само при наложителна при4ина.
Мисля, 4е можеш да пуснеш такива изследвания при педиатъра, но да си ги платиш от джоба. Касата няма да поеме такъв разход.

ДжейДжей, как едно разболяване може да извади от релси децата! Стискам палци скоро да отшуми този период! Hug

# 192
При новородените мом4енца се прави ултразвуково изследване на бъбреците и около тях, поради 4естите слу4аи на проблеми в тази област

На нас никой не ни е споменавал за такова изследване, сигурна съм и че няма да ни правят. За сметка на това ни питаха дали искаме кръвни изследвания за генетични болести свързани с обмяната на веществата, които могат да се направят до третия ден след раждането. Сега се чудя що до третия, на 4-тия вече друга ли е кръвта, но сигурно си има причина.

Диваненце, и на мен ми стана много мило покрай твоето диваненце  Heart Eyes

# 193
Pepelyashka, благодаря ти много за информацията и за линковете-много са полезни и ще ми свършат чудесна работа.   bouquet

Макар че не пиша в темата ви, се позачетох и развеселих... Диваненце, не е сам твоят син, и моят обича да гушка и целува, особено по-младите му терапевтки  Laughing На една от тях, още при първото посещение я прегърна силно, целуна я ѝ и каза, че мирише много хубаво. Тя съответно го попита на какво му мирише и отговора беше на Butterbrot   Joy  След това вече беше време да си ходим и директно ѝ каза, че я обича   Crazy При което тя започна да се смее и си призна, че това е било най-бързото ѝ обяснение в любов...

# 194
  • Немция
Шанта, странно, 4е не са ви правили, това се води стандартно изследване, правено и при двете ми деца, както и кръвното изследване за генети4ните болести( за него забравих да пиша). newsm78
На децата правеха и ултразвук на тазобедрените стави, както и на глави4ката,за фонтанелата май- това последното нещо ми се губи ве4е. Покрай прегледа за таза, минаха и към бъбреците.

Аз мисля, 4е в БГ се взема кръв с цел откриване на ранни анемии, тъй като има една 4есто срещана анемия из нашите ширини и може би затова сигурно се е наложило като стандартно изследване.

Общи условия

Активация на акаунт