Православни пости - 4 тема

  • 48 769
  • 738
  •   1
Отговори
# 555
  • Мнения: 489
Надето Simple Smile, мерси за рецептите, много са хубави.
milmich, много интересни предложения .
hjkl;, интересна информация за витамин Д.

# 556
# 557
  • В царството на игрите:)
  • Мнения: 4 123
Тортата с крем от хляб:1/2 хляб,малък маргарин,1 чаена чаша захар,4 с.л. какао,1 ванилия,1 пакет бисквити,,Закуска" .Хлябът се накисва във вода,след като се отстрани кората му.Изтисква се и се смеса с маргарина,захарта,какаото и ванилията.Разбивт се, докато се получи еднороден крем.В плоска чиния се нареждат ред бисквити,ред крем,като се редуват до изчерпване на продуктите.Сладкишът се намазва отгоре и отстрани с крем.Оставя се в хладилника за около 2-3 часа,долкато се стегне.Приятен апетит!!!!
Това е оригиналната рецепта. Вместо вода сложих при хляба и кокосово мляко. Бисквитите съответно са обикновени. Общо взето клема прилича на фина попара и в началото като чух тази рецепта подходих със сериозно недоверие. Оказа се, че е много сполучлива. В блажни времена слагам масло вместо маргарин. Натопих бисквитите в сварено подсладено кафе, за да са по сочни.
Бон апети:)

# 558
  • Мнения: 9 992
Врътнах един кисел с компот от ягоди и царевично нишесте, сгъсти се като крем , като изстине ще го опитам . Дори е безгултеново  Flutter

# 559
  • Мнения: 2 551
Нещо вече ми се поизчерпиха идеите за готвене. При вас как е?

Вчера правих баница с праз и спанак - днес вече я няма Grinning Почерпихме се с нея след св. Литургия.

За тази вечер спретнах нещо набързо - един морков на салата и октопод-консерва.
За утре имам лапад и ще го правя на тава с ориз или булгур, т.нар. мързеливи сарми Grinning
Изобщо при мен везните клонят повече към кулинарен мързел. Може би защото вече не ми се прияжда нещо специално. Дори мисълта за лапад с ориз не ме въодушевява особено, а по принцип много го обичам.

# 560
  • Мнения: leet
Здравейте, искам да попитам сирене Дунавя може ли да се яде по време на пост?

# 561
  • най-шареното място
  • Мнения: 8 197
Не. Заради кравето мляко.

# 562
  • Мнения: 9 992
Здравейте, искам да попитам сирене Дунавя може ли да се яде по време на пост?


То не е сирене и е с повече от 60 % палмова мазнина , но има и сухо мляко или подобие поне вътре.


Аз си спрях поста . Имам почти постоянни болки в стомаха , за които поста на ми е виновен
Скрит текст:
/явно кармата, че направих изречение на друг  Blush/
но след като гладувах отслабнах и почти нищо не мога да сложа в устата си /тези дни ще ходя на лекар/ единственото което ми се ядеше , беше топено сирене и си угодих  Blush

# 563
  • най-шареното място
  • Мнения: 8 197
Значи може и да съм подвела, ако са се променили нещата.. но с палмова не би трябвало да е сирене изобщо...
От едно време знам, че си е краве: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%83%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%8F

# 564
  • Мнения: 9 992
Значи може и да съм подвела, ако са се променили нещата.. но с палмова не би трябвало да е сирене изобщо...
От едно време знам, че си е краве: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%83%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%8F

Чела съм етикета и това пише, и не съм го засичала другаде освен в преградата "имитиращи ". Оригинално как се прави е друга тема.

# 565
  • София
  • Мнения: 8 503
Значи мен га ме налегне мързела готвя най-добре.

Та ... пет-шест картофа (при мен бяха от тия френските измитите, дето приличат на пресните), два домата, пипер червен, печен и белен от буркан и една връзка пресен лук.

Докато наежа доматите, чушките и пресния лук пускам картофите на микровълновата за около 7-8 минути. После ги заливам със студена вода, обелвам и нарязвам. Пресния лук нарязан в един дълбок тиган да се задуши в нагорещеното олио. Като се по задуши лука пускам доматите и пипера и натрошвам едно купче зеленчуков бульон. Оставям ги да поврят не повече от четири пет минути и добавям картофите, колкото да се объркат и затоплят и накрая турям и малко риган и това е.

Около 10-на минути и после приятен апетит.

# 566
  • Мнения: 2 551
Десет минути, ама си е бая работа така като чета ... Дядо хаджия, мен не мож ме излъга.
 Joy Joy Joy

Скрит текст:
Сетих се за онзи анекдот - Циганинът се оплаквал на селянина: "Лесно ти е на теб - ореш, сееш, ядеш. А питаш ли ме мен - Първо го просиш, после го носиш, после циганката да ти го сготви, да го сложи на масата... и чак тогава го ядеш"

Явно трябва да погладувам малко, за да ми дойде музата да готвя.
Е, днес бях основно на мамини манджички и салатки, затова съвсем съм се отпуснала.
От утре - строг режим. Naughty

# 567
  • Мнения: 1 273
На мен ми се върти в главата зеленчукова манджичка - грах, морков, гъби, лук, домат, маслини. Това се задушава с малко вода, подправки на вкус. Може да се добави тофу за протеин.

Този пост го понасям доста добре, много малко зърнени храни ядох (немски ръжен хляб от цели зърна от магазин DM), затова пък ежедневно хапвам салати, плодове, авокадо. Правя и кюфтета от киснати орехи, моркови, магданоз и лук; фалафел от изкиснат нахут. Напоследък добавих тофу. Също ям морски дарове два пъти в седмицата, защото иначе оставам без сила, за да работя. През първата и последната седмица не ги включвам тях.

Последна редакция: пн, 31 мар 2014, 05:02 от hjkl;

# 568
  • Мнения: 1 059
И аз наруших поста, ядох телешко месо (заради ниски левкоцити, които падат от провеждана терапия). Иначе сега пак се старая
да не блажа, но постът е дълъг и сигурно другата седмица пак ще трябва да ям дроб или месо.
Стомахът и мен ме наболява, но аз прекалявам със суровите зелении- лук, чесън, магданоз, марули.
Коприва, спанак или лапад в различни вариации ям всеки ден.
hjkl; хубав ли е този ръжен хляб от ДМ?

# 569
  • Popovo
  • Мнения: 219
Отдавна не съм се включвала в темата, а само ви чета, но ми се иска да помогна с нещо на тези който имат проблеми със здравето по време на поста.
Моето семейство се занимава с отглеждане на пчели и мога да кажа, че липсата на протеини може да се замести с пчелен прашец. По една чаена лъжичка на ден, разтворена в малко течност (вода, сок,компот) е напълно достатъчна. Имаме познати който с години си го консумират и са много доволни.
за съжаление има само един недостатък - твърде силен алерген е и за хора с непоносимост към полена не се препоръчва.
През този пост открих една много вкусна капанска супа с булгур, зелев сок, праз лук и сухи пиперки. Вече няколко пъти я правих в къщи и много се хареса.

Общи условия

Активация на акаунт