Православни пости - 4 тема

• 48 758
  • 738
  •   1
Отговори
# 570
Морските дарове са богати на витамин Б12, по-точно октоподът и мидите. Имат много висок процент. Не е нужно да се яде телешко или дроб, ако ядем миди и октопод. Специално гледах хранителните таблици. В Пикадили има замразени миди за 14 лв./кг., а мидите в черупки са 4,20 лв./кг. Преди 2 години имах анемия и се наложи да преосмисля постите. Вместо да се откажа, реших да добавя морските дарове.

Хлябът от DM - зависи от това какъв вкус има човек. За мен това е хляб, който ме засища и, понеже е от цели зърна, се надявам че е здравословен. Не мога да изям кой знае какви количества от него и ме засища, за разлика от другите хлябове. Не бих казала, че е най-вкусният, но не е неприятен. Продават подобен немски хляб по веригите, но обикновено има добавки - ядки, овесени ядки, трици... Освен това излиза лев и нещо по-скъп. Затова купувам от DM, като този последният се води био.

# 571
  • Варна
И аз да се вкюча. За първи път постя, и то съм доста стриктна. Сутрин с кафето за закуска хапвам мед с орехи. Много добре ми действа. Хляб ям главно домашен от хлебопекарната. Слагам само брашно ( бяло и пълнозърнесто или царевично), вода, олио,захар,сол и мая. Много е вкусен. С манджите не се справям особено добре и за това ви следя и готвя каквото споделите. Готвя отделно за малкото дете и отделно за каката и за това често хапвам хляб с лютеница и зелен лук. Лек пост на всички.

# 572
  • София
И аз наруших поста, ядох телешко месо (заради ниски левкоцити, които падат от провеждана терапия). Иначе сега пак се старая
да не блажа, но постът е дълъг и сигурно другата седмица пак ще трябва да ям дроб или месо.
Стомахът и мен ме наболява, но аз прекалявам със суровите зелении- лук, чесън, магданоз, марули.
Коприва, спанак или лапад в различни вариации ям всеки ден.
hjkl; хубав ли е този ръжен хляб от ДМ?

Отидете при свещеника, обяснете му ситуацията и получете благословия за по лека форма на пост. Той ще ви обясни как точно и кога да го направите. Аз съм диабетик и имам също специален хранителен режим при дългите пости. Свещеника ме е благословил да компенсирам с по-дълги молитви и ако имам възможности да правя дарения.

Дори по миналата година го наруших и постих малко по-строго от благословеното, та свещеника тогава ми се скара, че не спазвам благословията и беше на път да ме наказва, ама аз като извадих един мил поглед и той се отказа.  Laughing

# 573
Дядо хаджия , баба беше диабетичка и от картофи , ако яде повече и ставаше лошо , а гледам ти доста ги хапваш , явно на теб не ти пречат. Ти какво включваш в менюто като компромис, месо или млечни ?

Скрит текст:
Моето може да се окаже на нервна почва .Утре ще взема направление , че за март нямали.

# 574
Проучването, за което спомена Аделинда, за отслабване с ядене на много хляб, много ме заинтригува. Днес взех, че попаднах на него
http://fitmetabolism.com/if-you-want-to-lose-weight-eat-bread-and-lots-of-it/

# 575
100 гр. хляб има калории колкото 100 гр. сирене . Едното ще те нахрани , другото не , аз от хляб не пълнея . Сега със проблемите с корема , 3 дена на сухари и чай карах и се вталих , пролетно .

# 576
  • София
Дядо хаджия , баба беше диабетичка и от картофи , ако яде повече и ставаше лошо , а гледам ти доста ги хапваш , явно на теб не ти пречат. Ти какво включваш в менюто като компромис, месо или млечни ?

Скрит текст:
Моето може да се окаже на нервна почва .Утре ще взема направление , че за март нямали.

Аз съм диабетик втори тип. Картофи не ям толкова често или поне не прекалявам. Ендокринолога ми е съставил меню там със съответните количества и до сега слава на Бог не ме е лишавал от нищо. Имам обаче и друг здравословен проблем, който не разрешава лишаването от мазнини, млечни продукти и минимум един път седмично риба от мазните. Той свещеника си ме знае вече наизуст и по време на великите пости например ме е благословил без строгите пости без мазнини. То аз обаче криво ляво ги оправям с маслини. Рибата бях почнал да я заменям с рибено масло, ама ендокринолога побърза да ме уведоми, че съм се излъгал, щото мазнините в рибата не могат да се заменят със синтетични.

# 577
Здравейте!Извинявайте,ако някъде вече е обсъждано.Може ли да се употребява мая през постите. Предварително благодаря на отзовалите се.

# 578
  • София
Здравейте!Извинявайте,ако някъде вече е обсъждано.Може ли да се употребява мая през постите. Предварително благодаря на отзовалите се.

Да може. Просфорите за литургиите се правят с мая.

# 579
И с квас може Grinning.

# 580
За тези които се страхуват от анемия - от хематолог знам, че депата се зареждат с желязо за 2 месеца - достатъчно да изкараш постите.  Аз разбира се не му разпрявях, че постя, просто се досетих, защото трябваше да минат два месеца от пиенето на таблетките с желязо, за да има ефект.  Дори от гледна точка на чистата наука постът е абсолютно безупречна диета.

# 581
  • най-шареното място
Навремето ми се е случвало да съм отпаднала при пост и най-вече да ми с трудно да се стопля.
Но като се замисля било е Коледния и без да ям риба или да мога приготвям и нося храна както искам. И на ядки/тахани не съм наблягала от време на време. Но до анемия не съм стигала.

Против анемия, сега има коприва, лапад, марули.

# 582
Постът е нещо много полезно. Може да лекува и тялото и душата.

Колкото до причините за анемията или за други заболявания (особено пък тези на обмяната), съм повече от сигурна, че се дължат на неправилното хранене. Процесите в организма са взаимно обвързани и зависими един от друг. Дисбалансът в един процес, води до разстройване на цялото тяло. Храната е постоянната ни връзка с материалния свят и на нея се дължат повечето дисбаланси в тялото. Ако се храним с по-проста и естествена храна, сигурна съм, че и проблемите ни ще бъдат по-малко. Специално желязото се съдържа в достатъчни количества и в плодовете и зеленчуците.
Не е нужно да ядем повече месо и млечни, за да си го набавим.

Скрит текст:
От години постя и стойностите на хемоглобина ми винаги са по-високи от тези на колегите, които в нищо не се ограничават и са подчертано месоядни. Дори и на тях им прави впечатление това и всяка година очакват задължителните профилактични прегледи, за да ме "бият" по хемоглобин. Е, досега поне не са успявали Grinning.

# 583
Анемия се предизвиква не само от липса на желязо, но и на витамин Б12. Има различни видове анемия. В растителната храна има желязо, но няма Б12.

# 584
Анемия се предизвиква не само от липса на желязо, но и на витамин Б12. Има различни видове анемия. В растителната храна има желязо, но няма Б12.

Има В 12 в растителни източници , има месоядци страдащи от липсата му , синтезира се в дебелото черво чрез бактерия , обикновено липсата му възниква при нарушение във флората и обмяната, колити и подобни . Така или иначе като се приема външно не минава успешно през червата , при остра липса бият инжекции . Говоря наизуст и ще ме извините ако съм казала и глупост но в общи линии е това .

Общи условия

Активация на акаунт