Православни пости - 4 тема

• 48 781
  • 738
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Пролетна умора , пий витамини . Като не ти се пости не пости , но не търси причината в поста , най-малко не я пиши тук, че ще вземе и друг да повярва.
Някъде да съм казала, че не ми се пости? Коледните ги изкарах без проблем.. макар че пак бях изпита и отслабнала... Витамини не пия по принцип, дори и като бях бременна, та сега ли?!? Пролетна умора, може - и все пак не мисля, че е това. Все пак бая години съм посрещала пролетта, знам как се чувствам.

Постите за мен приключиха...

Идете при свещеника да ви благослови за по лек пост и бъдете уверена че ще го направи. Аз самия не спазвам твърдо канона и поста е съобразен с моето здравословно състояние.

Благодаря за съвета! Ще го направя  Hug

Относно храната - закуската съм я написала в преден пост - разни мусове си правя (понякога и смутита със спанак и други зеленила). Пия фрешове (по 1 на ден). Ям салати, хляб с квас, неща от Слънце и луна (особено когато ми се дояде сладко). Понеже съм постоянно в движение - понякога roo bar-чета.
За обяд си поръчвам нещо в офиса - обикновено готвено (постно зеле, леща, боб, ориз със зеленчуци, паста без сметани и подобни, естествено). Вечер - доста различно. Зеленчуци (салата), често правя гуакамоле, маслинена паста с филийка. Разбира се, случва се да си направя картофи или ориз, или спагети със суров сос (зеленчуци), постна пица.
Ям сурови ядки, фурми, смокини (но тях обикновено в мусове, защото имам брекети  Joy и мога да ги отлепя Simple Smile)
Бульони не консумирам, като цяло джънкът е ограничен до минимум (рядко солети Simple Smile) Кафе не пия по принцип Simple Smile карам на вода.
Най-странното ми е, че и по принцип не консумирам особено месо и млечни (кашкавал и яйца са нещата, които присъстват малко повече в обичайното ми меню. И рибата, де.).

Не искам никого да отказвам. Споделих с вас и веднага се намери някой да упрекне. Постът е и смирение...
Имах желание, и ще продължа, макар и да не е на 100%.

Пожелавам на всички да се чувстват много заредени, с пречистени души, тела и мисли. Бъдете здрави и щастлвии!

# 526
Една жена с подобни проблеми каза, че добавила рибено масло и проблемите изчезнали. От друга страна, може да се консумират морски безгръбначни безпроблемно. В момента в Пикадили пипала от октопод са на 12 лв./кг. По принцип рибата е по-постна от млечните, ако Коледният ти пост е минал благополучно, това може да е добър вариант. Но както реши свещеника ти и евентуално медицинско лице.

# 527
Не може риба през този пост. На мен също ми се яде много сирене и риба, чакам с нетърпение 25 ти и ще ям от сутринта до вечерта риба newsm44. Омръзнаха ми ядки, боб, марули и постни манджи, а има още 1 месец  Sick. Бях разколебана и аз да се откажа, но мъжа ми,който е вегетарианец ме вкарва в пътя, за сега съм в редиците още и няма да се откажа. При мен е много лошо, че постоянно готвя някакви вкусни манджи с кашкавал, сирене, яйца, месце на децата. Пазаря от производители и продуктите са качествени и това засилва желанията и сетивата ми са пробудени на 100%, но нали трябва да се издържа на изкушението Confused

Ето какви бонбонки направих, за да се утеша
Слагам по 2 суп. л.тахан от фъстъци и лешник, 2 лъжици мед,2-3 л. смлени орехи, аз нямам блендер и стривам на хаЙванчето, 2-3л. пшеничен зародиш, половин шоколад /70% какао, може и по-малко/, разтопен и охладен. Бъркаш всичко да стане като пластелин и после овалваш в сусам, ядки, кокос, настърган шоколад.  Взимам от този тахан
Скрит текст:
..., много е хубав и студено пресован.

Последна редакция: нд, 23 мар 2014, 09:20 от Annyto_e

# 528
Постна кухня е по-ниско калорична , аз лично ям повече мазно за да нямам отпадналост и липса на нужните ми калории . Липса на витамини и подобни съм имала на пролет, без да постя, преди да стана и вегетарианка. Трудността при поста е , че човек не е свикнал с какво да се храни и какво да си готви , за да яде необходимото .Също организма , отделя нужните ензими , за храната , с която е свикнал . Типично при вегетарианския/постния  начин на живот е да се яде по-често и повече , без да се дебелее . Логиката е и как лъва яде веднъж на 3 дена, а кравата пасе цял ден и преживя.

# 529
Забравих да кажа преди, че една опасност през постите е да изпитаме недостиг на витамин Д, който всъщност е много важен хормон. Този проблем се решава чрез редовно излизане на слънце, за предпочитане по обед. Половин час на слънце е достатъчно, за да си го произведе организмът.

Последна редакция: нд, 23 мар 2014, 19:37 от hjkl;

# 530
Много важна забележка и съвсем на място, hjkl;.

Малини, този витамин транспортира калцият и е от особена важност винаги да е в добри нива. Изкуствено приет (синтезиран извън тялото) не върши същата работа. Отделно и така "омързеляваме" телата си да произвеждат нужните нива.
Това може да е една от причините за не до там добрият външен вид.
Аз лично изпадам в такива физически състояния, когато душевно не се чувствам добре и нещо сериозно ме смущава.
Брекетите от друга страна затрудняват храненето максимално. Не знам от кога си с такива шини, ако е от скоро е напълно в реда на нещата да отслабнеш драстично. Дискомфорта от изместването на зъбите затруднява дъвченето, от там идва проблем и с храносмилането.
Помисли и върху това  Simple Smile, току виж от там цъфнал проблема.

# 531
  • най-шареното място
Привет!
Имам един въпрос - хайверът с какъв статут е този пост - забранен, полулегален или разрешен?

# 532
Мисля, че не е разрешен, освен в дните, когато е позволено да се яде риба.

# 533
Aз преди малко измахах един сандвич фалафел с бял сос. Blush Сложиха ми поръчаните от мен картофки от кошницата, но момчето забрави и ми сложи и сос и защото често вземам от там , а персонала са сладури и винаги ми угаждат, реших да премълча. Трябваше или да го изхвърля или да го изям .

# 534
  • Пловдив
Сосът не е на майонезена основа и много ме съмнява вътре да има яйца или мляко... newsm78

# 535
adelinda, все пак не е било по твоя воля, така че нямаш вина. Изяждаш го такъв, какъвто е и толкоз, все пак няма месо в него, а само някакъв сос. Лично аз не съм по крайностите, нито мисля, че е редно да се хвърля храна - изяждаш я с благодарност към Бога и това е. Или си даваш сандвича на някой бедняк и си купуваш нов (ако разполагаш с време и пари). Не мисля, че е по християнски да търсим своето. Станала е грешка, приемаш факта и толкоз - премълчаваш, хапваш и толкоз Grinning.

Миналото лято бяхме седнали една вечер на кафе с нашия свещеник в "Дриймс"-а.
Помня, че беше през Богородичните пости. Той си поръча черно фрапе, но сервитьорката не беше запомнила му донесе с фрапе с мляко.

Аз веднага забелязах Laughing, защото винаги пия черно и го познавам добре.
Бялото ми изглежда на вид и на вкус много лигаво, та с повишен интерес изчаках да видя как ще постъпи той. Разбира се забеляза, май преди това беше отпил от него, но си спомням, че само отбеляза като че на себе си: "А, тя е донесла с мляко". После спокойно си прекръсти чашата и каза нещо от рода на "Да благодарим на Бога за това, което ни е дал" и повече не го направи на въпрос. Затова си мисля, че това е правилния начин на реакция. Понякога да направиш нещо против волята си също се приема за подвиг, особено, ако не го желаеш.

Последна редакция: нд, 23 мар 2014, 19:34 от simpatikonia

# 536
Персонала са симпатяги и съм им редовна клиентка, винаги ми слагат от картофите , които не са оваляни в соса на месото и никога не са ми отказвали . Казах без сос , но момчето забрави и по инерция ми сложи и не направих проблем/в други обстоятелства щях да го върна / . Млечен с майонеза е иначе , поне аз така го правя/ .  Blush Признат грях ,половина грях казват хаха  Heart Eyes

# 537
На пазара вече се намират песни картофки. Вчера си задуших от тях в йенски съд с копър, мазнина, черен пипер и малко водичка. Станаха чудни в комбинация със зелена салата и пресен чесън. Сладко още не ме изкушило, дори мед не съм яла.  Simple Smile

# 538
  • В царството на игрите:)
Забравих да кажа преди, че една опасност през постите е да изпитаме недостиг на витамин Д, който всъщност е много важен хормон. Този проблем се решава чрез редовно излизане на слънце, за предпочитане по обед. Половин час на слънце е достатъчно, за да си го произведе организмът.

Привет, само да уточня, че вит. Д не е хормон, а витамин:)
Пия по 25 капки на седмица. Избирам си е един ден от нея, за да не забравя. Колкото и малко да се усвоява, все пак нещо остава!!!

# 539
Чупенето на ноктите при Малини е признак за недостиг на витамин Д. Той е свързан с кости, нокти, коса.

http://jivotizdrave.bg/index.php?page=article&id=9849
- Д-р Шинков, напоследък излизат доста научни данни, че ролята на витамин D надхвърля традиционните представи за значението му за здравето...

- Нека първо да уточня, че витамин D всъщност не е никакъв витамин. Като биосинтеза, като регулация и обмяна той е типичен хормон. Ефектите му в организма се осъществяват чрез рецептори, както при всички други хормони.

Последна редакция: пн, 24 мар 2014, 14:07 от hjkl;

Общи условия

Активация на акаунт