Православни пости - 4 тема

  • 48 770
  • 738
  •   1
Отговори
# 540
  • София
  • Мнения: 8 503
Тази питка е правена с тесто за просфори - с парено тесто. Плътна, засищаща и вкусна.

Последна редакция: пн, 24 мар 2014, 23:31 от дядо хаджия

# 541
  • Мнения: 2 551
Храната си е храна, но хубавият хляб поставям над всичко Peace
И снимката го потвърждава.

Днес готвих супа от лапад в новата тенджера с чугунено дъно.
Доволна съм от резултата. Ще я пробвам и с други ястия, а става и за печене на фурна.
Дъното задържа доста топлина и спокойно може да се готви на 1-ва степен на котлона.


# 542
  • Мнения: 124
Искам такава питка.  Blush
Как точно да си я направя? Praynig

# 543
  • София
  • Мнения: 8 503
В общи линии една част от брашното се залива с вряла вода и се меси продължително докато стане хомогенна смес. Като се охлади се добавя предварително активираната мая отгоре се добавя част от останалата част от брашното и солта и се меси продължително време, като се добавя брашно до получаване на нелепещо еластично тесто. От там нататък се продължава по традиционния ред.

# 544
  • Мнения: 9 992
Добре изглежда хляба , браво !

# 545
  • София
  • Мнения: 565
Честито Свето Благовещение!

 "А на шестия месец бе изпратен от Бога Ангел Гавриил в галилейския град, на име Назарет, при една девица, сгодена за мъж, на име Иосиф, от дома Давидов; а името на девицата беше Мариам.
Ангелът влезе при нея и рече: радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените." Лука 1:26-28

 Днес можем да хапнем и рибка  Simple Smile

# 546
  • Мнения: 537
Извинявам се за глупавия въпрос, но искам да чуя от друг човек, значи хляб с млечно-кисела закваска и млечна киселина води ли се постен? Подозирам, че отговорът е "не", но все пак... Иначе става дума за хляб от лимец и ръжен хляб  на "Унипек", и двата чудесни и много вкусни, направо шедьоври. Не че ще ги изхвърля, просто следващия път ще си купя след постите.

# 547
  • Мнения: 9 992
Мляко щом има не са постни . Има едни лимецови хлябове, пише Веган , щом е веган е постно . Постенето е веганство за определен период, каквото ядат веганите , става и за пости , това е добър ориентир.

# 548
  • Мнения: 124
Благодаря за разяснението, дядо хаджия.

# 549
  • Мнения: 1 273
Малко късно се включвам с тази информация, но бих искала да споделя, че препоръчвам скумрията като риба богата на витамин Д, омега 3 мазнини, фосфор, йод и др., при това на отлична цена.

# 550
  • В царството на игрите:)
  • Мнения: 4 123
Направих напоследък няколко доста вкусни постни неща и си позволявам да покажа 2 от тях. Третото е копривена каша, която е страхотно вкусна, но нямам снимка. В нея слагам и орехи и чесън и става доста екзотичен вкус. Благодаря на adelinda за рецептата на соевите кюфтета с булгур

и много вкусна торта с хлебен крем и обикновени бисквити

# 551
  • Мнения: 9 992
Моля ,milmich, радвам се ,че са ти харесали ! И аз се чудех дали да не направя бисквитена торта/и  без мляко си става крема /.

# 552
  • В царството на игрите:)
  • Мнения: 4 123
Пардон! Аз сложих една кутия кокосово мляко при бисквитите и маргарина и орехи и какао стана супер! Mr. Green

# 553
  • в моя свят
  • Мнения: 849
Би ли написала рецептата за този хлебен крем, че много ме заинтригува?   bouquet

# 554
  • София
  • Мнения: 565
 Днес правих Тиквички по гръцки със сос Скордаля от brazilka (Бразилка, липсваш ни тук). Много вкусно стана.
 Вчера пък, си правих експерименти с едно тофу, което ми беше толкова гадно, че за малко да го изхвърля. Добре, че не го направих, защото инспирирана от рецептите в нет-а, сглобих два пастета. Ще ги споделя с вас, защото се получиха много вкусни  Grinning

 Пастет с тофу и авокадо

 1 бр. узряло авокадо
 около 100 г тофу
 1/2 ч.ч. олио
 1/2 ч.ч. сурови белени семки
 1/2 настърган голям домат (или 1 малък)
 2 стръкчета зелен лук
 сока от 1/2 лимон
 сол
 щипка чесън на прах

Пастет с тофу

 около 100 г тофу
 1/2 ч.ч. сурови белени семки
 1/2 ч.ч. олио
 сокът от 1/2 лимон
 1-2 стръкчета пресен лук
 сол
 чесън на прах
 черен пипер

 Всички продукти се смилат в блендер до получаването на необходимата консистенция. Ако е необходимо се добавя малко водичка.

 Аз първо направих втората рецепта и тъй като ми остана тофу, реших да импровизирам и сътворих тази с авокадото. Смятам занапред да импровизирам още, като за основа ще ползвам втората рецепта.
 

Общи условия

Активация на акаунт