Отговори
# 645
Съжалявам, , много ти е малко изходната информация, която даваш. Ако напишеш реалния казус, да ти помогнем, ама така - няма какво по-конкретно да ти се напише.

# 646
  • София
Това училище в което се учи професия,секретарка,шивачка и тн.на какво се равнява в бг?

# 647
Ами може да е Хауптшуле (до 9 клас), може да е Реалшуле (до 10 клас), може да е професионално училище след завършване на Хаупт, Реал или Гимназия. Ако е първото, да речем отговаря на някой техникум от по-ниско ниво - да речем по дървообработване или подобни. Ако е второто - грубо се равнява на техникум от типа Икономически, техникум по Банково дело... Но такива сранения са абсолютно неточни, защото немската и българската образователна система са много различни.

Такива питанки "по принцип" не водят до нищо.

# 648
  • София
Е изясни ми се,хауптшуле като е до 9 клас,и го завършиш няма как да отидеш във висше.Все едно с основно да може да се кандидатства  в У.
 Hug Hug Hug
Много   bouquet  bouquet

# 649
Ами може, принципно, ама е дълга и широка. Погледни пак схемата, всичко си е нарисувано. От хаупт отиваш в 10 клас в Реал, после доучваш още 3 години за Абитур и после Уни. Ама се получава така, че почналите в 5 клас Гимназия отиват в Уни на 18-19, а тръгналите от Хаупт се добират до Абитур на 21.

# 650
  • София
То и за това може да има детски до 25 год.възраст.
100% ще има полза от написаното.
 Peace

# 651
Така нареченото професионално обучение, за което питаш Номерче, се започва след завършен 9 клас, когато имаш право да си търсиш професия, но задължително трябва да си намериш и стажантско място. Без потвърждение за наличие на такова място, не можеш да запишеш каквото и да е професионално образование. Защото системата е такава, че децата учат и работят едновременно. Води се нещо като българските СПТУ в тригодишното им обучение. След завършено такова училище може да се завърши фахабитур и след това да се учи нагоре във фаххохшуле.
Един пример - детето завършва 9 клас и отива да учи за мед. сестра. Завършва ниво за сестра, след което може да продължи като абитур за социален работник и в последствие да кандидатсва медицина.
Така по-разбираеми ли е?

# 652
  • София
  bouquet  bouquet разбрах.
 Hug

# 653
Днес окончателно яхнах метлата.
Споделям за всички, на които евентуално може да се наложи да извървят този път.
В началото на април имах поредния разговор с училищния психолог, който поиска някакви документи още за досието на големия ми син. Като ги получел и прегледал, щял да ми се обади, да ми даде час за теста за дислексия.
Добре, обаче вече мина цял месец оттогава и днес след поредната слаба оценка по немски, не издържах и им звъннах да попитам какво става и кога ще го приемат за теста. Секретарката му казва - ами най-рано в края на юли, началото на август, щото той излизал за 2 месеца в бащинство.
Е, не! Направо избеснях!
Тя годината си отива, оценките му са слаби, на косъм е да повтаря и аз ще седя и ще чакам да ми се набутка. Най-нагло я попитах няма ли друг начин по-рано да го изследва, защото точно за този период вече ще сме в чужбина и тогава след кратък разговор с психолога, изплю камъчето да съм отидела в униклиниката в Хомбург, да го тестват там!
Е, как не ги досрамя да ми кажат по-рано? Да чакаме Годо вече 8 месеца и накрая да се окаже, че час за такъв тест могат да ми дадат в клиниката за следващата сряда!
Тестът там се бил приемал от него и на тази база можел да издаде свидетелството за освобождаване от правописни грешки.
Халелуя ще викам, като мине цялата тази одисея, защото детето вече е пред нервен срив и не знам как ще издържи до края на годината.

# 654
  • Germany
Вечерница, стискам палци нещата да се развият бързо и да си отдъхнете!

# 655
Да, понякога така се случва с часовете. Жалко, че толкова са ви мотали до сега.

А като мине теста и дислексията бъде диагностицирана, какво следва? Специална терапия ли? Друг начин на оценяване по немски ли? Какви са стъпките?

# 656
Tой терапия има - веднъж седмично по 1 час е с треньор по дислексия и работят упорито. Много е подобрил работата си, но недостатъчно за подобряване на оценката. Цяла година имаше и ерготерапия, целева за неговия проблем с чуването и разбирането.
След теста и удостоверението ще бъде освободен от правописни грешки и ще се има предвид цялостното му състояние за оценяване по немски и останалите предмети, свързани с писане.

Мен ме е яд, че още в началото не ми казаха - ако бързате, постъпете еди-как си. Тъпи бюрократи!

# 657
  • На точното място
Е много тъпо наистина. Аз пък не мога да разбера - нали има поставена диагноза и назначена терапия, какви още документи търсят. И за тези учители диагнозата от лекаря е по незначителна от тази на уч.психолог ли ?

# 658
Проблемът, де-десто, е, че има лекари, които са упълномощени да правят такива тестове и техните резултати се признават от училищния психолог, и други, които могат също да тестват, но не им признават тестовете. Бюрокрация!

# 659
Вечерница, дано скоро се разреши ситуацията! 8 месеца да ви влачат е страхотно!  Confused

В тази връзка се сещам да ви питам нещо. Децата ми цяла зима се влачат с настинки и за всички това изглежда нормално. Водя големия при педиатърката, едва ли не вдига рамене. Хубаво, ама накрая на зимата след всичките тези хреми установявам, че детето не чува добре, оттам на ушен лекар и хоп- операция за отстраняване на полипи. При това и УНГ-то, и опериращият лекар казаха същото като педиатърката - не може нищо да се направи, много е често при децата.
Сега забелязвам, че и Мила е на същото дередже, и тя не чува, имаме вече час при УНГ, операцията се мержелее и за нея в края на тунела.  Confused
Питам пак, какво да правя, и близнаците (на 9 месеца) са все с настинки, не може и тях да оперираме!!! И пак същия отговор - нищо.
Някой да има подобен опит? Съвет? Не може пък да е нищо, да му се не види, нали. Все нещо трябва да мога да направя, за да избегна тези усложнения.

Общи условия

Активация на акаунт