Православни пости - 4 тема

• 49 321
  • 738
  •   1
Отговори
# 45
Анкетата е много интересна, харесва ми.
А едно време съм учила за агар-агара като желираща съставка на сладкиши, но все си мислех, че у нас не се намира. Но може и да го пробвам, защото аз желатин не използвам не ми харесва това, че се извлича от кости и хрущяли.

# 46
Привет от мен!
Може да ви допаднат тези мъфини.Биха могли да станат постни, като се замени яйцето с ленено брашно, размито с вода. Леко ще се промени цвета, но пък може и с малко пюриран банан.

Тройно кокосови мъфини с малини

# 47
В седмицата от Месни до Сирни Заговезни освен  млечни и яйца разрешена ли е и рибата?Благодаря ви предварително!

# 48
Да. В църковното календарче е написано съвсем ясно.
От Месни до Сирни Заговезни се ядат млечни храни и риба (включително в сряда и петък).

Само да напомня, че тази седмица в сряда и петък не се пости.

# 49
Симпатикония ме е изпреварила, че тази седмица не се пости.
А през сирната седмица в сряда и петък се блажи. 

# 50
Симпатикония ме е изпреварила, че тази седмица не се пости.
А през сирната седмица в сряда и петък се блажи. 

Щом се касае за непостене, не пропущам hahaha

# 51
Оле, как се е изтъркулило времето ... Embarassed А аз блея по чавките.

# 52
Страхотна тема ! Страхотна анкета ! Браво на дядо хаджия  Hug

Ето рецепта за Месни Заговезни и същата рецепта без мас за  Сирни Заговезни.
Количество горе-долу ,като за една средна тава. 200гр. хладка вода в нея се разтваря половин кубче мая,кафена лъжица захар и толкова сол,40-50 мл. олио. Разбърква се докато се разтвори маята .И се добавя около 400гр. брашно. Месиш го докато поеме брашното. Завиваш с фолио и го оставяш да си почине 15 мин. на топло/25-30 градуса/ да набухне. После се премесва тестото с малко брашно.Разделя се на две парчета. И се търкалят да станат кръгли. Около 150 гр. маргарин /или масло/ или мас се слага между двете топки и се захлупва с другата. Намазва се с олио отгоре и чакаш 10-15 мин. През това време правиш плънката . Един жълтък отделяш в чаша за намазване. А , белтъка и още едно яйце ги смесваш със сирене около 100-150 гр. Тестото се разточва на квадрат с дебелина около половин сантиметър. Слагаш плънката ,като за баница и го навиваш на руло  . Взимаш ножа и го режеш на колела.С дебелина два пръста. И ги подреждаш в намаслена тава . Мажеш ги отгоре с жълтъка разбит с малко вода. И оставяш на топло да втаса докато увеличи два пъти обема си. После печеш в гореща фурна на 200 градуса около 30 мин.- според печката............и после да ви е вкусно !
http://ivaila302.snimka.bg/family/posti.804004.32587961
http://ivaila302.snimka.bg/family/posti.804004.32587962

Последна редакция: чт, 13 фев 2014, 11:22 от Ivaila1302

# 53
  • София
Днес правих пробно това:

Сладък булгур - със сладко от плодове, орехи и канела. Напомня малко на грис халва, само дето няма варене и печене и аз не знам какво си.

Тези пости явно ще проучвам булгура. Преди време ви дадох снимка на доматена крем супа с булгур, която обра овациите в къщи.

# 54
Много интересна рецепта, дядо хаджия!

Булгурът задължително ще присъства на трапезата ми през Великия пост Peace.
Така че ще имам възможност да опитам и двете ти манджички.
А аз наскоро прочетох, че много вкусно се получавало булгур с кисело зеле. Не е тайна за никого, че това е една от любимите ми манджички, така че първо нея ще пробвам, а после всичко останало.

Навън е такова слънце, че ми се иска час по-скоро да почне и великопостното разчистване - телесно и духовно Hug
Хубав ден от мен!

# 55
А, simpatikonia, ако не си опитвала до сега булгура със зеле наистина пробвай първо него! Страхотна вкусотия  Crazy! Аз ти препоръчвам да ползваш вместо кромид лук (ако изобщо слагаш, де) праз лук. Сладкият му вкус по невероятен начин подчертава вкуса на зелето.
Бях минала изцяло на булгур вместо ориз, но после пак се върнах към полираните зърна. Да ме пита човек защо?! Освен, че булгура е по-полезен е и далеч по-вкусен (самите зърна имам пред вид).

# 56
Имало заболяване , което се развивало от ядене на бял ориз в големи количества . Това не се получавало ако се ядял с триците. Лечението било точно това, да се ядат оризени трици. Обмислям да спрем да купуваме бял ориз ,а само кафяв , който си е много полезен и няма глутен. Сега съм купила и пшенични .

Даваха днес по ТЛС  , за лечебно хранене , за диабет и висок холестерол препоръчваха соеви продукти и ограничена консумация на месо. Жената , на която бяха предписали диетата само за 2 месеца се повлия.

Калция не се усвоявал без вит Д.

Майка е сготвила яхния от нахут,  с филийка намазана с маслинен пастет мм много е вкусно.

Търся постен вариант на булгурени кютета . Бях гледала по телевизията, за кипърска такава рецепта, но ги пълнеха с кайма, аз мисля да напълня с зеленчуци. Някой знае ли какво се прави булгура , преди да му се сложи пълнежа и изпържи . Само знам , че се правят от ситен булгур, който вече имам.

# 57
adelinda, аз имам една рецепта за т.нар. вегетариански къббе-кюфтенца, адаптирана по мой вкус и възможности.
Омесвам най-ситния булгур (измит, набъбнал във вода) и "месото" на печена тиква (изцедено от течността) с нарязана наситно глава лук и подправки по мой вкус (оригиналните са черен и бял пипер, индийско орехче, сух джинджифил, карамфил, сух кориандър и канела. Wink ) и оформям продълговати кюфтенца. Прави се дупка в тях и се пълни с плънка по избор (моята- задушен лук, праз или нещо зелено-магданоз, примерно, орехи, кисели краставички). Престояват в хладилник 30 мин. Пържат се на слаб огън или се пекат във фурна, което аз предпочитам. С някакъв бял сос са идеални. Peace

# 58
Мора, много интересна рецепта. Благодаря!
Само не разбрах частта с "дупката" - правиш сместа като гнездо и пълниш или ... ?

# 59
Жени, Simple Smile откъсваш от сместа топче като за кюфте, овалваш и най-добре с показалец, правиш дупка в кюфтето, пълниш, замазваш и готово. Grinning

Ето вдъхновението за оформлението  Grinning: http://alia.tropot.net/2012/01/24/lebanese-kibbeh/  
Скрит текст:
И не само. Алиа е чудесна.

Последна редакция: чт, 13 фев 2014, 16:35 от Мора

Общи условия

Активация на акаунт