Православни пости - 4 тема

• 49 421
  • 738
  •   1
Отговори
# 255
  • Пловдив
В техния хляб няма животински продукти, но за растителна мазнина не мога да гарантирам... Peace

# 256
Имат закуски , уж с масло , но май не е масло  Tired

# 257
  • Пловдив
За  закуските - нямат такива, подходящи за пости, аз за хляба говорех.
Що мислиш, че не са с масло?!
На мен си ми миришат на масло...

Последна редакция: пт, 28 фев 2014, 17:31 от *Бенджи*

# 258
Няма да забравя едни закуски , пътувах в родопите, взех си ги от една спирка .Уж не бях гладна , изядох си пръстите , е те това беше с масло  , хубаво ,родопско , домашно  Heart Eyes

# 259
Няма начин да не го усетиш, особено ако си "постил" дълго време от към нормално масло Grinning

Наскоро си купих един много хубав кашкавал. Миришеше ми странно и казах на продавачката, а тя ми каза, че това било маслото в кашкавала hahaha Не можеш да го срещнеш навсякъде, затова пък неочакваните срещи са най-приятни.

# 260
Открих, че тибетската питка става и без олио в керамичния тиган. Да ви кажа тези тигани с керамично незалепващо покритие са по-добри от тефлона. Нищо не се лепи по тях .
За мен не си струва да се купува хляб. Нито се знае какво има в него, нито е достатъчно пресен. Купувам брашно от Унипек за 1,10 лв./кг. - грахам. Замесвам на око в машината с малко вода и слагам в тигана. Много проста работа.

# 261
hjkl; и аз се замислям да си купя керамичен тиган.
Виждала съм ги и в Кауфланд. Само се чудя от коя марка да си взема?
Да ми дадеш съвет кои са по-добри?

# 262
Не знам за марка, но обърни внимание на дебелина на стените и дъното на съда. Не си заслужава да купуваш с тънки такива, ако и да са в промоция.
Моите са на Лиуджи Фереро, среден (дори нисък) клас и не съм доволна от изпичането на храната. Не задържа температура и не обработва храната, така както съм свикнала с други съдове. Имам забележки.
Дъното е добре да е със специално покритие (като на Тефал) за по-добро разпределение на Т, хубаво е да имаш подходящ капак. Аз имам дебел стъклен от друг съд, който ми пасва и на двата тигана и донякъде спасявам положението.
Замислям се да купя чиста керамика за готвене (в смисъл да не е само с керамично покритие).

# 263
Симпатикония, моят тиган беше от Карфур и не е специален - 25 лв., но е уок за по-голяма вместимост, така реших. Имам един стар капак, който ползвам за тиганите си, и ми върши работа и с него.
Наистина при керамиката няма нужда от мазнина. Дори яйца на очи стават без да се залепят. На тефлона ми лепнат.
Жени, ако печеш на фурна, керамика сигурно е добре. Но на котлон може ли да се използва? Предполагам, че се чупи при изпускане? Наскоро ми подариха една керамична тенджерка, но я ползвам само за съхранение на неща.

# 264
Така е, има си особености и тънкости.Най-добре е да се ползва на керамичен плот, а аз готвя на газ ... Скъпичко ще ми излезе, ако реша да си купя керамични съдове  Laughing. За това и още съм в дълбок размисъл.

# 265
  • София
Така е, има си особености и тънкости.Най-добре е да се ползва на керамичен плот,...

Ади молим молим - аз пък съм си на класическите котлони и нямам абсолютно никакви проблеми.

# 266
Един тиган имаме керамичен , мисля на Сапир бебе , не е лош. Селските пърленки и аз там пекох. И моите котлони са обикновени .Тефлонен имам на Тефал , не съм впечатлена . Аз тава и тенджера искам да си купя керамични , но чакам парите да ми се откъснат от сърцето  , да ги дам за съдове Flutter Rolling Eyes Наистина трябва да се гледа да е дебел метала и трябва да тежи , дори и да не е с керамично покритие .

# 267
  • София
Понеже обсъждахме хляба без мазнина, ето една рецепта, която копирам от съседна тема, с позволението на потребителката:

Италиански хляб без месене

500 г бяло брашно
1/2 п суха мая
385 мл хладка вода
сол и мъничко захар слагам, но не е задължително.
Приготовление
В кладенчето на брашното изсипваш маята, сол разбъркваш с лъжица и добавяш водата . Аз я измервам с една голяма спринцовка. Разбъркваш добре с лъжицата да се поеме брашното и хвърляш на топло във фурната на 30 градуса да втаса. В оригинала дават да втасва не във фурна от 12 до 25 часа. Когато е готово изсипваш в/у набрашнен плот, посипваш с брашно и прегъваш няколко пъти като плик за писмо. Не се измесва!!  Фурната се затопля на 230 градуса заедно със съд с капак в който ще се пече хляба.  Изваждаш го горещ, посипваш малко брашно, полагаш тестото, и с много остро ножче правиш кръст - разрязваш тестото и мяташ да се пече за половин час с капак и  още 15 мин без капак.
Примечание
В рецептата указанието е да се пече в чугунена тенджера. В началото нямах и го изпичах в една йена, сега вече си купих и там си го печа.

Тук има снимка снимка на хлебчето, надолу в постовете.

# 268
  • София
И таз година започнах постите. Моля обаче някой вещ, да ми подскаже рецепта за хляб без мая - с квасец. Как да го отгледам и т.н. Колкото повече чета за тия дрожди, толкова повече се отчайвам как съсипват кръвта. Пък и нашите баби, не са ползвали мая, а са пекли хляб веднъж седмично! Продължавам да Ви следя!

# 269
Здравейте! Искам да ви питам 1-те 5 дни след Сирни заговезни са строг пост, може ли да ми дадете някакви идейки за ястия и да ми кажете кое точно може и не може да се яде? Hug

Общи условия

Активация на акаунт